Азық - түлік стресс


Бұл презентацияның бағасы: 500 теңге
Скачать: бот арқылы


Презентация қосу
Азық-түлік стресс
Жоспар:
1. Стресс тамақтанудың бұзылуына қалай әсер етеді
2. Тамақтанудың бұзылу себептері
3. Стресті басқару және азайту әдістері
4. Қорытынды
5. Пайдаланылған әдебиеттер
Стресс тамақтанудың бұзылуына қалай әсер етеді?

Соңғы жылдары стресс және оның біздің
денемізге де, біздің санамызға да әсері дәрігерлер мен
психологтар кеңсесінде кеңес алудың басты
себептерінің бірі болды. Егер осы күйзеліске
тамақтанудың бұзылу түрін қоссақ, адамның
денсаулығына әсері одан да көп болады.
Стресс импульсивті мінез-құлыққа әкелуге бейім,
сондықтан тамақтанудың бұзылуынан зардап шегетін
адамдар үшін қоршаған орта мен қоғамдағы стресс
факторлары симптомдардың нашарлауына әкелуі
мүмкін.
Стресс тамақтанудың бұзылуына қалай әсер етеді?

Стрестің тамақтанудың бұзылуының дамуына
қалай әсер ететіндігін жақсы түсіну үшін, стресстің
жалпы біздің ағзаға қалай әсер ететінін түсінуіміз
керек. Стресстік жағдайларда біздің денемізде
кортизолдың көп мөлшері қанға түседі.

Бұл гормон, стресс гормоны ретінде
белгілі, тыныс алу жиілігінің жоғарылауы және
жүрек соғуының жоғарылауы сияқты бірқатар
реакцияларды тудырады, басқалардың арасында. Бұл
кортизол деңгейі созылмалы күйде қалғанда,
организмде ұйқы проблемалары, ас қорыту, жүрек-
қан тамырлары мен иммундық жүйелердің бұзылуы
сияқты көптеген өзгерістер болуы мүмкін.
Тамақтанудың бұзылу
себептері
Тамақтанудың қандай-да бір түрі адамдар
үшін стресстің жоғары деңгейіне жатады, әдетте
әлеуметтік және қоршаған орта факторларынан,
соның ішінде қоғамның мінсіз дененің
идеалдарына қатысты қысымынан туындайды.
Сонымен қатар, адамның өз денесіне немесе
имиджіне сезінетін кінә мен ұят сезімдері
сияқты эмоционалдық факторлар бұл
күйзелістер мен үздіксіз шиеленістердің
дамуына ықпал етеді.
Стрессті бастан кешіретіндер көбі, тамақтанудың жетіспеушілігі мен нашар
тамақтанудың әсерінен. Ағза қатты қысым мен стрессте болған кезде, аз қоректік
құндылығы бар тағамдарды таңдаймыз, мысалы, қант пен қаныққан майлары бар
тағамдарды жатқызсақ болады. Бұл зиянды тағам таңдау ұзақ мерзімді перспективада
көбірек стрессті тудыруы мүмкін, сонымен бірге денсаулықтың басқа да проблемаларын
тудыруы мүмкін. Стресті реттеудің бір жолы - тамақтануға көңіл бөлу.
Кофені тым көп ішу
Кофе энергияға толы сезінетін және шаршау мен ұйқышылдықпен күресуге көмектесетін
күшті стимулятор. Бірақ кофе ағзаға қатты әсер етеді және тәуелді етуі мүмкін сусын болып
табылады.
Кофенің мөлшері аз болса да, кофеинді теріс пайдалану стрессті күшейтетіні
дәлелденді.Кофеин сонымен қатар шайдың, кейбір газдалған сусындардың, энергетикалық
сусындардың және шоколадтың құрамында болады.
Кофеин кортизолдың деңгейін жоғарылатады - стресс гормоны - бас ауруы, жүрек соғысы
және нервоздық пайда болуы мүмкін
Су ішпеу
Күніне орта есеппен 1,5 литр су ішу керек екендігі бәріміздің есімізде. Әсіресе, ол
күйзеліске түскен сәтте аса қажет. Сусыздану мен күйзеліс бір-біріне әсер етеді. Судың
жетіспеушілігінен мидың кейбір бөліктеріне қысым түсіп, сусызданудың салдары
күйзеліске әкелуі мүмкін. Одан бөлек күйзелістің өзі де сусыздануға себеп болуы
ықтимал. Осындай сәттерде бірден депрессияға қарсы дәрілерге жүгінбей, бір стақан
судан бастап көріңіз. Бұл ретте судың тек сұйықтық болғаны емес, нақты пайдасын
тигізгені маңызды.
Еріксіз тамақтану

Компульсивті және эмоционалды тамақтану - бұл
стресстің тағы бір реакциясы, әсіресе егер сіз ұзақ
уақыт тамақ, су ішпеген жағдайда туындайтын
реакция.
Адамдар эмоционалды тамақтану кезінде зиянды
тағамдарды таңдауға бейім, мысалы құрамында май
мен калория мөлшері жоғары тамақтарды тұтыну.
Нашар тамақтану тек стресс деңгейіне әсер
етпейді. Бұл сондай-ақ иммунитеттің төмендігіне
әкеліп соғады және денсаулыққа үлкен зиян келтіруі
мүмкін. Егер сіз жақсы тамақтансаңыз, сіз стрессті
азайтып, физикалық және психикалық денсаулықты
жақсартааласыз.
Стресті басқару және азайту әдістері
Стрессті мотивацияға және жағымды энергияға айналдыру мүмкіндігі сиқырмен пайда болмайды.
Үнемі және табанды түрде жүзеге асырылатын көптеген тәсілдер бар, бұл тамақтану бұзылысы бар адамға
стресстің денесі мен санасына әсерін жеңілдетуге және азайтуға көмектеседі.

Йога немесе тай чи сияқты жаттығулар
Йога немесе тай-чи сияқты босаңсытатын
физикалық жаттығуларға дене шынықтырудан басқа,
өзін-өзі қабылдауды күшейтетін денені хабардар ету
әдістерін дамытуға көмектеседі.
Йога арқылы күш пен тепе-теңдікті қамтамасыз
ететін барлық қозғалыстарды орындай отырып, ақыл
мен денені шоғырландыруға болады. Көптеген
зерттеулер көрсеткендей, қызметтің бұл түрі өзін-өзі
қабылдауды және позитивті өзіндік тұжырымдаманы
дамытуды қолдайды. Бұл әсіресе тамақтанудың
бұзылуында пайдалы.
Табиғатпен байланыстырыңыз

Көшеде серуендеңіз, таза ауамен дем алыңыз
және күн D дәрумені мөлшерін арттырыңыз,
ойларымызды қалпына келтіруге және шиеленіс пен
стрессті босатуға көмектеседі.
Осы босаңсытатын әдістер мен іс-әрекеттерді үнемі
қолдана отырып, тамақтану бұзылысы бар адам өзінің
күйзелісі мен мазасыздығынан шығудың жолын
табады.
Қорытынды
Қорыта айтқанда , дұрыс тамақтану ағзамыздың алдын-алудың ең тиімді жолдарының
бірі десекте болады.Біз өзіміз күнделікті тамақтардың құрамына мән бермей , соңында
ағзаға кері әсер беретінін білмей жатамыз. Ағзаның денсаулығына тұқым қуалаушылық,
экология, зиянды әдет деген сияқты факторлар әсер ететіні анық, оған қоса дұрыс
тамақтану да маңызды рөл атқарады. Зиянды тағамдардың залалы бірден байқалмаса да,
уақыт өте келе міндетті түрде өзі жайлы сыр бере бастайды. Дұрыс тамақтанбау көптеген
аурулардың тууына ықпал етеді. Консерванттар мен түрлі дәмдеуіш қосылған шетелдік
сусындар да адам ағзасына кері әсерін тигізетіні дәлелденген. Мамандар артық салмаққа
шалдыққандардың өмірі 7 жылға қысқарады деп отыр. Сондықтан ауырып ем іздегенше
ауырмайтын жолды таңдағанымыз абзал.
Пайдаланған
әдебиеттер
1. Greeno CG & Wing RR (1994) Стресстен туындаған тамақтану. Психологиялық бюллетень 115: 444-
464.
2. Laitinen J & Sovio U (2002) Стресске байланысты тамақтану мен ішу тәртібі және дене салмағының
индексі және осы мінез-құлықты болжаушылар. Профилактикалық медицина 34: 29-39.
3. Lattimore P & Caswell N (2004) Белсенді және пассивті стресстің ұстамды және шектеулі
тамақтанушылардағы тағамды қабылдауға дифференциалды әсері. Тәбет 42: 167-173.
4. https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition-pictures/how-to-reduce-stress-with-diet.aspx

Ұқсас жұмыстар
Мұздатылған өнімдерді орау негізгі түрлері
Ішекте асқорытудың бұзылуы
Мұздатылған өнімдерге арналған қаптаулар
АЗЫҚ - ТҮЛІК ШИКІЗАТЫ ЖƏНЕ ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ ҚАУІПСІЗДІГІ
Азық - түлік қауіпсіздігі жүйесінің компоненттері
Азық-түлік өнімдері
Нормалық кему
Тағам өнімдерінің қауіпсіздігінің менеджменттік жүйесі
Азық - түлік тауарларын тану
АЗЫҚ-ТҮЛІК ӨНІМДЕРІНІҢ САПАСЫН СЫНАУ ЖӘНЕ БАҚЫЛАУ
Пәндер