Лангуст және устрица




Презентация қосу
Қазақ Ұлттық Аграрлық Зерттеу Университеті
"Тағам өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі
кафедрасы"

Лангуст және
устрица
Орындаған: ТПП- 412
Қабылдаған: Әметова Меруерт
Жоспар
1 Теңіз өнімдері

2 Лангуст

3 Тағамдық құндылығы

4 Устрица

5 Тағамдық құндылығы
Кіріспе
• Теңіз өнімдері деп дүниежүзілік мұхиттарда ауланатын
омыртқалы жануарларды (балықтар және киттерді)
қоспағандағы барлық жеуге жарамды азықтық өнімдерді
атайды.
• Теңіз өнімдеріне келесілер жатқызылады:
• Устрицалар
• кальмарлар
• асшаяндар
• теңіз шаяндары
• сегізаяқтылар
• лангустар (қысқышсыз шаян)
• омарлар (ірі теңіз шаяны)
Лангуст
• Лангуст-бұл өте оғаш әдеттері бар теңіз тұрғыны, оның
дәмді және өте нәзік ет жегісі келетіндердің бәріне кедергі
жасамайды. Олар оны өнеркәсіптік ауқымда ұстайды.
• Бұл шаян тәрізділер Карапас тұқымдасына жатады. Бұл
Омарға өте ұқсас, бірақ аздап айырмашылығы бар –
тырнақтардың болмауы. Табиғатта лобстердің 100-ге жуық
түрі бар. Олардың тіршілік ету ортасы – Тынық мұхиты,
Жапония жағалаулары,Жерорта теңізі сулары, Оңтүстік
Африка, Жаңа Зеландия және Австралия жағалаулары,
Еуропа мен Америка. Айта кету керек, кейде лобстер
лобстерден үлкен болуы мүмкін. Бұл шаян тәрізділердің
кейбірінің салмағы үш килограмға дейін жетеді, ал
ұзындығы жарты метрге жетеді. Түрлердің алуан түрлілігіне
қарамастан, олардың бірнешеуі ғана ерекшеленеді, атап
айтқанда: Жасыл лобстер, Флорида, Қызыл Бретон, қоңыр
және Атлант қызғылт.
• Жасыл лангуст жасыл қабығынан басқа он екі
аяғы және ұзын антенналары бар.
• Ең қорқынышты лангуст өте ашық қызыл-қоңыр
лангуст болып саналады. Алайда, ол тек сыртқы
түрінен қорқынышты, бірақ іс жүзінде өте ұялшақ
және қорғансыз. Ол сондай-ақ"ине Омар" ретінде
белгілі. Айта кету керек, бұл шаян тәрізділердің еті
ең талғампаз
• Атлантикалық қызғылт лангусттардың ең нәзік
және жеңіл дәмі бар. Дүкен сөрелерінде қоңыр
лангуст жиі кездеседі. Олар мұздатылған түрде
сатылады.
• Лангусттардың айрықша ерекшелігі:
тырнақтардың болмауы, ұзын мұртты және
өсінділермен жабылған денесі-тікенектер. Бұл
тіршілік иелері маржандар, су астындағы
өсімдіктер немесе жартасты жарықтар арасында
жасырынуы керек.
• Қалай сақтау керек.
• Лобстерді сақтау үшін тамаша температура -18 градус және одан үлкен емес.
Шаян тәрізділердің максималды сақтау мерзімі-4 ай.
• Лобстерді аулау үшін арнайы тұзақ себеттері қолданылады. Мұны істеу үшін олар
жемді салып, содан кейін түні бойы теңіз түбіне түсіреді. Түнде теңіз шаяндары
тамақ іздеуге шығып, белгіленген тұзаққа түседі. Мұның бәрі-лобстер оған оңай
кіре алады, бірақ ол шыға алмайды.
100 граммдағы тағамдық құндылығы:
Ақуыз , гр Май, гр Көмірсу, гр Су, гр Күл, гр Каллория, гр

44,8 2,7 1 1 13,6 112
Пайдалы және емдік қасиеттері
• Пайдалы заттардың құрамы мен болуы
• Ақуыздардан, майлардан және судан басқа, лобсте күл бар.
құрамында ниацин, рибофлавин, ретинол, тиамин, пиридоксин,
аскорбин қышқылы, пантотен қышқылы, фолий қышқылы және
цианокобаламин сияқты дәрумендер бар. Оның құрамында кальций,
фосфор, калий, магний, селен, мырыш, марганец, мыс, натрий және
темір бар.
• Бұл шаян тәрізділердің еті ақуыздың табиғи көзі және адам
тіндерінің құрылымы үшін қажет көптеген аминқышқылдары.
Лангуст кальций мен фосфорға өте бай, ол буындарға, сүйектерге
және тістерге қажет. Егер бұл микроэлементтер бір уақытта ағзаға
енсе, онда олар толық сіңеді. Кальций қанның ұю процесіне,
бұлшықеттің жиырылуына қатысады, сонымен қатар ферменттердің
құрамына кіреді. Фосфор организм үшін өте маңызды, өйткені ол
жүйке жүйесін қалыпқа келтіреді және энергия мен көмірсулар
алмасуына қатысады. Оның көмегімен қышқыл-негіз тепе-теңдігі
сақталады. Егер денеде фосфор жетіспесе, онда В дәрумендерінің
сіңуі өте қиын болады.кальций мен фосфордың жетіспеушілігі
адамның сүйектердің жұмсаруына немесе рахитке байланысты сүйек
деформациясын дамытады. Сондай-ақ, лобсте калий бар, ол жүрек
бұлшықетінің жұмыс істеуі үшін өте маңызды.
Лангусттің қауіпті қасиеттері
• Кейбір жағдайларда лангуст еті аллергиялық реакцияны тудыруы мүмкін, ол
ісіну, бөртпе, есекжем немесе терінің қышуы түрінде көрінуі мүмкін. Бұл
шаян тәрізділерді теңіз өнімдеріне төзбеушілігі бар адамдарға жеуге кеңес
берілмейді. Бұл бейнеде сіз нарықта жаңа піскен лобстердің қалай әрекет
ететінін көресіз.
Устрица
• Устрица-жеуге жарамды қосжарнақты теңіз моллюскасы,
оның көптеген түрлері жеуге жарамды. Олар негізінен
тропикалық теңіздерде тұрады. Сарапшылар бұл бір
жақты дөңес қабығы бар теңіз моллюскаларын ең үлкен
нәзіктік деп санайды.
• Устрицалар тұзы аз теңіз суын жақсы көреді, сондықтан
олар тек өзендердің сағасына жақын тыныс алу
аймағында өмір сүреді. Устрицалардағы уылдырық
шашу процесі көктемде басталып, жаздың соңында
аяқталады. Айта кету керек, уылдырық шашу судың
жоғары температурасында ғана мүмкін болады.
Жұмыртқалар қабықтың ішінде ұрықтандырылады,
шыққан личинкалар қабықта тағы бес күн қалады, содан
кейін оны қалдырады. Олар өмір бойы бекітілген және
өткізетін ыңғайлы бетті іздеуде еркін қозғалады.
• Жеуге жарамды еуропалық немесе кәдімгі устрица-Норвегияда табиғи түрде кездесетін жалғыз
устрица түрі. Дәл осы түр еуропалық нарықта ең жоғары бағаланады. Сауда желісіне жапондық
устрица (Crassostrea gigas) кіреді, ол еуропалық туысына қарағанда тар және ұзын.
• Устрицаны арнайы устрица пышағымен, ал егер ол болмаса, тар медициналық скальпельмен ашу
керек. Оны қақпақтар құлыппен қосылатын жерге енгізу керек және оны кесу үшін қақпақтарды
құлыптайтын бұлшықет орналасқан қабықтың жалпақ жағынан Устрицаның ортасына салу керек.
Устрица ашылғаннан кейін, сіз оның мантиясының шетіне тигізуіңіз керек, онда кірпікшелердің
қараңғы сызығы әрең көрінеді: егер устрица тірі болса, оның денесі дірілдейді, егер ол қозғалмаса,
онда ол өлі және әлі де шіріп кетпесе де, бірақ ол әлі де тағамға жарамайды. Устрицаларды ашқан
кезде оларды әрқашан қолыңызда ғана емес, майлықта ұстау керек — бұл устрицалар мен
пышақтардың сырғып кетуіне жол бермейді. Олар устрицаларды қарапайым түрде жейді: лимон
шырынын себу арқылы устрица жай ғана белбеудің доғалы, терең жағында "ішіледі" және қара
нанға жабысады. Устрицалар құрғақ ақ шараппен немесе жеңіл сырамен жуылады.
Устрицаның пайдалы қасиеттері
• Устрицалардың тағамдық құндылығы жоғары, ерекше
химиялық құрамы нәзік дәм мен жүйке жүйесіне сергітетін
әсер етеді. Устрица етінде ақуыз, май, гликоген көмірсуы,
минералдар (темір, мырыш, мыс, кальций, йод, фосфор),
никотин қышқылы, сондай-ақ В1, В2, В12 және ПП
дәрумендері бар. Барлығы 6 устрица-және дененің темір
мен мысқа деген күнделікті қажеттілігі қамтамасыз етілген!
Сондай-ақ, Устрицаның құрамында Омега-3 май
қышқылдары көп болатын май қышқылдарының
комбинациясы денсаулыққа пайдалы.
• Американдық ғалымдар керамидтер (керамидтер) деп
аталатын устрица майлары сүт безі қатерлі ісігімен сәтті
күресуге көмектесетінін анықтады. Устрицалар мырышқа
бай, ерлер мен әйелдерде тестостерон синтезінің негізгі
қоректік заты. Устрицалар тірі түрінде жейді (лимонмен,
ұсақталған мұздағы раковиналарда беріледі), қайнатылған,
қуырылған, пісірілген, пісірілген (қамырға, сорпаға, ақ
шарап соусына және т.б. қуырылған "фри" устрицалары).
Устрицаның қауіпті қасиеттері

• Подагра үшін Мидия мен устрицаны тұтыну ұсынылмайды, өйткені
моллюскалар ақуыз қосылыстарына бай, олар өз кезегінде зәр қышқылына
айналады. Ол буындарға жиналатын кристалдар түзеді, бұл ауырсынуды
тудырады.
Қорытынды
• Теңіз өнімдерінде қанық майлар жоқ, бірақ олардың орнына-адамның жүрек-қантамыр жүйесіне жақсы
әсер ететін май қышқылдары көп кездеседі. Жүрек ауруларын азайту үшін теңіз балығын немесе басқа да
теңіз өнімдерін пайдалану аса пайдалы. Жапонияда орташа өмір сүру ұзақтығы 84 жыл. Ал осы елдің
көптеген тұрғындары 90 жасында да мықты денсаулық пен жақсы жұмысқа қабілеттілікті сақтайды.
Мұның себептерінің бірі - жапон рационының басым бөлігі теңіз өнімдерінен тұратындығында.
• Мұнда климат ауыл шаруашылығы үшін қолайлы болмағандықтан, адамдар көбіне теңіз тағамдарын
жеуге дағдыланған. Жапондық адам жылына орташа есеппен 68 килограмм балық жейді, ал ет тек 45 кг
тұтынады екен. Бұл АҚШ-тың орташа статистикалық тұрғынына қарағанда үш есе аз ет тұтынады деген
сөз. Бірнеше жыл бойы Гарвард университетінің ғалымдары еріктілерден құралған екі топпен
эксперимент жүргізді. Бір топ үшін тамақтану рационындағы теңіз өнімдерінің санын барынша
ұлғайтып, басқа топтарда оларды толығымен алып тастады. Нәтижелері өте айқын болды: бірінші топ
қатысушылары артық салмақтан арылып, олардың көңіл-күйлері жақсарды, жүрек-қантамыр жүйесінің
жұмысы қалыпқа келтірілді. Екінші топқа кірген адамдардың жағдайында ешқандай өзгеріс орын
алмады. Дегенмен, мамандар теңіз өнімдерін шамадан тыс пайдаланудың теріс салдарын да атап өтті.
Бұл, ең алдымен, әлемдік мұхиттың ластануымен байланысты. Барлық зиянды заттар моллюскалар
ағзасына кіреді, содан кейін адам ағзасына түседі. Бұл денсаулыққа айтарлықтай әсер етуі мүмкін.

Ұқсас жұмыстар
Температураға байланысты саңырауқұлақтардың өсу коэффициенттері
Қосжақтаулы ұлулар класы
Жүйке жүйесі шашыранды - түйінді
Жеуге жарамды балдырлар - адам жеуге жарамды
Кальмар еті
Ахмет ибн - Тулун мешіті
Аурудың қоздырғышы - сальмонелла туысына жататын таяқшалы бактериялар
Ішек инфекция аурулары
Дәрумендер. Дәрумендердің жетіспеушілігі. Дәрумендердің жіктелуі Минералды заттар
Көкөністі балық консервісі
Пәндер