Қой терісіне түсіру




Презентация қосу
Қазақ Ұлттық Аграрлық
Зерттеу университеті
Технология және
биоресурстар факультеті

Қойдың шығу тегі,
эволюциясы және даму
тарихы
Тарихы
Жеңіл өнеркәсіп үшін шикізат (жүн, тері, елтірі), бағалы азық-
түлік (ет, май, сүт) өнімдерін береді. Қой өсіру адамзат
тарихында неолит дәуірінен басталады. Қола дәуірінде
Орталық Азия тайпалары қылшық жүнді қой өсірген. Биязы
және биязылау жүнді қой тұқымдары осы кезеңде Кіші Азияда
шығып, дүние жүзіне тараған.
Қой өсіру қазақ халқының ата кәсібінің бірі болып табылады.
Төрт түлік малдың ішінде жылқы мен қойға ерекше мән
берген қазақ халқы қой жаюдың, оны көбейту мен тұқымын
асылдандырудың өзіндік әдіс-тәсілдерін қалыптастырған. Мал
шаруашылығына қолайлы табиғи ортаның мол болуы, соған
орай қыстау, көктеу, жайлау, күзеумен байланысты көшпелі
өмір салтының орнығуы қазақ халқының дәстүрлі қой
шаруашылығын берік қалыптастырғандығының айғағы.
Қазақстанда негізінен қылшық жүнді қазақы қой өсірілді.
Қой қолтұқымдары
Арқар,меринос

Ұяң жүнді құйрықты
Қол-дар

Жартылай
Жартылайбиязы
биязы
жүнді қол-дар Қаракөл қойы
жүнді қол-дар
Халық емі.Қой терісіне түсіру
Көшпенді қазақ өмірі табиғаттың әр алуан
құбылыстарын басынан өткізген. Жатын орынның
ылғал болуынан, қысқы суықтың ызғарынан және
осы табиғи ортаның қысымынан қорғану
жабдықтарының аз болуынан жасы егде тартқан
адамдар жел-құз, құяң сынды ауруларға душар
болып жатады. Қазақ емшілері осы науқастарды
ауруынан айықтыру үшін түрлі ем жасаған.
Солардың бірі – қойдың терісіне түсіру. Ем жасау
барысында семірген еркек қойды немесе ту қойды
таңдап алып, терісін бітеу сояды. Сосын, күзде
піскен ерменді бүрімен қоса қайнатып, оның нілін
терінің ішіне құятын болған. Кезегімен науқас
адамды шешіндіріп, мойнынан бастап, аяғына дейін
қой терісімен орап, жылы жауып, 2-3 сағат
жатқызады. Уақыты болған соң адамды тазалап
жуындырады. Қой терісіне түскен адам өзін жылы
ұстап, сорпаланып, бірнеше күн күтінуі керек
болған. Бұл қара емнің адам денесіндегі,
буындардағы желді, сарсуды алуда, буындардың
қақсауы мен сырқырап ауруын емдеп жазудағы
өнімі айрықша болған.
Инвестициялық жоба мақсаты: фермерлік
шаруашылық.
Өнім: қойдың "Еділбай" нәсілі
Өнімділігі: жылына 150 бас
Жоба құны: 6 млн. теңге
Өтелу мерзімі: 1 жыл

Бизнесті ұйымдастыруға ұсынылған инвестициялық
жобаны жүзеге асыру арқылы қол жеткізуге болады.
Ет шаруашылығы Қазақстанның аграрлық
шаруашылығының негізгі секторының бірі болып
табылады.
Тамақтандырудың түрі тәулігіне
тамақ құрамы,кг
Атауы: Саны: Бағасы,тг Со Шығындар жемшөптерге
ма (4 ай.):
сы Пішен 36 тонн – 1 333
тенге = 47 990 тг
,т Сабан 9 тонн – 8000 тенге
г = 72 000 тг
Сүрлем 126 тонн – 10 000
Пішен 2 1,33 2, тенге = 1 260 000 тг
66 Түбірлі жем 30 тонн * 12
Сабан 0,5 8 4 066 тенге = 362 000 тг
Топта жемшөптер 10 тонн
Сүрлем 7 1 70 * 110 000 тенге = 1 100 000
тг
Түбірлі жем 4 12 48 Тұз 1,2 тонн * 70 000
Топта 0,3 100 33 тенге = 84 000 тг
БАРЛЫҒЫ: 2 923 988 тенге
жемшөптер
Тұз 0,07 70 4,
Барлығы:
Бап атауы: Барлығы
жыл,тг
Қойды сатудан кіріс: 7 500 000
Қойды сатудан кіріс:
Мем-тік жәрдемақы: 1 125 000 Бір данасының бағасы
салмағы 80 кг орташа 50 000
Тікелей шығын-р 6 076 080 тенге құрайды. Мынадай
шартта жалпы табыс 100%
Жалпы табыс: 2 548 920 сатылым: 150 бас * 50 000
тенге = 7,5 млн. тенге
Барлық опе-қ шығын-р: 1 262 096 жылына.
Мемлекеттік жәрдемақы:
Еңбек ақы 2шабан 960 000 жәрдемақылар қойды сатып
алуына: 150 бас бірлігіне 7 500
Еңбекақы қорынан аударымдар: 132 096
тенге = 1 125 000 тенге.
Сонымен қатар барлық
Ком-дық шығын-р 12000 айына 120 000
препараттар вакцинацияға
Электроэнергия,су,қоқысты ветеринарлық қызметпен ақы-
шығаруға пұлсыз беріледі.
Өзге шығын-р: 50 000

Операциялық табыс: 1 286 824

Корпоративтік табыс салығы: 225 000

Таза табыс: 1 061 824
Еңбекақы:

Қызмет/Маман Айлық Саны: Жылдық
жалақы/тг жалақы,тг

Шабан: 40 000 2 960 000

Барлығы: 960 000
Қой түрлері:

Ұқсас жұмыстар
ТАСЫМАЛДАУ ТӘСІЛДЕРІ: АВТОКӨЛІКПЕН, ТЕМІРЖОЛ, СУ ҚАТЫНАСЫ АРҚЫЛЫ, АЙДАП ЖЕТКІЗУ
Тұрақты тіркестің ерекшелігі
Сырт киімінің жасалу технологиясы
БЫЛҒАРЫ ШИКІЗАТЫ
Төрт түлік туралы жырлар
Жүн және тері,ішіктік заттардың микрофлорасы.ет және тері-ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. Қи микрофлорасының сандық құрамы.Қидағы микробиологиялық үрдістер.Қиды биотермиялық өңдеу
БРУЦЕЛЛЕЗДІ БАЛАУ ӘДІСТЕРІ
Қотыр кенелері және оларға қарсы ветеринариялық санитариялық шаралар
Қой шаруашылығы өнімдерін танып білу
Ешкі шаруашылығының өнімдері
Пәндер