Ферменттңк препараттар өндірісі


Slide 1

Презентация

Орындаған : Масанова Н. Н.

Топ: И-423-А

Тексерген: Бағдат Бекзатқызы

ШЫҒЫС ҚАЗАҚСТАН ОБЛЫСЫ СЕМЕЙ ҚАЛАСЫ АЛИХАН БӨКЕЙХАНОВ УНИВЕРСИТЕТІ

№2 ОЖСӨЖ

Тақырып № 2. Ферменттiк препараттардың халық шаруашылығындағы мәні.

Slide 2

Жоспар

1. Фермент. Ферменттңк препараттар өндірісі.

2. Протеаза ферментінің сыра өңдірісінде пайдасы.

3. Ферменттік препараттардың пайдасы. Ферменттік препараттардың технологиялық сызбасы.

Slide 3 Slide 4 Slide 5

Ферментті препараттарды алу көздері

1. Өсімдік шикізаты,

Ферменттердің көзі әр түрлі дәнді дақылдардың (уыт) өсірілген астығы болуы мүмкін:

- тікелей техникалық ферментті препарат ретінде пайдаланылуы мүмкін,

- тазартылған ферментті препараттарды алу үшін бастапқы материал болып табылады.

Slide 6 Slide 7

2. Жануарлардың ағзалары мен тіндері.

Барлық ет өңдеу комбинаттарында ферменттері бар шикізатты жинап, оны консервілейді және ферменттік препараттарды алу үшін пайдаланады.

Бұл шикізат:

ұйқы безі (құрамында химотрипсин, коллагеназ, эластаз, трипсин, амилаз, липаз және т. б. бар),

шошқаның асқазандары мен аш ішектерінің шырышты қабықтары (пепсин және липаза),

ірі қара малдың сығындылары (пепсин және липаза),

сүт бұзаулары мен қозылардың сығындылары (реннин (мәйекті фермент) ),

жыныстық жетілген жануарлардың тұқымдары (фермент құрамында фермент бар фермент бар) . гиалуронидаз) .

Slide 8

Ферменттерді қолдану саласы

Қазір 2000-ға жуық ферменттер сәйкестендірілген. Өнеркәсіптік 250-ге жуық атау шығарылады.

Шығарылатын препараттардың арасында ең үлкен үлес салмағын протеиназа мен амилазалар алады (ферментті препараттарды шығарудың жалпы көлемінің 60% - ын құрайды) .

Ірі салалар - тұтынушылар:

- фармацевтика 15 %;

- шарап және шырын өндірісі 10 %;

- спирт өндірісі 8 %;

- ірімшік өндірісі 5 %;

- нан пісіру 5 %;

- сыра қайнату 6 %;

- аналитикалық мақсаттар мен ғылыми зерттеулер шамамен 1%;

- өзге салалар 6%

болып табылады.

* РБ-да, сонымен қатар ферменттер жемшөп өндірісіне енгізілуде.

Slide 9

1 - таразы; 2 - диффузияға су беруге арналған сорғы; 3 - диффузиялық батарея; 4 - сүзгі; 5 - сүзілген ферментті сорғыштың жинағы; 6 - диализатор; 7 - диализденген ферментті сорғыштың жинағы; 8 - сорғы; 9 - ферментті сорғыштың қысымды өлшегіші; 10 - спирттің қысымды өлшегіші; 11 - тұндырғыш; 12 - центрифуга; 1 3-Кептіру илегі; 1 4-диірмен; 15 - фугат жинағы; 16 - спиртті айдауға арналған аппарат; 17 - қалпына келтірілген спирт жинағы; 18 - спиртті сақтауға арналған жинақ

Slide 10 Slide 11

Ауыл шаруашылығында қолданады: -протеазалар мен целлюлазаларды жемдердің сінімділігін арттыру мақсатында олармен өңдейді. Ауыл ш/қ малдарының жемдерінің негізгі құрамдары - бұл әжептәуір көп қиын қорытылатын заттар - целлюлоза, лигнин, гемицеллюлозасы бар өсімдік өнімдері (дән, сүрлем, қатты жемдер, т. б. ) Сондықтан ауыл ш/қ жануарларының төлдері мен қүстардың жемдік рациондарына, жемдік субстратты белсенді ыдырататын амилосубтилин, протосубтилин, глюкамоварин, целловиридин, амилоризин, т. б. ферменттерді қосу олардың құндылығын арттырады, ішек инфекцияларында белгілі емдік-алдын алу шараларына әсер жасайды.

Ауыл шаруашылығында қолданылатын микробтық ферменттік препараттарда ферменттердің кешені болады. Мысалы, амилоризин бұл а-амилаза, декстриназа, мальтаза, глюкоамилаза, қышқыл фосфатаза және гемицеллюлаза бар Азрегфіиз огугае өңездерінің қүрғатылған культурасы.

Slide 12

Нан квасын өндіруде ферментті препараттарды қолдану оны өндіру процесін тездетеді. Амилолитикалық ферменттерді крахмал және мальтоза сірне өндірісінде қолдануға болады. Соңғы жағдайда ферменттер мальтты алмастырады.

Протеолитикалық ферменттер мен глюкооксидаза ферменті сыраның тұрақтылығын арттыру үшін қолданылуы керек. Ферменттік препараттар өнеркәсіптің басқа салаларында қолданылады: нан пісіру, ет, сүт (ірімшік жасау), балық, медициналық, былғары, тоқыма.

Slide 13

Алкоголь өнеркәсібінде қалыптар дәнді дақылдарды алмастыруға мүмкіндік береді, бұл астықты үнемдеуге мүмкіндік береді және 1т крахмалдан алкогольдің шығуын арттырады. Қайнату кезінде ферменттік препараттар уыттың 50% тұздалмаған астықпен алмастыруға мүмкіндік береді. Жеміс-жидек шырын өндірісінде фермент препараттары шырынның шығымдылығын 15-20% - ға арттырады және шырындарды ағартады, шарап жасауда сусынның шығымдылығын арттырады және шараптың сапасын жақсартады.

Slide 14

Нан пісіруде амилолитикалық (α-амилаза, глюкоамилаза) және протеолитикалық ферменттер, β-галактозидаза, β-фруктофуранозидаза, целлюлаза және гемицеллюлаза препараттары, тотығу ферменттері (липокси-геназа, глюкозооксидаза, каталаза) қолданылады. Глюкоамилазаның көзі ретінде глюкавамилазалар аз мөлшерде болатын "Глюкаваморин П10х", "Глюкаваморин Г20х", "Глюкоделемарин П10х", "Глюкобататин П10х", сондай-ақ "амилоризин П10х" препараттары қолданылады. Сондай-ақ, Asp. awamori саңырауқұлақ дақылдарынан алынған "Глюкоамилаза тазартылған" ферментті препараты бар (ТУ 59. 01. 003. 65-83) .

Slide 15 Slide 16 Slide 17 Slide 18
Ұқсас жұмыстар
Жануарлардан және минералдардан дайындалатын дәрілік заттар
Биотехнология – XXI ғасыр ғылымы
Әртүрлі фармакологиялық топтарға жататын препараттарды бөліп алу үшін эқстракциялық препараттардың өндірісінде өсімдік және жануарлық шикізатты кешенді түрде пайдалану
ГАЗБЕН ДЕЗИНФЕКЦИЯЛАУ
Вакцина. Вакцина алу биотехнологиясы
Биотехнологиялық қан препараттары
Медицинадағы биотехнология
Таблеткаларды бөлшектеуге арналған машиналар
Шикізатты дайындау
Ашытқы өндірісі
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz