Анис өсіру технологиясы




Презентация қосу
С.Торайғыров атындғы Павлодар мемлекеттік
Университеті
Ауылшаруашылық ғылымдары факультеті
Агротехнология кафедрасы

Анис өсіру технологиясы.
Орындаған: Айдана Ж.Г. Және Көркемай М.М.
Қабылдаған: Зибагүл К.Е.

Павлодар 2022
Анис – Pimpinella anisum
ХАЛЫҚ
ШАРУАШЫЛЫГЫНДА
ГЫ МАҢЫЗЫ.
Анис жемістерінде тағамға, парфюмерияда, фармацевтикада
жэне өндірістің басқа да салаларында да пайдаланылатын
эфир майы (2,5-4%) жинақталады. Сонымен қатар, оның
жемісінде негізінен сабын қайнатуда қолданылатын
техникалық май 22% -ға дейін болады, оның 80- 90% қатты
анетолдан жэне сұйық метилхавиколдан тұрады. Анис
күнжарасы — кұнды құрама жем. Оның 100 кг. күнжарасында
85 мал азықтық өлшем бар. Эфир майын алынғаннан кейінгі
анис күнжарасында 19% дейін протеин жэне 22% май
болады. Күнжара багалы мал азыгы, егер онымен сауын
сиырларды азықтандырса сүттілігі жэне майлылығы
жоғарылайды.
Анистің отаны Кіші Азия. Ол ТМД елдері бойынша Ресейдің
кейбір облыстары мен Украинаның орманды-далалык
бөлігінде Ш г аздап өсіріледі. .'іпя&аУгһгіүж Анистің тұқым
өнімділігі — гектарына 6-8 ц/га.
Морфологиялық сипаттамасы.
Анис (Pimpinella anisum L.) —
Балдыркөктер тұқымдасының (Аріасеае)
біржылдық өсімдігі. Дақыл — кіндік
тамырлы, жақсы жетілген. Сабағы тік өседі,
жоғары жағында тармақталган, биіктігі 40-
60 см. Жапырақтары кезектесіп орналасқан,
төменгілері - ұзынсағақты, домалақ, немесе
бүйрек тэрізді; ортасындагылары
қысқасагақты, ұшсалалы жапырақ;
жоғарғылары сағақсыз, таспа бөліктерге
бөлінген. Гүлшоғыры - күрделі
шатыршагүл.Гүлдері — ақ. Жемістері
жүмыртқа немесе алмүрт пішінді, екі
тұқымды — жарылмайтын жасылшасүр
жемісшелерден түрады. Жемістері
жабысқан қысқа қылшалармен жабылған,
эфир каналшалары орналасқан үзына бойы
қабырғалары бар. Дәмі - тәттілеу, татымды.
1000 түқымның массасы 3,5-4 г.
Биологиялық ерекшеліктері,
сорттары.
Анис өсу ортасына көктегеннен - бұтақтану кезеңіне дейін қатаң
талаптар қояды. Көгі шыққаннан кейін 40-50 күннен соң гүлдейді,
гүлдегеннен жемісінің пісуіне 50-60 тэулік қажет. Өсіп-даму кезеңінің
үзақтығы 120 күнге созылады, белсенді температура жиынтығы -
2200°С қүрайды. Анистің өсіпжетілуіне оңтайлы жағдай қоңыржай
ылғалды топырақта қалыптасады. Анис жылу мен ылгалға
салыстырмалы талапты. Оның түқымы 6-8°С өніп-өсе бастайды. Өсіп
өнуіне оңтайлы температура 22-25°С Көктері 4-6°С дейінгі қысқа
мерзімді үсікті көтереді. Өсімдіктің жылуды көп мөлшерде
қажетсінуі гүлденудің басынан тұқымның пісуіне дейінгі аралық.
Түқымның бөртуі үшін массасының 120% ылғал қажет. Ылғалды
барынша көп қажетсінуі гүлдену мен тұқым түзу кезеңдерінде
байқалады. Топыраққа анис жогары талап қояды. Ол үшін ең жақсы
топырақ - құнарлы қара топырақ.
Қазақстанда өсіруге рүқсат етілген сорттары — Алексеевский 38,
Алексеевский 334, Местный.
Өсіру технологиясы.
Ауыспалы егісте анисті
күздіктер мен отамалы
дақылдардан кейін
орналастырады. Ол
тыңайткышты қажетсінеді.
Негізгі тыңайтқыш ретінде
гектарына 45-60 кг-нан (ә.е.з.
мөлшерінде) толық минералдық
тыңайтқыштар (ЫРК) енгізіледі.
Себуде түйіршіктелген
суперфосфат, ал жертаған
жапырақ пайда болғанда
өсімдікті гектарына 15-20 кг.
эсер ететін зат есебімен азот-
фосфор тыңайтқыштарымен
үстеп қоректендіреді.
Топырақ өңдеу және күтіп
баптау.
Анис топырағын өңдеу кориандрға
ұқсас. Тұқымды себу алдында жылы
ауамен өңдейді. Себуді, егер танап
арамшөптерден таза болса, ерте
жаздық астықтармен бір мерзімде
кэдімгі жаппай қатардағы тәсілмен
жүргізеді.
Арамшөптермен ластанған
топырақтарда кең қатарлы тәсіл (45
см) жақсы нәтиже береді. Тұқымның
себу мөлшері 1 гектарға - кэдімгі
жаппай қатардағы егісте - 20, кең
қатарлыда 12-14 кг. Себу тереңдігі 2-3
см. Сеуіп болғаннан кейін топырақты
таптауышпен тығыздайды. Кең
қатарлы егісті кемінде үш рет
қопсытады: біріншісі - көктеу
кезеңінде, келесілерін 1
арамшөптердің пайда болуына карай
жэне қатараралықтар
қабыршактанғанда.
Анисті бір
немесе екі
кезеңді
тэсілмен
орталық
шатыршагүлдег
і жемістер
пісуінің
басында немесе
шатыршагүлдің
60% піскенде
жинайды.
Назарларыңызға
рахмет!!!!!!

Ұқсас жұмыстар
Қуаңшылық жағдайда алма көшеттерін тиімді өндіру технологиясы
Эфир майлары
ЭФИР МАЙЛЫ ӨСІМДІКТЕР
ҚАСИЕТТЕРІН ЖАҚСАРТУҒА АРНАЛҒАН ОЛАРДЫҢ ҚОСПАЛАРЫ
Кондитер өнімдері - әдетте, құрамында қанты көп тағамдық өнімдер
Дәнді тоқ әдісімен өсіру
Құрамында май, май тәріздес заттары
Қызанақ өсіру технологиясы. Қызанақ өсіру
Нан сапасын бағалау
АРЫШ ӨСІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Пәндер