Аспазшының жеке қорғаныс құралдары


Slide 1

Аспазшының жеке қорғаныс құралдары

Орындаған: МВ-18-1 тобының студенті

Касымбабимна Рината Армановна

Тексерген: Еңбекті қорғау

кафедрасының аға оқытушы

Аркабаев Усен Бекжанович

Slide 2

Аспаз формасының жиынтығына не кіреді

ТАЛАП

ТАЛАП

ТАЛАП

Аспазшының санитарлық киіміне қойылатын талаптар

Аспазға арналған арнайы киімді беру нормалары

4

Жеке бас гигиенасына қойылатын талаптар

ТАЛАП

5

Ас үй қызметкер-лерін медицина-лық тексеру

ТАЛАП

Slide 3

Аспазшының санитарлық киімі ыңғайлы, практикалық болуы керек және өзінің негізгі функциясын - тағамды ластанудан қорғау керек. Арнайы киімсіз жұмыскерлер ас үйдің аумағына және тамақ дайындауға жіберілмейді. Бұл ереже меншік нысанына және қызмет ерекшелігіне қарамастан барлық қоғамдық тамақтану орындары мен ұйымдарға қолданылады.

Slide 4

Арнайы аспаздық киім мен аяқ киім кию-бұл тамақтану кәсіпорны немесе Роспотребнадзор басшысының талабы емес. Бұл қажеттілік! Шынында да, тамақ дайындау процесінде шаң, кір, тер, ас үй жұмысшыларының денесінен немесе сыртқы киімінен шаш түсуі мүмкін. Сондықтан, мамандығына қарамастан (аспаз, су-аспаз, кондитер, технолог, аспаз), ас үйдің барлық қызметкерлері жеке гигиена мен санитарияны сақтауға міндетті-арнайы форма кию керек. Дайын тағамдардың сапасы мен адамдардың денсаулығы осыған байланысты.

Аспазшының санитарлық киіміне қойылатын талаптар

ТАЛАП

Slide 5

Арнайы киімді кию ережелері қоғамдық тамақтандыру ұйымдары үшін 2. 3. 6. 1079-01 Санпинмен реттеледі. Аспазшылардың гигиенасына қойылатын санитарлық талаптардың негізгі тұстары келесідей.

Сыртқы киім, аяқ киім және барлық жеке заттар шкафта қалдырылуы керек.

1

Жұмысқа кіріспес бұрын қолыңызды мұқият жуып, таза санитарлық киім киіп, шашты арнайы бас киім - қалпақ, орамалды алу керек.

Тамақ өнімдерін өңдеу және тамақ дайындау ластануына қарай, 2 күнде 1 реттен кем емес өзгеретін санитариялық киімде ғана жүзеге асырылуы тиіс.

Дәретханаға барған, көшеге немесе ас үйдің аумағынан тыс жерге шыққан кезде санитариялық киім арнайы бөлінген орында қадырылады, ал жұмыс міндеттеріне қайтып келгенде қайтадан киіледі.

Өнімдерді өңдеуге және ыдыс-аяқтарды дайындауға кіріскенде, аспаз сағатты, зергерлік бұйымдарды, барлық өткір және сынатын керек-жарақтарды алып тастауы керек.

2

3

4

5

Slide 6

"Халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы туралы" № 52-ФЗ Федералдық заңға сәйкес санитарлық ережелерді сақтау азаматтар, жеке кәсіпкерлер және заңды тұлғалар үшін міндетті болып табылады (39-бап) . Санитарлық заңдарды бұзғаны үшін тәртіптік, әкімшілік немесе қылмыстық жауапкершілік белгіленеді (55-бап) . Санпиннің сақталуын Роспотребнадзор бақылайды. Бұзушылықтар анықталған жағдайда бақылаушы орган құқық бұзушыны жауапқа тартуға құқылы. Жауапкершіліктің ең көп таралған түрі - айыппұл (500-ден 2 рубльге дейін-бұзушылыққа байланысты) және 90 күнге дейін тамақтану кәсіпорнының қызметін тоқтата тұру.

Аспаздың киімін сақтау ережелері

Униформаны арнайы бөлінген шкафта, аспазшының сыртқы киімінен және жеке заттарынан бөлек сақтайды. Сақтау шкафы үнемі жуылады және дезинфекцияланады. Тек таза арнайы киім ғана сақтауға жатады. Лас пішінді жуып, ыстық үтікпен үтіктеу керек.

Slide 7

ТАЛАП

Аспазға арналған арнайы киімді беру нормалары

Денсаулық сақтау министрлігінің №777-Н бұйрығына сәйкес, жұмысқа орналасу кезінде жұмыс беруші аспазға арнайы киім мен жеке қорғаныс құралдарын тегін беруге міндетті. Белгіленген үлгідегі киім сапасы ГОСТ стандарттарына сәйкес келетін және Роспотребнадзор мақұлдаған материалдардан жасалуы керек. Пісіру формасы тігілген матаның практикалық, жууға, үтіктеуге және дезинфекциялауға оңай болуы өте маңызды.

Аспазшыда кем дегенде 2 санитарлық киім жиынтығы болуы керек - соғұрлым жақсы. Бұл гигиена үшін қажет және бір жиынтық жуылып, екіншісі кірленген және шұғыл түрде ауыстыруды қажет ететін жағдайларды болдырмауға көмектеседі.

Slide 8

Халаттың (күртешенің, кительдің) ұзындығы тізеге дейін жетуі тиіс.

Кең жеңдердің болмауы.

Түймелердің орнына жасырын бекітпелер.

Қайырмасы бар жапсырма қалталар белдіктің астына орналастырылады.

Жоғары жағасы.

Киімнің түсі ақ немесе ашық түсті. (Егер қоғамдық тамақтандыру мекемесінің стилі талап етсе, түрлі-түсті киім тігуге рұқсат етіледі) .

1

2

3

4

5

6

Киімді жасау кезінде бірнеше маңызды ережелерді ескеру қажет.

1 санитарлық киім жиынтығын пайдалану мерзімі-2 жыл.

Slide 9

ТАЛАП

Аспаз формасының жиынтығына не кіреді

Ережеге сәйкес жиынтыққа келесі киім кіреді.

Шалбар (юбка) .

Халат (күртеше, китель) .

Қалпақ (бөрік, орамал) .

Алжапқыш.

Қол сүртуге арналған шүберек.

Киім ыңғайлы және аспаз фигурасының өлшеміне сәйкес келуі керек.

Slide 10

Жеке бас гигиенасына қойылатын талаптар


Ұқсас жұмыстар
ЖЕКЕ ҚОРҒАНЫС ҚҰРАЛДАРЫ туралы
Қорғану құралдары
Тыныс органдарын қорғаудың қарапайым құралдары
Көз мүшелерін қорғау құралдары
Жеке қорғаныс құралдары
Халықты қорғаудың негізгі принциптері мен жолдары
Көзді қорғау құралдары - қорғағыш көзілдіріктер
Жеке қорғаныс құралдарының материалына қойылатын талаптар
Диаграмманы құру алгоритмі
Құтқару іздестіру жұмыстарын жүргізу
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz