Бактериялардың өсу фазалары




Презентация қосу
МИКРООРГАНИЗМДЕР
ФИЗИОЛОГИЯСЫ
МИКРООРГАНИЗМДЕРДІҢ
КӨБЕЮІ ЖӘНЕ ТІРШІЛІК
ЦИКЛІ

Орындаған: Мұхтазар А.Б.
Тобы:ХБ-20-1
Қабылдаған: Шолпанқұлова Г.А.
ЖОСПАРЫ
1.БАКТЕРИЯ КЛЕТКАЛАРЫНЫҢ ӨСУІ

2.БАКТЕРИЯ КЛЕТКАЛАРЫНЫҢ КӨБЕЮ КЕЗЕҢДЕРІ

3.МИКРООРГАНИЗМДЕРДІ ҚОРЕКТІК ОРТАДА ӨСІРУ:
ТЫҒЫЗ ҚОРЕКТІК ОРТАДА ЖӘНЕ СҰЙЫҚ ҚОРЕКТІК
ОРТАДА ӨСІРУ
1.БАКТЕРИЯ
КЛЕТКАЛАРЫНЫҢ ӨСУІ

– БҰЛ БӨЛЕК ТОРШАНЫҢ КӨЛЕМІ
ЖӘНЕ МАССАСЫНЫҢ ҰЛҒАЮЫ ,
ЯҒНИ ЖАСУШАНЫҢ БАРЛЫҚ
КОМПОНЕНТТЕРІНІҢ БІР МЕЗГІЛДЕ
БАКТЕРИЯНЫҢ ӨСУІ КЕЛІСІМДІ ТҮРДЕ ҰЛҒАЮЫН
АЙТАДЫ. ЖАСУШАНЫҢ ӨСУІ
ШЕКСІЗ ЕМЕС. ЕҢ ҮЛКЕН ӨСУ
ДЕҢГЕЙІНЕ ЖЕТКЕН КЕЗДЕ
ЖАСУША БӨЛІНЕДІ.
Бактериялардың көпшілігі
көлденеңінен екіге бөлінеді.

Грам оң боялатын Грам теріс боялатын
бактериялардың бактериялардың
көпшілігінде бөліну жасушаларының
көлденең қалқаның көпшілігінде көбею
шетінен ортасына қарай ортасынан тартылып,
синтезделуі арқылы екіге бөліну арқылы
жүреді жүреді.
Бактериялардың өсу фазалары
Өлімнің тежелу
фазасы
Логарифмдік өлім
Өлімнің жылдамдауы
Стационарлық фаза
Баяулау фазасы
Экспоненциальды
немесе логарифм
фазасы
Жылдамдату фазасы
Лаг – фаза
Әуелгі фаза
Әуелгі (1-2 сағ) – бактериялардың
клеткаларының саны өзгермейді, аз Өсу жылдамдығының азаюы (2 сағ)
ғана өседі – бактериальді жасушалардың
Көбеюдің кідіруі (лаг-фаза) - активтілігінің төмендеуі және
физиологиялық бейімделу кезеңі,жаңа генерация кезеңінің ұзаруы ортада
ферменттер қоректік заттардың азаюынан
индукциясын,рибосоманың жиыны болады,онда метаболизм өнімдерінің
мен синтезін қосады. Бастапқы көбеюі және дақылдың ескіруі
интенсивті жасушаның өсуі,бірақ болады;
бөліну жылдамдығы жоғары емес. Тұрақты (стационарлы) (2 сағ) –
Экспоненциалдық фаза тыныштық кезеңінде пайда болған
(логарифмдік) – жасушалардың және өлген жасушалардың саны
тұрақты түрде максималдық арасындағы тепе-теңдік болады.
жылдамдықпен бөлінуімен Спора түзетін бактериялар
сипатталады. Бұл жылдамдық (бациллалар,клостридиялар)
бактерия мен жылдамдық түріне споруляция кезеңіне өте алады;
байланысты болады. Бактериялардың Өлімнің жылдамдауы (бірнеше
арту уақыты генерациялану уақыты сағаттан, бірнеше аптаға дейін);
деп аталады, бұл уақыт бактерия Логарифмдік өлім (3 сағ);
түріне байланысты әртүрлі Өлімнің жылдамдылығының
болады.Мыс: псевдоманад-14 мин, тежелу фазасы.
туберкулез таяқшасы-24 сағ.
2.БАКТЕРИЯ
КЛЕТКАЛАРЫНЫҢ
КӨБЕЮ КЕЗЕҢДЕРІ
- микроорганизмдердің
саны жағынан ұлғаюы ,
өсіндінің қайта жаңару
қабілеттілігі.
- бактериялар бөліну
арқылы көбейеді. Бөліну
кезінде клетканың
ортасынан біртіндеп
қалқанша пайда болып,
Бактерияның клетка ішіндегі заттарды
көбеюі екіге бөледі
Бактериялар бөліну арқылы көбейеді. Бөліну кезінде
клетканың ортасынан біртіндеп қалқанша пайда болып,
клетка ішіндегі заттарды екіге бөледі. Микробактериялардың
кейбір түрлерінде бұл байқалмайды. Бәлінудің соңғы түрі,
ересек бактерияларда байқалады

клетка бірдей тен,
Егер таяқша тәрізді екіге бөлІнбей
клеткалар бөлінгенде бөліктері әр түрлі
өз ара тең екі клетка болса —
пайда болса, оны гетероморфты бөліну
изоморфты бөліну деп деп атайды
БАКТЕРИЯЛАРДЫҢ
КӨБЕЮІ

ЖЫНЫСТЫ ВЕГЕТАТИВТІ

ЖЫНЫССЫЗ
Жынысты
Екі клетканың бір-бірімен
түйісуінің нәтижесінде
жүреді.

Жыныссыз
Спора түзу арқылы
жүзеге асады.

Вегетативті
Клетканың жай ғана
екіге бөлінуі арқылы
жүреді.
түрліше болып келеді.
таусылады.Ұзақтығы түрлі микроорганизмдер үшін Қырылу фазасы
Бұл кезде ортадағы бактерияның коректік заттары
• Қоректік ортадағы клеткалар саны ең көп мөлшерге жетіп, осы
күйінде біраз уақыт тұрады. Тіршілік әрекеті нәтижесінде пайда
болған заттар микроорганизмдердің көбеюін тежей бастайды. Стационарлық фаза
Клеткалардың көбею қарқыны баяулап, олардың біразы қырылып
қалады. Жаңа пайда болған клетка саңы, өлген клеткалар санына
теңеледі. Бірнеше сағаттан бірнеше күнге созылады.
фазасы
• Бактериялар қарқындап бөлінеді. Клеткалардың көбеюімен
(экспоненциалдық)
байланысты өсу жылдамдығы да арта түседі. 5 сағаттай мерзімге
созылады.
логарифмитикалық
Өсудің
• Лагфаза деп те атайды. Бактериялардың, көбеюі байқалмайды олар
мұнда жаңа қоректік ортаға бейімделіп жатады. 1—2 сағатқа
фазасы
созылады. Фазанын, аяқ шенінде клеткалар көбейе бастайды.
Тежелу(бастапқы)
Қоректік ортаға олардың әсері күшейе түседі.
Споралардың түзілуі,
формасы, төзімділігі

Споралар- жасуша
қабырғасының грам- оң сияқты,
тыныштық жағдайдағы
жағдайдағы бактериялардың
өзгеше формасы.
Спора бактерияның тіршілік
етуіне қолайсыз жағдайлар туған
кезде түзіледі. Бактерия
жасушасының ішінде бір спора
түзіледі.
Споралардың формасы

Споралардың
Жасушада
пішіні орналасуына
байланысты:

Шар
овальды
тәрізді Субтерминал
Териминальды ьды
ҚОРЕКТІК ОРТА

ТЫҒЫЗ СҰЙЫҚ
• Құрамына 0,5%-ға дейін агар-агар
қосылады.
• Алу көзі: Жалпы агар немесе агар-
агар - кейбір қызыл теңіз
балдырларынан алынатын
полисахаридтер қоспасы болып
табылады.
• Қолдану мақсаты:
Микроорганизмдер мен
бактерияларды өсіру үшін дақылдық
орта дайындауда қолданылады. Ең
алғаш 1883 жылы Кохтың
зертханасында тығыз қоректік орта
Сұйық қоректік алу үшін агар қолданылған болатын.
орта
Жартылай сұйық орта құрамына
0,3-0,7% агар қосылады.

Қатты қоректік орта құрамында
2% агар немесе 12-15% желатин
болады.
Құрамында органикалық
қосындылары жоқ, өте тығыз
қоректік орталарды ығыстыру
үшін силикагель немесе
кремнексиль гелі қолданылады.
Көкөністердің кесінді бөліктері мен
ұйып қалған қан – тығыз қоректік
ортаға мысал бола алады.
Қатты қоректік орта Тығыз - сұйық қоректік
ортадан дайындалады, оған
құрамында 2% агар немесе 12-
гельді агенттер - агар немесе
15% желатин болады.
Құрамында органикалық желатин қосылады. Тығыз
орталар микроорганизмдердің
қосындылары жоқ, өте тығыз
таза дақылдарын бөліп алу
қоректік орталарды ығыстыру
үшін, диагностикалық
үшін силикагель немесе
мақсатта,
кремнексиль гелі
микроорганизмдерді сандық
қолданылады. Көкөністердің
есепке алу, анықтау,
кесінді бөліктері мен ұйып
протеолитикалық және
қалған қан – тығыз қоректік
антагонистік белсенділік үшін
ортаға мысал бола алады.
қолданылады.

Ұқсас жұмыстар
БАКТЕРИЯЛАРДЫҢ КӨБЕЮІ
БАКТЕРИЯ МОРФОЛОГИЯСЫ, ӨСУІ, КӨБЕЮІ, ҚОРЕКТЕНУІ ТУРАЛЫ
Микроорганизмнің таза культурасы
Микроорганизмдердің өсу кезеңдері
Микроорганизмдердің қоректенуі
Микроорганизмдерді культивирлеу әдістері
Биологиялық ырғақ. Жарықкезеңділік.Радиация
Биологиялық ырғақ. Жарықкезеңділік. Радиация туралы
Ашыту процесі
КОЛЛЕКЦИЯДАҒЫ БАКТЕРИЯ ШТАМДАРЫНЫҢ ҰЗАҚ УАҚЫТ САҚТАУДАН КЕЙІНГІ ДЕСТРУКТИВТІ БЕЛСЕНДІЛІГІ
Пәндер