Мал қораларын дезинфекциялау




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым Министрлігі
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Коммерциялық Емес Акционерлік Қоғамы

СӨЖ
Ферма және комплекстегі,фабрикалардағы
ветеринариялық обьектілерге койылатын
санитарлық гигиеналық талаптар

Орындаған: Амангелді Р
Тобы: ВС-801
Тексерген: Сулейменов Ш.К

Семей 2021-2022 жыл
ЖОСПАР:

Кіріспе
Негізгі бөлім
Мал фермалары мен комплекстері
Санитариялық гигиеналық талаптар
Ветеринариялық обьектілер түрлері
III. Қорытынды
IV. Пайдаланылған әдебиеттер
Кіріспе

Ветеринарлық нысандар бірнеше шағын және орта
фермаларға қызмет көрсете алады және жалпы
экономикалық мәнге ие (мысалы, шаруашылықтың
орталық ғимаратында) немесе ірі фермаға қызмет
көрсетіп, оның аумағында орналасуы мүмкін. Олар суық
және ыстық сумен, электр энергиясымен, байланыспен
қамтамасыз етілуі, кәрізбен жабдықталуы, кірме жолдары
және мал дәрігерлерінің штаты болуы тиіс.
Жалпы шаруашылық маңызы бар ветеринариялық
объектілер қоршалады және жақын маңдағы тұрғын
ауданнан санитариялық-қорғаныш аймағымен бөлінеді.
Ветеринарлық клиникалар, карантиндер, оқшаулағыштар,
емдеу-санитарлық және сою-санитарлық пункттер үшін
бұл аймақ кемінде 200 м болуы керек.
Тікелей фермалар мен кешендерде ветеринарлық
Нысандар малды ұстау технологиясына сәйкес келуі және
ветеринарлық мамандардың жұмысын жеңілдетуі керек.
Қазіргі уақытта көптеген құрылыс фермалары
әртүрлі материалдардан және алуан түрлі
технология бойынша мал шаруашылығы
фермаларын тұрғызудың толық циклының
қызметін, малды байлап немесе байламай
ұстайтын фермалар салуды, сондай-ақ мал
шаруашылығы кешендерін салу үшін арналған
қазіргі заманғы мамандандырылған
жабдықтарды және олардың басқа да қажетті
материалдарын жеткізуді шамалайды.
Мал фермалары мен комплекстеріне арналаған
машиналар мен жабдықтар. Өнеркәсіптік типтегі мал
фермалары мен комплекстерін машиналармен және
жабдықтармен жарақтандыру арнайы жасалатын машиналар
жүйесіне сәйкес белгілі бір кезеңде жүзеге
асырылады.Машиналар жүйесіне қойылатын негізгі талаптың
бірі - қол еңбегі шығынын барынша кеміту және фермаларды
жұмыс жағдайын жақсарту.Машиналардың қазіргіге қарағанда
жаңа жүйесі толық жүзеге асырылғанда мал өнімін өндірудің
технолгиялық еңбекті қажетсінуді 25-тен 35 % -ке дейін,
жұмсалатын қаражатты 20-25 % -ке дейін кемітуге мүмкіндік
береді.
Мал фермалары мен комплекстері

Мал фермалары мен комплекстері - суды өте көп
тұтынатын орындар.Мал ішетін су жоғары сапалы,жеткілікті
мөлшерде,әр тәуліктің кез келген уақытында болуы тиіс. Сонымен
қоса, суды технологиялық,гигиеналық,шаруашылық және өртке
қарсы мақсатта қолданылады.Сумен қамтамасыз етуді дұрыс
ұйымдастырудың фермалар мен комплекстердің жұмысын тиімді
жұмыс істеуде айрықша маңызы бар,өйткені оның өзі өндірістік –
зоотехникалық процестердің қалыпты өтуін қамтамасыз етеді,
малды күтіп-бағу жағдайын жақсартады, жұмыс істейтін
адамдардың еңбек өнімділігімен мәдениетін, өнім сапасын
жақсартады,өнімнің өзіндік құнын кемітеді.Сумен үздіксіз
қамтамасыз ету сиырдың сүттілігін 10-14% және бордақыдағы
малдың салмақ қосуын 10-15 %арттырады.
Мал шаруашылығын интенсивтендіру

Мал шаруашылығын интенсивтендіру бағытыныдағы маңызды
шаралардың ішінен мыналарды атап көрсетуге болады: жоғары өнімді
жаңа машиналар мен жабдықтар жасау; жекелеген процестерді
механикаландырудан тасқынды технологиялық линиялар негізінде
атқаратын бүкіл жұмысты комплексті механикаландыруға және
автоматтандыруға көшіру,технологиялық процестерде тікелей электр
энергиясын кеңінен қолдану; малды күтіп-бағу және жемдеу әдістерін
жетілдіру; жемшөптің, жемшөп рациондарының т.б. жаңа типтерін
енгізу. Мал шаруашылығын интенсивтендіру проблемаларын шешуде
өндірістік процестерді комплекті механикаландырудың,
электрлендірудің және автоматтандырудың мәні барған сайын арта
түсуде.
Мал фермасы–ауыл шаруашылығы кәсіпорын бөлімшесі.
Мал комплексі–ауыл шаруашылығы өндірінсінің кәсіпорны, ол комплексті
механикаландыру,электрлендіру, автоматтандыру, технологиялық
процестерді тасқынды ұйымдастыру негізінде өнеркәсіптік
технологияны, еңбекті ғылыми ұйымдастыру, өндірісті жоғары деңгейде
шоғырландыруды және мамандыруды қолдану негізінде жоғары сапалы
мал өнімдерін біркелкі әр жыл бойы өндіруге арналған.
Мал қораларының санитарлық-гигиеналық талаптары.
Республикамыздың көптеген шаруашылықтарында малды қыста қорада бағады.
Алайда бұл қораларда малға жайлы жағдай жасалуы қажет. Сонымен қатар
барлық ауыр жұмыстар механикаландырылып, малшы-бақташылардың еңбегі
жеңілдетілуі тиіс.
Мал қораларын салар алдында ең бірінші оның орнын дұрыс таңдап, дайындап
алады. Мал қорасының өзі ауылдың болашағына сәйкес жоспарлы түрде салынуы
қажет. Сонымен қатар ол жер мал дәрігерлік-санитарлық шараларға, өрттен
қауіпсіздендіру ережелеріне, шаруашылық жағдайының талаптарына сәйкес
болуы шарт. Бұрын кейбір аса жұқпалы аурулардың (қарасан, топалаң)
қоздырғыштары табылған жерге қора салуға болмайды. Мал фермалары
ауылдың ық жағынан салынады. Темір жолдан, машина жолынан 300 м
қашықтықта болуы керек. Қора-жай салынатын жер энергиямен, сумен
қамтамасыз етуге қолайлы болуы қажет.
Мал дәрігерлік-санитарлық жағдай жақсы болуы үшін ферманың айналасына
ағаш отырғызған жөн. Ол желден, шаңтозаңнан қорғайды. Қора-жайдың негізі,
яғни фундаменті жер қыртысының құрамына байланысты әр түрлі етіліп
құйылады. Сыртқы қабырға тек жобадағы көрсетілген материалдардан ғана
салынады. Ең бастысы қабырға суыққа өте төзімді болуы керек. Соған
байланысты материалы жылу сақтайтын болуы қажет. Қабырға арқылы сыртқы
ауаға шығатын жылу мөлшері көптеген жағдайға, мәселен: біріншіден,
материалдың жылу сақтап, өткізуіне, екіншіден, қора ішіндегі температурасына,
ылғалдылығына, ауа қозғалысына тығыз байланысты. Орта есеппен алғанда
жалпы жылудың 40 проценті қабырға арқылы шығады.
Қора тазалау және мал қиын сақтау шарттары.
Қорада бағылған малдың қиын жинап, пайдаға асыру үлкен мәні бар
мал дәрігерлік-санитарлық шараға айналып отыр. Қи арқылы мал
арасында жұқпалы аурулардың таралуы ықтимал. Ғалымдар
зерттеулерінде нәжістегі микробтардың шамамен 100 га жерге тарап,
сол жердегі адам мен малға жұқпалы ауру тарататынын анықтаған.
Тексергенде туберкулез микробы - 300 күннен астам, бруцеллез микробы
150 күн, іш ауру микробы 18 күн, аскарида жұмыртқасы 63 күнге дейін
тіршілігін сақтайтыны белгілі болған. Сондықтан қорадағы қиды дер
кезінде жинап, арнайы жерге үю, оны зарарсыздандыру, өңдеп,
тыңайтқыш ретінде пайдаланғанда сыртқы ортаны ластамау және адам
мен малға ауру таратпау мәселесін ескеру керек.
Мал шаруашылығында ең қиын да ауыр жұмыстардың бірі мал қиын,
төсеніші мен садырасын шығару. Оның әр түрлі жолдары бар. Сиыр,
шошқа, бұзау қораларының едендері қи түсетін каналға қарай еңістеу
етіп салынады. Өйткені ол сумен жуылады. Еденді сумен жуғанда мал
нәжісі сырғып каналға түседі, мөлшерлі қысыммен жіберілген сумен
тазаланып жуылады. Бірақ бұл әдістің кемшілігі де бар. Мәселен суды
көп қажет етеді, қора ауасында су көбейіп, ауаның ылғалдылығы
артады. Ал малды қалың төсеніште ұстаған жағдайда, қиды жылыма бір-
екі рет шығарады. Төсеніш ретінде сабан, торф, ағаш үгіндісін
қолданады. Бірақ бұл жағдайда қиды тыңайтқыш ретінде қолдану
мүмкіндігі жойылады.
Мал дәрігерлік-санитарлық шаралар.
Ауырған малдың зәрі, қиы, сілекейі, сүті, жүні, терісі,
өлексесі арқылы әр түрлі зиянды микробтар жайылымды,
суды, қора-жайды, құрал-саймандарды ластайды. Ол
микробтар түскен ортасында бірнеше айлар бойы тіршілік
етіп, сау малға, адамға ауру таратуы мүмкін. Сондықтан
оларды зарарсыздандыру үшін қора-жайға дезинфекция
жасалынып отырады.
Дезинфекцияға физикалық, химиялық әдістер
қолданылады. Физикалық әдістерге - микробтарды жою
үшін күннің көзін, ыстық буды, отты пайдалану жатады.
Мысалы, мал фермаларының маңындағы арам шөптерді
жұлып, күн көзінің тікелей түсуіне мүмкіндік жасаса, күн
сәулесі туберкулез микробын, аусыл вирусын тез арада
өлтіреді. Ал ферма айналасындағы жерге сіңген
микробтарды жою үшін, оны терең етіп жыртып тастаса
күн сәулесі ондағы микробтарды да тегіс қырып салады.
Болмаса ондай жерді қопарып топырағына хлорлы әк
араластырады.
Мал қораларын дезинфекциялау.
Дезинфекция бірінен соң бірі жүргізілетін екі процестен тұрады. Алдымен
дезинфекция жасалатын затты, қора-жайды, мал тұратын орынды мұқият
тазалайды, содан кейін дезинфекциялау жұмысы басталады.
Дезинфекция үш түрлі мақсатпен, атап айтқанда, аурудан сақтандыру, ауру
қоздырғыштарының тарауын тежеу және ауру қоздырғыштарын жою мақсатында
жасалады.
Негізінде шаруашылықта жұқпалы ауру шықпаса да аурудан сақтандыру
дезинфекциясын үнемі жүргізіп отыру керек. Бұл дезинфекцияның әсіресе мал
көп шоғырландырылатын комплекстер үшін маңызы зор. Профилактикалық
дезинфекция жылына екі рет: жазда және күзде жүргізіледі. Бұл мақсатта арзан
дәрілер пайдаланылады. Олар - 10% сөндірілген әк, 5% кальций содасы, 3%
ксилонафт, креолиннің ыстық ерітіндісі, 5% нафтализол, 3% каспос
препаратының, 2% каустика содасының ыстық ерітіндісі, 1% формальдегид және
2% хлорлы, әк ерітіндісі.
Тежеу дезинфекциясының мақсаты - ауырған мал денесінен сыртқа шыққан
микробтарды дер кезінде жойып, жұқпалы ауру қоздырғыштарының қоршаған
ортаға тарап кетуіне жол бермеу. Жұқпалы індет шыққан жерде ауру малды
оқшаулап, қора-жайды тегіс дезинфекциялайды. Ал ауру мал тұрған орын
аптасына бір рет, сонымен қатар ондағы барлық құрал-сайман, жұмысшылар киімі
де тегіс дезинфекцияланады. Қораның табалдырығына ішіне ағаш үгіндісі
салынып, дәрі құйған жәшік (дезбарьер) қойылады. Дәрі ретінде формальдегид,
хлорлы әк, каустика содасы құйылады. Мал қорасына бөгде адам жіберілмейді.
Тежеу дезинфекциясына қолданатын дәрілер аурудың түріне қарай іріктелінеді.
Астау, шелек сияқты заттарды жұмыстан кейін күнделікті каустика содасының 2
проценттік ыстық ерітіндісімен жуып тазартып тұрады.
Мал шаруашылығы, Аң шаруашылығы және құс
шаруашылығы кәсіпорындары үшін ветеринариялық
объектілерді технологиялық жобалаудың
Жалпыодақтық нормалары бойынша мал
шаруашылығы фермаларында жануарлардың санына
қарай мынадай ветеринариялық объектілер болуы тиіс:
Ветеринариялық пункт (дәріханадан, тоңазытқыш
қондырғысы бар бөлмеден және биопрепараттарды
сақтауға арналған жертөледен, диагностикалық
кабинеттен, дезқұралдарға арналған қоймадан,
манежден, стационардан, ветдәрігер кабинетінен және
ветеринариялық персоналға арналған бөлмеден
тұрады) жануарларды тікелей фермада
амбулаториялық және стационарлық емдеу жүргізу
үшін қызмет етеді. Ол технологиялық процеске жақсы
енеді және жұқпалы емес ауру жануарларға арналған
ауруханамен немесе санитарлық-сою пунктімен
жабылады;
Ветеринариялық-профилактикалық пункт жануарларға ветеринариялық өңдеу
жүргізуге арналған (вакцинациялау, жаппай диагностикалық зерттеулер, ферменттеу,
Тұяқтарды тазарту, емдеу рәсімдерін жүргізу). Онда ветеринариялық маманның
бөлмесінен, дәріханадан, тоңазыту камерасы бар биопрепараттарға арналған және
дезқұралдарға арналған қоймадан, жануарларды өңдеуге арналған үй-жайдан, өңдеу
алдында және одан кейін жануарларды ұстауға арналған қора-жинақтағыштардан,
жануарларды ұстауға арналған үй-жай, мүкәммалдық және жемдік үй-жай кіретін
ашылмалы және стационардан тұратын амбулатория көзделеді.
Ветеринариялық және ветеринариялық-профилактикалық пункттерде
жануарлардың терісін өңдеуге арналған құрылыстарды қоса алғанда,
оларды ветеринариялық өңдеуге арналған стационарлық немесе
жылжымалы бөліктер мен фиксациялық станоктар болуы қажет;
Карантин-бір немесе бірнеше жеке тұрған ғимараттар; қоршалуы және фермадан
кемінде 3 км қашықтыққа алыстатылуы тиіс, карантинге басқа аудандардан, облыстар
мен республикалардан келген жас жануарлар мен ересек жануарлар немесе импорттық
мал әкелінеді. Ғимарат бұзауды өсірудің бірінші кезеңінің үй-жайларымен біріктірілуі
мүмкін. Оның мөлшері малдың түсуі мен қозғалысының циклограммасына сәйкес
анықталады. Карантиндік үй-жай әрқайсысының сыйымдылығы 60 бастан аспайтын
кемінде төрт оқшауланған секцияға бөлінуі тиіс. Оның құрамына бұзауларды қабылдау
және санитарлық өңдеуге арналған бөлімше, дәріхана, дезинфекциялау және жуу
құралдарына арналған қойма, қосалқы үй-жайлар кіреді. Карантин ғимараты Өндірістік
аймақ аумағында орналастырылады;
Ингаляторий-аэрозольдердің көмегімен бұзауларды
профилактикалық және емдік өңдеуге арналған көлемі 30-50 м3
тұмшаланған үй-жай. Ол бұзауларды қабылдайтын үй-жаймен
бұғатталады және жабдықталады
САГ-1 генераторларымен (10 м3 бір аппарат есебінен)
және со-7А компрессорымен, сондай-ақ өндірістік
ағындарды жоюға арналған мәжбүрлі желдеткішпен
және кәрізбен; қабырғалар мен төбелерді майлы
бояумен бояйды; еденді метлах плиткасымен жабады;
Аурухана жұқпалы емес аурулары бар жануарларды
емдеуге қызмет етеді. Мұнда олар қатты едендермен
жабдықталған сөрелерде ұсталады (қажет болған
жағдайда-қоқыста). Стационардағы мал орындарының
саны кешенде (фермада) жоспарланған мал басының 3-
5% есебінен көзделеді.
Стационардың үй-жайын ветеринариялық немесе
ветеринариялық-профилактикалық пунктпен
бұғаттайды;
Мал сою пункті ферма қоршауының желісіне орналастырылады.
Оның құрамына: жануарларды союға арналған үй-жайы бар сою
бөлімшесі, теріні тұздау және уақытша сақтау, ұшалар мен
субөнімдерді уақытша сақтауға арналған тоңазытқыш камералары,
ашу және жою камерасы бар кәдеге жарату бөлімшесі, себезгі бөлмесі
кіреді. Кәдеге жарату бөлімшесінде мәйіттер мен қасапхана
қалдықтарын кәдеге жарату үшін автоклав немесе өлексе жағатын пеш
орнатылады. Автоклавтау арқылы кәдеге жарату кезінде екі бөлме
көзделеді: шикізатқа және залалсыздандырылған конфискаттарға
арналған. Автоклавтар осы бөлмелер арасында орнатылады.
Сою және кәдеге жарату бөлімшелерінің жеке кіру
(шығу) есіктері болуы тиіс. Олардың арасындағы
жапсарлас қабырғада азық-түлік мақсатына
жарамсыз конфискаттар мен ұшалардың
бөліктерін сою бөлімшесінен беруге арналған люк
көзделеді.
Ветеринариялық-санитариялық зауыттың қызмет аймағында
мамандандырылған ферма (кешен) орналасқан жағдайда сою-
санитариялық пункт кәдеге жарату бөлімшесінсіз көзделеді.
Оның орнына Жануарлар өлекселері мен қасапхана
конфискаттарын қысқа мерзімге сақтауға арналған
тоңазытқыш камерасы бар үй-жай (бокс) салынады;
Сою алаңы жануарларды союға және сою өнімдерін сақтауға
арналған үй-жайлардан тұрады.
Мал сою-санитарлық пунктінен және мал сою алаңынан сарқынды суды
кешеннің (ферманың) жалпы желісіне шығарар алдында жеке кәріз
құдықтарына жинайды, зарарсыздандырады.
Ауру жануарлар мен өлекселерді өндірістік үй-жайлардан сою-
санитариялық пунктіне (сою алаңына) тасымалдау үшін
арнайы фермаішілік көлік құралдары бекітіледі;
Оқшаулағыш жалпы экономикалық оқшаулағыш болмаған
жағдайда жобалау тапсырмасы бойынша ғана салынады. Оны
кешеннің (ферманың) сыртындағы басқа ветеринариялық
объектілермен бірге, биіктігі 2 м тұтас дуалмен қоршалған
жағдайда, цокольмен және шығу құрылғысымен және жеке
ішкі ауласымен бұғаттауға болады;
Ұрықтанған қашарларды уақытша күтіп-бағуға арналған станоктары
бар қолдан ұрықтандыру пункті 16-18 айлық жастағы қашарларды
күтіп-бағуға арналған үй-жаймен бұғатталады. Пункттің жабдығы мен
оның айналасындағы аумақ үлгілі санитариялық жағдайда ұсталады,
үй-жайды иісі жоқ дезқұралдармен (күйдіргіш натрдің 1% ыстық
ерітіндісімен немесе каустификацияланған сода—калий қоспасының
1,5-2% ерітіндісімен және т.б.) жүйелі түрде дезинфекциялауды
жүргізеді. Манежге кіре берісте қолдан ұрықтандыру пункті 2%
күйдіргіш натрий ерітіндісімен ылғалданған дезковрикпен
жабдықталады. Күн сайын Жұмыс аяқталғаннан кейін пункттің үй-
жайында жинау жүргізіледі, манеждің едені жуылады, ұрықтандыру
станогы механикалық тазартылады және кальцийленген соданың 2-
3% ерітіндісімен жуылады. Қабырғалар мен төбелерді әктеу
ластануына қарай жаңа сөндірілген әк ерітіндісімен жүргізіледі.
Жазғы кезеңде желкөздер металл немесе дәке торлармен жабылады.
Қолдан ұрықтандыру пункті жануарларды ұрықтандыруды жүргізу және шәует
сапасын бақылау үшін қажетті құрал-саймандармен және жабдықтармен
жарақтандырылуы, қашарлардың басына 1,5% есебінен мал орындарының саны бар
ұрықтандырылған жануарларды артық ұстауға арналған үй-жайлары болуы тиіс.
Жануарды тексеру немесе ұрықтандыру кезінде қолданылатын құрал-саймандар әрбір
пайдаланғаннан кейін зарарсыздандырылады, қызмет көрсетуші персоналдың арнайы
киімін аптасына кемінде 2 рет жуады және дезинфекциялайды. Таза
залалсыздандырылған құралдар мен жабдықтар шкафта сақталады.
Ветеринариялық мамандар мен қызмет көрсететін
персоналдың еңбегін жеңілдету және мал шаруашылығы
кешендерінде ветеринариялық іс-шаралардың тиімділігін
арттыру үшін өндірістік процестерді механикаландыру енгізілуі
тиіс: суару, жемшөп тарату, төсем салу, көңді жою және
сиырларды сауу. Маститпен ауыратын жануарлардан сүт
жинау үшін кейіннен сүт өңдейтін бөлек контейнерлерді
қолдану керек.
Бұдан басқа, ветеринариялық объектілерді жобалау кезінде:
- үй-жайларға дезинфекция және дезинсекция жүргізуге
арналған ұтқыр немесе стационарлық дезинфекциялық
қондырғылар;
- жануарларды емдеу және жаппай профилактикалық емдеу
кезінде бекітуге арналған құрылғылар (сплиттер, станоктар
және т. б.);
- сою-санитариялық пункттерде жануарларды союдың
механикаландырылған желілері;
- амалсыз сойылған жануарлардың шерін және
конфискаттарын жинауға арналған контейнерлер;
- науқастар мен мәйіттерді тасымалдауға арналған
фермаішілік Көлік және т. б.
Көрсетілген ветеринариялық объектілерден басқа фермаларда
мыналар көзделеді: ветеринариялық емдеу орны (жалпы шаруашылық объектісі);
шалғайдағы мал шаруашылығына арналған емдеу-санитариялық пункт; тері қабатын
өңдеуге арналған құрылыс (тапсырма бойынша); ет-сүйек ұнын өндіру үшін шикізат
жинау пункті.
Ірі қара мал төлін өсірудің бірінші кезеңінде карантиндеуді
бұзауларды 10-20 күннен бастап 3 айға дейін 40-60 бастан топтап
өсірумен біріктіруге жол беріледі. Фермадан тыс жерде жануарларды
тасымалдағаннан кейін көлікті өңдеуге арналған алаң бөлінеді.
Ауру ересек жануарларды стационарда немесе ветпункте,
оқшаулағышта байлап бағандарда және қораларда; 20 күндік жасқа
дейінгі бұзауларды-жеке торларда; 6 айлық жасқа дейінгі
бұзауларды — сыйымдылығы 5 басқа дейінгі топтық торларда
ұстайды. Науқастарға арналған қоралар, қоралар, станоктар мен
торларды орналастыру әдетте екі қатарлы. Стационар мен
оқшаулағыш жас құрамы бойынша оқшауланған секцияларға
қоршалады. Сол жерде бөледі арнайы бөлмелер үшін ветперсонала.
Ветеринарлық персонал үшін профилакторияда, карантиндік
бөлімшеде (бұзауларды өсірудің алғашқы кезеңі) және жануарларды
ұрықтандыру жүргізілетін үй-жайда жеке үй-жайлардың болуы
орынды.
Стационарларда, емдеу-профилактикалық ветеринариялық пунктте, оқшаулағышта
микроклиматтың ұсынылатын параметрлері ұсталуы тиіс. Үй-жайлардың едендері
тайғанамайтын, жылуды аз өткізетін, ылғал өткізбейтін, дезинфекциялық заттарға аса
төзімді болуы тиіс. Ветеринарлық мамандарға арналған үй-жайлар жақсы желдетумен
қамтамасыз етіледі. Стационарлардағы, оқшаулағыштардағы, карантиндегі терезелер
шыбындардың ұшуынан жиі торы бар алмалы-салмалы рамалармен қорғалуы тиіс.
Бөлмелердегі қоршаулардың барлық ішкі беттері тегіс және ашық түстермен боялған.
Стационар мен оқшаулағышта қоралардың бірі ілмектермен, ірі Ауру жануарларды ілуге
арналған сақиналармен және аяқ-қолдары зақымданған жануарларды тіркеуге арналған
станоктармен жабдықталуы тиіс.
Ветеринариялық объектілер ауыз су сапасымен қамтамасыз етіледі. Ыстық судың
температурасы 65°C аралығында сақталады.
Оқшаулағыштар мен карантиннен алынған қи оқшаулағыштардың ішкі ауласында
орналасқан жеке карантиндік ыдыстарда жиналады және сақталады. Көңді
дезинфекциялау, тасымалдау және кәдеге жарату ветеринариялық заңнамаға сәйкес
жүзеге асырылады. Оқшаулағыштардан, карантиндерден, сою-санитариялық пункттерден
шыққан сарқынды суларды дербес кәріз желісіне жинайды және оларды жалпы желіге
шығарар алдында зарарсыздандырады.
Жемшөп цехтары, сүрлемдік траншеялар және басқа да жемшөп үй-жайлары "АҚ" және
"қара" аймақтар арасындағы қоршау сызығында өңделмеген жемшөп жемшөп цехына
жемшөп ауласы, "жемшөп аймағы" жағынан келіп түсетіндей, ал дайын жемшөп қоспалары
құбырлар, шнектер, жабық транспортерлер немесе бекітілген автокөлік арқылы тікелей
мал шаруашылығы үй-жайларының жемшөп тарату бункерлеріне берілетіндей етіп
орналастырылады.
Құрама жем зауыты жемшөп цехының жанында орналасады және оған кірме жолдармен
қосылуы тиіс.
Барданы, томаны уақытша сақтауға және тасымалдауға арналған құрылыстар жемшөп
цехына тікелей жақын орналасады.
Шоғырланған жемге арналған қоймалар мен құрылыстар, тамыр түйнектері, сүрлем
траншеялары мен шөп мұнаралары "қара" аймақта орналасуы мүмкін, бірақ олар жем
сақтау аймағында болса жақсы.
"Қара" аймақтың аумағы дуалмен қоршалған. Оған кіре берісте автокөлікке арналған
дезбарьер, шлагбаум және аяқ киімнің табанын дезобөңдеуге арналған есік алдындағы
Қорытынды

Қорытындылай келе,Мал организміне сыртқы ортаның
көптеген әсері болады. Мысалы, ауа температурасы,
ылғалдылығы, қысымы, жарықтығы, шаң-тозаңы белгілі
түрде әсер етеді. Әсіресе жабық мал қорасының ауасы
сыртқы ортадағы ауадан әлдеқайда өзгеше болады. Оның
кейбір әсерлері малды ауруға шалдықтыруға әкеп
соқтырады. Осыған байланысты малды күтіп-бағуда
белгілі бір гигиеналық шаралар нақты түрде жүргізіліп
отырады.
Қазіргі уақытта көптеген құрылыс фермалары әртүрлі
материалдардан және алуан түрлі технология бойынша
мал шаруашылығы фермаларын тұрғызудың толық
циклының қызметін, малды байлап немесе байламай
ұстайтын фермалар салуды, сондай-ақ мал шаруашылығы
кешендерін салу үшін арналған қазіргі заманғы
мамандандырылған жабдықтарды және олардың басқа
да қажетті материалдарын жеткізуді шамалайды.
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТТЕР

М.С Садуакасов – Ветеринариялық гигиена оқулығы
И.В. Сердюченко В.И. Терехов Ветеринарные объекты
ферм и комплексов Краснодар 2015
https://kubsau.ru/upload/iblock/c3b/c3b30df9a13cabfa4902f5b
a159fda30.pdf
http://agro-portal24.ru/gigiena-krs/1936-veterinarnye-obekty-f
erm-i-kompleksov-chast-4.html
https://ikaz.info/fermada-y-sanitarly-gigienaly-zh-ne-veterinarly
-aldyn-alu-sharalary/
https://www.uniface.kz/index.php?post=article§ion=1&id=
1116
https://stud.kz/prezentatsiya/id/24752
https://ikaz.info/fermada-y-sanitarly-gigienaly-zh-ne-veterinarly
-aldyn-alu-sharalary/

Ұқсас жұмыстар
ЗАЛАЛСЫЗДАНДЫРУ ТӘСІЛДЕРІ
Зоофилді шыбындар және оларға қарсы ветеринариялық- санитариялық шаралар
ЖАНУАРЛАРДЫ ЖАСАНДЫ ҰРЫҚТАУ ПУНКТТЕРІН ҰЙЫМДАСТЫРУ
Дезинфекция жүргізу тәртібі
«Ірі қара қарасаны кезінде сойыс өнімін ВСС және санитарлық бағалау»
Мал сою және санитариялық сою пунктарын дезинфекциялау
Құстардың ұясы
Нъюкасл ауруы, белгілері
Ауылшаруашылық құстардың гигиенасы
Құс өндірістеріндегі ветеринариялық-санитарлық режим
Пәндер