Орталықазиялық кептіру әдісі




Презентация қосу
Қазақстан Республикасының ауыл шаруашылығы министрлігі
" Қазақ Ұлттық Аграрлық Зерттеу университеті "
коммерциялық емес акционерлік қоғамы
" Технология және биоресурстар " факультеті
"Тағам өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі“ кафедрасы

Пән: Азық-түлік технологиясындағы өсімдік шикізаты
Тақырыбы :Өндірістен шығарылатын құрғақталған жүзім (кишмиш)

Орындаған: Елубаева Г.
Өтебек А.
Серғазина Н.
Тобы :ТПРП- 316К
Қабылдаған:Муратбекова Қ.М
Алматы 2022
Кептірілген жүзім құрамында 20% қант бар, майда
жидектері, жұқа қабығы бар арнайы кептіру
сорттарынан дайындалады. Ең жақсысы – дәні жоқ
сорттар (кишмиш). Дәндермен кептірілген жүзім
мейіз деп аталады. Кептірілген жүзім зауыттық
өңдеумен және зауыттық өңдеусіз болады.

Ампелографиялық сортқа, алдын ала өңдеу тәсіліне және кептіру
тәсіліне байланысты кептірілген жүзім бірнеше түрге бөлінеді:
Бидана — күн кептіргіші ақ-кишмиш сұрыпты жүзімі; шигани —
қара-кишмиш сұрыпты жүзімі, қызыл түсті қара және т. б.
Кептірілген жүзім немесе мейіз - жеміс кептірілген біздің елімізде, сондай-ақ шетелде ғана
емес, танымал. өнім керемет мәні бар. себебі жүзім кептірілген кейін, олардың пайдалы
қасиеттері бірнеше рет көбейту болады. Тәтті дәрумендер, макро- және микроэлементтер
және амин қышқылдарымен байытылған. Алғашқы ескертпені кері б.э.д. 2000 күні ежелгі
Мысырдың мәтіндерді, табылған. Еуропадағы, мейіз бір жерде X-IX ғасырлардағы әлi
Финикия көпестер әкелінді. Бірақ бұл тіпті пещерные адамдар теориялар бар жүзім, оны
жей бастады және мейіз көмегімен ежелгі исраилдіктер кептірілген жемістер құны
бойынша, назар аудара отырып, қарыздарын және салықтарды төлеген
Мейізде
Кептірілген жүзім өте жоғары A,B1
калориялы мәні бар. және B2,
Осылайша, мейіз жүз грамм B5 және
В6, С
250-ден 300 калория бар. және ПП-
бағалы заттар қоймасы - ақ осы
ретінде қазірдің өзінде, сияқты
жоғарыда кептірілген жүзім дәруменд
аталған. Олар 2.1-2.9% ер бар.
Сондай-
құрамында 79,5-87,5%, күл (2- ақ, ол
2,9%) сомасына және азотты бор,
заттар, қант қамтиды. Сондай- темір,
ақ, кептірілген жеміс фосфор,
қышқылдары, талшықтар калий,
кальций
мен жеткілікті ылғал нормасы және
аз мөлшерін бар. магний
бар.
Кептірілген жүзімнің екі түрі бар - кишмиш (дәнсіз) және мейіз (тұқымдармен). Тамақ
концентраттарын өндіруде тек кишмиш қолданылады. Өңдеу тәсіліне және
помологиялық сорттарына байланысты мынадай түрлерге бөлінеді: Бидана, саяга,
сабза, шиган (қара кишмиш). Шигандарды тағамдық концентраттар өндірісінде
пайдаланбайды.
Кесте 1 . Кишмиштің

Құрамдас бөліктер Құрамы %
Су 18 ,0
Ақуыз
Барлығы 2,3
Сіңірілуі 1,9
Көмірсулар
Барлығы 71,2
Қант 66,0
Сіңірілуі 69,3
Жасұнық 3,3
Органикалық қышқылдар 1,2
Күл 4,0
Кептірілген жүзім адам ағзасы үшін өте
пайдалы болып табылады. Мейіз жоғары
холестерин күресуге көмектеседі. ол бор көп
болғандықтан, ол жүйке жүйесінің
ауруларының алдын алу үшін тамаша құрал
болып саналады. Бор, және кептірілген жүзім
тиісінше, жады жақсартады және үйлестіруді
жақсартады. кептірілген жемістер қамтылған
калий жүрек аритмия болдырмайды. Бұл
элемент несеп артық натрий жоюға
көмектеседі.

Мейіз оңтайлы сүйек минералдануы, сондай-ақ оның беріктігін арттыру қамтамасыз етеді. ішек
токсиндердің азат етіп кептірілген жүзім талшықты жоғары пайызы, тұрақты ішек қозғалыстар
ықпал етеді. Ол ішек қатерлі ісігінің тамаша алдын алу болып табылады. Мейіз ерекшелігі өнім
талшықты қамтылған, бұл қант байытылған фактісі, қарамастан десен нығайтуға көмектеседі, деп
санауға болады тіс эмаль механикалық тазарту жеңілдетеді, және бактерицидтік тіркесімдері
микроорганизмдер өсімін молайту күресіп.
Атап семіру, энтероколит, жүрек жеткіліксіздігі, қант диабеті, және Туберкулездің
белсенді нысаны кептірілген жеміс пайдалану ұсынылмайды. Сондай-ақ, оның
өндіріс ерекшеліктеріне байланысты өнімге зақым. Осылайша, өндіріс кезінде мейіз,
кептірілген жүзім және әсіресе ақ жидектер жиі пайдалану демікпе тудыруы немесе
аллергиялық реакция тудыруы мүмкін күкірт диоксидінің, өңделген.

Көптеген компаниялар, өнімнің дәмі қасиеттерін жақсарту кептіру
кезінде оған қант қосуға мақсатында. Бұл өсіп Калориясы және
кептірілген жидек гликемиялық индексі байланысты.
Орталықазиялық кептіру әдісі
Шығыста және Азияда мейіз тек
көлеңкеде құрғатылуы керек деп
есептейді. Осы мақсатта олар саз
балшықтары салады, олар
желдету үшін көп тесіктер
жасайды. Кластерлер мен орын
бар.
Бұл әдіс ерекшелігі - жүзімнің
бастапқы түстерін сақтап, барлық
дәрумендерді сақтау қабілеті.
Осындай үй-жайлар, сонымен
қатар, күкіртпен (әдетте бір
сағатқа жуық) фумигацияланады.
Кептіру үшін жүзімді таңдау
Жүзімнің қандай әдісіне қарамастан сіз оны
дұрыс таңдайсыз.
Бұл жақсы сорттардың піскен жемістеріне
сәйкес келеді. Бұл тұқымсыз тәтті ұрық
болса жақсы.
Ең қолайлы - ақ, қара және қызғылт
«Кишмиш», «Русбол», «Кодрянка»,
«Маскат», «Ризамат», «Султани»,
«Ризамат», «Астрахань ерте».
Жүзімді құрғату жолдары
Мейізді алудың бірнеше жолы бар. Ол сілтілі,
классикалық (күн), Орталық Азия
(көлеңкеде) және электр кептіргіште
кептіріледі.

Осы әдісті пайдалана отырып мейіз алу үшін су (литр), әк (10 грамм) және калий (20
грамм) қажет болады. Бұл ингредиенттер араласады және піседі.
Бұл араласта 9-10 минутта жүзімді қалдырып, мұқият шайыңыз.
Нәтижесінде, сізді қуанту үшін күкірттің көмегімен жүзім кептіру орны (4 килограмға
болашақ мейіз мен күкірттің граммы) пайда болады.
Кептіру үшін желдетілетін кез келген жерлерді пайдаланыңыз. Жүзім астына
кептірілген кептірілген жемістерге түсетін ыдыс-аяқты қойыңыз.
Күнде мейіз жасау үшін яғни
классикалық кептіру Электрлік кептіргіштер
Жүзімді күн суы арқылы арасында инфрақызыл және
кептіру үшін, таңдалған конвективті эмит болады.
жүзімде ешқандай шірік және Бірінші типтегі кептіргіштер,
кір болмау керек. Содан кейін қымбатырақ болса да,
күн сәулесінің астына инфрақызыл сәулелердің
орналастырылған және әрбір көкөністерге, жемістерге және
үш күнде айналып өтетін басқа да өнімдерге енуіне
ыңғайлы тәсілмен (торлар, байланысты жақсы
науалар, қағаздар) ыдырауға кептірілген. Онда олар
тура келеді. сұйықтықпен сіңеді және
Егер сізде өз жүзім бар болса, кептіру процесі жылдамырақ
жүзім жиналғанша бірнеше болады.
апта бұрын суаруды тоқтата
аласыз.
Конвективтік кептіргіштер ылғалдылықты тек қана өнімнің беткі қабатынан кептіруге және кептіру процесін
айтарлықтай бұзуға қабілетті.
Өнімдерді кептіру жылдамдығы құрылғының қуатына байланысты (соғұрлым көп, жылдамырақ). Бірақ жоғары
қуатты машиналар кемшіліктерге ие - олар қатты жұмыс істейді.
Ауа төменгі жағынан науаларға (арзан модельдерде ұсынылады) жеткізілуі мүмкін.
Төменгі және жоғарғы палеттердің өзгеруі қажет) және біркелкі бөлінген (аспаптарда қымбаттайды, мұнда барлық
деңгейлерде ауа мөлшері дұрыс болады).
Кептіру құралының сыйымдылығы кептіруге арналған науалардың саны бойынша анықталады. Әдетте 3-тен 8-
ге дейін. Палеттер көп болса, кептіруді тезірек шешесіз.
Бұл пластмасса және металл. Пластикалық, әрине, оңай және оңай тасымалдау, сондай-ақ кептірілген жақсы.
Өйткені метал жиі қызады және өнімнен ауаны ғана «тартып алады».
Кептіру қауіпсіздігі - қызып кету жағдайында құрылғыны автоматты өшіру функциясының болуы. Бұл
құрылғының қызмет мерзімін едәуір ұзартады және өртке жол бермейді.
Кептіру әдісімен кептіру үрдісі
Жүзімнен мейіз алу үшін көкөніс пен жеміс-жидекке арналған кептіргішті қолдану
керек. Бұл үдерісті жылдамдатады (басқа кептіру әдістерімен салыстырғанда) және
жемістің пайдалы қасиеттерін сақтайды.
Электрлік кептіргіштер үшін, жүзімсіз жүзімді алу керек. Біріншіден, зақымдалған
немесе бүлінген жидектерден құтылуға, содан кейін ең ұзын бұтақтарды кесіңіз -
жидектер кішкене бұтақтарда қалуы керек.
Сіз екі килограмм жүзімнен 450 грамм сапалы мейіз алдық.
Келесі қадам болады жүзім бланшинг процесі. Ол үшін қайнаған суға (литр) сода (5
грамм) қосыңыз және оған бес секунд ішінде жүзім қалдырыңыз. Содан кейін салқын
сумен шайыңыз.
Бұл процедура жидектерді «тор» пайда болғанға дейін шағын кен орындарынан
тазартуға мүмкіндік береді - бұл кептіру процесін айтарлықтай азайтады.
Егер бұл әдіс өзіңізге ұнаса, тағы біреуі бар. Ол үшін жүзімді тазалап, бұтақтардан
құтылып, жидектерді сумен жуу қажет. Содан кейін оларды ұсақ контейнерге қою
керек және аздап тесу керек.
Жүзімді кептіргіште орналастырмас бұрын, артық сұйықтық сіңірілуі үшін оларды
сүлгіге салыңыз. Енді кептіруді бастауға болады.
Жидектерді арнайы науаларға таратып, палеттерді әр сағат сайын ұмытпаңыз. 7
сағаттан кейін құрылғыны сөндіріп, суытыңыз.
Келесі кезең 8 сағатқа созылады, үлкен жүзім үшін тағы біреу қажет.
Белгіленген уақыттан кейін электр құрғатқышты өшіріп, дайын мейіздерді алыңыз.
Бұл көп уақытты талап еткенімен, нәтижесінде пайда болған өнімнің түрі сізді таң
қалдырады.
Үйдегі кептірілген жүзімнің тиімділігі :
• Өзіңіздің талғамыңызға қарай дербес түрде жүзім түрін таңдауға
болады;

•Өнімнің жоғары сапалы және таза екеніне сенімді боласыз;

•жүзім өсіретін болсаңыз, барлық жемісті сақтауға және жеуге болады -
жаңа нәрсе, мейіз түрінде нәрсе;

•Өзіңіз дайындаған нәрсе әрқашан дәмді;

•Сіз таңдағыңыз келетін қанша құрғақ (немесе жұмсақ) жүзімді таңдай
аласыз және басқара аласыз
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!

Ұқсас жұмыстар
Зертханалық ыдыстарды зарарсыздандыру, тазалау және кептіру әдіс - тәсілдері
Суықпен өңдеу технологиясы
Бүркіп кептіргіш
Консервілеудің құрамды әдістер
КЕПТІРГІШ ҚҰРАЛДАР. ЭКСИКАТОР
Макаронды кептіру процесі
Тағам өнімдерін консервілеу
Консервілеудің физикалық әдістері
Кептіру. Конвективті кептіру .Контактілі кептіру.Радиациялы кептіру.Ылғалдандыру
Сүттің химиялық құрамын анықтау
Пәндер