Жармалық шикізаттың сипаттамасы және жарманың ассортименті


Slide 1

Презентация

Студент: Масанова Н. Н.

Группа : И-423-А тобы

тексерген :Қантбаева Б. Б.

Әлихан Бөкейханов университеті

Ақпараттық технологиялар және экономика факультеті

СӨЖ №3 Тақырыбы: Жармалық шикізаттың сипаттамасы және жарманың ассортименті

Slide 2 Slide 3 Slide 4 Slide 5

Жарма сапасын анықтаудың негізгі тәсілі органолептикалық тәсіл болып табылады яғни көзбен көру арқылы түсін, түрін, иісін және дәмін көру арқылы.

Сонымен қатар жарма шикізатында зиянкестер болмауы керек. Әртүрлі жармалардың ылғалдылығы 12-15, 5% аралығында болуы керек. Шикізаттың яғни бидайдың сапасына қарай жарма сорты анықталады.

Slide 6

Сонымен қатар жарма сапасын зертханада анықтау тәсілі қолданылады. Бұл тәсілге жарманың піскен кездегі түсі, түрі, дәмі және иісі арқылы анықтау кіреді. Және қайнау уақыты мен коэфициенті кіреді. Шикізат сапасына қарай және жарма сапасына қарай, ассортиментіне қарай жарманың қайнау яғни пісу коэфициенті әртүрлі болады. Бидай жармасы - 4 тен 5, 2дейін;

қарақұмық жармасы- 3, 2ден 4дейін;

күріш жармасы- 4, 3тен 5, 2дейін;

арпа жармасы 5, 5 тен 6, 6 дейін;

сұлы жармасы - 3, 3 тен 4, 1 дейін;

Slide 7 Slide 8

Жарма шикізат қауіпсіздігіне қойылатын талаптар:

Slide 9

Жарма өнімдерінің ассортименті

Slide 10

Қарақұмық жармасын буланған немесе буланбаған қарақұмық дәнінен алады. Құрамында сіңімді белоктар, крахмал мол болады. Қарақұмық жармасының белоктары басқа қосылыстармен алмастыруға болмайтын амин қышқылдарына бай. Өндеу тәсілдері мен дон сапасына қарай қарақұмық жармасы ұнтақталмаған тұтас жарма және тез пісетін жарма болып бөлінеді. Ұнтақталған қарақұмық дәні тез піседі. Сұрыпталған жарманы бірінші және екінші сортқа бөледі. Ал ұнтақ жарма сортқа бөлінбейді. Жармадан қоймалжың ботқа әзірлейді, ал сұрыпталмаған жарманы дербес тағам түріндегі кебіртек ботқа, сонымен біргегарнирге, турамаға пайдаланады.

Slide 11

Жарма ассортиментін түрлерге, топтарға, маркілерге, нөмірге, тауарлық сұрыптарға бөледі. Мұндай жіктеу жарма құрамының ерекшелігін, оның бетін өңдеу әдісін, жарма өлшемін, жарма тазалығын ескереді.

Күріш домалақ, ұзынша келген және алмұрт тәрізді пішінді шынылы дақылдан өңделеді. Өңделген және ажарланған күрішті ажыратады. Жарма өндірісінің аралық өнімі ұнтақталған күріш болып табылады.

Өңделген күріштің беті сәл ұнды бұдырлы болады. Оны дақылдан өндіргенде қабығын, ұрығын және алейронды қабатының бір бөлігін алып тастайды.

Slide 12 Slide 13 Slide 14 Slide 15

Жоғарыда сипатталған барлық технологиялық өңдеу кезеңдері жоғары сапалы жарма өндіруге мүмкіндік береді.

Шағын жарма цехы шағын көлемді қауыздану-өңдеу, ұнтақтау пневмокөліктік елеу және электр жабдықтары кешенін білдіреді.

Конструкцияның жинақталуы, шағын көлемі және салмағы, алынатын жарманың жоғары сапасы мен түр-түрінің көптігі осы жарма цехының осыған ұқсас басқа жабдықтардан ерекше екенін көрсетеді.

Технологиялық жабдық пультпен басқарылады. Шағын жарма цехына қызмет көрсету үшін 2 адам қажет болады.

Жарма дайындау жабдығының бірқатар басымдықтары бар - ол жан-жақты, сенімді және бірегей. Онда керексіз қосымша функциялар жоқ, бұл тапсырыс берушінің талаптарына сәйкес дайындалған жабдықтың өзіндік құнын барынша төмендетеді.

Slide 16

Пайдаланылған әдебиеттер:

Жүгері https://kk. wikipedia. org › wiki

https://stud. kz/referat/show/32648

Slide 17

Назарларыңызға Рахмет!!!


Ұқсас жұмыстар
Жарма алудың аппаратуралық - технологиялық схемаларын қарастыру
Жарма гулді хауызынан және ұрықтық, тұқымдық кабыктарынан ажыратылған дәннің ядросы немесе онын ірі майдаланган болшектері
Қара бидай ұны
ЖАРМА ӨНІМДЕРІН САРАПТАУ ЖӘНЕ БАҒАЛАУ
ҰН, ЖАРМА ЖӘНЕ ЖАРМАЛЫҚ КОНЦЕНТРАТТАРДЫҢ ЖАЛПЫ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Тауар сапасы және тауар сапасын анықтау
Астықт дақылдарынан спирт алу
Күріштен жарма өндіру
Спирт өндіру технологиясы
Макарон өнімдері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz