Микробиологиялық зертхана құрылымы




Презентация қосу
Стандартты микробиологиялық зертхана.
Жұмыс істеудің негізгі әдістері.
Тағамдық өнімдерді бақылау
зертханаларының сипаттамасы.
Дайындаған: Әлиева Ләззат
Болат Қуаныш
Садықова Нұргүл
Сырымова Мадина
Турғанбаев Бақдәулет
Қабылдаған: Матеева Ақмарал
Жоспар:
• Кіріспе
• Негізгі бөлім
Микробиологиялық зертхана құрылымы
Зертханада қолданылатын құрал-жабдықтар
Зертханада жұмыс істеудегі негізгі әдістер
Тағамдық өнімдерді бақылау
• Қорытынды
Микробиология – микроорганизмдердің
құрылысын, тіршілік әрекетін және
экологиясын зерттейтін ғылым.
Микроорганизмдерді зерттеу үшін ол басқа
ғылымдардың әдістерін пайдаланады: физика,
биология, биоорганикалық химия,
молекулалық биология, генетика, цитология,
иммунология.
Микробиологиялық зертхана
Микробиологиялық зертхана – ғылыми-
зерттеу зертханалық жұмыстарды орындауға
бағытталған мамандандырылған кәсіптік ұйым.
Мақсатына қарай микробиологиялық
зертханалар бактериологиялық,
паразитологиялық, микологиялық,
вирусологиялық, иммунологиялық және арнайы
(ерекше қауіпті инфекцияларды диагностикалау
үшін) болуы мүмкін.
МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТХАНАЛАРДЫҢ
НОМЕНКЛАТУРАСЫ

Жалпы не арнайы типтегі
клиникалық-диагностикалық Санитарлы-бактериологиялық
лаб-р лаб
Бактериологиялық лаб

Санитарлы-химиялық лаб
Арнайы лаб-р
(өте жұқпалы инфекцияларға)
Зертханалардың негізгі
зерттеу қызметі
Орталықтандырылған
Клиникалық-
Диагностикалық Зертхана
Микробиологиялық
(ЦКДЛ) Зертхана

o Жедел диагностика
o Коагулологиялық
o Биохимиялық o Санитарлық
o Жалпы клиникалық o Микрофлораны зерттеу
o Иммунологиялық
o Тамшылы инфекциялар
o Гематологиялық
o Цитологиялық o Ішек инфекциясы
o Молекулалық-биологиялық
Кез-келген бактериологиялық зертхананың
құрылымына мыналар кіреді
асептикалық жағдайда жұмыс істеуге арналған
зертханалық бөлмелер немесе бокстар;
қоректік ортаны
дайындауға арналған
бөлме;
Кез-келген бактериологиялық зертхананың
құрылымына мыналар кіреді
қоректік орталарды, ыдыстарды зарарсыздандыруға, пайдаланылған жұқтырған
материалды зарарсыздандыруға арналған арнайы жабдықталған орындар;
III және IV топтардың патогендік
биологиялық агенттерімен ( ПБА )
жұмыс істейтін зертханалар жеке
ғимаратта немесе ғимараттың
оқшауланған бөлігінде орналасуы
керек.

Олардың екі есігі болуы керек:
• біреуі қызметкерлер үшін;
• екіншісі зерттеу үшін материалды
жеткізу үшін.
Жұмыс істеудің негізгі әдістері.
Стерилизация
Стерилизация – бұл микробтар тіршілігінің барлық нысандарын, соның
ішінде вегетативті жасушаларды, спораларды және вирустарды
беткейден, ортадан немесе заттардан жою немесе физикалық түрде жою
процесі.
Микроорганизмдерді бақылаудың негізгі себептері:

Ауру мен инфекцияның таралуын болдырмау

Жағымсыз микроорганизмдермен ластануды болдырмау

Материалдардың микроорганизмдер әсерінен тозуы мен
бұзылуын болдырмау
Жұмыс істеудің негізгі әдістері.
СТЕРИЛИЗАЦИЯЛАУ

Физикалық Химиялық

а) Иондаушы емес сәулелену
Ультракүлгін сәулелену
Инфрақызыл сәулелену
б) Иондаушы сәулелену Химиялық агенттердің негізгі тобы:
Рентген сәулелері фенол және фенол қосылыстары,
Гамма сәулелері спирттер,
ауыр металдар және олардың қосылыстары,
бояғыштар,
сабын және жуғыш заттар,
альдегидтер,
газ тәрізді заттар
Жұмыс істеудің негізгі әдістері.
• боялған жағындыларды және табиғи материалдан алынған
Микроскопиялық жағындыларды микроскопта зерттеу үшін қолданылады
әдіс • Бұл әдісті қолдана отырып, гонорея, дифтерия, қайталанатын қызба,
мерез және басқа да кейбір аурулардың клиникалық диагнозын растауға
болады

• қоздырғыштың таза культурасын бөліп алу және зерттеу, яғни аурудың
Микробиологиялы этиологиясын анықтау үшін қолданылады
қ әдіс • Көптеген жұқпалы аурулардың (іш сүзегі, дизентерия, тырысқақ,
көкжөтел және т.б.) зертханалық диагностикасы осы әдісті қолдануға
негізделген

• адам ағзасына қоздырғыштың енуіне жауап ретінде түзілетін қан
Серологиялық сарысуындағы заттарды (антиденелер) анықтайды.
әдіс • Оның көмегімен бруцеллез, туляремия, іш сүзегі және т.б. диагнозы
расталады.

• ерілген инфекцияға тән өзгерістерді алу үшін тәжірибелік жануарларға
Биологиялық микроорганизмдердің, олар бөлетін улардың (токсиндердің) таза
(эксперименттік дақылын немесе зерттелетін материалды енгізу.
) әдіс • Бұл әдіс ботулизм, сіреспе, токсикалық инфекциялар және т.б.
диагностикалау үшін қолданылатын жұқпалы ауруды көбейтуге
мүмкіндік береді.
Тағамдық өнімдерді бақылау зертханаларының сипаттамасы

Зертханада сынау ғылыми талдау арқылы азық-түлік проблемаларын
диагностикалаудың маңызды буыны болып табылады. Тестілеу қолданыстағы
сапаны бақылау жүйесі шеңберінде өнімнің немесе процестің сапасы туралы
аналитикалық деректерді алуға көмектеседі, сондай-ақ өнімдерді өндіру
тұтынушылардың өмірі мен денсаулығы үшін қауіпсіз екендігіне сенімді дәлелдер
береді.
Тамақ өнімдерін зертханалық тексеру әдістері

Химиялық талдау Микробиологиялық
талдау
табиғи және жасанды
материалдардың құрамындағы
заттарды, мысалы, рН, тамақ өнімдерінде өмір сүретін
қоспалар, бояғыштар, немесе ластайтын
қоспалар, консерванттар, микроорганизмдерді талдау.
минералдар, микроэлементтер
және т.б. анықтау, анықтау
және сандық талдау.

Тамақтануды талдау Тағамдық
аллергендерге сынау

Тағамдық аллергендер - бұл
Азық-түліктер мен азық- тамақ өндірісінде көп мөлшерде
түліктердің энергетикалық кездесетін ақуыздар. Міндет -
құндылығы мен қоректік ингредиенттер мен дайын
мазмұнын талдау өнімдерде қажетті аллергенді
табу.
Азық-түлік зертханаларында сынау үшін бірнеше
түрлі аспаптар мен жүйелер қолданылады. Тағамдық
талдаудың орталық бөлігі болып спектрометрлер,
алкоголь өлшегіштер, рефрактометрлер,
титраторлар, ылғал анализаторлар және басқа да
стандартты зертханалық жабдықтар табылады.

Тамақ зертханасы сонымен қатар сынау үшін
индуктивті байланысқан плазмалық масс-
спектрометрияны, газ хроматографиясын және
жоғары қысымды сұйықтық хроматографиясын
пайдаланады.

Бірқатар әдістер мен қолданбалар үшін арнайы
анализаторлар мен есептегіштер қолданылады.
Қорытынды:

Микробиологияда қолданылатын әдістердің көмегімен адамдар
кейбір жұқпалы аурулардың әртүрлі қоздырғыштарын анықтауды
және анықтауды үйренді. Дұрыс таңдалған әдіс болашақта
ауруларды дұрыс емдеуге ықпал етеді.

Ұқсас жұмыстар
МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТХАНА
Стандартты микробиологиялық зертхана
Бактериологиялық лаб
МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТХАНАЛАРДЫҢ НОМЕНКЛАТУРАСЫ
Микробиологиялық зертхана. Бактериологиялық лаб
Микробиологиялық зертхана бөлмелері
Микробиология және вирусология
Зертханаларда қолданылатын биологиялық қауіпсіздіктің негіздері
Ветеринарлық зертхананың негізгі қызметі
Консервілер сапасына қойылатын талаптар
Пәндер