Ферменттңк препараттар өндірісі



Презентация
Орындаған : Масанова Н. Н.
Топ: И-423-А
Тексерген: Бағдат Бекзатқызы
ШЫҒЫС ҚАЗАҚСТАН ОБЛЫСЫ СЕМЕЙ ҚАЛАСЫ АЛИХАН БӨКЕЙХАНОВ УНИВЕРСИТЕТІ
№2 ОЖСӨЖ
Тақырып № 2. Ферменттiк препараттардың халық шаруашылығындағы мәні.

Жоспар
1. Фермент. Ферменттңк препараттар өндірісі.
2. Протеаза ферментінің сыра өңдірісінде пайдасы.
3. Ферменттік препараттардың пайдасы. Ферменттік препараттардың технологиялық сызбасы.



Ферментті препараттарды алу көздері
1. Өсімдік шикізаты,
Ферменттердің көзі әр түрлі дәнді дақылдардың (уыт) өсірілген астығы болуы мүмкін:
- тікелей техникалық ферментті препарат ретінде пайдаланылуы мүмкін,
- тазартылған ферментті препараттарды алу үшін бастапқы материал болып табылады.


2. Жануарлардың ағзалары мен тіндері.
Барлық ет өңдеу комбинаттарында ферменттері бар шикізатты жинап, оны консервілейді және ферменттік препараттарды алу үшін пайдаланады.
Бұл шикізат:
ұйқы безі (құрамында химотрипсин, коллагеназ, эластаз, трипсин, амилаз, липаз және т. б. бар),
шошқаның асқазандары мен аш ішектерінің шырышты қабықтары (пепсин және липаза),
ірі қара малдың сығындылары (пепсин және липаза),
сүт бұзаулары мен қозылардың сығындылары (реннин (мәйекті фермент) ),
жыныстық жетілген жануарлардың тұқымдары (фермент құрамында фермент бар фермент бар) . гиалуронидаз) .

Ферменттерді қолдану саласы
Қазір 2000-ға жуық ферменттер сәйкестендірілген. Өнеркәсіптік 250-ге жуық атау шығарылады.
Шығарылатын препараттардың арасында ең үлкен үлес салмағын протеиназа мен амилазалар алады (ферментті препараттарды шығарудың жалпы көлемінің 60% - ын құрайды) .
Ірі салалар - тұтынушылар:
- фармацевтика 15 %;
- шарап және шырын өндірісі 10 %;
- спирт өндірісі 8 %;
- ірімшік өндірісі 5 %;
- нан пісіру 5 %;
- сыра қайнату 6 %;
- аналитикалық мақсаттар мен ғылыми зерттеулер шамамен 1%;
- өзге салалар 6%
болып табылады.
* РБ-да, сонымен қатар ферменттер жемшөп өндірісіне енгізілуде.

1 - таразы; 2 - диффузияға су беруге арналған сорғы; 3 - диффузиялық батарея; 4 - сүзгі; 5 - сүзілген ферментті сорғыштың жинағы; 6 - диализатор; 7 - диализденген ферментті сорғыштың жинағы; 8 - сорғы; 9 - ферментті сорғыштың қысымды өлшегіші; 10 - спирттің қысымды өлшегіші; 11 - тұндырғыш; 12 - центрифуга; 1 3-Кептіру илегі; 1 4-диірмен; 15 - фугат жинағы; 16 - спиртті айдауға арналған аппарат; 17 - қалпына келтірілген спирт жинағы; 18 - спиртті сақтауға арналған жинақ


Ауыл шаруашылығында қолданады: -протеазалар мен целлюлазаларды жемдердің сінімділігін арттыру мақсатында олармен өңдейді. Ауыл ш/қ малдарының жемдерінің негізгі құрамдары - бұл әжептәуір көп қиын қорытылатын заттар - целлюлоза, лигнин, гемицеллюлозасы бар өсімдік өнімдері (дән, сүрлем, қатты жемдер, т. б. ) Сондықтан ауыл ш/қ жануарларының төлдері мен қүстардың жемдік рациондарына, жемдік субстратты белсенді ыдырататын амилосубтилин, протосубтилин, глюкамоварин, целловиридин, амилоризин, т. б. ферменттерді қосу олардың құндылығын арттырады, ішек инфекцияларында белгілі емдік-алдын алу шараларына әсер жасайды.
Ауыл шаруашылығында қолданылатын микробтық ферменттік препараттарда ферменттердің кешені болады. Мысалы, амилоризин бұл а-амилаза, декстриназа, мальтаза, глюкоамилаза, қышқыл фосфатаза және гемицеллюлаза бар Азрегфіиз огугае өңездерінің қүрғатылған культурасы.

Нан квасын өндіруде ферментті препараттарды қолдану оны өндіру процесін тездетеді. Амилолитикалық ферменттерді крахмал және мальтоза сірне өндірісінде қолдануға болады. Соңғы жағдайда ферменттер мальтты алмастырады.
Протеолитикалық ферменттер мен глюкооксидаза ферменті сыраның тұрақтылығын арттыру үшін қолданылуы керек. Ферменттік препараттар өнеркәсіптің басқа салаларында қолданылады: нан пісіру, ет, сүт (ірімшік жасау), балық, медициналық, былғары, тоқыма.

Алкоголь өнеркәсібінде қалыптар дәнді дақылдарды алмастыруға мүмкіндік береді, бұл астықты үнемдеуге мүмкіндік береді және 1т крахмалдан алкогольдің шығуын арттырады. Қайнату кезінде ферменттік препараттар уыттың 50% тұздалмаған астықпен алмастыруға мүмкіндік береді. Жеміс-жидек шырын өндірісінде фермент препараттары шырынның шығымдылығын 15-20% - ға арттырады және шырындарды ағартады, шарап жасауда сусынның шығымдылығын арттырады және шараптың сапасын жақсартады.

Нан пісіруде амилолитикалық (α-амилаза, глюкоамилаза) және протеолитикалық ферменттер, β-галактозидаза, β-фруктофуранозидаза, целлюлаза және гемицеллюлаза препараттары, тотығу ферменттері (липокси-геназа, глюкозооксидаза, каталаза) қолданылады. Глюкоамилазаның көзі ретінде глюкавамилазалар аз мөлшерде болатын "Глюкаваморин П10х", "Глюкаваморин Г20х", "Глюкоделемарин П10х", "Глюкобататин П10х", сондай-ақ "амилоризин П10х" препараттары қолданылады. Сондай-ақ, Asp. awamori саңырауқұлақ дақылдарынан алынған "Глюкоамилаза тазартылған" ферментті препараты бар (ТУ 59. 01. 003. 65-83) .




- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz