БАЛДЫҢ ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ - САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАМАСЫ




Презентация қосу
БАЛДЫҢ ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ-
САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАМАСЫ.

Орындаған: Оралқызы
Ұлдана
Қайберен Жұлдыз
◦Балдың ветеринариялық сараптамасы жан-жақты жүргізілуі керек.
Алдымен ілеспе құжаттарды зерттеу керек, контейнерлер мен көліктің
санитарлық жағдайын тексеру керек, балдың барлық партиясын тексеру
керек, содан кейін бал сынамаларын алып, органолептикалық және
зертханалық зерттеулер жүргізу керек. Зертханадағы балдың
ветеринариялық сараптамасы 1995 жылғы 31 тамыздағы балдың
ветеринариялық-санитариялық сараптама ережелеріне сәйкес жүргізіледі.
Зертханада балды ветеринариялық-санитариялық сараптау кезінде
мынадай көрсеткіштерді анықтау қажет: түсі, хош иісі, дәмі,
консистенциясы, кристалдануы, судың массалық үлесі,
оксиметилфурфуролдың (ОМФ) болуы, диастаз (амилазалық) саны,
жалпы қышқылдығы, редукциялайтын қанттың массалық үлесі, гүл
тозаңын анықтау (гүл балына арналған), сахарозаның болуы
(көрсетілімдер бойынша), механикалық қоспалардың болуы
(көрсетілімдер бойынша), радиоактивті заттардың болуы.
◦Балды сертификаттау кезінде оны зерттеу ГОСТ Р 54644-2011 және ГОСТ Р 52451-
2005 талаптарына сәйкес жүргізіледі.
◦1. Жеткізу ережелері және орташа сынама алу.Зертханаға бал біртекті және
гетерогенді контейнерде жеткізілуі мүмкін: ағаш бөшкелерде, алюминий құтыда,
шыны, эмальданған және саздан жасалған (жылтыратылған) ыдыста. Емен мен қылқан
жапырақты ағаштардан жасалған ыдыстарға, сондай-ақ боялған, тоттанған, мыс және
мырышталған ыдыстарға жол берілмейді.Бал иесінің ветеринариялық анықтамасы
немесе №2 нысандағы ветеринариялық куәлігі (бал ауданнан тыс жерлерде сатылған
кезде) және омартаның ветеринариялық-санитариялық паспорты болған жағдайда
сараптамаға қабылданады. Егер ветеринарлық құжатта ара колониялары
антибиотиктермен емделгені көрсетілсе, онда мұндай бал олардың қалдық мөлшерін
анықтау үшін зертханаға жіберілуі керек.Орташа сынама-бұл өнімнің бүкіл
партиясының сапасын сипаттайтын балдың бөлігі. Партия бір ботаникалық шыққан
және органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштері бойынша біркелкі
жиналған бір жылдық балдың кез-келген мөлшерін, бір уақытта зертханаға зерттеу
үшін жеткізілген және бір ветеринариялық ілеспе құжатпен ресімделген бір
технологиялық өңдеуді қарастырады.
◦Бірнеше контейнерлерден алынған және орташа деп аталатын бал үлгісі әрқашан
бүкіл өнімнің сапасын дәл сипаттай бермейді. Сондықтан, бұл жағдайда орташа
сынаманы бір контейнерден алынған бал мөлшері деп түсіну керек, бірақ оның
әртүрлі жерлерінде. Сынаманың бірнеше ыдысын әрбір орама бірлігінен (банка,
бөшке, шелек және т.б.) алады.
◦ Сұйық бал алдымен араластырылады; ортаңғы сынаманы диаметрі 10-12 мм
құбырлы алюминий сынама алғышпен алып, оны ыдыстың бүкіл ұзындығына
батырады. Кристалданған балдың үлгілері бүкіл ұзындығы бойымен саңылауы
бар конустық зондпен (Май үшін) таңдалады. Зонд өнімнің бүкіл қалыңдығына
көлбеу түрде батырылады, содан кейін зондтағы балдың жоғарғы, ортаңғы және
төменгі бөліктері таза құрғақ шпательмен алынады.
◦ Кәрез балын мөрленген (кәрез алаңының кемінде 2/3) және кристалданбаған
күйінде сараптамаға қабылдайды. Ұяшықтар ақ немесе сары болуы керек.
◦Сараптама үшін сынамаларды ветсанэкспертиза зертханасының қызметкерлері бал
иесінің қатысуымен іріктейді. "Балдың ветеринарлық-санитарлық сараптамасы
ережелеріне..." (1995) сәйкес судың құрамын рефрактометриялық түрде анықтау
кезінде әр бақыланатын қаптаманың бірлігінен 100 г бал немесе судың құрамын
гидрометрмен анықтау кезінде 200 г бал таңдау қарастырылған.
◦ Кәрез балына сынама ретінде әрбір 5-ші кәрезден ауданы 25 см2 (5*5 см)
кәрездердің бір бөлігі алынады. Егер бал кесек болса (жақтауда болмаса), онда бал
әр қаптамадан бірдей мөлшерде алынады.
◦ Органолептикалық және зертханалық зерттеулерден кейін сынама қалдықтары
иесіне қайтарылмайды, оларды кәдеге жаратады.
◦ Ветеринариялық зертханада балды қосымша зерттеу кезінде сынама кемінде
500 г болуы керек, бұл үлгінің жартысы зертханаға зерттеуге жіберіледі, ал екінші
жартысы зерттеу нәтижелері алынғанға дейін бақылау ретінде сақталады.
◦ 2. Балдың органолептикалық көрсеткіштерін анықтау
◦ Балдың органолептикалық мәліметтері тым алуан түрлі. Зерттеу кезінде түс, хош иіс, дәм,
консистенция және кристалдану ескеріледі. Механикалық қоспалар мен ашыту белгілерінің
болуына назар аударыңыз. Органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштер бойынша
балды бағалау әрбір іріктелген сынама бойынша жүргізіледі.
◦ Түс анықтамасы: балдың түсі негізінен балшырындағы бояғыш заттардың табиғатына
байланысты. Балдың түсіне оның шығу тегі, жинау уақыты және бал өсімдіктерінің өсу орны
әсер етеді.
◦ Анықтау үшін бал түссіз шыны түтікке немесе цилиндрге орналастырылады (егер бал
кристалданған болса, ол су моншасында 40-450С температурада алдын-ала ерітіледі).
◦ Балдың түсі күндізгі жарықта көзбен анықталады. Қажет болса, түс стандарттармен
салыстырылады.
◦ Ара балы көбінесе ашық түстен қараға дейін әр түрлі қарқындылықтағы кәріптас болып
табылады.
◦ Ашық бал: отты, таңқурай, мақта, ақ шөп, ақ акация және т. б.
◦ Ашық кәріптас бал: Линден, шалфей, алма, дала, дала, эспарцет, Қызыл өрік және т. б.
◦ Кәріптас: күнбағыс, шабындық, жоңышқа, асқабақ, қияр және т. б.
◦ Қара кәріптас: қарақұмық, былғары, орман, каштан және т. б.
◦ Қараңғы: шие, цитрус, падевый.
◦Айта кету керек, түсі бойынша балды бір емес, екі-үш топқа бөлуге болады.
Мысалы, күнбағыс балының түсі ашық сарыдан сарыға дейін болуы мүмкін; цитрус-
ашықтан қою қоңырға дейін және т. б.
◦ Балдың ботаникалық түсіне сәйкестігі оның табиғилығының көрсеткіші бола
алмайды. Жалған балдың түсі әртүрлі болуы мүмкін. Сондықтан түсті көрсеткіш
бойынша бал қабылданбайды. Сонымен қатар, ескі бал қараңғы түске ие болуы
мүмкін.
◦ Хош иісті анықтау: балдың хош иісті Ұшпа заттарын деммен жұту кезінде иіс
сезу органдарының көмегімен анықталады. Бұл балдағы эфир майларының болуына
байланысты. Ескі бал аз хош иісті. Қыздырылған балдың әлсіз хош иісі бар.
◦ Анықтау үшін 30-40 г бал шыны ыдысқа (стаканға) салынып, қақпақпен
жабылады және су моншасында 40-450 ° C температурада 10 минут қызады. Бюкс
ваннадан шығарылады, қақпақты алып тастайды және мұрын арқылы қысқа дем
алады.
◦Хош иісиістіті бағалауды екі рет жүргізген дұрыс: дәмді анықтағанға дейін және
анықтау кезінде, өйткені хош иіс ауыз қуысында бал болған кезде күшейеді. Хош иіс-
балды органолептикалық бағалаудағы ең объективті көрсеткіш. Ол әлсіз, күшті, нәзік,
нәзік, жағыметіледіды және жағымсыз иісі болуы мүмкін. Кейбір балдарда (беде, тал,
Былғары және т.б.) олар жиналған гүлдердің иісі бар.
◦ Хош иіс балдың ақауына қызмет ете алады (балға тән емес иістер: жемшөп, дәрілік,
химиялық және т.б.). Дегенмен, кейбір балдың жағымсыз және тіпті жағымсыз иісі бар
екенін есте ұстаған жөн.
◦ Дәмді анықтау: балдың барлық дерлік сорттары сәл қышқыл дәмі бар тәтті,
жағымды дәмге ие. Каштанға, талға, темекіге және кейбір құлаған балдарға сәл таулы
дәмге рұқсат етіледі. Балды қышқыл, ащы және басқа да жағымсыз хош иістермен
сатуға жол берілмейді. Табиғи жағымды хош иістердің реңктері тым әр түрлі болуы
мүмкін және оларды сипаттау мүмкін емес.
◦Табиғи балды жұтып қойғанда, тұтқырлық
сезіледі-инвертті қанттардың фаренцаның
шырышты қабығына тітіркендіргіш әсерінің
нәтижесі. Ара қант шәрбатын өңдеуден
алынған балдың әр түрлі болуы мүмкін
екенін білу керек, өйткені оның құрамында
глюкоза мен фруктозаның көп мөлшері бар.
◦ Дәмі балды қабылдамау кезінде
объективті көрсеткіш бола алады. Алайда,
кейбір балдардың (былғары, тал, қылшық,
каштан, темекі) ащы дәмі бар екенін есте
ұстаған жөн, ал қыша мен отты балдарда
дәмі кейде ерекше немесе айқын емес.
Назарларыңызға рахмет!

Ұқсас жұмыстар
Тауық жұмыртқасының құрылысы
Малдың уланудағы, токсикологиясына ветеринариялық - санитарлық бағасы
Әртүрлі ара ауруларында ара өнімдерінің ветеринариялық санитариялық сараптау және бағасы
Балдың сапасын анақтау
Қазақстанның ара шаруашылығы, оның қазіргі кезеңдегі жағдай және болашағы
Шұжық өнімдерінің химиялық құрамы және тағамдық қауіпсіздігі
Бал микрофлорасы
ВЕТЕРИНАРИЯ САЛАСЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК БАСҚАРУ
Қоян шаруашылығы өнімдерін жұқпалы аурулар кезінде ветеринариялық-санитариялық сараптау. Қоян сойыс өнімдерін жұқпалы емес аурулар мен жалпы және жергілікті патологиялық үрдістер болғанындағы ветеринариялық-санитариялық сарапталуы жайлы
Қоян шаруашылығы өнімдерін жұқпалы аурулар кезінде ветеринариялық-санитариялық сараптау. Қоян сойыс өнімдерін жұқпалы емес аурулар мен жалпы және жергілікті патологиялық үрдістер болғанындағы ветеринариялық-санитариялық сарапталуы
Пәндер