Қарақұмық тарихы
Презентация қосу
Қазақ Ұлттық Аграрлық Зерттеу Университеті
"Тағам өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі кафедрасы"
Қарақұмық
• Орындаған: Утешбаева Ж,
Меделтай М
• Тобы: ТПП- 312
• Қабылдаған:Мұратбекова Қ.
Жоспар
• Кіріспе
• Негізгі бөлім
Қарақұмық тарихы
Қарақұмық классификациясы
Қарақұмық пайдасы
Қызықты ақпараттар
• Қорытынды
Кіріспе
Жалпы қарақұмық (егу, жеуге жарамды) – қарақұмық тұқымдасынан
шыққан дәнді дақыл. Латын тіліндегі қарақұмық тұқымының атауы-
Fagopýrum. "Қарақұмық" сөзі жалпы қабылданған нұсқалардың біріне
сәйкес, "грек жармасы" тіркесінің аббревиатурасы болып табылады,
қарақұмық Грек саудагерлерінің арқасында славяндарға тараған.
Қарақұмық нан мен лакталмаған өсімдіктерге (немесе астықтарға)
жатады. Әлемнің түкпір-түкпірінде және елдерде таралуының және
пісіру тарихындағы маңыздылығының арқасында қарақұмық жармасы
(қарақұмық жемістері, қарақұмық жармасы) шынымен аңызға айналған
өнім мәртебесін алды.
Қарақұмық тарихы
Қарақұмықтың тарихы Солтүстік
Үндістан мен Непалда басталады,
онда оны "қара күріш"деп атайды.
Гималайдың батыс сілемдерінде
өсімдіктің жабайы формалары
шоғырланған.
Қарақұмық мәдениетке 5 мың жыл
бұрын енгізілген. Тағамның өзі туралы
жазбалар дерлік сақталмаған, бірақ
осы елдің қарапайым халқының қалай
тамақтанғаны туралы кейбір құжаттар
бар, егістік алқаптар кедей болды
және бұл "қара күріш" кедейлердің
жалғыз тамағы болды, олар қазірдің
өзінде котлеттер жасап, оларды отқа
Өндірісі
Тарихи тұрғыдан алғанда, Ресей империясы қарақұмық
өндірісі бойынша әлемдік көшбасшы болды.Ресей
империясындағы егістік алқаптар 2 600 000 гектарға (6,5
миллион акр), одан кейін Францияның 360 000 гектарға (0,9
миллион акр) бағаланды.[15] 1970 жылы Кеңес Одағында
шамамен 1,800,000 га (4,5 миллион акр) қарақұмық өсірілді.
XVIII және XIX ғасырларда қарақұмық Америка Құрама
Штаттарының солтүстік-шығысында кең таралған мәдениет
болды. Өсіру 20 ғасырдың ортасына қарай жүгері мен бидай
қатты әсер ететін азот тыңайтқыштарын қолдану
салдарынан күрт төмендеді. 1918 жылы Америка Құрама
Штаттарында 1 000 000 акрдан астам жер (400 000 га)
жиналды. 1954 жылға қарай бұл көрсеткіш 150,000 акрға
(61,000 га) дейін төмендеді, ал 1964 жылы АҚШ Ауыл
шаруашылығы министрлігі жыл сайынғы өндіріс
статистикасын жинаған кезде 50,000 акр (20,000 га) ғана
өсті. Алайда, АҚШ-та қарақұмық өсіру 2009-2014 жылдары
хабарланған "ежелгі дәндердің танымалдылығының
жарылуы" салдарынан өсті. 2017 жылы Ресей басқарған
Әлемдік өндіріс 3,8 миллион тоннаны құрады (әлемдік
көлемнің 40%), одан кейін Қытай (38% және Украина 5%.
Классификациясы
Қарақұмықтың келесі түрлері бар:
• ядро (сыртқы қабықтан тазартылған тұтас
дән);
• продель немесе кесек (құрылымы бұзылған
ұсақталған Жарма);
• Смоленск қабыршақтары (қатты ұсақталған
дәндер).
Қарақұмықты термиялық өңдеу түрі бойынша
жіктеу:
• қуырылған (қою қоңыр);
• буланған (қоңыр);
• табиғи (ашық жасыл).
Есіңізде болсын, Жарма неғұрлым кішкентай
және қара түстес болса, онда қоректік заттар аз
болады
арақұмық ботқасы пайдалы м
Диетологтар жүйелер мен органдардың әртүрлі ауруларының алдын алу үшін
қарақұмықты аптасына 2-3 рет жеуге кеңес береді.
Жарма ны орташа тұтыну ағзаға кең ауқымды оң әсерлер тигізеді:
1. "зиянды" холестерин деңгейін төмендету;
2. ас қорыту процестерін ынталандыру;
3. токсиндер мен шлактардан тазарту;
4. жүйке және эндокриндік жүйенің толық жұмысын қолдау;
5. ұйқының сапасын жақсарту;
6. метаболизм мен қан қысымын қалыпқа келтіру;
7. иммунитетті арттыру;
8. созылмалы шаршау белгілерін, стресс салдарын жою;
9. мидың белсенділігін жақсарту.
Бүйректің созылмалы аурулары бар адамдар үшін қарақұмықты сақтықпен
жеу керек. Әрине, егер қарсы көрсетілімдер болса, емдеуші дәрігердің нұсқауы
бойынша бұл өнімді диетада шектеу керек.
Қарақұмықтың ерлерге пайдасы Қарақұмықтың әйелдерге пайдасы
Қарақұмық ерлердің физикалық Құрамында антиоксиданттар мен
белсенділігін сақтауға, төзімділікті микроэлементтердің болуы шаш пен
арттыруға, бұлшықет массасын құруға терінің жағдайын жақсартуға
көмектеседі. Қарақұмық жармасы көмектеседі. Сонымен қатар,
құрамындағы калий, магний, фосфор, қарақұмық варикозды тамырлардың
кальций және Е дәрумені дене дамуына жол бермейді және сүйек
бұлшықеттерінің жақсаруына ықпал тінін нығайтады. Бұл репродуктивті
етеді, қарақұмықтағы амин қышқылы жүйеге оң әсер етеді. Оны гормоналды
аргинин бұлшықет ақуызының бұзылулар үшін пайдалану
синтезін ынталандырады, сонымен ұсынылады.
қатар майдың азаюына ықпал етеді.
Жасы ұлғайған сайын аналық
Қарақұмық қан айналымына оң әсер бездердің гормоналды қызметі
етеді, қан тамырлары мен жүректі әйелдің денесінде жоғалады.
нығайтады. Антиоксиданттық Қарақұмық-фитоэстрогендердің
қасиеттері ерлерді ұрпақты болу жақсы көзі, ол әйел жыныстық
жүйесінің ауруларынан қорғайды. гормондарының жетіспеушілігін
ішінара өтей алады, осылайша әл-
ауқатты жақсартады.
Қызықты ақпараттар
• Үндістан мен Қытайда қарақұмықтың көмегімен
ағзадағы биологиялық нүктелерге әсер етуге болады
деп саналады, сондықтан әртүрлі аурулардың алдын
алу үшін осы Жарма шашыраған кілемде жүруге
кеңес беріледі.
• Еуропада қарақұмық негізінен қарақұмық
алқаптарында тұратын аралар шығаратын Бал үшін
өсіріледі. Қарақұмық балы-ең тәтті және пайдалы, ол
суық пен тұмауға қарсы таптырмайтын тиімді табиғи
дәрі. • Қарақұмық өсірудің әлемдік көшбасшысы-
Қытай. Рас, олар бұл дәнді шай мен отвар
түрінде ішкенді жөн көреді, жеуге болмайды.
• Қарақұмықты қантпен араластыруға
болмайды. Өкінішке орай, қант оның барлық
пайдалы қасиеттерін жоққа шығарады.
• Патшалық Ресейде қарақұмық бидайдың
жартысына жуығы өте арзан болды.
Сондықтан қарақұмық ботқасын халықтың
барлық топтары ала алады.
• Грецияда қарақұмық түрік дәні, ал
Германияда-Бук жаңғағы деп аталады.
Қорытынды
Қарақұмық-бұл ең құнды диеталық өнім, ақуыз және амин
қышқылдарының құрылымы бойынша дәнді дақылдар арасында
рекордшы. Дәнді дақылдарда гемопоэтическая, жүйке және иммундық
жүйелердің дұрыс жұмыс істеуі үшін "жауапты" темір мен В
дәрумендерінің көп мөлшері бар. Қарақұмықты үнемі қабылдаған кезде
қан тамырларының қабырғалары күшейтіліп, ішек белсендіріледі, ішкі
ағзалардың ісінуі азаяды, тромбоз қаупі азаяды, церебральды айналым
жақсарады, психоэмоционалды фон қалыпқа келеді.
Есіңізде болсын, қарақұмықты үнемі қабылдау (аптасына 2-3 рет)
инфаркт пен инсульт қаупін 70% төмендетеді, анемияның дамуына жол
бермейді және ас қорыту жүйесінің функционалды жағдайын
жақсартады.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz