Майларды өндіру



Курстық жұмыс
Орындаған: Өтемұратов Д.
КАСПИЙ ӨҢІРІНІҢ ҚАЗІРГІ ЗАМАНҒЫ ЖОҒАРЫ КОЛЛЕДЖІ
Майларды таңдаулы еріткіштермен тазарту процесі

2
Мазмұны
КІРІСПЕ
1. Технологиялық бөлім
Мұнай майлары туралы мәлімет
1. 2. Майларды өндіру және тазарту
1. 3. Фурфурол еріткіші мен талғамды тазалау әдісі
1. 4. Май фракцияларын және мұнай қалдықтарын талғамды тазалау
2. ЕСЕПТІК БӨЛІМ
2. 1. Экстракциялық колоннаны есептеу
2. 2. Экстракция колоннасының биіктігін есептеу
3. 3. Жылулық тепе - теңдік
3. ГРАФИКАЛЫҚ БӨЛІМ
ҚОРЫТЫНДЫ
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ

3
Мұнай фракцияларын сілті ерітіндісімен тазалауды оттекті және кейбір күкіртті қосылыстарды бөлу үшін және күкірт қышқылымен тазалаудан қалған күкірт қышқылымен оның көмірсутектермен әрекеттесу өнімдерін нейтралдау мақсатында қолданады.
Сілтінің судағы ерітіндісі қышқыл қосылыстарымен суда еритін тұздар түзеді. Бұл қосылыстардың бір бөлігі мұнай өнімі құрамында қалып, сумен жуғанда бөлінеді. Нафтен қышқылдарының тұздары, тағы да феноляттар суда ерігенде гидролизге түсіп, органикалық қышқылдар, фенолдар және сілті түзеді. Қышқылдар мен фенолдар тазаланған өнімде жақсы еритіндіктен, оларды толық бөлу мүмкін емес.
Нафтен қышқылдары мен фенолдардың сілті тұздарының гидролиздену дәрежесі сілті консентрациясында және температураға байланысты: оның концентрациясының өсуімен гидролиз дәрежесі төмендейді, температураның өсуімен - көтеріледі.

4
1
2
3
4
Меркаптардан өткір натриймен меркаптидтер түзеді
2 NaOH + H2S Na2S + 2H2O
NaOH + H2S NaSH + H
RSH + NaOH RSNa + H2ORSH + NaOH RSNa + H2O
Күкіртті сутегі өткір натрий ерітіндісі мен сілтінің мөлшері жеткілікті болғанда - күкіртті натрий, оның мөлшері жеткіліксіз болғанда - қышқыл күкіртті натрий түзіледі:

5
Майларды өндіру.
Базалық майлар. Мұнай майларын әртүрлі мақсатында алу негізі- мұнайдың атмосфералық айдаудың қалдығы - мазут. Май фракцияларын вакуумды айдау қондырғыларда алады. Қандайда болмасын майлардың өндіруі 3 кезеңнен тұрады:
Шикізатты дайындау - бастапқы май фракцияларын алу;
Бастапқы май фракцияларынан базалық майларды алу;
Компоненттерді араластыру (компаундеу) және майлардың тауарлық түрлерін алу үшін оларды қосалқы орнатқыштармен (присадкалармен) «жандандыру».
Шикізатты дайындау (бірінші кезеңі) мазуттарды вакуум арқылы айдауда іске асырылады.
Майларды өндіру және тазарту

6
Фурфурол майлардан көпсақиналы арендерді және сақина алкан арендерді жақсы бөледі және де рафинат шығымын көтеруге мүмкіндік береді.
Фурфуролдың кемшілігі - оның жоғары температураның және оттегінің әсерімен шайырлануы, суда жоғары ерігіштігі және булан- дырғыштығы.
Май фракцияларын фурфуролмен экстракциялау нәтижесінде сапасының өзгеруін шикізат пен рафинаттардың өте маңызды кокстенуі мен түтқырлық индексін алмастыру нәтижесінде анықтауға болады (1-кесте) түтқырлық индексі 25, 30 және тіпті 58-ке көтеріледі, кокстенуі 3-8 есе кемиді.

Экстракциялық колоннаның материалдық тепе - теңдігін құрғанда мынаны екскеру қажет: колоннаға түсетін судық барлығы (фенолды сумен) экстрактпен кетіп қалады, ал рафинаттың құрамы колоннадағы температуралық режимге және шикізат түріне қарамастан тұрақты және 15 - 20 % массаны құрайды.
tшикізат = 70оС Ршикізат = 0, 91
tфенол = 85оС Ррафинат = 0, 90
tфенолды су = 50оС Рэкстракт = 0, 93
t8 = 80оС Рфенол = 1, 07
tн = 60оС
tшикізат = 70оС
t8х р-ра= 40оС
7
Экстракциялық колоннаны
есептеу
t8x
Рафинат
Фенолды су
Эктракт
tcp
Шикізат
Фенол
Экстракциялық колоннаның материалдық тепе - теңдігі

Жылулық тепе - теңдік
Жылулық тепе - теңдік кәдімгі температуралар бойынша, яғни шикізаттың кіруі, фенолдың және фенолды судың, рафинаттың шығуы және экстракттың шығуы арқылы жұлудың кірісін және шығынын анықтаймыз. Бұнымен қатар еске сақтау керек максималды температураны фенол алып жатыр және ол колоннаның жоғарғы жағындағы температурадан 4 - 8 оС жоғары, t8 = tp - (4 ÷ 8 oC) ;
Q кему және Q шығын бойынша анықталады:
ΔQ = Qпр - Qрасх.

9
Қорытынды
Менің бүгінгі курстық жұмысымда жұп еріткіштер мен майларды тазалау қондырғысының жобасы туралы. Жұп еріткіштер яғни фенол мен фурфурол.
Осы курстық жұмысымда осы екі еріткіштер туралы және осы екі еріткіштің технологиялық жобасы туралы, олардың айырмашылығы және т. б терең тоқталып кеттім. Курстық жұмыс та қосымша майларды өндіру майларды тазалау яғни гидротазалау қондырғысы туралы тоқталып кеттім.
Қышқылдар мен фенолдардан бөлек, мөлдір дистилляттарда күкірт қосылыстары да болады, олардың кейбіреулері сілтімен әрекеттесіп, бөлінуі мүмкін. Осы қосылыстарға бірінші кезекте күкіртті сутегі жатады. Ол жеңіл дистилляттар құрамында еріген түрінде болады және де элементті күкірттен немесе басқа күрделі күкірт қосылыстарынан мұнай дистилляттарын өңдеуде тузілуі мүмкін.
Жалпы есептік бөлім де экстракциялық коллонаны алдым. Экстракциялық колоннаның материалдық тепе - теңдігін құрғанда мынаны екскеру қажет: колоннаға түсетін судық барлығы (фенолды сумен) экстрактпен кетіп қалады, ал рафинаттың құрамы колоннадағы температуралық режимге және шикізат түріне қарамастан тұрақты және 15 - 20 % массаны құрайды.

Назарларыңызға рахмет!!!
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz