Пектиндік заттарды анықтау




Презентация қосу
Пектиндік заттарды
анықтау

Орындаған: Юсупова Құндыз
Тұрлығұл Балнұр
Мамандық: ТПП-20-1К
Қабылдаған: Джумабекова Г.Ш
Жоспары:
Кіріспе
1. Пектинге жалпы сипаттама
2. Пектиннің пайдасы
3. Эксперименттер
Қорытынды
ПЕКТИННІҢ ЖАЛПЫ СИПАТТАМАСЫ
Пектиннің ашылуы шамамен 200 жыл бұрын болған. Бұл
ашуды француз химигі Анри Браконно жасады, ол қара өрік
шырынынан пектинді бөліп алды. Пектин грек тілінен
аударғанда «мұздатылған«(Ескі грек тілінен πηκτός). Бұл
галактурон қышқылының қосылыстарының бірі және барлық
жоғары өсімдіктерде бар. Жемістер мен балдырлардың кейбір
түрлері оған әсіресе бай.
ПЕКТИНГЕ КҮНДЕЛІКТІ
ҚАЖЕТТІЛІК
Пектинді күнделікті тұтыну
мақсатқа байланысты. Мысалы,
қандағы холестеринді төмендету
үшін күніне шамамен 15 грамм
пектинді тұтыну жеткілікті. Егер сіз
салмақ жоғалтқыңыз келсе, онда 500 грамм жемісте тек 5
тұтынылатын пектин мөлшерін 25 грамм пектин бар екенін
грамға дейін арттыру керек. ескеру қажет. Сондықтан
сізге күн сайын 1,5-тен 2,5 кг-
ға дейін жеміс жеуге немесе
тамақ өнеркәсібінде
өндірілетін пектинді
қолдануға тура келеді.
9-14
5,3-9,6
4,2-12,6

6,1-19,9 18-30
Адам үшін пектиндерге тәуліктік қажеттілік 5-8 грамм,
ал радиоактивті ластану жағдайында - кемінде 15-16
грамм.
ПЕКТИНГЕ ҚАЖЕТТІЛІК
АРТЫП КЕЛЕДІ:
• организмге қажет емес ауыр
металдармен, пестицидтермен
және басқа заттармен уланған
кезде;
• қандағы қанттың жоғары мөлшері;
• жоғары холестерол;
• іш қату; ПЕКТИНГЕ ҚАЖЕТТІЛІК
• жұқпалы аурулар; ТӨМЕНДЕЙДІ:
• артық салмақ; Күн сайын біздің денемізге пайдалы
• онкологиялық аурулар. емес әр түрлі заттардың көп мөлшеріне тап
болуымызға байланысты диетологтар
пектиннің күнделікті тұтынылуын азайтуға
кеңес бермейді. Әрине, егер оған
аллергиялық реакциялар болмаса, бұл өте
сирек кездеседі.
ПЕКТИННІҢ ПАЙДАЛЫ ҚАСИЕТТЕРІ ЖӘНЕ
ОНЫҢ АҒЗАҒА ӘСЕРІ
Пектин асқазан-ішек жолына түскен кезде онда
шырышты қабықты тітіркенуден сақтайтын желе тәрізді
зат түзіледі.
Пектинді ауыр металдардың тұздарымен немесе
токсиндермен байланыста болған кезде, пектин
ерімейтін және шырышты қабыққа зиянды әсер
етпестен организмнен шығарылатын қосылыс түзеді.
Пектин қалыпты перистальтиканы қалпына келтіруге
көмектеседі және іш қатудың тиімді құралы болып
табылады.
Эксперименттер
№1
Азық-түліктегі пектинді заттарды анықтау
1.Аналгин + лимон қышқылы
ерітіндісі
Бірінші минутта өзгеріс жоқ
Үш минуттан кейін ерітінді 2.Парацетамол капсуласы + лимон
бұлтты болады. ерітіндісі
5 минуттан кейін – ақ қышқылдар.
эмульсия Бірінші минутта ашық сары түс пайда
болды
Ерітінді сары қоңырға айналады
3.Витамин E (токоферол ацетаты) 5 минуттан кейін - ерітіндісі қоңыр
+ерітінді лимон қышқылдар.
Бірінші минутта өзгеріс жоқ
Қабық ісінген
5 минуттан кейін – капсула ісінді
№2
Үй жағдайында пектин заттарын алу.
Пектинді заттардың қолданылу
аймақтары
Тамақ өнеркәсібі Косметика өнеркәсібі Фармацевтика және
Маскалар медицина
Кәмпиттер Крем Инкапсуляциялық
Пастилазефир Гельдер препараттар
Мармелад
Желе
Сүт десерттері
Йогурт
Балмұздақ
Майонез
Кетчуп
Шырын сусындар
Қорытынды:
Пектиндік заттардың тірі жасушалардағы рөліне, олардың құрамында
қандай өнімдер бар және олардың ағзаға қалай әсер ететініне көзім жетті.
Адамның рационында міндетті түрде осы заттардан тұратын өнімдер болуы
керек: банан, алма, киви, қауын, цитрус жемістері, йогурттар. Пектинді заттарды
үйде алуға болады және оларды жұмсақ емдеу және аурулардың алдын алу үшін
қолдануға болады. Пектиндік заттар тірі организмдердің жасушаларын
деструктивті әрекеттен қорғайды деген гипотеза алға қойылды: оларды тамақ
өнімдерінде анықтауға және бөліп алуға болады: ас қорыту жүйесінің
ауруларының алдын алу үшін қолданылады, ағзадағы холестерин деңгейін
реттейді - расталды. Мен барлығына денсаулығын сақтау үшін пектин заттары
бар өнімдерді қолдануға кеңес беремін.
Назарларыңызға рақмет!

Ұқсас жұмыстар
Құрамында май, май тәріздес заттары
Микробиология
Адам тініндегі негізгі көмірсулар және олардың биологиялық мәні. Көмірсулар - жасушаның құрылымдық - функционалдық компоненттері
Крахмал және крахмалды өсімдіктер
Психоактивті зат
ДӘРІЛІК ЗАТТАРДЫ САПАЛЫҚ АНЫҚТАУДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ӘДІСТЕРІ
Тағам өнеркәсібінде қолданылатын ашытқылар, зең саңырауқұлақтар мен бактериялар
Дәрілік заттар айналымы саласындағы қатынастарды мемлекеттік реттеу
Дәрілік препараттардың қауіпсіздігі мен пайдасын анықтау
Химиялық заттарды тазалаудың әдістері
Пәндер