Аспазшының жеке қорғаныс құралдары




Презентация қосу
Аспазшының жеке қорғаныс құралдары

Орындаған: МВ-18-1 тобының
студенті
Касымбабимна Рината
Армановна
Тексерген: Еңбекті қорғау
кафедрасының аға оқытушы
Аркабаев Усен Бекжанович
ТАЛАП
Аспазшының
ТАЛАП

Аспаз 4 5 ТАЛАП

санитарлық ТАЛАП ТАЛАП Ас үй
формасының
киіміне қызметкер-
жиынтығына
қойылатын Аспазға Жеке бас лерін
не кіреді
талаптар арналған гигиенасына медицина-
арнайы қойылатын лық тексеру
киімді беру талаптар
нормалары
Аспазшының санитарлық киімі
ыңғайлы, практикалық болуы керек және
өзінің негізгі функциясын – тағамды
ластанудан қорғау керек. Арнайы киімсіз
жұмыскерлер ас үйдің аумағына және
тамақ дайындауға жіберілмейді. Бұл
ереже меншік нысанына және қызмет
ерекшелігіне қарамастан барлық
қоғамдық тамақтану орындары мен
ұйымдарға қолданылады.
Арнайы аспаздық киім мен аяқ киім кию-бұл
тамақтану кәсіпорны немесе Роспотребнадзор
ТАЛАП басшысының талабы емес. Бұл қажеттілік! Шынында
да, тамақ дайындау процесінде шаң, кір, тер, ас үй
Аспазшының
санитарлық жұмысшыларының денесінен немесе сыртқы
киіміне киімінен шаш түсуі мүмкін. Сондықтан,
қойылатын мамандығына қарамастан (аспаз, су-аспаз, кондитер,
талаптар технолог, аспаз), ас үйдің барлық қызметкерлері жеке
гигиена мен санитарияны сақтауға міндетті-арнайы
форма кию керек. Дайын тағамдардың сапасы мен
адамдардың денсаулығы осыған байланысты.
Арнайы киімді кию ережелері қоғамдық тамақтандыру ұйымдары үшін 2.3.6.1079-01
Санпинмен реттеледі. Аспазшылардың гигиенасына қойылатын санитарлық
талаптардың негізгі тұстары келесідей.

1 Сыртқы киім, аяқ киім және барлық жеке заттар шкафта қалдырылуы керек.

Жұмысқа кіріспес бұрын қолыңызды мұқият жуып, таза санитарлық киім киіп, шашты
2 арнайы бас киім – қалпақ, орамалды алу керек.

3 Тамақ өнімдерін өңдеу және тамақ дайындау ластануына қарай, 2 күнде 1 реттен кем емес
өзгеретін санитариялық киімде ғана жүзеге асырылуы тиіс.

Дәретханаға барған, көшеге немесе ас үйдің аумағынан тыс жерге шыққан кезде
4 санитариялық киім арнайы бөлінген орында қадырылады, ал жұмыс міндеттеріне
қайтып келгенде қайтадан киіледі.

Өнімдерді өңдеуге және ыдыс-аяқтарды дайындауға кіріскенде, аспаз сағатты, зергерлік
5 бұйымдарды, барлық өткір және сынатын керек-жарақтарды алып тастауы керек.
Аспаздың киімін сақтау
ережелері
"Халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы
туралы" № 52-ФЗ Федералдық заңға сәйкес санитарлық Униформаны арнайы
ережелерді сақтау азаматтар, жеке кәсіпкерлер және заңды бөлінген шкафта,
тұлғалар үшін міндетті болып табылады (39-бап). аспазшының сыртқы
Санитарлық заңдарды бұзғаны үшін тәртіптік, әкімшілік киімінен және жеке
немесе қылмыстық жауапкершілік белгіленеді (55-бап). заттарынан бөлек
Санпиннің сақталуын Роспотребнадзор бақылайды. сақтайды. Сақтау шкафы
Бұзушылықтар анықталған жағдайда бақылаушы орган үнемі жуылады және
құқық бұзушыны жауапқа тартуға құқылы. дезинфекцияланады. Тек
Жауапкершіліктің ең көп таралған түрі - айыппұл (500-ден таза арнайы киім ғана
200000 рубльге дейін-бұзушылыққа байланысты) және 90 сақтауға жатады. Лас
күнге дейін тамақтану кәсіпорнының қызметін тоқтата тұру. пішінді жуып, ыстық
үтікпен үтіктеу керек.
Денсаулық сақтау министрлігінің №777-Н бұйрығына сәйкес,
жұмысқа орналасу кезінде жұмыс беруші аспазға арнайы киім
ТАЛАП мен жеке қорғаныс құралдарын тегін беруге міндетті.
Белгіленген үлгідегі киім сапасы ГОСТ стандарттарына сәйкес
Аспазға келетін және Роспотребнадзор мақұлдаған материалдардан
арналған жасалуы керек. Пісіру формасы тігілген матаның практикалық,
арнайы жууға, үтіктеуге және дезинфекциялауға оңай болуы өте
киімді беру маңызды.
нормалары Аспазшыда кем дегенде 2 санитарлық киім жиынтығы болуы
керек - соғұрлым жақсы. Бұл гигиена үшін қажет және бір
жиынтық жуылып, екіншісі кірленген және шұғыл түрде
ауыстыруды қажет ететін жағдайларды болдырмауға
көмектеседі.
4 1

ережелерді ескеру қажет.
Киімнің түсі ақ немесе ашық түсті. (Егер
Жоғары қоғамдық тамақтандыру мекемесінің стилі
жағасы. талап етсе, түрлі-түсті киім тігуге рұқсат
Киімді жасау кезінде
етіледі).
бірнеше маңызды

5 2
Кең жеңдердің Халаттың (күртешенің,
болмауы. кительдің) ұзындығы
тізеге дейін жетуі тиіс.

Түймелердің
орнына жасырын
Қайырмасы бар жапсырма
бекітпелер.
қалталар белдіктің астына
орналастырылады.

1 санитарлық киім жиынтығын пайдалану мерзімі-2 жыл.
Ережеге сәйкес жиынтыққа келесі киім кіреді.

• Шалбар (юбка).
ТАЛАП • Халат (күртеше,
китель).
Аспаз • Қалпақ (бөрік, орамал).
формасының • Алжапқыш.
жиынтығына • Қол сүртуге арналған
не кіреді шүберек.

Киім ыңғайлы және аспаз
фигурасының өлшеміне
сәйкес келуі керек.
Аспазшылар, даяшылар және барлық тамақтандыру қызметкерлері жеке
гигиенаны сақтауы керек. SanPiN-де қызметкерлерге қойылатын келесі
талаптар жазылған.

1. Денеңізді таза ұстаңыз - күн сайын душ қабылдаңыз.
2. Ас үйде жұмыс жасамас бұрын қолыңызды шынтаққа дейін жуыңыз.
3. Тырнақтарыңызды қысқа кесіп, Күн сайын субногталық кеңістікті
тазалаңыз.
4. Қатты иісті парфюмерия мен косметиканы пайдаланбаңыз.
Жеке бас 5. Арнайы бөлінген орындарда темекі шегуге және темекіден кейін қолды
гигиенасына жууға тиіс.
қойылатын 6. Жұмыс орнында тамақ ішпеңіз.
талаптар Әрбір аспазшының белгіленген үлгідегі жеке медициналық кітапшасы
болуы тиіс. Оған медициналық тексерулердің нәтижелері, өткен аурулар
туралы мәліметтер және гигиеналық дайындықтан өту туралы белгілер
енгізіледі.
Жұмысқа орналасу кезінде аспаз (және даяшы)
медициналық тексеруден өтуге міндетті. Болашақта мұндай
тексерулер үнемі жүргізілуі керек, бұл аурудың таралуын
болдырмауға көмектеседі. Ықтимал ауруларды анықтаудың
негізгі шаралары келесі процедуралар болып табылады.
1. Дерматовенерологқа бару-жылына 2 рет.
2. Флюорография-жылына 1 рет.
3. Мерезге талдау-жылына 2 рет.
4. Гонореяға жағынды-жылына 2 рет.
5. АИТВ-ға талдау-жылына 1 рет.
6. Ішек инфекцияларына және жұмыртқа жасушасына
талдау-жылына 1-2 рет.
Тексерудің барлық нәтижелері аспазшының жеке медициналық
кітапшасына енгізіледі. Денсаулық жағдайы қанағаттанарлықсыз
қызметкерлер жұмысқа жіберілмейді.

Ұқсас жұмыстар
ЖЕКЕ ҚОРҒАНЫС ҚҰРАЛДАРЫ туралы
Қорғану құралдары
Тыныс органдарын қорғаудың қарапайым құралдары
Көз мүшелерін қорғау құралдары
Жеке қорғаныс құралдары
Халықты қорғаудың негізгі принциптері мен жолдары
Көзді қорғау құралдары - қорғағыш көзілдіріктер
Жеке қорғаныс құралдарының материалына қойылатын талаптар
Диаграмманы құру алгоритмі
Құтқару іздестіру жұмыстарын жүргізу
Пәндер