САУЫН СИЫРДЫ АЗЫҚТАНДЫРУ


Slide 1

САУЫН СИЫРДЫ АЗЫҚТАНДЫРУ

Омарқожаұлы Нұрберген

С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті, ҚР, Астана қ.

ауылшаруашылығы ғылымдарының докторы, профессор

Slide 2 Slide 3 Slide 4

Азық сапасының сүттілікке әсері

Жегізілген аумақты жемшөбі . . .

ІІІ класс болғанда сиыр сауымы - 24 кг, ІІ -"- 36 кг, І -"- 50 кг болып, 1 кг сүтке жұмсалған құнарлы жем мөлшері, тиісінше, 600-500; 500-400; 350-300 грамға кеміген

Бұл азықтандырудың экономикалық фактор екенін көрсетеді

Slide 5

Сауым кезеңдері:

Бастапқы . . . 10-100 күн

Ортаңғы …… . . . 101-200 күн

Соңғы 201-305 күн

Slide 6

Бастапқы кезеңде:

Сауымның 30-70 күндерінде сиыр сүтейеді

Суалған кезеңмен салыстырғанда оның зат алмасуы 300-700% өседі

Азық (құрғақ зат) желіну мөлшері өнім өндіру мұқтаждығын қамтамасыз етпегендіктен, сиырдың дене қорының жұмсалуынан тірілей салмағы кемиді

3-4-ші айда азық (құрғақ зат) желінуі өсіп, сиыр тірілей салмағы өсе бастайды

Slide 7

Тірілей салмағының өзгеруі

Құрғақ зат желіну мөлшерінен сүт өнімділігі артқандықтан, оны түзуге қажетті энергия дене қорынан жұмсалады

Соның салдарынан сүтею кезеңіндегі ТС кемуі 6-8%, ең шегі 10% аспауы керек. Одан асқан жағдайда сиыр денсаулығына зиян келіп, сервис-кезеңі ұзаруынан көбеюшілік көрсеткіштері төмендап, өнімділігі аяаяды

Тұқымдық өнімдік қасиеттері жоғары сиырлар онлдай қасиеттері төмен сиырлармен салыстырғанда денедегі май қорын ұзағырақ пайдаланады

Бұл кезеңде сиырлардың ТС кемуі күніне 700 г жетуі мүмкін

Slide 8

Азық желінуін шектеуші жағдайлар:

Физикалық - ас қорыту жолының сиымдылығы, қорыту мен химус жылжуының жылдамдығы;

Метаболикалық - аумақты жемшөптің мол мөлшері қарынға (месқарынға) басқа азықтар енуін шектейді; құнарлы жемнің көп мөлшері рацион энергиялық қуаттылығын арттырғанмен, аумақты азық желінуін шектейді

Аумақты және құнарлы азықтар қатынасы кормов, рационның физикалық аумағы ж. б.

Slide 9

Құрғақ зат желінуі

Азық желінуі мен өнімділік шыңы аралық уақыттық мерзімі лаг-кезеңі деп аталады:

- құнажын лаг-кезеңі - 8-10 апта

- сақа сиыр лаг-кезеңі - 4-6 апта

Желінген азық құрғақ затының әр 1 кг қосымша

2-2, 5 кг сүт түзілуіне мүмкіндік тудырады

Құрғақ зат желінуіне:

сиыр өнімділігі

тірілей салмағы

азық мөлшері мен сапасы

олардың қорытылуы

жегізердегі алдын ала өңделуі

жегізу жиілігі ж. б. жағдайлар әсер етеді

Slide 10

Рацион құрамы мен құрылымы

Рациондағы:

- құрғақ зат көлемі - 60-40%

- протеин мөлшері - 18-19%

- БДЖ - 28%, ҚДЖ - 19% болуға тиіс

Рацион құрамы мен құрылымын қысқы мерзімді, жедел түрде өзгертуге болмайды

Ацидоз, ҚЗ желінуінң азаюын, т. с. с. Жағдайларға жол бермеу үшін алғашқы екі аптада құнарлы жем мөлшерін біртіндеп, тәулігіне 500-700 г көлемінде қосады

Slide 11

Салмағы мен өнімділігіне байланысты сауын сиырдың азық жеуі, тәулігіне құрғақ затпен

Сүт сауымы, Тірілей салмағы, кг

кг 400 500 600

20 14, 6 15, 9 17, 3

30 17, 7 19, 6 20, 9

Slide 12

Сауым бойында құрғақ зат жегізу деңгейі

Сауым күндері Жегізу деңгейі, %

15 75

30 85

60 95

90 100

120 100

150 98

180 93

210 81

240 79

270 71

300 65

Slide 13

Сауын сиырдың сүтею кезеңіндегі құрғақ зат жеу мөлшері, кг

Сауым

аптасы

1-ші сауымда

2-ші және одан кейінгі саумдарда

1

14

16 (дене салмағының 2, 5%)

2

15-16

19 (дене салмағының 2, 9%)

3

17

21 (дене салмағының 3, 4% )

4

18

22 (дене салмағының 3, 6%)

5

18-19

24 (дене салмағының 4%)

Slide 14

Prepartum Feed Prepartum Feed Intake Intake

5. 00

10. 00

15. 00

20. 00

25. 00

ҚЗ кг/күн

-21

-14

-7

0

7

14

21

28

Бұзаулау

Сиырдың құрғақ зат жеуі (чип)

Күндер

Slide 15

Азық сапасының желінуі мен сүттілікке әсері

Азық ҚЗ АЭ, МДж/кг

ҚЗ желінуі, тәулігіне/кг

Сүт сауымы, тәулігіне/кг

11, 0-ден жоғары

14

20-24*

10, 5-10, 9

12, 5

15

10, 1-10, 4

11, 5

10

9, 6-9, 9

9

5

9, 0-9, 4

8

2

8, 9-дан төмен

5, 5

0

*- жемсіз негізгі аумақты азық есебінен алынатын сауым

Slide 16

Протеин мұқтаждығы

Дене қорының ақуызы тек 100-300 кг сүт түзуіне жетеді

Оның қорын толықтыру үшін рацион ҚЗ 17-19 % деңгейінде протеин жеткізіліге тиіс

Жеткізілген протеиннің 35-30% месқарында ыдырамайтын түрде болуы керек

Тәуліктік сауымы 20 кг-нан асатын сауын сиырдың протеиндік мұқтаждығын қамтамасыз ету үшін әр 5 кг сүтке «шикі» протеині 34-50% деңгейіндегі 500 г құнарлы жем жегізу керек

Slide 17

Сүт түзіміне дене энергиясы мен ақуызын жұмсалуы

Сиыр денесінің 1 кг салмақ қосымына - 24 МДж, майлылығы 3, 6-3, 8% 1 кг сүт түзіміне - 3 МДж

өнімдік энергия жұмсалады;

оның дене салмақ қосымы мен сүт тізуге орташа пайдаланымы 60% (0, 6) болғандықтан 1кг:

- сүт түзіміне… 3 : 0, 6 = 5 МДж,

-салмақ қосымына… 24:0, 6 = 40 АЭ жұмсалады

Дене қорының сүт түзіміне пайдаланымы 80% (0, 8) шамасында болғандықтан, 1 кг дене салмағынан… 24 х 0, 8 = 19 МДж, яғни 6-7 кг сүт түзуге жететін АЭ босайды

Slide 18 Slide 19

Қоңдылығына байланысты сиырдың бұзаулағаннан кейінгі кезеңдегі аумақты жемшөпті жеуі, құрғақ затпен

Қоңдылығы Суалған Бұзаулағаннан кейінгі

балл кезеңде 1 аптада 2 аптада 70 күнде

3. 25 6. 06 12. 07 13. 17 13. 90

4. 04 6. 07 10. 56 11. 50 13. 21

Slide 20

Сиыр бұзаулағандағы қоңдылығына байланысты тірілей салмағының кемуі

Қоңдылығы Тірілей салмағының

кемуі

3. 25 0. 64 43. 30

4. 04 1. 12 55. 52

P 0. 001 0. 065

Slide 21

Қоңдылығына байланысты бұзаулаған сиыр салмағының кемуі


Ұқсас жұмыстар
Сүттің құрамы
Сиырдың шикі сүтіне және кілегейдің органолептикалық қасиеттеріне әсер ететін зоотехникалық және ветеринарлық факторлар
Сиыр сүті
Көк азықтар - ірі қараның жазғы уақыттағы негізгі азығы
Сүт өнімділігін арттырудың инновациялық жолдары
Әулиеата сиыры
Мүйізді ірі қараны бордақылау
СҮТ ҚҰРАМЫ
СҮТ САУУ АППАРАТТАРЫ
Ауылшаруашылық малдарын саууды механикаландыру
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz