Жұқпалы аурулардың кезеңдері
Презентация қосу
ЖҰҚПАЛЫ АУРУЛАР
Жұқпалы аурулар (латын сөзі
infection — жұқтыру)- бір топ
патогенді қоздырғыштармен
шақырылатын; жоғары жұғуымен,
цикл түрінде өтуімен
сипатталатын, арнайы иммунитет
құратын, кең таралған аурулар.
Жұқпалы аурулардың жұқпалы
аурулардың жіктелуі инфекцияны
тарату әдісі бойынша кеңінен
таралған: әуе, ауыз, ауыз, ішкі,
тасымалданатын, байланыс,
transplacental. Кейбір жұқпалы
аурулар бір уақытта әр түрлі топтарға
байланысты болуы мүмкін, өйткені
оларды әр түрлі жолмен беруге
болады. Жергілікті жерлерде
жұқпалы аурулар 4 топқа бөлінеді:
1.Инфекциялық ішек аурулары, онда патоген өмір сүреді
және ішекте көбейтіледі. Осы топтың аурулары:
сальмонеллез, іш сүзегі, дизентерия, холера, ботулизм.
2.Тыныс алу жүйесінің инфекциясы, онда шырышты
мембраналар, трахеа, бронх және өкпеге әсер етіледі. Бұл
жыл сайын эпидемиялық жағдай туғызатын жұқпалы
аурулардың ең көп таралған тобы. Бұл топқа мыналар кіреді:
ARVI, түрлі тұмау түрлері, дифтерия, тауық папасы, ангина.
3.Тері инфекциялары сенсор арқылы беріледі. Бұған:
қурап, сіреспе, күйдіргі, эритель.
4. Жұқпалар арқылы тасымалданатын және медициналық
манипуляциялау арқылы қанның инфекциясы. Қоздырғыш
агент лимфа мен қанда тұрады. Қан инфекцияларына: тиф, оба,
гепатит B, энцефалит.
Жұқпалы аурулардың ерекшеліктері
1.Жұқпалы аурулар жалпы белгілерге ие. Әртүрлі жұқпалы
ауруларда бұл ерекшеліктер әртүрлі дәрежеде көрінеді. Мысалы,
тауық етінің өзгермелілігі 90% жетуі мүмкін және иммунитет
өмір бойы қалыптасады, ал ЖРВИ инфекциясы шамамен 20%
құрайды және қысқа мерзімді иммунитетті құрайды. Барлық
жұқпалы ауруларға арналған:
2.Эпидемиялық және пандемиялық жағдайларды тудыруы
мүмкін инфекция.
Аурудың циклінің: инкубация кезеңі, аурудың зақымдануының
пайда болуы, өткір кезең, аурудың рецессиясы, қалпына келтіру.
3.Жалпы симптомдардың құрамында безгегі, жалпы бұзушылық,
шуыл, бас ауруы бар.
4. Ауруға қатысты иммундық қорғанысты қалыптастыру.
Жұқпалы аурулардың таралуы
Жұқпалы аурулар келесі жолдармен беріледі:
Ауа тамшылары - ұсақтау кезінде, жөтелу кезінде,
микробты ұстап тұратын сілекейдің бөлшектерін
салауатты адам дем алған кезде. Осылайша, адамдар
арасында жұқпалы аурулардың жаппай таралуы бар.
Фекаль-ауыз - микробтар ластанған тағам, лас қолдар
арқылы тасымалданады.
Тақырып - инфекцияның таралуы тұрмыстық заттар,
ыдыс-аяқ, сүлгілер, киім-кешектер, төсек-орын
төсеніштері арқылы өтеді.
Инфекцияның ауыспалы көзі - жәндіктер.
Байланыс - инфекцияны жыныстық байланыс және
жұқтырған қан арқылы өтеді.
Transplacental - жұқтырған анасы инфекцияны жатырдың
ішінде нәрестеге жібереді.
Таралу механизмі бойынша :
ішек аурулары
ауа- тамшы инфекциялары
қан инфекциялары
тері және шырышты қабат
инфекциялары
туа біткен аурулар
Жұқпалы ауруларды кейде тек
«инфекция» деп те атайды. Олар:
• Ішек аурулары;
• Жоғарғы тыныс жолдары
аурулары;
• Қан немесе трансмиссивті
аурулар ;
• Сыртқы қабықтардың аурулары
болып бөлінеді.
Жұқпалы аурулардың себептері
Инфекциялық аурулардың негізгі себебі -
патогендер: вирустар, бактериялар, приондар
және саңырауқұлақтар, алайда барлық
жағдайларда зиянды агенттердің пайда болуы
аурудың дамуына әкеледі. Мұндай жағдайда
мұндай факторлар маңызды болады:
1.жұқпалы аурулар қандай жұқпалы;
2.денеге қанша агенттер кірді;
3.микробтың уыттылығы қандай;
4. организмнің жалпы жағдайы және иммундық
жүйенің күйі қандай.
Жұқпалы аурулардың кезеңдері
Патоген ағзаға кірген сәттен бастап толық қалпына
келгенше біраз уақыт кетеді. Осы кезеңде адам жұқпалы
аурудың осындай кезеңдерінен өтеді:
Инкубация кезеңі зиянды органның ағзаға кіруі мен
оның белсенді әрекетінің басталуы арасындағы
интервал болып табылады. Бұл кезең бірнеше сағаттан
бірнеше жылға дейін созылады, бірақ әдетте 2-3 күн.
Продромды кезең симптомдардың пайда болуы және
бұлыңғыр клиникалық көрініспен сипатталады.
Аурудың симптомдары күшейтілетін аурудың даму
кезеңі .
Симптомдары барынша айқын көрінетін жылу кезеңі .
Өмір сүру кезеңі - симптомдардың төмендеуі, жағдай
жақсарады.
Шығу. Жиі бұл - бұл аурудың белгілерін толық жоғалту.
Нәтижесі әр түрлі болуы мүмкін: созылмалы түрге көшу,
өлім, қайталану.
Ішек аурулары (мысалы А-гепатиті) вирус ас қорыту
жолдарына ауыздан кіріп, ішектен нәжіспен бірге шығады.
Тыныс жолдары ауруында шырышты қабықтар
зақымданады және организмге вирус: ауамен кіреді.
Қан немесе трансмиссивті аурулар (әртүрлі
энцефаломиелиттер, гемаррагиялық безгектер) аурудан сау
адамға және жануарларға қан; сорғыш насекомдар арқылы
беріледі, кейде қосалқы көмекшілері болады, көбінесе
табиғи-ошақты болып келеді.
Сыртқы қабықтардың аурулары (құтыру, аусыл, делбе)
жанасудан, қарым-қатынаста болудан тарайды. Вирустардьң
организмде өсіп-өну және шоғырлану ерекшеліктеріне сай
оларды ошақты және жалпы деп бөледі.
ауру
қоздырғышы
(микроб)
Жұқпалы
аурулар
пайда
болуының
қабылдау
сыртқы
үш шы
орта факторы сезімтал
организм
бар
Жұқпалы аурулардың диагностикасы
Жұқпалы аурулардың түрлері көп және көптеген
болғандықтан, дәрігерлер дұрыс диагнозды
белгілеу үшін клиникалық және зертханалық-
аспаптық зерттеу әдістерін қолдану керек.
Диагноздың бастапқы сатысында анамнез жинау
маңызды рөл атқарады: алдыңғы аурулардың
тарихы, бұл өмір және жұмыс шарттары.
Зерттеуден кейін анамнез жасайды және
бастапқы диагнозды белгілейді, дәрігер
зертханалық зерттеулерді тағайындайды.
Күтілетін диагнозға байланысты ол қанның
әртүрлі сынақтарын, жасушалық сынақтарды
және тері сынақтарын жүргізуі мүмкін.
Жұқпалы аурулардың алдын алу
Жұқпалы аурулардың алдын алу мынадай
компоненттерден тұрады:
Дененің қорғанысын күшейтіңіз. Адамның
иммунитеті неғұрлым күшті болса, соғұрлым ол тезірек
ауырып, тезірек сауығып кетеді. Ол үшін салауатты өмір
салтын ұстану, дұрыс тамақтану, спортпен шұғылдану,
толығымен демалу, оптимистік болу керек. Иммунитетті
жақсарту үшін жақсы әсер - бұл қатаю.
Вакцинация. Эпидемия кезеңінде оң нәтиже белгілі бір
безге қарсы вакцинацияны көздейді. Белгілі бір
инфекцияларға (қызылша, паротит, қызамық, дифтерия,
сіреспе) қарсы вакцинация міндетті вакциналау
кестесіне енгізілген.
Байланыс қорғауы. Жұқтырған адамдардан аулақ
болу, эпидемия кезінде жеке қорғану құралдарын
пайдалану, жиі қолдарын жуу қажет.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz