Сүзбе сапасына қойылатын талаптар




Презентация қосу
Сүзбе сапасына
қойылатын
талаптар
ОРЫНДАҒАН: БОРАНБЕК С.
БУРИБАЙ С.
ТЕКСЕРГЕН: МУРАТБЕКОВА Қ.
Жоспар

Кіріспе
1. Сүзбе технологиясы
2. Сүзбе сапасына
қойылатын талаптар
Қорытынды
Пайдаланылған
әдебиеттер

Заголовок презентации
Сүзбе – сүтті концертраттар арқылы
өндірген өнім болып есептеледі. Мұнда
май ( 9 -18% ), ақуыз ( 14 – 16% )
белгіленген түрде болады. Күкірт
ұстағыш аминқышқыл – метионин және
мезин кездеседі. Сүзбе диетикалық және
емдік өнім болып есептеледі. Ол

Кіріспе минералды заттарменде ( кальций,
фосфор, темір, магний және тағыда
басқаға ) бағалы. Оның қоректілігінің
жоғары болуы, құрамында барлық мүлде
алмаспайтын аминқышқылдарының
болуы. Сүзбе құрамында кальций мен
фосфор өте көп (1 – 1,5%) және олар
организмнің қорытуына қолайлы
қатынаста кездеседі.

03.09.20ГГ Название презентации 3
Сүзбе алу
технологисы
Технологиялық үрдіс келесі операциялардан құрылады:

• Сүтті қабылдау және әзірлеу
• Сүтті сепаратордан өткізу
• Нормаланған сүттің қоспасын құрастыру
• Пастерлеу
• Ашыту
• Ұйытқыны бөлшектеу
• Сарысуды бөлу және ұйытқыны бөліп құю
• Ұйытқыны өзіндік сығымдау және сығымдау
• Сүзбені салқындату
• Орау және буып – түю.

03.09.20ГГ Название презентации 5
Сүзбе өңдеу өндірісінің дәстүрлі әдісінің технологиялық желісінің сұлбасы:

1 - сүтке арналған сыйымдылық; 2 – теңгеруші бачок; 3 – сорғы; 4-сепаратор-
тазартқыш; 5- пластиналы пастеризационды -салқындатқыш қондырғы; 6- сүзбе
ваннасы; 7- пресс - арба; 8- сүзбе

03.09.20ГГ Название презентации 6
Сүт өнімдерін өңдеу үшін жіберілмейтін
сүт шикізаты
• МЕМСТ 13264-88 талаптарын қанағаттандырмаса;
• Ø сиыр туғаннан кейін бірінші жеті күнде алынған сүт (уыз сүт) және соңғы жеті күнде сауылған сүт;
• Ø бейтараптандыратын және консервілейтін заттар қосылса; Ø мұнай өнімі және химикат исі болса;
• Ø өсімдіктер мен малдарды қорғайтын құрамында химиялық заттардың қалдық мөлшері, сондай-ақ
антибиотик және ДДТ болса;
• Ø жалған болса (қосылған);
• Ø ашыған, борсыған, шіріген иісті және жем шөбіне байланысты өткір исі болса (пияз, сарымсақ, жусан,
күнжара, сүрлем);
• Ø сүттің өзіне тән қалыпты түсі өзгерсе, қабыршақ, қойыртпақ, шырышты-жабысқақ болса; Ø бруцеллез,
туберкулез, аусыл, сальмонеллез аурулары бар шаруашылықтан алынған сүт болса;
• Ø сортталмаған, жұқпалы аурулары бар шаруашылықтан алынған жағдайда;
• Ø құрамында нейтралды заттар, ауыр метал,күшала ( мышьяк), пестицид мөлшерінің қалдықтары,
афлотоксин м1 болса.
03.09.20ГГ Название презентации 8
Сүзбенің сапасына қойлатын талаптар

Мемст 31453-2013. Сүзбенің сапасына қойылатын талаптар. Сүзбе жұмсақ біртекті нәзік
консистенцияны иемдену қажет, майлы емес және майлылығы 9% сүзбеде ол жағылатын, жұмсақ
іріленіп ұнтақталған, сарысудың азғантай бөлінісі болуы мүмкін. Сүзбенің түрі барлық масса
бойынша бірдей ақ сары түсті. Дәмі мен иісі бөгде дәмдерсіз және иістерсіз таза, қышқылды
сүтті. Жеңіл ащы дәм және аз дәнді дәм тек қана күзгі – қысқы уақыттарда болуы мүмкін.
• Шаруашылық сүзбеде жұмсақ, ірілетін ұнтақталған немесе үгілгіш консистенцияда болуы
мүмкін, жұмсақ ірілетін ұнтақталғанның біртекті емесі рұхсат етіледі. Дәмі мен иісі таза,
қышқылды сүтті. Шамамен азықтық дәм, қораптың дәмі және шамалы ащы дәмнің бары рұқсат
етіледі. Түсі барлық масса бойынша бірдей ақ сары түсті, түрі – ақ. Ылғалдылық массалық үлесі
75% артық емес, қышқылдығы 200ºТ артық емес (кесте 7).
• Асханалық сүзбе шаруашылық сүзбеге тән сапаның көрсеткіштерімен сипатталады.
Консистенцияда сүзбелік жарманың бары және сарысудың азғантай бөлінуі рұхсат етіледі.
Сүзбенің түсі ақ. Ылғалдылық массалық үлесі 75% артық емес, қышқылдығы 220ºТ артық емес.

03.09.20ГГ Название презентации 9
03.09.20ГГ Название презентации 10
03.09.20ГГ Название презентации 11
Сүзбені буып-түю және сақтау
.

Саудаға сүзбе өлшенетін және өлшеніп оралған түрде түседі. Майлы,
жартылай майлы және майсыз сүзбе 250 г-нан пергаментке, қағазға
оралады, емдәмдік сүзбе – 100, 200, 250 г-нан полимерлі
стакандарға, пакеттерге салынады. Өлшеп сатылатын сүзбені 50 кг
дейін ағаш бөшкелерге, 35 кг дейін металл флягтарға, 10 кг-нан
алюминий бидондарға салынады. Дүкендерде сүзбені 8 С дейін
температурада 36 сағатқа дейін сақталады. Ұзағырақ сақтау үшін
сүзбені –25 С температурада қатырады да, 18 С температурада
оралған сүзбені 4 айға дейін, өлшемді сүзбені 6 айға дейін сақтайды.

03.09.20ГГ Название презентации 12
Қорытынды
Сүзбеде майдың көлемі 20 пайызға дейін
жетуі мүмкін, бірақ диеталық
майсыздандырылған түрлері де бар. Сүзбенің
майсыздандырылған түрлері
аминқышқылының алмастырылмайтын түрі
метионинге бай. Ол ағзадағы холестерин
көлемін азайтып, бауыр майлануының алдын
алады. Ал бауырдың майлануы ағзаға
токсиндерді немесе түрлі дәрі-дәрмектерді
қабылдауға мәжбүрлейді.Тұқым қуалау
арқылы келетін бұлшық ет дистрофийін емдеу
кезінде ауырған адамға анаболикалық
стероидттердің көп дозасын береді.
Осылайша, стероидтардың бауырға әсер
етуінің алдын алу үшін ауырған адам міндетті
түрле күніне 300 грамм сүзбе жеуі тиіс.

Название презентации 13

Ұқсас жұмыстар
Сүзбе массасы
Сүтқышқылды өнімдер технологиясы. Сүт және сүтқышқылды өнімдердің ақаулары
Сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігіне қойылатын талаптар техникалық регламент
Ет сапасына қойылатын талаптар. Шұжық бұйымдарының сапасын сараптау
АЗЫҚ-ТҮЛІК ӨНІМДЕРІНІҢ САПАСЫН СЫНАУ ЖӘНЕ БАҚЫЛАУ
Сүт консервілері
Газды дайындау қондырғысы
Субөнімдердің жіктелуі
Жармалық шикізаттың сипаттамасы және жарманың ассортименті
Консервілер сапасына қойылатын талаптар
Пәндер