Дезинфекцияның түрлері




Презентация қосу
ЕПМдегі дезинфекцияның
өткізілуіне қатысу
Жоспар
I.Кіріспе
II.Негізгі бөлім
1.Дезинфекцияның түрлері
2.Дезинфекцияның тәсілдері
3.Зарарсыздандырушы заттардың
жарамдылығын бақылау түрлері
III.Қорытынды
IV.Пайдаланылған әдебиеттер
Дезинфекция- дегеніміз жұқпалы
аурулармен
бактериалдық қоздырғыштардың,вирустық
этиологиялардың алдын алу шаралар
кешені.
Дезинфекцияның тиімділігіне әр түрлі
факторлар әсер етеді. Олар:
Дезинфекция құралдарының әр түрлілігі
микроорганизмдердің биологиялық
орнықтылығына
Дезинфектанттың физикалық химиялық
қасиетіне
Өңдеу материалдарының сипатына
Обьектідегі микробтың жаппай
таралуына
Әсер ету экспозициясына
Қолдану мақсатына қарай зарарсыздандыру
екі түрге ажыратылады:
Профилактикалық
Ошақтық(күнделікті немесе ағымдық және
қорытынды).
Профилактикалық зарарсыздандыру-алдын
ала тағамдық өнімдерді дайындайтын және
сақтайтын жерлерді,малдан алынатын шикі зат
немесе тағамдық заттар сақтайтын
мекемелерді,мал қораларын,астық
қоймаларын,емхана және
ауруханаларды,әжетханалар мен қоқыс
жинайтын орындарды арнайы тәсілдер
қолданып өңдеу.ЕПМде АІИның алдын алу үшін
жүргізіледі.
Ошақтық зарарсыздандыру-ауырған
адам мен малдың қасында болып,олар
сауығып кеткенге дейін күнделікті
бақылау жүргізіп отыру,ауруды емдеуге
алып кете салысымен және аурудан
жазылып кеткеннен кейін немесе ауру
адам не мал өліп қалғаннан кейін
бірден ауру орнын толық өңдеуден
өткізу.Бұл зарарсыздандыру инфекция
ошағын алғашқы 6-12 сағат ішінде
қоздырғыштардан тазалау үшін
жүргізіледі.
Ошақты 3 түрге бөлінеді:
І.Күнделікті емдеу сауықтуыру
мекемелерінде бірнеше рет ылғалды
зарарсыздандыру ерітіндісімен жууды
айтамыз.Эпидемиялық ошақта күніне
бір рет жасалып
отырады.Мысалы:палатада күніне екі
рет,процедуралық бөлмеде үш
рет,асханада әр тамақтан
кейін,әжетханада ластанған
сайын,манипуляциялық бөлмеде,әр бір
манипуляциядан кейін
зарарсыздандыру жасап отырады.
ІІ.Қорытынды
Зарарсыздандыру мақсаты эпидемиялық ошақты
инфекциядан толық бір жолата тазарту.Ол бір рет
жасалынады,қалалық жерде 5-6 сағат ішінде,ал ауылдық
жерде 12сағат ішінде келесі жағдайларда жүргізілуі керек:
Науқасты ауруханаға жатқызғанда үйінде жасаукерек
Науқас жазылып шыққаннан кейін аурухана палатасына
жасау керек
Науқас басқа бөлімшеге ауыстырылғанда палатаға
жасалуы керек
Науқас қайтыс болғанда үйінде немесе палатада
жасалынуы керек.
ІІІ.Генеральды зарарсыздандыру
терапия бағыттағы бөлімшелерде
айына бір рет,ал хирургиялық
бөлімдерде және байлап таңу
бөлімшеде,босану залдарында,жаңа
туылған балалар,шала туылған
балалар,операция бөлімшесінде
аптасына бір рет жалпы жинастыру
жүргізіледі.
Дезинфекцияның тәсілдері:
Механикалық залалсыздандыруда
бөлмелерді жуып тазалап,қағу,ауасын
тазалау.Ауа мен суды бөгде заттармен
микробтардан тазалау үшін сүзгіштен
тазалау әдісі қолданылады.Механикалық
зарарсыздандыру микробтардан толық
арылу үшін жеткіліксіз,сондықтан оны
физикалық және химиялық
зарарсыздандырумен ұштастыру керек.
Физикалық зарарсыздандыру әдісіне
жататындар:
Ауамен
Ыстық бумен
Күн сәулесін қолдану
Ультракүлгін сәулелерді қолдану
Қалдықтарды өрттеу
Қайнату,пастеризация(6-7күн аралығында 60 С
температурада бірнеше рет
пастерилизациялау,экспозиция– 1сағат)
Дистельденген суда қайнату -30мин
Химиялық зарарсыздандыру-химиялық заттарды
қолдану (сутегінің асқын
тотығы,формалин,септакол,лезоформин,эрасан,гипохлори
д кальций)арқылы микроорганизмдерді жою. ЕПҰда
зарасыздаудың химиялық түрінің толық батыру әдісі жиі
қолданылады.Науқаспен қарым қатынаста болмайтын
заттар,оның бөлшектері үшін дәке,бөз шүберекті
дезинфекциялық ерітіндіге малып 2 рет сүрту әдісі
қолданылады. ЕПҰда дезинфекция үшін тек қана
денсаулық сақтау министрлігі,санэпид бақылаудың рұқсат
етілген ерітінділері қолданылады
Зарарсыздандырушы заттардың
жарамдылығын
Бақылау түрлері:
Визуальды немесе көзбен бақылау-
дезинфекциялық станция
қызметкері(лобарант,дәрігер)жүргізеді.
Бактериологиялық бақылау-
дезинфекциялық станция лобаранты
жүргізеді.(құрал саймандардан 1% мөлшерде
жағынды алынады)
Химиялық бақылау –құрғақ зат және
дезинфекциялық ерітінді сынамалары
алынады,дезинфекциялық лобороторияға
жіберіледі.
Зарасыздандыру шараларын өткізуге
арналған заттар және ол заттарға қойылатын
талаптар:
Дезинфекциялық шараларды жүргізу үшін
белгіленген рұқсат етілген заттар (эмаль
ыдыстар,пластмасса
контейнерлері,стерелизаторлар) қолданылады.
Ыдыстардың қақпағы болуы керек.
Ыдыстар мен қақпақтар маркерленген болуы
керек.
Қымбат құрал –жабдықтар(эндоскоптар
т.б)қосымша инструктивті әдістемелік
құжаттарға сай зарарсыздандырылады.
ҚОЛДАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР
WWW.GOOGLE.COM

Ұқсас жұмыстар
Дезинфекцияның әдістері
Дезинфекция түрлері, әдістері
Дезинфектанттардың сапасын саралау
Дезинфекция жүргізу тәртібі
Химиялық стерилизация
Дезинфекциялық ерітінді түрлері
Дезинфекциялау ерітінділері
Дезинфекциялық ерітінділер
Дезинфекция
1)ГОСТ және ОСТ,олардың су,ауа,топырақ,сүт,ет және мал шаруашылығы өнімдерін микробиологиялық және вирусологиялық бағалауға қажеттілігі 2)Дезинфекция тиімділігін бақылау
Пәндер