Қарақұмық тарихы


Slide 1

Қазақ Ұлттық Аграрлық Зерттеу Университеті "Тағам өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі кафедрасы"

Қарақұмық

Орындаған: Утешбаева Ж, Меделтай М

Тобы: ТПП- 312

Қабылдаған:Мұратбекова Қ.

Slide 2

Кіріспе

Негізгі бөлім

Қарақұмық тарихы

Қарақұмық классификациясы

Қарақұмық пайдасы

Қызықты ақпараттар

Қорытынды

Жоспар

Slide 3

Жалпы қарақұмық (егу, жеуге жарамды) - қарақұмық тұқымдасынан шыққан дәнді дақыл. Латын тіліндегі қарақұмық тұқымының атауы-Fagopýrum. "Қарақұмық" сөзі жалпы қабылданған нұсқалардың біріне сәйкес, "грек жармасы" тіркесінің аббревиатурасы болып табылады, қарақұмық Грек саудагерлерінің арқасында славяндарға тараған. Қарақұмық нан мен лакталмаған өсімдіктерге (немесе астықтарға) жатады. Әлемнің түкпір-түкпірінде және елдерде таралуының және пісіру тарихындағы маңыздылығының арқасында қарақұмық жармасы (қарақұмық жемістері, қарақұмық жармасы) шынымен аңызға айналған өнім мәртебесін алды.

Кіріспе

Slide 4

Қарақұмықтың тарихы Солтүстік Үндістан мен Непалда басталады, онда оны "қара күріш"деп атайды. Гималайдың батыс сілемдерінде өсімдіктің жабайы формалары шоғырланған.

Қарақұмық мәдениетке 5 мың жыл бұрын енгізілген. Тағамның өзі туралы жазбалар дерлік сақталмаған, бірақ осы елдің қарапайым халқының қалай тамақтанғаны туралы кейбір құжаттар бар, егістік алқаптар кедей болды және бұл "қара күріш" кедейлердің жалғыз тамағы болды, олар қазірдің өзінде котлеттер жасап, оларды отқа қуырады. Жалпы алғанда, бұл жақсы ақуыздық тағам болды.

Қарақұмық тарихы

Slide 5 Slide 6

Тарихи тұрғыдан алғанда, Ресей империясы қарақұмық өндірісі бойынша әлемдік көшбасшы болды. Ресей империясындағы егістік алқаптар 2 600 000 гектарға (6, 5 миллион акр), одан кейін Францияның 360 000 гектарға (0, 9 миллион акр) бағаланды. [15] 1970 жылы Кеңес Одағында шамамен 1, 800, 000 га (4, 5 миллион акр) қарақұмық өсірілді.

XVIII және XIX ғасырларда қарақұмық Америка Құрама Штаттарының солтүстік-шығысында кең таралған мәдениет болды. Өсіру 20 ғасырдың ортасына қарай жүгері мен бидай қатты әсер ететін азот тыңайтқыштарын қолдану салдарынан күрт төмендеді. 1918 жылы Америка Құрама Штаттарында 1 000 000 акрдан астам жер (400 000 га) жиналды. 1954 жылға қарай бұл көрсеткіш 150, 000 акрға (61, 000 га) дейін төмендеді, ал 1964 жылы АҚШ Ауыл шаруашылығы министрлігі жыл сайынғы өндіріс статистикасын жинаған кезде 50, 000 акр (20, 000 га) ғана өсті. Алайда, АҚШ-та қарақұмық өсіру 2009-2014 жылдары хабарланған "ежелгі дәндердің танымалдылығының жарылуы" салдарынан өсті. 2017 жылы Ресей басқарған Әлемдік өндіріс 3, 8 миллион тоннаны құрады (әлемдік көлемнің 40%), одан кейін Қытай (38% және Украина 5%.

Өндірісі

Slide 7

Қарақұмықтың келесі түрлері бар:

ядро (сыртқы қабықтан тазартылған тұтас дән) ;

продель немесе кесек (құрылымы бұзылған ұсақталған Жарма) ;

Смоленск қабыршақтары (қатты ұсақталған дәндер) .

Қарақұмықты термиялық өңдеу түрі бойынша жіктеу:

қуырылған (қою қоңыр) ;

буланған (қоңыр) ;

табиғи (ашық жасыл) .

Есіңізде болсын, Жарма неғұрлым кішкентай және қара түстес болса, онда қоректік заттар аз болады

Классификациясы

Slide 8

Диетологтар жүйелер мен органдардың әртүрлі ауруларының алдын алу үшін қарақұмықты аптасына 2-3 рет жеуге кеңес береді.

Жарма ны орташа тұтыну ағзаға кең ауқымды оң әсерлер тигізеді:

"зиянды" холестерин деңгейін төмендету;

ас қорыту процестерін ынталандыру;

токсиндер мен шлактардан тазарту;

жүйке және эндокриндік жүйенің толық жұмысын қолдау;

ұйқының сапасын жақсарту;

метаболизм мен қан қысымын қалыпқа келтіру;

иммунитетті арттыру;

созылмалы шаршау белгілерін, стресс салдарын жою;

мидың белсенділігін жақсарту.

Бүйректің созылмалы аурулары бар адамдар үшін қарақұмықты сақтықпен жеу керек. Әрине, егер қарсы көрсетілімдер болса, емдеуші дәрігердің нұсқауы бойынша бұл өнімді диетада шектеу керек.

Қарақұмық ботқасы пайдалы ма?

Slide 9

Қарақұмықтың ерлерге пайдасы

Қарақұмықтың әйелдерге пайдасы

Қарақұмық ерлердің физикалық белсенділігін сақтауға, төзімділікті арттыруға, бұлшықет массасын құруға көмектеседі. Қарақұмық жармасы құрамындағы калий, магний, фосфор, кальций және Е дәрумені дене бұлшықеттерінің жақсаруына ықпал етеді, қарақұмықтағы амин қышқылы аргинин бұлшықет ақуызының синтезін ынталандырады, сонымен қатар майдың азаюына ықпал етеді.

Қарақұмық қан айналымына оң әсер етеді, қан тамырлары мен жүректі нығайтады. Антиоксиданттық қасиеттері ерлерді ұрпақты болу жүйесінің ауруларынан қорғайды.

Құрамында антиоксиданттар мен микроэлементтердің болуы шаш пен терінің жағдайын жақсартуға көмектеседі. Сонымен қатар, қарақұмық варикозды тамырлардың дамуына жол бермейді және сүйек тінін нығайтады. Бұл репродуктивті жүйеге оң әсер етеді. Оны гормоналды бұзылулар үшін пайдалану ұсынылады.

Жасы ұлғайған сайын аналық бездердің гормоналды қызметі әйелдің денесінде жоғалады. Қарақұмық-фитоэстрогендердің жақсы көзі, ол әйел жыныстық гормондарының жетіспеушілігін ішінара өтей алады, осылайша әл-ауқатты жақсартады.

Slide 10

Үндістан мен Қытайда қарақұмықтың көмегімен ағзадағы биологиялық нүктелерге әсер етуге болады деп саналады, сондықтан әртүрлі аурулардың алдын алу үшін осы Жарма шашыраған кілемде жүруге кеңес беріледі.


Ұқсас жұмыстар
Қарақұмық жармасын өндіру технологиясы
Қарақұмық жылусүйгіш өсімдік
Алғы дақылдар
ҰН, ЖАРМА ЖӘНЕ ЖАРМАЛЫҚ КОНЦЕНТРАТТАРДЫҢ ЖАЛПЫ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Балық майында
Күріштен жарма өндіру
Жармалық шикізаттың сипаттамасы және жарманың ассортименті
ЖАРМА ӨНІМДЕРІН САРАПТАУ ЖӘНЕ БАҒАЛАУ
Жарма гулді хауызынан және ұрықтық, тұқымдық кабыктарынан ажыратылған дәннің ядросы немесе онын ірі майдаланган болшектері
Жарма алудың аппаратуралық - технологиялық схемаларын қарастыру
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz