Егде жастағы адамдардың тамақтануы


Slide 1

Егде жастағы адамдардың тамақтануы

Орындаған Үсен Жанна

Чанчарова Аделя

Шағатов Елдар

Slide 2 Slide 3

Қартаю организмнің барлық деңгейінде байқалатын жастық өзгерістерінің жиналуының баяу процесі. Қартаюды құрайтын өзгерістері, жыныс безінің атрофиясы, ішектік аутоинтоксикация коллоидтар дегенарация жатады. Қартаюға әкеліп соғатын фактор ол клетка протоплазмасының өздігінен жаңару қарқындылығының төмендеуі болып табылады. Қартаю процесінде протоплазма жаңаруын қамтамасыз ететін нуклеопротейдтер мен нуклеин қышқылдары жоғалады. Қартаю кезінде организмнің барлық жүйесінің функционалдық мүмкіндігі әлсірейді. Әсіресе өзгерістер ас қорыту жүйесінде байқалады. Тамақтың сандық мөлшерін шектеу ұсынылады. Жасы ұлғайған сайын адамның тәбеті нашарлайды. Сондықтанда денсаулықты және дене бітімінің жақсы қалпын сақтау үшін, ағзаға қоректік заттардың жеткізілуіне ерекше назар аударуымыз керек. . Сондай - ақ, ас қорыту жүйесі де баяу жұмыс істейді. Нәтижесінде тамақ баяу қорытылады. Күні бойы аз мөлшерде 4-5 рет тамақтану керек

Slide 4

Барлық тірі организмдерге өзіндік өмір ұзақтығы тән. Жас ұлғайған сайын мидың жұмыс істеу қабілеті төмендейді, естужәне көру нашарлап, бұлшық еттер мен буындар әлсірейді, бірақ дені сау адамдарда бұл өзгерістер 65 жастан кейін ғана көрніс табады. Денсаулығын сақтау үшін адамдар қалыпты салмақты ұстанып, дұрыс тамақтану керек. Сонымен қатар, ағзаны сұйықтықпен қамтамасыз ету өте маңызды. Күніне кем дегенде 8 стакан су ішу керек. Бұлбүйрек пен және ас қорытумен болатын қыйыншылықтардың алдын алуға көмектеседі. Қартаю кезінде қалыпты физиологиялық күй мен еңбекке қабілеттілікті сақтау факторларының арасында тамақтану маңызды рөл атқарады. Жасына сәйкес теңдестірілген тамақтану организмдегі қартаю процестерінің дамуына және оның әр түрлі жүйелерінде болатын өзгерістердің сипатына айтарлықтай әсер етеді.

Slide 5 Slide 6

. Қарт адамдарға арналған тағамды ұйымдастыру кезінде, ең алдымен, ас қорыту жүйесінің төмендеген мүмкіндіктерін ескеру қажет. Осыған байланысты қарттардың диетасына қойылатын бірінші талап - бұл модерация, яғни. сандық түрде тамақтануды шектеу. Қартаю кезіндегі метаболикалық процестердің қарқындылығының төмендеуін ескере отырып, екінші талап витаминдердің, биомикроэлементтердің, фосфолипидтердің, полиқанықпаған май қышқылдарының, алмастырылмайтын амин қышқылдарының жеткілікті мөлшерін қосу есебінен тамақтанудың жоғары биологиялық құндылығын қамтамасыз етуді қарастыру қажет. және т. б., кейбір азық -түліктерде айтарлықтай мөлшерде бар. Қартайған кезде дене тіндерінің өсуі мен қалыптасу процестері аяқталады, демек пластикалық материалдарға, оның ішінде ақуызға деген қажеттілік әлдеқайда аз болады. Қартайған кезде жалпы көрсеткіштердің төмендеуі және жиі қарқынды физикалық жұмыстың тоқтауы ақуыз нормасының төмендеуіне негіз болады. Алайда, егде жастағы адамдарда ақуызды қажет ететін тозған, өліп бара жатқан жасушалардың регенерациясына қажеттілік әлі де бар (соғұрлым ұлпалардың тозуы соғұрлым жоғары) . Егде және қарт адамдарда регенеративті ақуызға қажеттілік өте жоғары екендігі анықталды. Сонымен қатар, қартаю кезінде ақуызды шектеуге қатысты ұсыныстар бар, себебі оның артық болуы атеросклероздың дамуына ықпал етуі мүмкін. Америкалық авторлардың пікірінше, қарттық пен қартайған кезде ақуызды шектеу қантты шектеу сияқты қандағы холестериннің тұрақты төмендеуіне әкеледі.

1) Қоректік заттардың сіңімділігінің нашарлауы;

2) Стамотологиялық проблемалар

3) Сілекей өндірісінің төмендеуі

4) Әлсіздік, мүгедектік

5) Есте сақтау проблемалары

6) Қан қысымының көтерілуі

7) Ішкі орган функцияларының нашарлауы

Slide 7

Негізгі ережелер!

) Тұзды шектеу. Бақылауларға сәйкес, егде жастағы адамдар дәмдік сезімталдығын жоғалтады, сондықтан олар жиі ас тұзын көп мөлшерде қолданып кетеді. Бұл бүйректің ісінуіне, гипертонияға және ауыр стреске әкеледі. Мұндай салдардың алдын алу үшін тұзды шектеулі мөлшерде қолдану керек.

2) Тамақ пен дәрі-дәрмектің үйлесімі. Есте сақтау керек, кейбір дәрі-дәрмектер аппетит пен дәмдік талғамға теріс әсер етуі мүмкін. Сондықтан, егер адам кенеттен барлық тағамның жұмсақ екенін сезсе немесе керісінше оған тойып алмаса, бұл дәрігермен кеңесуге және дәрі-дәрмектің асқазан-ішек жолына әсерін білуге болады.

3) Суды жеткілікті мөлшерде ішу. Бұл ережені елеусіз қалдырмаңыз, өйткені жасушалардағы сұйықтық мөлшері жасқа байланысты айтарлықтай төмендейді. сондықтан ағзадағы су балансын бақылау өте маңызды. Сіз күніне кемінде 2 литр су ішуіңіз керек (сорпалардағы, шырындардағы сұйықтықтарды есептемегенде) .

4) Дұрыс таңғы асты таңдау. Бұл ерекше тағам күннің ең маңыздысы болып саналады. Таңғы ас пайдалы және пайдалы болуы керек. Ол үшін жұмыртқа тағамдарын, сұлы мен үйдегі көкөністерді қолданған дұрыс.

5) Тамақтың жағымды көрінісі. Егер адамның аппетитке байланысты проблемалары болса, сіз қиялды қосып, оған өте тәбетті көрінетін және иісі бар тағамдар беруіңіз керек. Сіз сондай -ақ адамның көңілін көтеретін әр түрлі түскі ас пен түскі ас ұйымдастыра аласыз, сонда ол тойып алады.

Slide 8

6) Тамақтың дәйектілігі. Жасы ұлғайған сайын адам тіс ауруларынан, құрғақ аузынан және жөтелден зардап шегуі мүмкін, сондықтан оған пюре немесе сұйық ыдыс дайындау маңызды. Ет пен көкөністерді пюре күйіне дейін ұсақтаған жөн. Бұл олардың шайнауын жеңілдетіп қана қоймайды, сонымен қатар ас қорытуды тездетеді.

7) Калорияларды бақылау. Қартайған сайын дененің калорияға деген қажеттілігі төмендейді. Олардың артық болуы семіздікке, жүрек пен буын ауруларына әкеледі. Ккал мөлшеріне қажеттілікті есептеу әр адамға жеке жүргізіледі. Орташа алғанда, ересектерге тәулігіне 2800 Ккал аспауы керек.

8) Балықтың майы. Ол мәзірде үнемі болуы керек, себебі оның құрамында полиқанықпаған май қышқылдары бар. Олар қабынуды жеңілдетуге және ревматоидты артрит ауырсынуын жеңілдетуге көмектеседі. Форель, лосось, скумбрия балық майына бай.

9) Жеткілікті кальций. Оны ашытылған сүт өнімдерінен алуға немесе капсула түрінде қосымша алуға болады. Егде жастағы адамдарда жиі кездесетін сүйектердің сынғыштығын болдырмау үшін кальцийді үнемі енгізу керек.

10) Ақуыз туралы ұмытпаңыз. Бұл паралич пен сүйек проблемаларын азайтады. Балық, ет, сүт өнімдерінде ақуыз бар

Slide 9 Slide 10 Slide 11

65 жастан асқан адамдар үшін витаминдерге қажеттілік анықталмаған. Витаминдердің сіңірілуінің бұзылуы немесе микрофлора құрамының өзгерісі нәтижесінде витаминдердің синтезделуі нашарлайды. Қарт адамдар ағзасының витаминдермен қанығуының аса маңыздылығы, С, Д, Е, В тобының және басқа да витаминдердің тотығу процестерінің ынталандырушылары мен реттеушілері қызметтерін атқарады. Тері жабындысына және көру мүшелеріне әсер ететін А витаминімен қамтамасыз ету қарт адамдар үшін өте маңызды. В тобындағы витаминдерді егде жастағы адамдардың рационына міндетті түрде қосу қажет. Кейбір витаминдерге қажеттілік жас ұлғайған сайын төмендейді. Мысалы, егде жастағы адамдарда ретинилді эфирлеу бауырда жиналып, оны улайды, сондықтан нұсқаулықтарда А витаминінің мөлшері төмендетіледі. Е және К витаминдеріне қажеттілік өзгермейді. Суда еритін витаминдерге қажеттілік тұрақты, бірақ В12 және В6 витаминіне деген қажеттілік жоғары болады.

Жас ұлғайған сайын ағзада кейбір минералдық заттектер жинақталып, кейбір минералдар азаяды. Ағзадағы калийдің, мыстың, йодтың, темірдің және т. б. минералдық заттектердің мөлшері азайса, мырыш, қорғасын, натрий т. б. көбейеді. Бір жағынан қартаю кезінде ағзада кальций қан тамырлардың қабырғаларында жинақталады. Дегенмен, егде жастағылардың сүйек тіндерінде кальцийдің жеткіліксіздігі - қарттар остеопорозының бір себебі. Қарттардың тамақтану рационына көкөністер мен жемістерді қосқан өте пайдалы. Кептірілген жемістер калийге өте бай: қара өрік, сары өрік, мейіз, құрма. Көкөністерді тұзсыз, өсімдік майымен немесе майлылығы аз қаймақпен пайдаланған жөн. Ағзаға теңіз өнімдерін пайдаланған кезде йод түседі. Ол липид алмасу көрсеткіштерін жақсартады, қанның ұю белсенділігін антисклеротикалық қасиет көрсете отырып, төмендетеді.

Slide 12

Егде жастағы адамдардың тамақтану ерекшеліктері

Егде жастағы адамдардың тамақтану ерекшеліктері

Физикалық белсенділіктің төмендеуіне байланысты егде жастағы адамдарда организмнің энергиямен қанықтыруды қамтамасыз ететін микроэлементтерге қажеттілігі төмендейді. Егде жастағы адамның диетасын қалыптастыру кезінде бұл факторды ескеру қажет. Тағам өнімдерінің ең дұрыс тізімін жасау үшін келесі принциптерді ескеру қажет:

Өнімдердің энергетикалық құндылығының егде жастағы адамның нақты энергия тұтынуына сәйкестігі;

Егде жастағы адамның диетасының әртүрлілігі. Өнімдер мүмкіндігінше барлық қажетті қоректік заттар мен минералды заттарды қамтуы керек;

Егде жастағы адамның диетасында жеңіл сіңімді және ынталандыратын секреторлық функцияларды максималды қолдану;

Тамақтану кестесін қатаң сақтау;

Егде жастағы адамның тамақ өнімдерінің оның талғамына, қалауы мен талаптарына, тағамның тартымды көрінісіне сәйкестігі

Slide 13

Магний тұздарының адам ағзасындағы әрекеті кальций жұмысын тұрақтандыруға бағытталған. Магний остеопороздың дамуын болжай отырып, сүйек тіндеріндегі кальцийді түзуге көмектеседі және оның оң әсері организмнен артық кальций тұздарын алып тастайды, бұл 90% жағдайда қан тамырларының қабырғаларына түсуге бейім, осылайша ықтималдығын жоғарылатады егде жастағы инсульт.

Кальций мен магнийден басқа егде жастағы адамның денесі калий мен йодты теңгерімді қабылдауды қажет етеді. Йод организмдегі метаболизмді қалыпқа келтіру үшін қажет, ал калий жүрек соғу жылдамдығын жоғарылатуға және артық сұйықтық пен натрий хлоридін ағзадан шығаруға көмектеседі. Бұл элементтер теңіз өнімдері мен балықтарда жеткілікті мөлшерде кездеседі, олар егде жастағы адамның күнделікті диетасын құра отырып, басты назарда болуы керек.

Адам ағзасының қалыпты жұмыс істеуі үшін ең маңызды элемент - С дәрумені. Егде жастағы науқастар үшін оның диетада болуы ерекше маңызды. Денедегі ол өндірілген және өңделген холестерин арасындағы тепе-теңдікті болдырмайды, сонымен қатар организмдегі артық холестеринді кетіруге көмектеседі. Алайда, С витаминінің артық болуы ұйқы безінің дисфункциясы және одан кейін қант диабеті сияқты ең жағымсыз салдарға әкелуі мүмкін.

Slide 14

Диета

Дұрыс тамақтану және жүйелі түрде дене шынықтыру кез-келген жастағы денсаулықтың маңызды компоненттері болып табылады. 60 жастан асқан іс жүзінде сау адамдардың тамақтануына қойылатын негізгі талаптар батырлық диетаның негізгі принциптері болып табылады:

Диетаның энергия құрамының дененің нақты энергия тұтынуына сәйкестігі.

Егде жастағы адамдар мен қарт адамдардағы зат алмасу жылдамдығы жастың ұлғаюына тікелей пропорционалды түрде төмендейді. Бұл процеске жүйке, эндокриндік жүйелер, сонымен қатар бұлшықет және дәнекер тіндер, жеке жасушаның қоректенуі және метаболизм өнімдерін шығару кіреді. Қартайған организмде энергияны тұтыну және базалық метаболизм азаяды, физикалық белсенділік төмендейді, бұлшықет массасы азаяды. Бұл қоректік заттар мен энергияға деген қажеттіліктің табиғи төмендеуіне әкеледі. Ұсынылатын калория мөлшері 60-тан жоғары әйелдер үшін 1900-2000 ккал және сол жастағы ер адамдар үшін 2000-3000 ккал құрайды.

Профилактикалық тамақтану бағыты.

Диетаның химиялық құрамының метаболизмдегі және мүшелер мен жүйелердегі жасқа байланысты өзгерістерге сәйкестігі.

Диетадағы барлық маңызды қоректік заттардың теңгерімді мазмұнын қамтамасыз ету үшін тағамның әртүрлілігі.

Slide 15

Қалыпты мөлшер

Өнімдер 65 жасқа дейін 65 жастан асқан

ерлер әйелдер ерлер әйелдер

Қара бидай наны 100 100 100 100

Бидай ұнынан

жасалған нан 200 150 150 120

Бидай ұны 10-20 10-20 10-20 10-20

Макарон өнімдері 10 10 10 10

Жарма жән

е бұршақ дақылдары 30 30 25 25

Картоп 250 200 200 150

Көкөністер мен бақша

дақылдары 400 400 350 350

Жаңа піскен жемістер

мен жидектер 300 300 250 250

Кептірілген жемістер

(қара өрік) 25 25 25 25

Қант 50 50 50 50

Арық ет 100 75 100 75

Майлылығы төмен

балықтар 75 75 60 60

Slide 16

Микро- және макроэлементтердің көзі, дәрумендер. Біз қартайған сайын, қоректік заттар нашар сіңеді. Барлық микро және микроэлементтер біздің жасымызға қарамастан ағзамызға көмектеседі, бірақ қартайған кезде олардың көмегі өте маңызды. Әрине, дәрігерлер барлық элементтерді тамақпен алуға кеңес береді, алайда 60 жастан асқан барлық адамдар организмдегі дәрумендер мен элементтердің мөлшерін тұрақтандыру үшін қосымша тағамдық қоспалар қабылдауы керек.


Ұқсас жұмыстар
Егде және кәрі жастағы адамдардың ұтымды тамақтануын ұйымдастыру
Емдік тамақтану
Кейбір дәрілердің қартайған организмге тигізетін әсері, вегетативтік жүйке мен лимфа жүйесіндегі морфол
Егде жастағы адамдар көбінесе
ҚАРТ ПАЦИЕНТТЕРДІ КҮТУ ЖОСПАР
Геронтология мәселелері
Қарттар мен қарттарға қызмет көрсетудің шетелдік тәжірбиесі
Геронтологиядағы дәрілік терапия
Қарт адамдарға күтім жасау
Дәрілік заттарды қолданудың жас ерекшеліктері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz