Азықтық жұмыртқаның товарлық бағасы және ветеринариялық-санитарлық сараптамасы


Slide 1

Азықтық жұмыртқа оның товарлық бағасы мен санитарлық сараптамасы

Орындаған:

Тобы:

Қабылдаған:

Slide 2

Жоспары:

I. Кіріспе . . . 3

ІІ. Негізгі бөлім . . . ………. 4

2. 1. Азықтық жұмыртқа оның товарлық бағасы мен санитарлық сараптамасы . . . 4

2. 2. Азықтық жұмыртқаның құрылысы мен химиялық құрамы және қасиеттері . . . 5

2. 3. Азықтық жұмыртқаның өнімдерінің түрлері мен микрофлорасы . . . 11

2. 4. Үй құстарының жұмыртқаларын тексеру әдістері . . . 16

2. 5. Жұмыртқаларды ветеринарлық-санитарлық сараптау және санитарлық бағалау17

2. 6. Азықтық жұмыртқаны сақтау және жұмыртқа өнімдерін буып-түюге және таңбалауға қойлатын талаптар21

III. Қорытынды . . . 24

IV. Пайдаланған әдебиеттер . . .

Slide 3

Кіріспе

Жұмыртқаны ветеринариялық-санитариялық сараптау. Ішкі сауда объектілеріне, сондай-ақ дайындау пунктiне, өңдеу кәсiпорындарына түскен және сақтау орындарындағы жұмыртқалар ветеринариялық санитариялық сараптаудан өткiзiледi. Әкелiнген жұмыртқаның әр тобына, жұмыртқа дайындаған шаруашылыққа құстың жұқпалы ауруларынан таза екенi көрсетiлген куәлiк немесе сапалық паспорт және ветеринариялық анықтама берiледi. Бұндай куәлiк немесе мәлiметтер болмаса, жұмыртқаларды 1000С 13 минут қайнатады. Сараптау барысында жұмыртқаның түсiн, тазалығын және қабығының бүтiндiгiн анықтайды. Овоскоптың көмегiмен ауа камерасының биiктiгiн, ақзаты мен сары уыздың жағдайын байқайды. Жақсы жабдықталған ішкі сауда объектілерінде бұндай овоскопты жұмыртқа сататын жерлерге де орналастырады. Стандарттың талабын қанағаттандыратын тауықтың тағамдық жұмыртқаларын сатуға шығарады. Үй құстары жұмыртқаларын ветеринариялық-санитариялық сараптау Ережелерiне сай келетiн тауық, күркетауық, бөдене және мысыр тауығының жұмыртқаларын базарда сатуға рұқсат етiледi.

Slide 4

2. 1. Азықтық жұмыртқа оның товарлық бағасы мен санитарлық сараптамасы

Құс шаруашылығын дамытудың негізгі мақсаты-жұмыртқа мен ет алу. Ауыл шаруашылығындағы негізгі проблемалардың бірі дайын өнімнің сапасын жою болып табылады. Ветеринарлық мамандар тағам шикізатының сапасын анықтауда ерекше орын алады. Мал шаруашылығы өнімдерін жинау, өңдеу, тасымалдау, сақтау және сату кезінде ішкі сауда объектілеріларда ветеринарлық және санитарлық сараптама жүргізіледі. Жақсы ұйымдастырылған ветеринариялық және санитарлық бақылау биологиялық құндылығы жоғары өнімдерді шығаруды қамтамасыз етумен қатар, адамның жануарлардан алынатын өнімдермен берілетін аурулардан қорғалуын қамтамасыз етеді.

Жұмыртқа-дәмді және қоректік тағам. Белоктар, майлар, көмірсулар, минералды заттар (кальций, фосфор және т. б. ) бар адам ағзасына қажетті заттардың табиғи жиынтығы деп санауға болады. Сонымен қатар, жұмыртқаларда өмір сүру үшін қажетті барлық амин қышқылдары бар. Физиологиялық норма бір адамға жылына 300 дана жұмыртқаны пайдалану болып табылады.

Жұмыртқаның ең құнды бөлігі-сарысы. Ол тек майлар мен ақуыздарға, көмірсулар мен минералдарға ғана емес, сонымен қатар витаминдерге ( А, В, D, Е және т. б. ) бай.

Slide 5

2. 2. Азықтық жұмыртқаның құрылысы мен химиялық құрамы және қасиеттері

Жұмыртқа - бұлкүрделі, аса жетілген биологиялық кешен. Оның құрамына тірі организмнің өмір сүруіне қажетті барлық қоректік заттар кіреді, қоршаған ортамен газ алмасуды қамтамасыз ететін қорғаныс қабаттарынан құралған. Жұмыртқа қабықтан, қабықасты және ақуыз қабығынан, ақуызжәне сарыуыздан тұрады(сурет 2) . Тауық жұмыртқасы қатынасы бөлшектеріне қарай, шамамен келесідегідей, % : ақзат -60, сарыуыз - 30, қабығы - 10. Жұмыртқаның құрылымдық элементтерінің абсолюттік және салыстырмалы салмағы жұмыртқаның мөлшеріне, түсу уақытына және құстың тұқымына байланысты. Бір және сол шеңберінде сол құстың түріне ерекшелігі мөлшері мен жұмыртқаның салмағына бақылайды. Бұлай, бір жұмыртқаның салмағыкелесі шеңберде өзгеріп отырады, тауықта - 45-75, күркетауық, үйректерде - 70-100, қаздарда - 120-200, мысыр тауығында - 30-48. Жұмыртқа түскеннен кейін оның салмағы ылғалданудың булануы нәтижесінде біртіндеп төмендейді, ауа камерасының көлемі ұлғаяды. Балауса жұмыртқаның тығыздығы 1, 055-1, 060г/см құрайды. Жұмыртқаның тығыздығы қабығының қалыңдығына байланысты: 0, 28-0, 30 мм болса, ол 1, 07 г/см, ал 0, 33-0, 35 немесе 0, 38-0, 41 тиісінше - 1, 08 және 1, 09 г/см құрайды. Жазда жұмыртқаның тығыздығы мейлінше ұлғаяды. Жұмыртқаның орташа химиялық құрамы: 87% су және 13% құрғақ заттар - ақуыздар, майлар, көмірсулар, минералдық заттардан тұрады.

Slide 6 Slide 7 Slide 8

2. 2. Азықтық жұмыртқаның құрылысы мен химиялық құрамы және қасиеттері


Ұқсас жұмыстар
Маринадталған орамжапырақтың ветеринариялық-санитарлық сараптамасы мен сапа критерийлері
Жұмыртқаның сапасын ветеринариялық-санитариялық сараптау: зертханалық жұмыс
Қазы және қарта: дайындау технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветеринариялық-санитарлық сараптамасы
Күнбағыс пен асқабақ дәндерінің ветеринарлық-санитарлық сараптамасы
Балдың ветеринариялық-санитариялық сараптамасы: сынамалау тәртібі және органолептикалық-физика-химиялық көрсеткіштер
Ішкі сауда объектілеріндегі әртүрлі өндірушілердің шұжық өнімдерінің ветеринарлық-санитарлық сараптамасы мен тағамдық қауіпсіздігін бағалау
Әртүрлі ара ауруларында ара өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы және бағалануы
Инфекциялық және инвазиялық аурулар кезіндегі құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы
Трихинеллезге ветеринариялық-санитарлық сараптаудың әдістемелік жоспары
Малдардың тағамдық улануы мен токсикологиясы: ветеринариялық-санитарлық сараптама мен бағалау
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz