Қолды өңдеу




Презентация қосу
«Астана медицина университеті» КеАҚ

Медицина негіздері кафедрасы

БӨЖ
Тақырыбы:Санитарлық талаптар мен
ережелерге сәйкес бұйрықтар. Қолды өңдеу.
Заманауи дезинфекциялық ерітінділер

Орындаған: Постанбай Әлімжан
Тексерген: С.Г.Нахипбековна

Топ:128 ОМ
ЖОСПАР

I Кіріспе
II Негізгі бөлім
2.1 Емдеу – алдын алу мекемесіндегі тазалау
2.2 Қызметкерлердің гигиенасы
2.3 Қол деконтаминациясы
2.4 Дезинфекция
III Қорытынды
IV Пайдаланылған әдебиеттер
КІРІСПЕ

Медициналық қызметті ұйымдастырудың бірінші реттік
міндеттерінің бірі – инфекциялық қауіпсіздікті қамтамасыз етіп,
аурухана ішілік инфекциялардың өрістеуін болдырмау.
Санитария және эпидемияға қарсы тәртіп – бұл ұйымдық кешен,
гигиеналық және эпидемияға қарсы, ауруханаішілік
инфекцияларды алдын алуға арналған санитарлық эпидемиялық
іс – шараның кешені.
Санитарлық – эпидемияға қарсы режимге қойылатын негізгі
талаптар ҚР ДСМ бұйрықтары және нұсқауларымен, санитарлық
нормамен немесе ережелермен (СНжЕ) реттелінеді. Эпидемиолог
ЕАМ санитарлық–гигиена және эпидемияға қарсы тәртіптің
зерттемесін жасайды, санитарлық-алдын-алу іс-шараның
орындалу жауапкершілігі бас медбикеге, бөлімнің аға
медбикелеріне артылады
Аурухананың санитарлы жағдайы мекеменің жабдықтары мен
аспаптарында санитарлы-эпидемияға қарсы талаптарын
ұстанумен анықталады. Барлық бөлмелер таза ұсталынуы қажет.
Алдын-алу-эпидемияға қарсы іс-шараларды қамтамасыз ету,
инфекциялардың таралуын алдын алу, санитарлы-гигиеналық
режимді қамтамасыз ету үшін тазалау жұмыстарын жасайды .
ДЫМҚЫЛ ЖИНАУ

Палатаға (еден, жиҺаз, құрылғылар,
терезенің алды, есіктер) тәулігіне 2 рет
жүргізіледі (терезенің жақтаулары,
жиҺаздар дымқыл шүберекпен сүртіледі,
еден жуылады); жуу ерітіндісін 1 рет қосу
арқылы (10 л суға 50 г құрғақ зат), 2-ші
рет бекітілген концентрациядағы
дезинфекциялақ затты қолдану арқылы
жүргізіледі
ГЕНЕРАЛЬДЫ ЖИНАУ
Бөлім ше пал аталарын, функционал ьды
бөлмелерге қорытынды жинау дезинфекциялық
заттарды қолдану арқылы айына 1 рет және
эпидемиологиялық көрсеткіш бойынша
қабырға, еден, құралдар, инвентарьлар, жарық
шамдарды өңдеумен жүзеге асырылады.
Операциялық блок, таңу, босану бөлмелері,
егу, манипуляциялық, стерилизациялық
бөлмелер, қарқынды емдеу бөлмелеріне
қорытынды жинау аптасына 1 рет жүргізіледі.
Қ орытынды ж инау кезінде бөлм енің төбесі,
қабырғалар, кереуеттер, тумбалар, үстел және
ас жиҺаздарды сүртуге болады:
а) 0,5% ж уу ерітіндісі (10 л су ға 50 г ұнтақ
немесе жуғыш қасиеті бар дезинфекциялық
ерітінді) және таза сумен шаю;
б) шаю немесе сүрту әдісі бойынша 10 л сумен
беткейлер сумен жуылып, кептіріледі
(қабырғалар, жиһаздар, аппараттар, аспаптар).
Бөлм е өндеуден өткеннен кейін
дезинфекциялық ерітіндінің белгілі
экспозициясына жабылады, экспозициядан
кейін, бөлмені желдетеді. Барлық беткейлер
таза мата арқылы сумен жуылып, кептіріледі
(қабырғалар, жиһаздар, аппараттар, аспаптар).
ҚОРЫТЫНДЫ ДЕЗИНФЕКЦИЯ
Науқас шыққан соң, ауыстырылған
соң, өлімінен кейін бос қалған
палатада қорытынды типті
дезинфекция жасалады.
Қорытынды дезинфекция – науқас
ауруханадан шыққаннан кейін, басқа
бөлімшеге ауысқаннан кейін, немесе
қайтыс болғаннан кейін, босаған
палатада қорытынды дезинфекцияға
сәйкес дымқыл жинау басталады.
Қорытынды дезинфекцияға сәйкес
жинау мынадай әдіспен жүргізіледі,
бөлменің төбесін, қабырғаларды,
төсектерді, тумбаларды, үстелдерді
және де басқа жиһаздарды бекітілген
концентрациямен дымқыл матаны
дезинфекциялық ерітіндіге малып
алып шаю, сүрту
ЖИНАУҒА АРНАЛҒАН ҚҰРАЛ-
ЖАБДЫҚТАРДЫҢ ЗАРАРСЫЗДАНДЫРЫЛУЫ

Дезинфекциялық Концентрациясы Экспозициясы
заттың атауы

Хлорамин Б 1%, 3% 120 мин. 60 мин.

Дезактин 0,2 % 60 мин.

Хлорлы әк 3% 1 % 60 мин. 120 мин.

Су тегінің асқын тотығымен 6% 60 мин.
жууға арналған затпен 0,5%
ҚЫЗМЕТКЕРДІҢ ГИГИЕНАСЫ

Жеке ба с гигиенасыны ң ережесіне: күнд елікті душ немесе
ванна , хала тты ң және ба сқа жеке киімдердің жуы луы ;
а уы зды ң және мұрынны ң (бірреттік маска ны киюі)
қорғ ануы ; а да мдар жан ында тұрғ ан кезде жөтелгенде
және түшкірген де ба сты ба сқа жаққа бұру, қолды жуу
Ста циона рда қыз мет а тқа рушы персона л а уы сы мды жұмыс
киімі н: хала т (хиру ргиялық киім), қа лпақ, бір реттік
қолға птар, ма скала р па йд ала нуы қа жет. Медицина лық
киімні ң аймақтары жеке киімді толы қтай жа буы тиіс.
Ш аштың б арлы ғы толы қтай қа лпақпен жабы луы тиіс.
А уы сымд ы а яқ киім тоқусы з ма териа лдан, дезинфекция
үшін жеті мді, ыңғ айлы және шусы з (биік өкшесіз) болуы
керек. Жұмы с орнынд а шәркей лерді ки юге рұқсат
етілмейді. Макияж бары нша та биғи болуы қа жет. Бары нша
а роматта лға н дезод арантпен және әтірді пайд ала нба уға
ты рысу керек, себебі олар на уқа ста рға а ллергиялы қ әсер
көрсетуі мүмкін. Медици налы қ қы зметкерден жа ғы мсыз
киім, темекінің иісі шықпа у керек.
ҚОЛ ДЕКОНТАМИНАЦИЯСЫ
(ӨНДЕУ)
Қол деконтаминациясы – АІЖ (аурухана ішілік
инфекция)алдын-алуға арналған ең маңызды іс–
шара. Қолдың тиімді өңделуі үшін керек шарттар:
қысқартылған тырнақтар, тырнақ бояуының және
жасанды тырнақтардың, қолда сағат және
әшекей бұйымдардың болмауы. Медициналық
қызметкер әрбір науқасты қарар алдында, іс-
шараның алдында және аяғында, бөлмені ағымды
жинастырудан кейін, киімін ауыстырғаннан кейін,
әжетханаға барғаннан кейін және т.б. қолын
жууға міндетті
Қолдың деконтаминациясының үш деңгейін белгілейді:
әлеуметтік, гигиеналық, хирургиялық.
ӘЛЕУМЕТТІК ДЕҢГЕЙ

.

(қолдың әдеттегі жууы) – аз ластанған қолды
сумен немесе сабынмен жуу (зарарсыздан-
дырғыштар қолданылмайды) терідегі көп
мөлшердегі транзиторлы микроорганизмдерді
жояды. Қолды әлеуметтік өңдеу тамақты
пайдаланар алдында, әжетханадан соң,
наусқасты тексерерде және тексеріп болғаннан
соң, қол ластанғаннан соң өткізіледі.
Қолды жуу үшін зарарсыздан-
дырылған заттарды пайдалану; бұл
микроорганизмдерді жоюға және
кетіруге арналған өте тиімді әдіс. ГИГИЕНА
Қолдың гигиеналық өңдеуі алдымен ЛЫҚ
инвазия рәсімнің орындалуымен
ДЕҢГЕЙ
ескеріледі, иммунитеті төмен
науқасты тексеріп болғаннан соң,
жаралармен немесе несеп
шығаратын катетермен жұмыс
жасағаннан соң, қолғапты киерде
және қолғапты шешкеннен соң,
ағзадағы биологиялық сұйықтықпен
жанасқанда немесе микробтық
ластанудан соң пайдаланылады.
Қолды гигиеналық өңдеу 2
кезеңнен тұрады:
қолды механикалық тазалау және
антисептикпен қол терісін
залалсыздандыру
ХИРУРГИЯЛЫ
ДЕҢГЕЙ

әр хирургиялық
а р а л а с у л а р да
жүргізіледі,
е м д е л у ш і н і ң т е р і де г і
жабынның
тұтастығының
бұзушылығымен
жүргізіледі,
м и к р о о р г а н и з м де р д і ң
операциялық жараға
н е м е с е о п е р а ц и я да н
кейінгі инфекциялық
қозуға әсер етуін
алдын – алу үшін
жүргізіледі.
ҚОЛДЫ ӨҢДЕУДІҢ
ЕРЕЖЕЛЕРІ:
Механикалық өңдеуден айырмашылығы, хирургиялық өңдеуге білекті
тазалау кіреді, кептіру үшін стерилді майлықтар пайдаланылады, ал
қолды жуу кем дегенде 2 минутқа созылады
Кептіргеннен кейін қосымша тырнақасты мен тыр нақ ж аны бір реттік
стерильді ағаш таяқшамен, зарарсыздандырылған дымқыл ертіндімен
өңделеді. Шөткелерді қолдану маңызды емес.
Егер бәрібірде шөткел ер қол даныл са, онд а әрқашан стерильді ж ұмсақ
немесе автоклавтауға төзімді шөткелерді, сонымен қатар шөткелерді тек
қана тырнақаралық үйінділер үшін немесе жұмыс ауысуының бірінші
өңдеуінде пайдалану керек.
EN-1500-дің тізбектел ген қатал қозғал ысын сақтай отыр ып, механикалық
өңдеуден кейін, кептірмей тұрып, қолдың жалғауларына 3 мл-дей
зарарсыздандырғыш жағылады («Оллсепт про», «Спитадерм»,
«Стериллиум», «Октенидерм» және т.б.), сосын ол теріге сіңеді. Теріге
зарарсыздандырғыш жағу процедурасы кем дегенде 2 рет жүргізіледі,
зарарсыздандырғыштың ортақ шығыны – 10 мл, емшараның толық уақыты
– 5 минут.
Стерильді қолғапты тек қана құрғақ қолға киеді. Қ ол ғаппен ж ұмыс ж асап
жатқанда 3 сағаттық өңдеуден кейін басқа қолғапқа ауыстырып жұмыс
жасау керек.
Қолғаппен жұмыс жасап болғаннан соң қолды тағы да майлықпен
сүртеміз, дымқыл теріні зарарсыздандырғышпен, сосын сабынмен жуып,
жұмсартатын креммен ылғалдандырылады
Дезинфекция
Дезинфекция(залалсыздандыру)- қоршаған ортадағы
адам үшін бактериалды споралардан басқа патогенді
микроорганизмдерді жою үдерісі; бұл термин
жансыз нәрселерге негізделген,биологиялық тіндер
үшін “антисептика” термині қолданылады.
Дезинфекция түрлері:
Алдын-алу немесе профилактикалық
Ошақты: ағымды және қорытынды
Алдын алу дезинфекция- анықталған инфекция көздері болмаған
жағдайда жүргізіледі. Алдын-алу дезинфекциясының мақсаты-
пациенттің қолданған құралдарын жүйелу түрде залалсыздандыру
жолымен басқа адамдарға жұғу қауіпін азайту.
Ошақты залалсыздандыру- ауырған адам мен малдың қасында болып,
олар сауығып кеткенге дейін күнделікті бақылау жүргізіп отыру, ауруды
емдеуге алып кете салысымен және аурудан жазылып кеткеннен кейін
немесе ауру өліп қалғаннан кейін бірден кешікпей
ауру орнын толық өңдеуден өткізу.
Дезинфекция әдістері:
Механикалық
Физикалық
Химиялық
Комбинирленген немесе аралас;
Залалсыздандырудың механикалық әдісі
Бұл тәсіл нысандарда микроорганизмдердің концентрациясын
төмендетуге негізделген. Инфекцияның пайда болуына қоздырғыштың
дозасы үлкен әсер етеді. Бөлмені және жиһазды ылғалды
тазарту,сыпыру,шаңсорғышпен өңдеу,бөлме ауасын тазарту,жуып-шаю
және жуу, қолды жуу микроорганизмдерді жою кезінде қолданылады.
Дезинфекцияның физикалық әдісі
Дезинфекцияның физикалық әдісі түрлі физикалық
факторлардың әсерімен микроағзаларды жоюға негізделеді.
Күен сәулелері, қайнату, пастеризация, кептіру, үтіктеу,
өртеу, күйдіру мен тесу, ультракүлгіндік сәулелендіру
жатады.
Дезинфекциялық заттарға қойылатын негізгі
талаптар:
жоғары бактерицидтілік;
адамдарға зиянсыз болуы;
өңделуші заттардың құртылуын болдырмауы;
суда еруі;
сақтаудағы тұрақтылығы;
қолданудағы ыңғайлылығы;
органикалық заттардың қатысуымен бактерицидті әсерінің
сақталуы;
Қазақстан Республикасында қолдануға рұқсат етілген
дезинфекциялық құралдар
«Деохлор» құралы; «ДЕЗ-ХЛОР» дезинфекциялық құралы;
«Вапусан» дезинфекциялық құралы; «ДП-Алтай»
дезинфекциялық құралы ,
«Санивап» дезинфекциялық құралы
«ДЕОХЛОР» ҚҰРАЛЫ
С А Л М А Ғ Ы 3 ,4 Г Қ А М Т И Т Ы Н Д Ә Р І Л Е Р
ТҮРІНДЕ КЕЛЕДІ. БАКТЕРИЯЛЫҚ ТУЫНДАУ
СЕБЕБІ БАР ИНФЕКЦИЯЛАР КЕЗІНДЕ (ӨКПЕ
ҚҰРТ АУРУЫ МЕН АУРУХАНА ІШІЛІК
ИНФЕКЦИЯЛАРДЫ ТУЫНДАТУШЫЛАР),
ВИРУСТЫ ИНФЕКЦИЯЛАР КЕЗІНДЕ (ЖИТС,
ПАРЕНТЕРАЛЬДЫ ЖҰҒУ МЕХАНИЗМДІ
Г Е П А Т И Т Т Е Р ), Т Ү Р Л І С А Л А Л Ы Е А М - Д Е Г І
ҚЫШЫМА ҚОТЫР ТУЫНДАУ СЕБЕБІ БАР
И Н Ф Е К Ц И Я Л А Р К Е З І Н Д Е (К Ү Н Д Е Л І К Т І
ЖӘНЕ ЖАППАЙ ЖИНАСТЫРУ ЖҮРГІЗУ
Ү Ш І Н ), Б А Л А Л А Р М Е К Е М Е Л Е Р І Н Д Е Г І
ИНФЕКЦИЯЛЫҚ ОШАҚТАР КЕЗІНДЕ
(ҚОРЫТЫНДЫ ДЕЗИНФЕКЦИЯ ЖҮРГІЗУ
ҮШІН) БӨЛМЕДЕГІ ЖИҺАЗ, САНИТАРЛЫҚ-
ТЕХНИКАЛЫҚ ҚҰРАЛ-ЖАБДЫҚТАР, ТӨСЕК
Ж А Б Д Ы Қ Т А Р Ы , Ы Д Ы С - А Я Қ , ОЙ Ы Н Ш Ы Қ Т А Р ,
МЕДИЦИНАЛЫҚ ҚҰРАЛ-ЖАБДЫҚТАРДЫ
ДЕЗИНФЕКЦИЯЛАУ ҮШІН ҚОЛДАНЫЛАДЫ.
АУРУЛАРДЫ АЛДЫН-АЛУ МАҚСАТЫНДА
0 , 0 1 5 % Е Р І Т І Н Д І П А Й Д А Л А Н Ы Л А Д Ы (1
Д Ә Р І Н І 1 0 Л И Т Р С У Ғ А Е Р І Т Е М І З ).
«ДЕЗ-ХЛОР» ДЕЗИНФЕКЦИЯЛЫҚ
ҚҰРАЛЫ
дихлоризоциануралық қышқылдың
натрий тұзы. Ол салмағы 3,35 гр-
дық хлорлы иісті ақ дәрілер түрінде
шығарылады. Бұл дезинфекциялық
құралдың микробқа қарсы әсері
бактерияларға (өкпе құрт ауруы
микобактериясын қоса айтқанда),
вирустарға (полиомиелит,
энтеровирус инфекциялары,
Коксаки, ЕСНО, энтеральды және
парентеральды гепатиттер, ЖИТС
инфекциясы, тұмау, «H5N1 құс
тұмауы», ЖРВИ, герпетикалық,
аденовирустық және т.б.
инфекциялар), Кандида текті
қышыма қотыр, дерматофиттерге
бағытталады.
«ДП-АЛТАЙ» ДЕЗИНФЕКЦИЯЛЫҚ
ҚҰРАЛЫ
белсенді заты ретінде
т рихлори циануралық
қышқ ылын қамти ды. Салмағы
5 г -дық хлорлы иі сі бар дәрі
қа лпында шығарылады. Оның
мик робқа қарсы әсері жүреді:
грамм оң және гра мм т ері с
бактери яларға (өкпе құрт ы
мик обакт ериясын қос қанда ),
в ируст арға (энтеро вирус тық
и нф екциялардың
қо здырғышт ары –
полиомиели т, К окс аки, ЕСНО;
энтера льды және
парент еральды гепат итт ер,
В ИЧ- инфекц ияс ы, тұмау, « құс »
т ұм ауы H5NI, герпети калық ,
ци томега ло вирус тық,
а денов ируст ық
и нф екциялар),қышыма қотыр.
Дезинфекциялық перепараттармен
жұмыс істеу кезіндегі сақтық
шаралары

Медициналық қызметкер күнделікті химиялық заттардың
кедергі әсеріне ұшырау қаупіне ұшырайды, сондықтан
қауіпсіздік мақсатында қауіпті минимумға дейін
төмендететін шараларды ұстану қажет.
Қолданылатын химиялық заттарға жоғары сезімталдығы
барларға олармен жұмыс істеуден шектетеді.
Дезинфекциялық заттардан жұмыс ерітінділерін
дайындау жақсы желдетілген бөлмелерде жүргізіледі.
Ерітінділерді және өңделетін объектілерді тығыз
жабылатын сыйымдылықта сақтау.
Препараттардың қосалқы қорларын ортақ қолданылатын
жерлерден қол жетімсіз жерде қараңғы ыдыста, құрғақ,
қараңғы және салқын жерде сақтау.
Барлық дезинфекциялық заттар мен ерітінділер
сыртында аты, концентрациясы, жасалған күні және
сақталу мерзімі көрсетілген этикеткалары болуы керек.
III ҚОРЫТЫНДЫ

Дезинфекция шаралардың негізгі мақсаты –
қоздырғыштарды инфекция көзінен қабылдағыш
адамдарға беру жолында жою болғандықтан,
әрбір жұқпалы ауру жағдайынада
қоздырғыштардың берілу механизмі, таралу
факторлары мен жолдарының ерекшеліктеріне
орай шараларды әр түрлі өткізу
IV ПАЙДАЛАНЫЛҒАН
ӘДЕБИЕТТЕР

К 42 Клиникаға кіріспе: Оқулық,
том I. – Қарағанды – 2015 – 266
б. С.М. КАБИЕВА, А.Т.
ТУЙМЕБАЕВА, Н.Т. АБИЛЬДИНА,
С.У. ЖУНУСОВА, Г.Л. АЛИШЕВА

Ұқсас жұмыстар
МИКРОФЛОРАСЫ ӨТКІНШІ МИКРООРГАНИЗМДЕР
Хирургтың қолын өңдеу техникасы
АНТИСЕПТИКАЛЫҚ ЗАТТАРДЫҢ ӘСЕР ЕТУ МЕХАНИЗМІ
ҚОЛДЫ ХЛОРГЕКСИДИН ЕРІТІНДІСІМЕН ӨҢДЕУ
Жібектің стерилизациясы
Гигеналық деңгейде қолды өңдеу
Науқасты назогастральді зондпен тамақтандыру
Кию көрсеткіштері
Хирургиялық аурулар кезіндегі ветеринариялық шараларды ұйымдастыру және олардың экономикалық тиімділігі
Өндірістік роботтың жетек басқару жүйесін жобалау
Пәндер