Пектиндік заттарды анықтау



Пектиндік заттарды анықтау
Орындаған: Юсупова Құндыз
Тұрлығұл Балнұр
Мамандық: ТПП-20-1К
Қабылдаған: Джумабекова Г. Ш

Жоспары: Кіріспе 1. Пектинге жалпы сипаттама 2. Пектиннің пайдасы 3. Эксперименттер Қорытынды

ПЕКТИННІҢ ЖАЛПЫ СИПАТТАМАСЫ Пектиннің ашылуы шамамен 200 жыл бұрын болған. Бұл ашуды француз химигі Анри Браконно жасады, ол қара өрік шырынынан пектинді бөліп алды. Пектин грек тілінен аударғанда «мұздатылған«(Ескі грек тілінен πηκτός) . Бұл галактурон қышқылының қосылыстарының бірі және барлық жоғары өсімдіктерде бар. Жемістер мен балдырлардың кейбір түрлері оған әсіресе бай.


Пектинді күнделікті тұтыну мақсатқа байланысты. Мысалы, қандағы холестеринді төмендету үшін күніне шамамен 15 грамм пектинді тұтыну жеткілікті. Егер сіз салмақ жоғалтқыңыз келсе, онда тұтынылатын пектин мөлшерін 25 грамға дейін арттыру керек.
500 грамм жемісте тек 5 грамм пектин бар екенін ескеру қажет. Сондықтан сізге күн сайын 1, 5-тен 2, 5 кг-ға дейін жеміс жеуге немесе тамақ өнеркәсібінде өндірілетін пектинді қолдануға тура келеді.
ПЕКТИНГЕ КҮНДЕЛІКТІ ҚАЖЕТТІЛІК

9-14
18-30
6, 1-19, 9
5, 3-9, 6
4, 2-12, 6

Адам үшін пектиндерге тәуліктік қажеттілік 5-8 грамм, ал радиоактивті ластану жағдайында - кемінде 15-16 грамм.

ПЕКТИНГЕ ҚАЖЕТТІЛІК АРТЫП КЕЛЕДІ:
организмге қажет емес ауыр металдармен, пестицидтермен және басқа заттармен уланған кезде;
қандағы қанттың жоғары мөлшері;
жоғары холестерол;
іш қату;
жұқпалы аурулар;
артық салмақ;
онкологиялық аурулар.
ПЕКТИНГЕ ҚАЖЕТТІЛІК ТӨМЕНДЕЙДІ:
Күн сайын біздің денемізге пайдалы емес әр түрлі заттардың көп мөлшеріне тап болуымызға байланысты диетологтар пектиннің күнделікті тұтынылуын азайтуға кеңес бермейді. Әрине, егер оған аллергиялық реакциялар болмаса, бұл өте сирек кездеседі.

ПЕКТИННІҢ ПАЙДАЛЫ ҚАСИЕТТЕРІ ЖӘНЕ ОНЫҢ АҒЗАҒА ӘСЕРІ
Пектин асқазан-ішек жолына түскен кезде онда шырышты қабықты тітіркенуден сақтайтын желе тәрізді зат түзіледі.
Пектинді ауыр металдардың тұздарымен немесе токсиндермен байланыста болған кезде, пектин ерімейтін және шырышты қабыққа зиянды әсер етпестен организмнен шығарылатын қосылыс түзеді.
Пектин қалыпты перистальтиканы қалпына келтіруге көмектеседі және іш қатудың тиімді құралы болып табылады.

Эксперименттер №1 Азық-түліктегі пектинді заттарды анықтау

1. Аналгин + лимон қышқылы ерітіндісі Бірінші минутта өзгеріс жоқ Үш минуттан кейін ерітінді бұлтты болады. 5 минуттан кейін - ақ эмульсия
2. Парацетамол капсуласы + лимон ерітіндісі
қышқылдар.
Бірінші минутта ашық сары түс пайда болды
Ерітінді сары қоңырға айналады
5 минуттан кейін - ерітіндісі қоңыр
3. Витамин E (токоферол ацетаты) +ерітінді лимон қышқылдар.
Бірінші минутта өзгеріс жоқ
Қабық ісінген
5 минуттан кейін - капсула ісінді

№2 Үй жағдайында пектин заттарын алу.


Тамақ өнеркәсібі Кәмпиттер Пастилазефир Мармелад Желе Сүт десерттері Йогурт Балмұздақ Майонез Кетчуп Шырын сусындар
Пектинді заттардың қолданылу аймақтары
Косметика өнеркәсібі
Маскалар
Крем
Гельдер
Фармацевтика және медицина
Инкапсуляциялық препараттар

Қорытынды: Пектиндік заттардың тірі жасушалардағы рөліне, олардың құрамында қандай өнімдер бар және олардың ағзаға қалай әсер ететініне көзім жетті. Адамның рационында міндетті түрде осы заттардан тұратын өнімдер болуы керек: банан, алма, киви, қауын, цитрус жемістері, йогурттар. Пектинді заттарды үйде алуға болады және оларды жұмсақ емдеу және аурулардың алдын алу үшін қолдануға болады. Пектиндік заттар тірі организмдердің жасушаларын деструктивті әрекеттен қорғайды деген гипотеза алға қойылды: оларды тамақ өнімдерінде анықтауға және бөліп алуға болады: ас қорыту жүйесінің ауруларының алдын алу үшін қолданылады, ағзадағы холестерин деңгейін реттейді - расталды. Мен барлығына денсаулығын сақтау үшін пектин заттары бар өнімдерді қолдануға кеңес беремін.

Назарларыңызға рақмет!
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz