Стандартты микробиологиялық зертхана


Slide 1

Стандартты микробиологиялық зертхана. Жұмыс істеудің негізгі әдістері. Тағамдық өнімдерді бақылау зертханаларының сипаттамасы.

Дайындаған: Әлиева Ләззат

Болат Қуаныш

Садықова Нұргүл

Сырымова Мадина

Турғанбаев Бақдәулет

Қабылдаған: Матеева Ақмарал

Slide 2

Жоспар:

Кіріспе

Негізгі бөлім Микробиологиялық зертхана құрылымы Зертханада қолданылатын құрал-жабдықтар Зертханада жұмыс істеудегі негізгі әдістер Тағамдық өнімдерді бақылау

Қорытынды

Slide 3

Микробиология - микроорганизмдердің құрылысын, тіршілік әрекетін және экологиясын зерттейтін ғылым.

Микроорганизмдерді зерттеу үшін ол басқа ғылымдардың әдістерін пайдаланады: физика, биология, биоорганикалық химия, молекулалық биология, генетика, цитология, иммунология.

Slide 4

Микробиологиялық зертхана

Микробиологиялық зертхана - ғылыми-зерттеу зертханалық жұмыстарды орындауға бағытталған мамандандырылған кәсіптік ұйым. Мақсатына қарай микробиологиялық зертханалар бактериологиялық, паразитологиялық, микологиялық, вирусологиялық, иммунологиялық және арнайы (ерекше қауіпті инфекцияларды диагностикалау үшін) болуы мүмкін.

Slide 5

МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТХАНАЛАРДЫҢ НОМЕНКЛАТУРАСЫ

Жалпы не арнайы типтегі клиникалық-диагностикалық лаб-р

Бактериологиялық лаб

Арнайы лаб-р (өте жұқпалы инфекцияларға)

Санитарлы-химиялық лаб

Санитарлы-бактериологиялық лаб

Slide 6

Зертханалардың негізгі зерттеу қызметі

Жедел диагностика

Коагулологиялық

Биохимиялық

Жалпы клиникалық

Иммунологиялық

Гематологиялық

Цитологиялық

Молекулалық-биологиялық

Микробиологиялық Зертхана

Орталықтандырылған Клиникалық-Диагностикалық Зертхана (ЦКДЛ)

Санитарлық

Микрофлораны зерттеу

Тамшылы инфекциялар

Ішек инфекциясы

Slide 7

Кез-келген бактериологиялық зертхананың құрылымына мыналар кіреді

асептикалық жағдайда жұмыс істеуге арналған зертханалық бөлмелер немесе бокстар;

қоректік ортаны дайындауға арналған бөлме;

Slide 8

Кез-келген бактериологиялық зертхананың құрылымына мыналар кіреді

қоректік орталарды, ыдыстарды зарарсыздандыруға, пайдаланылған жұқтырған материалды зарарсыздандыруға арналған арнайы жабдықталған орындар;

Slide 9

III және IV топтардың патогендік биологиялық агенттерімен ( ПБА ) жұмыс істейтін зертханалар жеке ғимаратта немесе ғимараттың оқшауланған бөлігінде орналасуы керек.

Олардың екі есігі болуы керек:

біреуі қызметкерлер үшін;

екіншісі зерттеу үшін материалды жеткізу үшін.

Slide 10 Slide 11 Slide 12 Slide 13

Стерилизация - бұл микробтар тіршілігінің барлық нысандарын, соның ішінде вегетативті жасушаларды, спораларды және вирустарды беткейден, ортадан немесе заттардан жою немесе физикалық түрде жою процесі.

Микроорганизмдерді бақылаудың негізгі себептері:

Стерилизация

Жұмыс істеудің негізгі әдістері.

Slide 14

Химиялық агенттердің негізгі тобы:

фенол және фенол қосылыстары,

спирттер,

ауыр металдар және олардың қосылыстары,

бояғыштар,

сабын және жуғыш заттар,

альдегидтер,

газ тәрізді заттар

а) Иондаушы емес сәулелену

Ультракүлгін сәулелену

Инфрақызыл сәулелену

б) Иондаушы сәулелену

Рентген сәулелері

Гамма сәулелері

Жұмыс істеудің негізгі әдістері.

Slide 15

Жұмыс істеудің негізгі әдістері.

Slide 16

Тағамдық өнімдерді бақылау зертханаларының сипаттамасы

Зертханада сынау ғылыми талдау арқылы азық-түлік проблемаларын диагностикалаудың маңызды буыны болып табылады. Тестілеу қолданыстағы сапаны бақылау жүйесі шеңберінде өнімнің немесе процестің сапасы туралы аналитикалық деректерді алуға көмектеседі, сондай-ақ өнімдерді өндіру тұтынушылардың өмірі мен денсаулығы үшін қауіпсіз екендігіне сенімді дәлелдер береді.

Slide 17

Тамақ өнімдерін зертханалық тексеру әдістері

Slide 18

Азық-түлік зертханаларында сынау үшін бірнеше түрлі аспаптар мен жүйелер қолданылады. Тағамдық талдаудың орталық бөлігі болып спектрометрлер, алкоголь өлшегіштер, рефрактометрлер, титраторлар, ылғал анализаторлар және басқа да стандартты зертханалық жабдықтар табылады.

Тамақ зертханасы сонымен қатар сынау үшін индуктивті байланысқан плазмалық масс-спектрометрияны, газ хроматографиясын және жоғары қысымды сұйықтық хроматографиясын пайдаланады.

Бірқатар әдістер мен қолданбалар үшін арнайы анализаторлар мен есептегіштер қолданылады.

Slide 19

Қорытынды:

Микробиологияда қолданылатын әдістердің көмегімен адамдар кейбір жұқпалы аурулардың әртүрлі қоздырғыштарын анықтауды және анықтауды үйренді. Дұрыс таңдалған әдіс болашақта ауруларды дұрыс емдеуге ықпал етеді.


Ұқсас жұмыстар
МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТХАНА
Микробиологиялық зертхана бөлмелері
Зертханаларда қолданылатын биологиялық қауіпсіздіктің негіздері
Микробиология және вирусология
Ветеринарлық зертхананың негізгі қызметі
Консервілер сапасына қойылатын талаптар
Биологиялық қауіпсіздік деңгейлері
ИФТ жүргізу кезіндегі қауіпсіздік шаралары
Зертханалық зерттеу әдістері
ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ ПРЕПАРАТТАРҒА АРНАЛҒАН НЕГІЗГІ МЕМЛЕКЕТТІК СТАНДАРТТАР
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz