Реакцияның қолданылуы




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым Министрлігі
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Коммерциялық Емес Акционерлік Қоғамы

Агглютинация, преципитация және комплимент
байланыстыру реакциясы

Орындаған: Амангелді Р.Е
Тобы: ВС-801
Тексерген:Сабырова А.К
Жоспар

Кіріспе

Негізгі бөлім

Агглютинация реакциясы

Реакцияның қолданылуы

Сипаттамасы

Жұмыс барысы

Қорытынды

Пайдаланған әдебиеттер
Агглютинация реакциясы
Микробтардың бір–бірімен желімденіп,

Микробтардың шайындысына оларға үйлесімді
бір жерге жиылуын ең бірінші рет 1896 антиденелері бар иммунды сарысуды қосқан
ж. Грубер мен Дурхэм байқаған. кезде микробтар бір–бірімен желімденіп, үлпек
немесе түйір түріндетұнбаға түседі. Бұл құбылыс

АР екі компонент қатысады: агглютинация деп аталады.
жұқтырылған организмнің қан
Бактерия жасушаларының күрделі
сарысуындағы антиденелер– антигендерімен иммунделінген малдың қан
агглютининдер және осы инфекцияның сарысуындағы тек осы микробқа ғана
қоздырғышының қоректік ортадан үйлесімділік өрсететін агглютининдерді анықтау
алынған тірі немесе өлтірілген үшін агглютининдерді тәсілі ұсынылған.
шайындысы. Агглютининдер деп белгілі

Агглютининдері адсорбциялау тәсілі
микробтардың антигендік құрылысын зерттеуде,
бір микробтарды,эритроциттерді, агглютинирлеуші немесе емдік қан сарысуын
лейкоциттерді, тромбоциттерді, сонымен және вакциналар мен диагностикумдарды
қатар,антигендер тиелген химиялық дайындауда қолданылып жүр. Бұл тәсілмен
корпускулярлы өлшектерді желімдеуге алынған қан сарысуын монорецепторлы
қабілеті бар антиденелерді атайды. агглютинирлеуші қан сарысуы деп атайды.
жабысу) — арнайы антиденелердің
(агглютининдер) әсерімен корпускулдық
антигендердің (бактериялар, қан
клеткалары, басқа клеткалар) бір-біріне
жабысуы және тұнба (агглютинат)
жасауы. Қанның қызыл және ақ
түйіршіктері бір-бірімен кейбір жұқпалы
ауру қоздырғыштарыныц (мысалы грипп,
парагрипп вирустары) әсерінен де
жабысады. Бұл тәнді реакция, сондықтан
бактерия және вирустар туғызатын
ауруларды анықтау үшін кеңінен
микробтардың жабысуы, ағзада
агглютининдердің барымен
белгіленеді. Осы серологиялық
реакция жануарларда және
адамдарда бруцеллез ауруын
анықтағанда (Райт, Хеддельсон
реакциялары), сүзек, сальмонеллез
ауруларын (Видаль реакциясы)
анықтағанда, ағзадан бөлініп
шығарылған қоздырғышты
Осы реакциямен екі жағдайда
қолданады:
1) зертханада белгілі
антигеннің көмегімен ауру
ағзадан алынған сары суды
зерттегенде;
2) зертханада болған белгілі
сары судың көмегімен ауру
ағзадан бөлініп шығарылған

Реакцияны өткізу үшін қажетті
заттар:зерттелетін сары су,
бактериялардың өлтірілген
дақылы (антиген)
сары суға қосу үшін және
бактериалдық ерітіндіні
дайындау үшін
физиологиялық ерітінді.
Сары суды адамдардың және
жануарлардың ағзаларынан
алады. Сол үшін олардан 8-10 мл
қан алады. Реакция өткізу үшін
сары судың көлемін
физиологиялық ерітіндімен
арттырады. Сары суларды
биофабрикаларда дайындап
зертханаларға жібереді.
тұңба немесе жапалақтар
жаратылумен белгіленеді.
Және осы реакциямен
эритроциттердің
аллоантигендеріне қарсы
моноклоналды
антиденелермен қолданып
қанның топтарын
түрлі нұсқаларымен қолданады:
жәйілім, беттеу және т.б.
Ауруларда антиденелер анықтау
үшін жәйілім агглютинация
реакциясын қояды: аурудың
қанының езілген сары суына
өлтірілген микробтардың
суйықтығын (диагностикум)
қосады. +37 градуста бір неше
сағат ұстап жаратылған тұнбаны
жылдамдығы антигеннің және
антидененің түрімен байланысты.
Мысалы О- және Н-антигендердің
ерекше антиденелермен қарым
қатынасу ерекшеліктері: О-
диагностикуммен (жылытумен
өлтірілген бактериялар) агглютинация
жапалақтары ұсақ болады, Н-
диагностикуммен (формалинмен
өлтірілген бактериялар) агглютинация
жапалақтары ірі болып реакция тез
Жұмыс барысы
Бөліп алған қоздырғышты анықтау үшін беттеу
агглютинация реакциясын қояды. Осы реакцияда
диагностикалы антиденелермен қолданады,
басқаша айтқанда қоздырғыштың серотипін
анықтайды. Беттеу реакциясын шыны үстінде
өткізеді. Диагностикалы иммунды сары судың 1:10
немесе 1:20 көлемі артырылған бір тамшысына ауру
адамнан бөлініп алынған қоздырғыштың таза
дақылын қосады. Жапалақты тұнба пайда болса,
келесі реакцияны диагностикалы сары судың
көлемін тағын да арттырып, әр бір мөлшерге
қоздырғыш бар дақылдың 2-3 тамшысын қосып
сынауықтарда өткізеді. Жапалақты тұнба түскен
реакцияның мөлшеріне қарап реакцияны бағалайды.
Преципитация реакциясы

Преципитация реакциясы – ерекшелік антиденемен молекулярлы антигеннің кешені қалыптасып тұнбаға түсу
реакциясы.

Антиген-антидене кешенінің тұнбасы преципитат деп аталады. Ерітіндідегі антигенді иммундық сары судың
үстіне араластырмай жіберу реакциясын сынауықтарда өткізеді. Антиген және антидене қарым-қатынасуымен
осы екі ерітінділердің шек араларында преципитат жүзігі жаратылады (жүзік преципитация реакциясы).

Антиген ретінде осы реакцияда мүшелердің немесе ұлпалардың сулы экстракттарын қайнатып және сүзіп
қолданғанда осы реакцияны термопреципитация реакциясы (Асколи реакциясы) деп атайды.

Преципитация реакциясынагардың жартылай сұйық гелінде немесе агарозада өткізетін түрлерін Оухтерлони
иммунодиффузиясы, радиалды диффузия, иммуноэлектрофарез деп атайды.
Пайдаланған әдебиеттер
Вирусология, иммунология, генетика,
молекулалық биология. Орысша-
қазақша сөздік. – Алматы, «Ана тілі»
баспасы, 1993 жыл. ISBN 5-630-0283-X
Ветеринариялық микробиология -
Булашев А, Таубаев О, Мырзабеков К.
Ветеринариялық вирусология- Ш.Б
Мырзабекова

Ұқсас жұмыстар
Адиабаттық процесс
Агглютинация реакциясын қою әдістері
Химиялық реакцияның жіктелуі
Жүйе күйі
Аглютинация реакциясы
Комплемент байланыстыру реакциясы
Агглютинация реакциясы
ДНК НЫҢ ФОТОХИМИЯЛЫҚ ТҮРЛЕНУЛЕРІ
НЕГІЗГІ БӨЛІМ ДНҚ ТУРАЛЫ ТҮСІНІК
Құрылғы құрлысы
Пәндер