Майларды өндіру




Презентация қосу
КАСПИЙ ӨҢІРІНІҢ ҚАЗІРГІ ЗАМАНҒЫ ЖОҒАРЫ КОЛЛЕДЖІ

Курстық жұмыс

Майларды таңдаулы
еріткіштермен тазарту процесі

Орындаған: Өтемұратов Д.
Мазмұны FR
КІРІСПЕ

1. ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ БӨЛІМ
1. Мұнай майлары туралы мәлімет
1.2. Майларды өндіру және тазарту
1.3. Фурфурол еріткіші мен талғамды тазалау әдісі

1.4. Май фракцияларын және мұнай қалдықтарын талғамды тазалау

2.ЕСЕПТІК БӨЛІМ
2.1. Экстракциялық колоннаны есептеу
2.2. Экстракция колоннасының биіктігін есептеу
3.3. Жылулық тепе – теңдік

3. ГРАФИКАЛЫҚ БӨЛІМ
ҚОРЫТЫНДЫ
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ 2
Мұнай фракцияларын сілті ерітіндісімен тазалауды FR
оттекті және кейбір күкіртті қосылыстарды бөлу үшін
және күкірт қышқылымен тазалаудан қалған күкірт
қышқылымен оның көмірсутектермен әрекеттесу
өнімдерін нейтралдау мақсатында қолданады.
Сілтінің судағы ерітіндісі қышқыл қосылыстарымен
суда еритін тұздар түзеді. Бұл қосылыстардың бір бөлігі
мұнай өнімі құрамында қалып, сумен жуғанда бөлінеді.
Нафтен қышқылдарының тұздары, тағы да
феноляттар суда ерігенде гидролизге түсіп,
органикалық қышқылдар, фенолдар және сілті түзеді.
Қышқылдар мен фенолдар тазаланған өнімде жақсы
еритіндіктен, оларды толық бөлу мүмкін емес.
Нафтен қышқылдары мен фенолдардың сілті
тұздарының гидролиздену дәрежесі сілті
консентрациясында және температураға байланысты:
оның концентрациясының өсуімен гидролиз дәрежесі
төмендейді, температураның өсуімен – көтеріледі.

Күкіртті сутегі өткір натрий ерітіндісі мен
сілтінің мөлшері жеткілікті болғанда – күкіртті FR
натрий, оның мөлшері жеткіліксіз болғанда –
қышқыл күкіртті натрий түзіледі:
2 NaOH + H2S Na2S + 2H2O

NaOH + H2S NaSH + H

3 Меркаптардан өткір натриймен
3 Меркаптардан өткір натриймен
меркаптидтер түзеді
меркаптидтер түзеді
RSH + NaOH RSNa + H2ORSH +
NaOH RSNa + H2O
FR
Майларды өндіру және тазарту
Майларды өндіру.
Базалық майлар.Мұнай майларын әртүрлі мақсатында алу
негізі- мұнайдың атмосфералық айдаудың қалдығы –
мазут.Май фракцияларын вакуумды айдау қондырғыларда
алады.Қандайда болмасын майлардың өндіруі 3 кезеңнен
тұрады:
• Шикізатты дайындау – бастапқы май фракцияларын алу;
• Бастапқы май фракцияларынан базалық майларды алу;
• Компоненттерді араластыру (компаундеу) және
майлардың тауарлық түрлерін алу үшін оларды қосалқы
орнатқыштармен (присадкалармен) «жандандыру».
Шикізатты дайындау (бірінші кезеңі) мазуттарды вакуум
арқылы айдауда іске асырылады.

Фурфурол майлардан көпсақиналы арендерді
және сақина алкан арендерді жақсы бөледі және де
рафинат шығымын көтеруге мүмкіндік береді.
Фурфуролдың кемшілігі - оның жоғары
температураның және оттегінің әсерімен
шайырлануы, суда жоғары ерігіштігі және булан-
дырғыштығы.
Май фракцияларын фурфуролмен экстракциялау
нәтижесінде сапасының өзгеруін шикізат пен
рафинаттардың өте маңызды кокстенуі мен
түтқырлық индексін алмастыру нәтижесінде
анықтауға болады (1-кесте) түтқырлық индексі 25,30
және тіпті 58-ке көтеріледі, кокстенуі 3-8 есе кемиді.
Экстракциялық колоннаны FR
Экстракциялық
есептеу
колоннаның
материалдық тепе – Экстракциялық колоннаның материалдық тепе – теңдігін
теңдігі құрғанда мынаны екскеру қажет: колоннаға түсетін судық
Рафинат барлығы (фенолды сумен) экстрактпен кетіп қалады, ал
Фенол
рафинаттың құрамы колоннадағы температуралық режимге
және шикізат түріне қарамастан тұрақты және 15 – 20 %
t8
t4
массаны құрайды.
tcp
• tшикізат = 70оС Ршикізат = 0,91

Шикізат
Фенолды су • tфенол = 85оС Ррафинат = 0,90
• tфенолды су = 50оС Рэкстракт = 0,93
t8x Эктракт
• t8 = 80оС Рфенол = 1,07
• tн = 60оС
• tшикізат = 70оС
• t8х р-ра= 40оС
Жылулық тепе – теңдік

Жылулық тепе – теңдік кәдімгі температуралар
бойынша, яғни шикізаттың кіруі, фенолдың және
фенолды судың, рафинаттың шығуы және
экстракттың шығуы арқылы жұлудың кірісін және
шығынын анықтаймыз. Бұнымен қатар еске
сақтау керек максималды температураны фенол
алып жатыр және ол колоннаның жоғарғы
жағындағы температурадан 4 – 8 оС жоғары, t8 = tp
– (4 ÷ 8 oC);
Q кему және Q шығын бойынша анықталады:
ΔQ = Qпр – Qрасх.
Қорытынды FR
Менің бүгінгі курстық жұмысымда жұп еріткіштер мен майларды тазалау
қондырғысының жобасы туралы. Жұп еріткіштер яғни фенол мен фурфурол.
Осы курстық жұмысымда осы екі еріткіштер туралы және осы екі еріткіштің
технологиялық жобасы туралы,олардың айырмашылығы және т.б терең
тоқталып кеттім. Курстық жұмыс та қосымша майларды өндіру майларды
тазалау яғни гидротазалау қондырғысы туралы тоқталып кеттім.
Қышқылдар мен фенолдардан бөлек, мөлдір дистилляттарда күкірт
қосылыстары да болады, олардың кейбіреулері сілтімен әрекеттесіп, бөлінуі
мүмкін. Осы қосылыстарға бірінші кезекте күкіртті сутегі жатады. Ол жеңіл
дистилляттар құрамында еріген түрінде болады және де элементті күкірттен
немесе басқа күрделі күкірт қосылыстарынан мұнай дистилляттарын өңдеуде
тузілуі мүмкін.
Жалпы есептік бөлім де экстракциялық коллонаны алдым. Экстракциялық
колоннаның материалдық тепе – теңдігін құрғанда мынаны екскеру қажет:
колоннаға түсетін судық барлығы (фенолды сумен) экстрактпен кетіп қалады, ал
рафинаттың құрамы колоннадағы температуралық режимге және шикізат
түріне қарамастан тұрақты және 15 – 20 % массаны құрайды.

Назарларыңызға
рахмет!!!

Ұқсас жұмыстар
Күнбағыс майын гидрогенизациялау
ЖАҒАР МАЙ
Майлылығы жоғары кілегейден жасалатын сары майды өндіруге арналған П8-ОЛУ ағынды желісі
Ұйқы безінің гормондары
ДӘРІЛІК ЗАТТАРДЫҢ СИНТЕЗДЕЛУ ӘДІСІ
Топырақты ластаушы көздер
Өндірісті жобалау негіздері және жабдықтау ДӘРІСТЕР
Трансгенді майлар
Эмульсиялық майлар және суппозиторийларды дайындау технологиясы
Ұйқы безі ауруының туындау себептері
Пәндер