Егде жастағы адамдардың тамақтануы




Презентация қосу
Егде жастағы
адамдардың
тамақтануы

Орындаған Үсен Жанна
Чанчарова Аделя
Шағатов Елдар
Қартаю организмнің барлық деңгейінде байқалатын жастық
өзгерістерінің жиналуының баяу процесі.Қартаюды құрайтын
өзгерістері,жыныс безінің атрофиясы,ішектік аутоинтоксикация
коллоидтар дегенарация жатады.Қартаюға әкеліп соғатын фактор ол
клетка протоплазмасының өздігінен жаңару қарқындылығының
төмендеуі болып табылады.Қартаю процесінде протоплазма жаңаруын
қамтамасыз ететін нуклеопротейдтер мен нуклеин қышқылдары
жоғалады.Қартаю кезінде организмнің барлық жүйесінің
функционалдық мүмкіндігі әлсірейді.Әсіресе өзгерістер ас қорыту
жүйесінде байқалады.Тамақтың сандық мөлшерін шектеу ұсынылады.
Жасы ұлғайған сайын адамның тәбеті нашарлайды. Сондықтанда
денсаулықты және дене бітімінің жақсы қалпын сақтау үшін, ағзаға
қоректік заттардың жеткізілуіне ерекше назар аударуымыз керек..
Сондай – ақ, ас қорыту жүйесі де баяу жұмыс істейді. Нәтижесінде
тамақ баяу қорытылады. Күні бойы аз мөлшерде 4-5 рет тамақтану
керек
Барлық тірі организмдерге өзіндік өмір ұзақтығы тән. Жас
ұлғайған сайын мидың жұмыс істеу қабілеті төмендейді,
естужәне көру нашарлап, бұлшық еттер мен буындар
әлсірейді, бірақ дені сау адамдарда бұл өзгерістер 65 жастан
кейін ғана көрніс табады. Денсаулығын сақтау үшін адамдар
қалыпты салмақты ұстанып, дұрыс тамақтану
керек.Сонымен қатар , ағзаны сұйықтықпен қамтамасыз ету
өте маңызды. Күніне кем дегенде 8 стакан су ішу керек.
Бұлбүйрек пен және ас қорытумен болатын
қыйыншылықтардың алдын алуға көмектеседі.Қартаю
кезінде қалыпты физиологиялық күй мен еңбекке
қабілеттілікті сақтау факторларының арасында тамақтану
маңызды рөл атқарады. Жасына сәйкес теңдестірілген
тамақтану организмдегі қартаю процестерінің дамуына
және оның әр түрлі жүйелерінде болатын өзгерістердің
сипатына айтарлықтай әсер етеді.
.Қарт адамдарға арналған тағамды ұйымдастыру кезінде, ең алдымен, ас қорыту жүйесінің төмендеген
мүмкіндіктерін ескеру қажет. Осыған байланысты қарттардың диетасына қойылатын бірінші талап - бұл
модерация, яғни. сандық түрде тамақтануды шектеу. Қартаю кезіндегі метаболикалық процестердің
қарқындылығының төмендеуін ескере отырып, екінші талап витаминдердің, биомикроэлементтердің,
фосфолипидтердің, полиқанықпаған май қышқылдарының, алмастырылмайтын амин қышқылдарының
жеткілікті мөлшерін қосу есебінен тамақтанудың жоғары биологиялық құндылығын қамтамасыз етуді
қарастыру қажет. және т.б., кейбір азық -түліктерде айтарлықтай мөлшерде бар. Қартайған кезде дене
тіндерінің өсуі мен қалыптасу процестері аяқталады, демек пластикалық материалдарға, оның ішінде
ақуызға деген қажеттілік әлдеқайда аз болады. Қартайған кезде жалпы көрсеткіштердің төмендеуі және жиі
қарқынды физикалық жұмыстың тоқтауы ақуыз нормасының төмендеуіне негіз болады. Алайда, егде
жастағы адамдарда ақуызды қажет ететін тозған, өліп бара жатқан жасушалардың регенерациясына
қажеттілік әлі де бар (соғұрлым ұлпалардың тозуы соғұрлым жоғары). Егде және қарт адамдарда
регенеративті ақуызға қажеттілік өте жоғары екендігі анықталды.Сонымен қатар, қартаю кезінде ақуызды
шектеуге қатысты ұсыныстар бар,себебі оның артық болуы атеросклероздың дамуына ықпал етуі мүмкін.
Америкалық авторлардың пікірінше, қарттық пен қартайған кезде ақуызды шектеу қантты шектеу сияқты
қандағы холестериннің тұрақты төмендеуіне әкеледі.

1)Қоректік заттардың сіңімділігінің нашарлауы;

2)Стамотологиялық проблемалар

3)Сілекей өндірісінің төмендеуі

4)Әлсіздік,мүгедектік
5)Есте сақтау проблемалары

6)Қан қысымының көтерілуі

7)Ішкі орган функцияларының нашарлауы
Негізгі ережелер!
) Тұзды шектеу.Бақылауларға сәйкес,егде жастағы адамдар дәмдік сезімталдығын
жоғалтады,сондықтан олар жиі ас тұзын көп мөлшерде қолданып кетеді.Бұл бүйректің
ісінуіне,гипертонияға және ауыр стреске әкеледі.Мұндай салдардың алдын алу үшін тұзды шектеулі
мөлшерде қолдану керек.

2)Тамақ пен дәрі-дәрмектің үйлесімі.Есте сақтау керек,кейбір дәрі-дәрмектер аппетит пен дәмдік
талғамға теріс әсер етуі мүмкін.Сондықтан,егер адам кенеттен барлық тағамның жұмсақ екенін
сезсе немесе керісінше оған тойып алмаса,бұл дәрігермен кеңесуге және дәрі-дәрмектің асқазан-
ішек жолына әсерін білуге болады.

3)Суды жеткілікті мөлшерде ішу.Бұл ережені елеусіз қалдырмаңыз,өйткені жасушалардағы
сұйықтық мөлшері жасқа байланысты айтарлықтай төмендейді.сондықтан ағзадағы су балансын
бақылау өте маңызды. Сіз күніне кемінде 2 литр су ішуіңіз керек (сорпалардағы, шырындардағы
сұйықтықтарды есептемегенде).

4)Дұрыс таңғы асты таңдау. Бұл ерекше тағам күннің ең маңыздысы болып саналады. Таңғы ас
пайдалы және пайдалы болуы керек. Ол үшін жұмыртқа тағамдарын, сұлы мен үйдегі көкөністерді
қолданған дұрыс.

5)Тамақтың жағымды көрінісі. Егер адамның аппетитке байланысты проблемалары болса, сіз
қиялды қосып, оған өте тәбетті көрінетін және иісі бар тағамдар беруіңіз керек. Сіз сондай -ақ
адамның көңілін көтеретін әр түрлі түскі ас пен түскі ас ұйымдастыра аласыз, сонда ол тойып
алады.
6)Тамақтың дәйектілігі. Жасы ұлғайған сайын адам тіс ауруларынан, құрғақ аузынан және жөтелден
зардап шегуі мүмкін, сондықтан оған пюре немесе сұйық ыдыс дайындау маңызды.Ет пен
көкөністерді пюре күйіне дейін ұсақтаған жөн. Бұл олардың шайнауын жеңілдетіп қана қоймайды,
сонымен қатар ас қорытуды тездетеді.

7)Калорияларды бақылау. Қартайған сайын дененің калорияға деген қажеттілігі төмендейді.
Олардың артық болуы семіздікке, жүрек пен буын ауруларына әкеледі. Ккал мөлшеріне қажеттілікті
есептеу әр адамға жеке жүргізіледі. Орташа алғанда, ересектерге тәулігіне 2800 Ккал аспауы керек.

8)Балықтың майы. Ол мәзірде үнемі болуы керек, себебі оның құрамында полиқанықпаған май
қышқылдары бар. Олар қабынуды жеңілдетуге және ревматоидты артрит ауырсынуын жеңілдетуге
көмектеседі. Форель, лосось, скумбрия балық майына бай.

9)Жеткілікті кальций. Оны ашытылған сүт өнімдерінен алуға немесе капсула түрінде қосымша
алуға болады. Егде жастағы адамдарда жиі кездесетін сүйектердің сынғыштығын болдырмау үшін
кальцийді үнемі енгізу керек.

10)Ақуыз туралы ұмытпаңыз. Бұл паралич пен сүйек проблемаларын азайтады. Балық, ет, сүт
өнімдерінде ақуыз бар
65 жастан асқан адамдар үшін витаминдерге қажеттілік анықталмаған. Витаминдердің
сіңірілуінің бұзылуы немесе микрофлора құрамының өзгерісі нәтижесінде витаминдердің
синтезделуі нашарлайды. Қарт адамдар ағзасының витаминдермен қанығуының аса
маңыздылығы, С, Д, Е, В тобының және басқа да витаминдердің тотығу процестерінің
ынталандырушылары мен реттеушілері қызметтерін атқарады. Тері жабындысына және
көру мүшелеріне әсер ететін А витаминімен қамтамасыз ету қарт адамдар үшін өте
маңызды. В тобындағы витаминдерді егде жастағы адамдардың рационына міндетті түрде
қосу қажет. Кейбір витаминдерге қажеттілік жас ұлғайған сайын төмендейді. Мысалы,
егде жастағы адамдарда ретинилді эфирлеу бауырда жиналып, оны улайды, сондықтан
нұсқаулықтарда А витаминінің мөлшері төмендетіледі. Е және К витаминдеріне
қажеттілік өзгермейді. Суда еритін витаминдерге қажеттілік тұрақты, бірақ В12 және В6
витаминіне деген қажеттілік жоғары болады.

Жас ұлғайған сайын ағзада кейбір минералдық заттектер жинақталып, кейбір минералдар
азаяды. Ағзадағы калийдің, мыстың, йодтың, темірдің және т.б. минералдық заттектердің
мөлшері азайса, мырыш, қорғасын, натрий т.б. көбейеді. Бір жағынан қартаю кезінде
ағзада кальций қан тамырлардың қабырғаларында жинақталады. Дегенмен, егде
жастағылардың сүйек тіндерінде кальцийдің жеткіліксіздігі – қарттар остеопорозының бір
себебі. Қарттардың тамақтану рационына көкөністер мен жемістерді қосқан өте пайдалы.
Кептірілген жемістер калийге өте бай: қара өрік, сары өрік, мейіз, құрма. Көкөністерді
тұзсыз, өсімдік майымен немесе майлылығы аз қаймақпен пайдаланған жөн. Ағзаға теңіз
өнімдерін пайдаланған кезде йод түседі. Ол липид алмасу көрсеткіштерін жақсартады,
қанның ұю белсенділігін антисклеротикалық қасиет көрсете отырып, төмендетеді.
Егде жастағы адамдардың тамақтану ерекшеліктері

Егде жастағы адамдардың тамақтану ерекшеліктері
Физикалық белсенділіктің төмендеуіне байланысты егде жастағы
адамдарда организмнің энергиямен қанықтыруды қамтамасыз ететін
микроэлементтерге қажеттілігі төмендейді. Егде жастағы адамның
диетасын қалыптастыру кезінде бұл факторды ескеру қажет. Тағам
өнімдерінің ең дұрыс тізімін жасау үшін келесі принциптерді ескеру
қажет:

Өнімдердің энергетикалық құндылығының егде жастағы адамның
нақты энергия тұтынуына сәйкестігі;
Егде жастағы адамның диетасының әртүрлілігі. Өнімдер мүмкіндігінше
барлық қажетті қоректік заттар мен минералды заттарды қамтуы керек;
Егде жастағы адамның диетасында жеңіл сіңімді және ынталандыратын
секреторлық функцияларды максималды қолдану;
Тамақтану кестесін қатаң сақтау;
Егде жастағы адамның тамақ өнімдерінің оның талғамына, қалауы мен
талаптарына, тағамның тартымды көрінісіне сәйкестігі
Магний тұздарының адам ағзасындағы әрекеті кальций жұмысын тұрақтандыруға бағытталған. Магний
остеопороздың дамуын болжай отырып, сүйек тіндеріндегі кальцийді түзуге көмектеседі және оның оң
әсері организмнен артық кальций тұздарын алып тастайды, бұл 90% жағдайда қан тамырларының
қабырғаларына түсуге бейім, осылайша ықтималдығын жоғарылатады егде жастағы инсульт.

Кальций мен магнийден басқа егде жастағы адамның денесі калий мен йодты теңгерімді қабылдауды
қажет етеді. Йод организмдегі метаболизмді қалыпқа келтіру үшін қажет, ал калий жүрек соғу
жылдамдығын жоғарылатуға және артық сұйықтық пен натрий хлоридін ағзадан шығаруға көмектеседі.
Бұл элементтер теңіз өнімдері мен балықтарда жеткілікті мөлшерде кездеседі, олар егде жастағы
адамның күнделікті диетасын құра отырып, басты назарда болуы керек.
Адам ағзасының қалыпты жұмыс істеуі үшін ең маңызды элемент - С дәрумені. Егде жастағы науқастар
үшін оның диетада болуы ерекше маңызды. Денедегі ол өндірілген және өңделген холестерин арасындағы
тепе-теңдікті болдырмайды, сонымен қатар организмдегі артық холестеринді кетіруге көмектеседі. Алайда,
С витаминінің артық болуы ұйқы безінің дисфункциясы және одан кейін қант диабеті сияқты ең жағымсыз
салдарға әкелуі мүмкін.
Дұрыс тамақтану және жүйелі түрде дене шынықтыру кез-келген жастағы денсаулықтың маңызды
компоненттері болып табылады. 60 жастан асқан іс жүзінде сау адамдардың тамақтануына қойылатын
негізгі талаптар батырлық диетаның негізгі принциптері болып табылады:

Диетаның энергия құрамының дененің нақты энергия тұтынуына сәйкестігі.
Егде жастағы адамдар мен қарт адамдардағы зат алмасу жылдамдығы жастың ұлғаюына тікелей
пропорционалды түрде төмендейді. Бұл процеске жүйке, эндокриндік жүйелер, сонымен қатар
бұлшықет және дәнекер тіндер, жеке жасушаның қоректенуі және метаболизм өнімдерін шығару
кіреді. Қартайған организмде энергияны тұтыну және базалық метаболизм азаяды, физикалық
белсенділік төмендейді, бұлшықет массасы азаяды. Бұл қоректік заттар мен энергияға деген
қажеттіліктің табиғи төмендеуіне әкеледі. Ұсынылатын калория мөлшері 60-тан жоғары әйелдер үшін
1900-2000 ккал және сол жастағы ер адамдар үшін 2000-3000 ккал құрайды.

Профилактикалық тамақтану бағыты.
Диетаның химиялық құрамының метаболизмдегі және мүшелер мен жүйелердегі жасқа байланысты
өзгерістерге сәйкестігі.
Диетадағы барлық маңызды қоректік заттардың теңгерімді мазмұнын қамтамасыз ету үшін тағамның
әртүрлілігі.

Диета
Қалыпты мөлшер
Өнімдер 65 жасқа дейін 65 жастан асқан
ерлер әйелдер ерлер әйелдер
Қара бидай наны 100 100 100 100
Бидай ұнынан
жасалған нан 200 150 150 120
Бидай ұны 10–2010–2010–2010–20
Макарон өнімдері 10 10 10 10
Жарма жән
е бұршақ дақылдары 30 30 25 25
Картоп 250 200 200 150
Көкөністер мен бақша
дақылдары 400 400 350 350
Жаңа піскен жемістер
мен жидектер 300 300 250 250
Кептірілген жемістер
(қара өрік) 25 25 25 25
Қант 50 50 50 50
Арық ет 100 75 100 75
Майлылығы төмен
балықтар 75 75 60 60
Микро- және макроэлементтердің көзі, дәрумендер.Біз қартайған сайын, қоректік заттар нашар сіңеді.
Барлық микро және микроэлементтер біздің жасымызға қарамастан ағзамызға көмектеседі, бірақ
қартайған кезде олардың көмегі өте маңызды. Әрине, дәрігерлер барлық элементтерді тамақпен алуға
кеңес береді, алайда 60 жастан асқан барлық адамдар организмдегі дәрумендер мен элементтердің
мөлшерін тұрақтандыру үшін қосымша тағамдық қоспалар қабылдауы керек.

Шектеу мен тыйымдар.Ең бастысы - мәзірдің құрылысына ұтымды жақындау, сонда тыйымдар мен
шектеулер маңызды емес болып көрінеді. Барлық шектеулердің басты мақсаты - семіздік, жүрек-қан
тамырлары аурулары мен қант диабетін төмендету. Бұған «бос калория» - қант, пісірілген тағамдар,
кондитерлік өнімдер себеп болуы мүмкін. Оларды жаңа піскен жидектермен, балмен, жемістермен
ауыстырыңыз. Сондай-ақ, ұннан және жылтыратылған жармадан жасалған нанды жеген жөн емес.

Қартайған кезде асқазан-ішек жолына шамадан тыс жүктеме қажет емес. Бұған жол бермеу үшін
шамадан тыс тамақ ішпеңіз, тұзды, ащы және ысталған тағамдарды қолданыңыз.

Егде жастағы адамдардың диетасындағы категориялық «жоқ».Барлық жартылай фабрикаттар,
шұжықтар, сода және фаст-фуд диетадан қатаң түрде алынып тасталуы керек. Алкоголь өте жақсы,
бірақ өте қалыпты. Ең оңтайлы - бір стақан құрғақ шарап. Ас тұзын минимумға дейін тұтынған дұрыс -
артық тұз жүрек ақауларының дамуына көмектеседі. Дегенмен, денені стресс жағдайына келтірмеу
үшін диета әр түрлі болуы керек екенін түсіну маңызды.
Мысалы
Егде жастағы адамдарға арналған мәзір

Таңғы ас: шай (жасыл), ірімшік және май сэндвичі.

Екінші таңғы ас: сүт ботқасы (сүт), алма, үгітілген сәбіз қосылған, лимон қосылған.

Түскі ас: жасыл салат, бұршақ сорпасы, картоп пюресі мен итмұрын компотымен балық котлеттері.

Түстен кейінгі тағамдар: ашытылған сүт өнімдері.

Кешкі ас: қайнатылған көкөністер қосылған алма, бұзау котлеттері (кішкене бөліктерде).

Таңғы ас: сүт қосылған цикорий, майсыз қаймақ қосылған сүзбе.

Екінші таңғы ас: сүт қосылған сұлы, сүзбе құймақ, жасыл шай.

Түскі ас: гүлді қырыққабат сорпасы, бұршақ қосылған бұқтырылған сиыр еті, мүкжидек компот.

Түстен кейінгі тағамдар: бір алма немесе кез-келген жеміс.

Кешкі ас: ірімшікте пісірілген баклажан, картоп пюресі, жидек желе.

Таңғы ас: пісірілген тағамдар қосылған шай.

Екінші таңғы ас: жемістер мен ботқа.

Түскі ас: бұқтырылған тәтті бұрыш салаты, пияз сорпасы, күріш қосылған тауық еті, қара өрік компот.

Қарт адамға диета
Егде жастағы адамдар үшін күніне 4 тамақтанатын диета қолайлы. Күніне 5
тамақтанатын диета орнатуға болады. Мұндай диета қартайған кезде ең ұтымды, тамақ
әдеттегіден аз мөлшерде және жиі жасалуы керек.

Егде жастағы адамдар үшін диетаны күндізгі бөлу біркелкі болуы мүмкін, таңертеңгілік
және түскі астың калория мөлшері күрт жоғарыламайды.

Сіздің денсаулығыңыздың жағдайына қарамастан, кез-келген егде және егде жастағы
адамдар ұстануға тиісті жалпы кеңестер бар.

Балықты, өсімдік майын, сүт және ашытылған сүт өнімдерін, жемістерді, көкөністерді,
жасыл шөптерді көбірек қолданыңыз.
Көкөністер мен жемістерді жаңадан жеген дұрыс.
Сіздің диетаңыздағы жануарлар майының мөлшерін шектеңіз.
Тұтас сүтті ашыған сүт өнімдерімен алмастыруға тырысыңыз (айран, ашытылған
пісірілген сүт, ацидофилус, «Бифидок»).
Ұнды, майлы және тәтті тағамдарды тұтынуды азайту керек.
Қант аз болатын тағамдарды таңдаңыз.
Таза (бірақ тазартылмаған) су ішіңіз және тәтті сусындардан аулақ болыңыз.

Ұқсас жұмыстар
Егде және кәрі жастағы адамдардың ұтымды тамақтануын ұйымдастыру
Қарт адамға диета
Емдік тамақтану
Егде жастағы адамдар көбінесе
ҚАРТ ПАЦИЕНТТЕРДІ КҮТУ ЖОСПАР
Геронтология мәселелері
Қарттар мен қарттарға қызмет көрсетудің шетелдік тәжірбиесі
Геронтологиядағы дәрілік терапия
Қарт адамдарға күтім жасау
Дәрілік заттарды қолданудың жас ерекшеліктері
Пәндер