Флавоноид тар




Презентация қосу
С.Ж.Асфендияров атындағы қазақ Казахский национальный
ұлттық мемлекеттік университеті. мединцинский университет им.
Д.Ж.Асфендиярова.

Флавоноид
тар

Орындаған:Турдаху
нова.Л Тексерген:
Алдасугурова.Ш

Алматы 2017
Жоспар:
кіріспе
Флавоноидтардың жалпы
сипаттамасы
Физико химиялық қасиеттері
бөлу әдістері
Флавоноидтар — барлық флаваноидтар негізінен
флавон деген қосылысқа жатады. Үшкөміртек
үзбелерді байланыстыратын структураға қарай,
сонымен бірге оның тотығу дәрежесіне
байланысты барлық флавоноидтар бірнеше
негізгі топтарға бөлінеді;
1) Катехиндер;
2) Лейкоантоцианидтер;
3) Антоцианидиндер;
4) Флавоноидтар;
5) Флавонолдар-3;
6) Флавондар жэне флавонолдар;
7) Халкондар жэне дигидрохохалкондар;
8) Аурондар;
9) Изофлавондар
Олар өздерінің атауын «flaus» латын тілдік шамасы
бойынша, фенилдік орынбасарлы жағдайы
бойынша және т.б. сөзінен алған, сары деген
мағына білдіреді, себебі өсімдіктен бөлінген бірінші
флаваноидтар сары түсті болған
Флавоноидтар – табиғи полифенолды
қосылыстардың класына жатады. Олар табиғатта
өте жиі кездеседі.Флавоноидтардың құрамында екі
фенилдік қалдықтар болады. Бұл фенилдік
қалдықтар ішкі көміртек атомдарымен тізбектеліп
жалғанған.
Бес немесе алты мүшелі оттек түзуші гетероцикл
түзіліп және көптеген флавоноидтарға тұйықталып
тізбектелген, бұлар бензол ядросымен жалғанған.
Флавоноидты қосылыстар өсімдіктің барлық бөлігінде кездеседі,
бірақ бір немесе бірнеше флавоноид тобы доминатталған мүшелер
бөлінген, мысалы, гүлдің жапырағында, көптеген жидектерде
антоциандар доминатталады. Антоциандармен қатар флавон,
флавонол, халкон гликоздтері және каротиноидтар бірге кездесуі
мүмкін .
Қарақұмық, бұршақ, қолшатырлы (зонтичных), астра және
қызылгүлділер тұқымдасты өсімдіктер флавоноидтарға бай
болады. Күнбағыс, түймедақ және итошаған тамырларында
флавоноид көп болғандықтан, халық медицинасында бұл өсімдік
түрін пайдаланады .
Флаваноидтар өсімдіктердің барлық бөліктерінде
кездеседі, оларды бөлу тәсілі өсімдіктің
қабығындағы, жапырағындағы, түбіріндегі,
сабағындағы мөлшеріне және флаваноидтар түріне
байланысты. Құрғақ шөп өңделетін болса, онда
гидролиз тудыратын фермент әсерін тоқтату үшін,
экстракция әдісін өзгертеді. Экстракциялау үшін
еріткішті таңдап алу, флаваноидтардың
полярлылығына тәуелді болады. Полярлығы көп
еріткіштер гликозидтерді және антроциандарды
экстракиялау үшін қолданылады.
Флавоноидтарды өсімдік шикізатынан бөлудің
қолайлы әдісі жоқ. Әр кезде өсімдік шикізатындағы
химиялық құрамына байланысты зат табиғатына
жақын және тиімді әдісті қолданады. Ең көп
қолданылатындары - таңдамалы экстракция, ауыр
металл тұздарын тұндыру және хроматографиялық
әдістер.
Егер қышқылдар, көмірсулар, полисахаридтер,
гидролизденген тері илегіш заттар және
гликозидтенген формалары болса оларды төмен
процентті спирт қоспасынан бөледі, егер тері
илегіш заттар мен флавоноидтардың агликондары
табылса, оларды бөлу 90-96% (70%) спиртпен
жүргізіледі.
Флавоноидтарды бөлу процесін гликозденген
формасын тұз немесе күкірт қышқылында
қыздырып гидролиздеумен біріктіруге болады.
Сызбанұсқа-1Шикізат құрамынан флаваноидты
қосылыстарды бөлу
Флавоноидтар деген атпен белгілі өсімдіктер
пигменттері класын зерттеу XIX ғасырдың басынан
жүргізілді деп айтуға болады. Флавоноидтар
қосылыстарына қызығушылық әсіресе ерекше
20ғасырдың 40 жылдарынан басталды. Септ — Дьерди
1936 жылы лимон қабығынан алынған флавоноидтар
жиынтығының Р — Витамині белсенділігіндей эсері бар
екендігін дэлелдеді. Қазіргі кезде флавоноидтардың
фармокологиялық эсері диапазоны өте кең белгілі
болды. Әдебиеттердегі мәліметтерден
флавоноидтарды
• жүрек-қан тамырларын емдеуге,
• спазмолитикалық,
• қабынуға қарсы,
• микробтарға қарсы дэрілік заттар ретінде
пайдалануға болады. Соңғы кезде флавоноидтарды
ісікке қарсы да қолдануға болады деген мэліметтер
бар. Бірақта флавоноидтардың дэрі-дәрмек ретінде
ресми түрде пайдалануы элі шектеулі. Өте жиі
флавоноидтарды Гален жэне Жаңа гален
препараттары қүрамына кіретіндігі туралы
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ!!!

Ұқсас жұмыстар
Флавонидтарды зерттеу әдістері
Бальзамдық терек бүршіктерінің флавоноидтары және олардың биологиялық белсенділігі
Флавоноидтарды зерттеу әдістері
Флавоноидтар туралы түсінік
Жапонияның салық жүйесі
Жамбас сүйегі
Жаз мезгілі тобы
ИНВЕКТИВТІ СӨЗДЕР
Графикалық редактордан сурет кірістіру
Лентаны кірістіру Суретті кірістіру
Пәндер