Жылқылар үшін жем
Презентация қосу
Бизнес жоспар
Жылқы (ат) өсіру
Дайындаған: С. Өтебаев атындағы Атырау
мұнай және газ университетінің 2 – курс
студенті Асылбек Равиль Алтынбекұлы
Атырау 2022 ж.
Жоспары:
1. Жылқы шаруашылығы
2. Жылқы тұқымдары.
3. Өсіру.
4. Жылқы үшін жағдай жасау.(Жем-шөп,
тұратын орын)
5. Көбейту.
6. Өнімді сату.
7. Қорытынды.
Жылқы шаруашылығы – бұл жылқыны
көбейтумен және пайдаланумен
айналысатын мал шаруашылығының бір
саласы. Аттардың бойы (шоқтығының
биіктігі) 50‑185 см, салмағы 60‑1000 кг.
Есту, иіс сезу және есте сақтау қабілетінің
жақсы дамығандығының арқасында
жылқылар үйретуге және жаттығуға тез
көнеді.
Жылқы етінің майы аз
болады, бірақ ол
балғындығымен, әсіресе
жас малдың еті,
ерекшеленеді. Қымыз – бие
сүтінің өңделген өнімі.
Қымыздын қант құрамы
бірден төмендейді, онда сүт
қышқылы, көмірқышқыл
газы, түрлі ароматты заттар
жинақталады. Қымыз тәбет
ашады, ұйқы безінің
жұмысын, ас қорыту
процесін жақсартады.
Сондықтан да қымыз тек сау
адамдар үшін ғана бағалы
өнім болып саналмайды,
сонымен қатар көптеген
ауруларға қатысты күшейту
құралы болып табылады.
Жылқы тұқымдары. Жылқының 200-ден астам тұқымы бар.
Ең алдымен сіз жылқыны қандай мақсатта өсіретініңізді
шешіп алу керек. Егер сіздің мақсатыңыз – жоғары сапалы
ет пен құнарлы сүт (қымыз) алу болса, онда мынадай
тұқымдарға назар аудару керек: қазақы, көшім, ресейлік,
мұғалжар және т.б. Сонымен қатар, акклиматизация мен
осы тұқымдас жануарлардың Қазақстанның өңірлерінің
табиғи‑климаттық жағдайларына бейімділігі секілді
факторларды да ескеру қажет, өйткені аталған мәселелер
жануарлардың өнімділік сапасына кері әсерін тигізуі мүмкін.
Өсіру. Жылқыны ұстаудың түрлері: ат қорада (жыл бойы
ат қорада), атқора мен жайылымда (атқора мен көктемнен
күзге дейін жайылымда), жайылымда (жыл бойы
жайылымда, қыста пішенмен және концентраттармен
азықтандыру арқылы). Жеткілікті түрде дамыған құлындар
алу және олардың алдағы уақытта жақсы сүтті өнімдіге
айналуы үшін биелерді уақытылы құлындауға (тууына)
даярлаудың маңызы зор, сауын маусымында толыққанды
азықпен қамтамасыз етіп, қорада ұстау қажет.
Сүтті жылқы шаруашылығының технологиясы биелерді
жайылымда бос ұстау жүйесін қарастырады.
Орнын дайындау
Атқораны ағаштан, кесілген бөренелерден жасаған дұрыс, бұлар жылуды
жақсы сақтайды, әрі құрғақ болады. Атқоралардағы жылқыларға арналған
орын өжіре (жылқылар үшін жеке «бөлмелер») және бөлініп қойылған
орындар болып бөлінеді, онда жылқылар бір бірінен қоршаулармен
бөлектенген күйде немесе оларсыз қатар-қатар байлаулы тұрады,
сондай‑ақ залдық түрі–онда жылқылар атқораның жеке кең орынжайында
топтастырылып ұсталады. Еденді қатты етіп жасайды, асфальтты етуге де
болады. Терезе әдетте екіқабатты әйнектен тұрады. Аттақыр әрбір атқа
жеке орнатылады. Биені қалың төсеніштерде ұстайды, оларды жылына 2-3
рет ауыстырады. Суалмаған және сауылатын биелер үшін атқораны
биіктігі1,7 мболатын жылжымалы қалқалармен секцияларға бөледі,
олардың әрқайсысы 10 биені ұстауға есептелген болуы керек. Секцияның
оңтайлы алаңы 60-70 м². Жылқыларды серуендету үшін шөптермен
жабылған қоршалған алаңдар жасайды, бұны левада деп атайды.
Жылқыларды баптау дегеніміз жануарларды тазалап (щеткамен), жалын,
құйрығын тарап, тұяқтарын тазалап тұру. Жұмысқа салынатын
жылқыларды әдетте тағалайды, бұл тұяқтарының сынып, жарақат алудан
қорғайды.
Жылқылар үшін жем. Қорадағы кезеңде жылқылардың негізгі жемі: сұлы,
арпа, қарабидай, басқа да концентратты жемдермен (кебекпен, жоммен)
араластырылған жүгері қоспалары, астық‑бұршақтық пішен, сөлді жем
(сәбіз, жартылай қантты қызылша, картоп, сүрлем), құрама жем.
Өрістегі жайылым кезеңінде жылқылар үшін ең қажетті жем– өрістегі
көк шөп немесе жаңа шабылған шөп. Бұдан бөлек, жылқыларға күн
сайын қайнатылған тұз береді. Берілетін жемнің мөлшері оның таза
салмағына, жылқының жағдайына, оның жасына, атқаратын жұмысы мен
жемнің құндылығына байланысты. Жылқыны тәулігіне 3 рет суарады.
Көбейту. Жылқы шағылысуға 1,5 жаста жетіледі, бірақ көбеюге
шаруашылық‑тиімді мерзім 3-3,5 жас болып табылады; өсімі 5-6
жаста тоқтайды. Буаздық мерзімі шамамен 11 ай. Бие әдетте бір
құлын туады. Суалмайтын кезеңі 6-8 ай. Биенің сүттілік өнімділігі
тәулігіне 11-15 л сүт (ерекше сүттілері — 25 л-ге дейін). Бұл
құлынды өсірумен қатар, сүттің едәуір бөлігін қышқыл сүт
өнімдеріне жататын қымызды жасауға мүмкіндік береді.
Жұмысшы тұқымдарының құлындарын жұмысқа 2 жасынан
үйретеді. Буаз биелерді күн сайын аулаға, ал ауа райы жақсы
болғанда далаға 2-3 сағатқа серуендеуге жібереді. Жылқыны ет
үшін 1,5-2-жасқа дейін өсіреді, бұл кезеңде жылқының жас еті ең
жоғары сапалы болады. Жылқының өмір сүру жасы – 25-30 жыл,
шаруашылықта пайдалану мерзімі – 14-15 жыл, асыл тұқымдысы –
20-25 жыл.
Персонал
Жылқыларды бағып қарайтын 2 адам қажет.
Мал шаруашылығының кез-келген саласындағы қызметкерлер мұқият
таңдалуы керек, өйткені адамдар ерекше күтім мен күтімді қажет
ететін жануарлармен жұмыс істеуге мәжбүр болады. Мамандар
жылқыларды біліп, олармен тіл табыса білуі керек.Егер сіз оқу
орталығын дамытатын болсаңыз, онда сізге міну және жаңадан
келгендерді оқыту дағдылары бар қызметкерлер қажет болады.
Мұндай қызмет қазір ересектер арасында да, балалар арасында да
танымал, әсіресе ірі қалаларда.Жұмысшы қызметкерлерден басқа,
сізге міндетті түрде ветеринар қажет. Жылқылар сіздің барлық
уақытыңызды фермада өткізеді. Егер сіз сәтті бизнес құрғыңыз келсе,
онда барлық жануарлар сау болуы керек. Аурудың алғашқы белгілері
уақытында байқалуы және жойылуы керек.
Өнімді сату. Жолға қойылған өткізу
рыногы үлкен табыс табу үшін қажет. Бұл
үшін бірнеше нұсқалар бар: базарда сату,
газетте, интернетте жарнама беру, бәлкім,
сіз өз тауарыңызды тұтастай сатып алатын,
әрқашан сізбен келісімге келетін саудагер
тауып қаларсыз. Сондай‑ақ
ауылдастарыңызға жылқыны өсірумен
немесе соғым сатумен
айналысатыныңызды ескертіп қойыңыз.
Болжамды есептеулер.
Шығыстар:
- 1 жылқы сатып алу – 180
000-300 000 теңге.
- жем (пішен, арпа, сұлы) =
150 000 теңге (2 жылға).
Жылқы бағатын адам –
80000.
Барлығы: 180 000-300 000
теңге (өңірге байланысты).
Табыс:
Жылқы етін сату 1 кг= 2000
теңге, бір жылқының салмағы
250 кг жетеді x 2000 теңге =
500 000 теңге.
Назарларыңызға
рахмет!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz