Пектиндік заттарды анықтау


Slide 1

Пектиндік заттарды анықтау

Орындаған: Юсупова Құндыз

Тұрлығұл Балнұр

Мамандық: ТПП-20-1К

Қабылдаған: Джумабекова Г. Ш

Slide 2

Жоспары: Кіріспе 1. Пектинге жалпы сипаттама 2. Пектиннің пайдасы 3. Эксперименттер Қорытынды

Slide 3

ПЕКТИННІҢ ЖАЛПЫ СИПАТТАМАСЫ Пектиннің ашылуы шамамен 200 жыл бұрын болған. Бұл ашуды француз химигі Анри Браконно жасады, ол қара өрік шырынынан пектинді бөліп алды. Пектин грек тілінен аударғанда «мұздатылған«(Ескі грек тілінен πηκτός) . Бұл галактурон қышқылының қосылыстарының бірі және барлық жоғары өсімдіктерде бар. Жемістер мен балдырлардың кейбір түрлері оған әсіресе бай.

Slide 4 Slide 5

Пектинді күнделікті тұтыну мақсатқа байланысты. Мысалы, қандағы холестеринді төмендету үшін күніне шамамен 15 грамм пектинді тұтыну жеткілікті. Егер сіз салмақ жоғалтқыңыз келсе, онда тұтынылатын пектин мөлшерін 25 грамға дейін арттыру керек.

500 грамм жемісте тек 5 грамм пектин бар екенін ескеру қажет. Сондықтан сізге күн сайын 1, 5-тен 2, 5 кг-ға дейін жеміс жеуге немесе тамақ өнеркәсібінде өндірілетін пектинді қолдануға тура келеді.

ПЕКТИНГЕ КҮНДЕЛІКТІ ҚАЖЕТТІЛІК

Slide 6

9-14

18-30

6, 1-19, 9

5, 3-9, 6

4, 2-12, 6

Slide 7

Адам үшін пектиндерге тәуліктік қажеттілік 5-8 грамм, ал радиоактивті ластану жағдайында - кемінде 15-16 грамм.

Slide 8

ПЕКТИНГЕ ҚАЖЕТТІЛІК АРТЫП КЕЛЕДІ:

организмге қажет емес ауыр металдармен, пестицидтермен және басқа заттармен уланған кезде;

қандағы қанттың жоғары мөлшері;

жоғары холестерол;

іш қату;

жұқпалы аурулар;

артық салмақ;

онкологиялық аурулар.

ПЕКТИНГЕ ҚАЖЕТТІЛІК ТӨМЕНДЕЙДІ:

Күн сайын біздің денемізге пайдалы емес әр түрлі заттардың көп мөлшеріне тап болуымызға байланысты диетологтар пектиннің күнделікті тұтынылуын азайтуға кеңес бермейді. Әрине, егер оған аллергиялық реакциялар болмаса, бұл өте сирек кездеседі.

Slide 9

ПЕКТИННІҢ ПАЙДАЛЫ ҚАСИЕТТЕРІ ЖӘНЕ ОНЫҢ АҒЗАҒА ӘСЕРІ

Пектин асқазан-ішек жолына түскен кезде онда шырышты қабықты тітіркенуден сақтайтын желе тәрізді зат түзіледі.

Пектинді ауыр металдардың тұздарымен немесе токсиндермен байланыста болған кезде, пектин ерімейтін және шырышты қабыққа зиянды әсер етпестен организмнен шығарылатын қосылыс түзеді.

Пектин қалыпты перистальтиканы қалпына келтіруге көмектеседі және іш қатудың тиімді құралы болып табылады.

Slide 10

Эксперименттер №1 Азық-түліктегі пектинді заттарды анықтау

Slide 11

1. Аналгин + лимон қышқылы ерітіндісі Бірінші минутта өзгеріс жоқ Үш минуттан кейін ерітінді бұлтты болады. 5 минуттан кейін - ақ эмульсия

2. Парацетамол капсуласы + лимон ерітіндісі

қышқылдар.

Бірінші минутта ашық сары түс пайда болды

Ерітінді сары қоңырға айналады

5 минуттан кейін - ерітіндісі қоңыр

3. Витамин E (токоферол ацетаты) +ерітінді лимон қышқылдар.

Бірінші минутта өзгеріс жоқ

Қабық ісінген

5 минуттан кейін - капсула ісінді

Slide 12

№2 Үй жағдайында пектин заттарын алу.

Slide 13 Slide 14

Тамақ өнеркәсібі Кәмпиттер Пастилазефир Мармелад Желе Сүт десерттері Йогурт Балмұздақ Майонез Кетчуп Шырын сусындар

Пектинді заттардың қолданылу аймақтары

Косметика өнеркәсібі

Маскалар

Крем

Гельдер

Фармацевтика және медицина

Инкапсуляциялық препараттар

Slide 15

Қорытынды: Пектиндік заттардың тірі жасушалардағы рөліне, олардың құрамында қандай өнімдер бар және олардың ағзаға қалай әсер ететініне көзім жетті. Адамның рационында міндетті түрде осы заттардан тұратын өнімдер болуы керек: банан, алма, киви, қауын, цитрус жемістері, йогурттар. Пектинді заттарды үйде алуға болады және оларды жұмсақ емдеу және аурулардың алдын алу үшін қолдануға болады. Пектиндік заттар тірі организмдердің жасушаларын деструктивті әрекеттен қорғайды деген гипотеза алға қойылды: оларды тамақ өнімдерінде анықтауға және бөліп алуға болады: ас қорыту жүйесінің ауруларының алдын алу үшін қолданылады, ағзадағы холестерин деңгейін реттейді - расталды. Мен барлығына денсаулығын сақтау үшін пектин заттары бар өнімдерді қолдануға кеңес беремін.

Slide 16

Назарларыңызға рақмет!


Ұқсас жұмыстар
Құрамында май, май тәріздес заттары
Микробиология
Адам тініндегі негізгі көмірсулар және олардың биологиялық мәні. Көмірсулар - жасушаның құрылымдық - функционалдық компоненттері
Крахмал және крахмалды өсімдіктер
Психоактивті зат
ДӘРІЛІК ЗАТТАРДЫ САПАЛЫҚ АНЫҚТАУДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ӘДІСТЕРІ
Тағам өнеркәсібінде қолданылатын ашытқылар, зең саңырауқұлақтар мен бактериялар
Химиялық барлауды бақылау құралдары
Дәрілік заттар айналымы саласындағы қатынастарды мемлекеттік реттеу
Дәрілік препараттардың қауіпсіздігі мен пайдасын анықтау
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz