ӨНІМДІК ЕСЕПТЕМЕСІН ОРЫНДАУ КЕЗІНДЕ БЕРІЛГЕН БАСТАПҚЫ МӘЛІМЕТТЕРІ БОЙЫНША ШИКІЗАТТЫҢ ТҮСУ ГРАФИГІ




Презентация қосу
№1 ТАҚЫРЫП:
Шикізаттарды, жартылай дүмбілдерді, дайын
өнімдерді ыдыста және ыдыссыз сақтау қоймаларын
есептеу
ӨНІМДІК ЕСЕПТЕМЕСІН ОРЫНДАУ КЕЗІНДЕ БЕРІЛГЕН БАСТАПҚЫ МӘЛІМЕТТЕРІ БОЙЫНША
ШИКІЗАТТЫҢ ТҮСУ ГРАФИГІ; ЖЕЛІ, ЦЕХ НЕМЕСЕ ЗАУЫТТЫҢ ЖҰМЫС ІСТЕУ ГРАФИГІ;
ЖЕЛІ, ЦЕХ НЕМЕСЕ ЗАУЫТТЫҢ БАҒДАРЛАМАСЫ; 1 МЕБ ( НЕМЕСЕ 1 ТОННА) ДАЙЫН ӨНІМ
ӨНДІРІСІНЕ ШИКІЗАТ ПЕН МАТЕРИАЛДАРДЫҢ ҚАЖЕТТІЛІГІН ЕСЕПТЕУ; ШИКІЗАТ,
МАТЕРИАЛ МЕН ЫДЫСТЫҢ САҒАТТЫҚ, АУЫСЫМДЫҚ ПЕН ЖЫЛДЫҚ ҚАЖЕТТІЛІГІ; ӘР
ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ОПЕРАЦИЯҒА САҒАТ САЙЫН ТҮСЕТІН ШИКІЗАТ (НЕМЕСЕ ЖАРТЫЛАЙ
ДҮМБІЛДІҢ) МӨЛШЕРІ АНЫҚТАЛАДЫ.
ӨНІМДІК ЕСЕПТЕМЕНІҢ КӨМЕГІМЕН ӘР ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ОПЕРАЦИЯДА ӨҢДЕЛЕТІН
ШИКІЗАТТА ӨТЕТІН САНДЫҚ ӨЗГЕРІСТЕРДІ АНЫҚТАУҒА БОЛАДЫ.
ӨНІМДІК ЕСЕПТЕМЕНІ ОРЫНДАУҒА ҚАЖЕТТІ БАСТАПҚЫ МӘЛІМЕТТЕР:
-ӨНДІРІЛЕТІН ӨНІМ ТҮРІ;
-ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ЖЕЛІНІҢ ӨНІМДІЛІГІ – МЕБ/САҒ, МЕБ/АУЫС, МЕБ/ЖЫЛ;
-ДАЙЫН ӨНІМ БӨЛШЕКТЕУ ТҮРІ;
-ЖОБАЛАНАТЫН ЦЕХ НЕМЕСЕ ЗАУЫТТЫҢ ҚҰРЫЛЫС АУДАНЫ.

КІРІСПЕ БӨЛІМІ
цех немесе зауыттың
бағдарламасы;
дайын өнім өндірісіне
цех немесе зауыттың
шикізат пен
бағдарламасы;
шикізаттың түсу
материалдардың
графигі; цех немесе
қажеттілігін есептеу
зауыттың жұмыс істеу
шикізат, материал әр
графигі;
мен ыдыстың технологиялық
сағаттық, операцияға
;
ауысымдық пен сағат сайын
жылдық түсетін шикізат
қажеттілігі (немесе
жартылай
дүмбілдің)
мөлшері
Шикізаттың түсу графигі

Шикізаттың түсу графигі жобаланатын цех немесе
зауыттың техника-экономикалық негіздемесінің
материалдары бойынша құрастырылады.
Алдымен, маусымды пісетін (жеміс пен
көкөністер) шикізаттың түсу кезені, ал одан кейін
маусымаралық шикізат немесе жартылай
дүмбілдердің түсу кезеңдері анықталады. Жұмыс
істеу кезеңін ұзарту үшін шикізаттың төмен
температурада тоңазытқыш камераларында
сақтауын қарастыру қажет. Графикте өзінің пісу
маусымында шикізаттың түсуі біртұтас сызықпен,
ал оның тоңазытқыштан келіп түсуі штрих
сызықпен көрсетіледі.
Цехқа шикізаттың түсу графигі

Шикізатты Айлар Жылына
ң аталуы 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 жұмыс
күні
саны

картоп ------------------
сәбіз ------
ақ 152
тамырлар ______________-------------
пияз
______________-------------

___________________------
Цехтың
Цехтың жұмыс істеу графигі цехқа шикізаттың түсу графигі
мен шикізат пісу маусымы бойынша құрастырылады.
Цехтың жұмыс істеу графигінде әр консерві түрінің өндіру

жұмыс
кезені көрсетіледі. Графикте тәулік ішінде ауысым саны, әр
ай мен жыл ішінде күн мен ауысым саны көрсетіледі.
Цехтың жұмыс істеу графигі мүмкінінше бір тұтас, әр

істеу
технологиялық желіге бөлек жасалынады. Цехтың жұмыс
істеу графигін құрастыру кезінде зауыттың маусымдық
жұмысын ұзарту үшін шикізатты суытылған немесе

графигі мұздатылған турде сақталуын қарастыру жөн. Бір
технологиялық желіде әр түрлі консерві түрлерін шығару
мүмкіншілігін қарастыру қажет. Маусымды пісетін
шикізатты өңдеу үшін үш аусымдық жұмыс қарастырылады.
Тек қана өндіріс маусымның басы мен аяғында (5-10 күн
ішінде) шикізаттың мөлшері азайғанда цехтың жұмысы бір
немесе екі ауысымда жобаланады. Тез өңдеуді қажет
етпейтін немесе қол еңбегін көп шығындайтын көкөніс пен
жемістерден жасалынатын консервілерді тәулікте екі
ауысымда өңдеуге болады. Егер шикізатты жыл бойы
үздіксіз өңдеуге болса, цехтың жұмысын бір немесе екі
аусымға жобалауға болады. Құрал-жабдықтардың
пайдалану коэффициентін жоғарылату үшін бір
технологиялық желіде пісу кезеңдері тура келмейтін
шикізаттардан дайындалатын түрлі консервілерді өндіру
керек. Егер бір шикізаттың пісу мауысымы басқа шикізаттың
пісу маусымын ала келсе, онда бұл уақытта осы
шикізаттардың әр түрлі аусымдарда өңдеуін қарастыру
жөн.
Цехқа шикізаттың түсу графигі

Жұмыс ауысымдардың саны
Тәу-
Техноло-
лікте
гиялық әр ай бойынша
ауы-
желінің
сым
аталуы жылы-
саны
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 на

Картоп
2 62 60 62 60 60 304
сорпасы
Цех Цех
, бағдарламасына әр түрлі
бағдарламасы өнімдердің сағаттық,
ауысымдық, айлық және жылдық
Ескерту. Цех бағдарламасын құрастыру тапсырмалары кіреді. Тапсырма
кезінде берілген есептік банкілерден
физикалық банкілерге өту үшін аудару
меб немесе тонна түрінде
коэффициенті К0 пайдалынады. Аудару беріледі. Барлық өнім түріне
коэффициентінің мәні физикалық пен уақыт бөлігі бойынша қорытынды
есептік банкілердің түрлеріне байланысты. беріледі. Цех бағдарламасын
Оның есептеу формуласы жоғарыда құрастыру негізіне дайын өнім
келтірілген. Берілген мысалға:
бірлігімен берілген ауысымдық
Vф .б 1000 немесе жылдық тапсырма және
К0 2 ,83 жылына ауысым санын
Vе .б . 353 ,4
көрсететін цехтың жұмыс
1000 1000 графигі кіреді.
Z ф.б . 353,4 дана.
К0 2,83
Өнім Бөлшек- Жылы-
ассорти- теуге на Өнімнің шығарылған мөлшері
ментінің арнал- ауысым
аталуы ған саны
ауысы- маусы-
ыдыс- сағатына айына
мына мына
тың түрі

меб ф.б. меб ф.б. меб ф.б. меб ф.б.
I-82-1000

1826372

360468
2,125
6008

5168

1020
Картоп

750
304

сорпасы
Бөлшектегіш ыдыс пен
қақпақтардың қажетті санын есептеу
■ Өнімді бөлшектеуге арналған ыдыстың мөлшерін
анықтаған кезде банкілердің 50% қажетті мөлшері, ал
бөтелкелердің 100% қажетті мөлшері қайта келетін
ұсталған ыдыспен қанағаттандырылады.
■ Ыдыс пен қақпақтардың қажетті мөлшері ыдыстың
тасымалдау, сақтау мен өңдеу кезіндегі сыну мен қирау
мөлшерін және жабу кезінде қақпақтардың бұзылу
мөлшерін ескере отырып есептелінеді..
"Картоп сорпасы" түскі тағамдық консервілер үшін бөлшектегіш ыдыс пен
қақпақтардың қажетті мөлшерін есептеу мысалы

Сыну мен қирау мөлшерін
Сыну мен қирау мөлшерін
ескере отырып жалпы
ескермей жалпы қажеттілігі Сыну
қажеттілігі
мен
Ыдыс
сағатын ауысы- маусы- қирау % саға- ауысы-
пен маусым
а мына мына тына мына
қақпақ-
тардың
түрі
ж ұ ж ұ ж ұ ж ұ ж ұ ж ұ ж ұ
I-82-1000

913186

913186

922318

924144
банкі

3004

3004

3034

3040
375

375

379

380
1,2
1826372

1842809
қақпақ

6008

6062
I-82

750

757
ж – жаңа ыдыс,
0,9
-

-

-

-

-

-

-
ұ – ұсталған ыдыс.
Қақпақ пен қаңылтыр ыдысқа «ұсталған» деген термині қолданылмайды.

Ұқсас жұмыстар
Маногидроциклондағы майдың байыту коэффициенті
Тауар қорын нормалау
“Шымкентмай” АҚ өндірістік кәсіпорнының ақаба суларын тазарту
«1С: Бухгалтерия 8 Казахстан үшін» бағдарламасының сипаттамасы
Білімділік қызығушылығын мен жігерін арттыру, мақсаты арттыру
Геоақпараттық жүйелер. MapInfo
Аудиторлық дәлелдеулер алу кезеңдері
Бұйрық
Өндірісті жобалау негіздері және жабдықтау ДӘРІСТЕР
Нақты сандар жиыны
Пәндер