Қарт адамдардың тамақтану ерекшеліктері


Slide 1

Қарт адамдардың тамақтану ерекшеліктері

Slide 2

Жоспар

Кіріспе

Негізгі бөлім

Қарт адамдардың тамақтану ерекшеліктері

Тамақтану пирамидасы

Қорытынды бөлім

Қолданылған әдебиеттер

Slide 3

Денсаулығын сақтау үшін адамдар қалыпты салмақты ұстанып, дұрыс тамақтану керек. Жасы ұлғайған сайын адамның тәбеті нашарлайды. Сондықтанда денсаулықты және дене бітімінің жақсы қалпын сақтау үшін, ағзаға қоректік заттардың жеткізілуіне ерекше назар аударуымыз керек. Дәстүрлі тамақтану пирамидасы арнайы жасы ұлғайған адамдардың қажеттілігі үшін өзгертілген болатын. Оның басты ұстанымы жасы ұлғайған адамдарда энергетикалық қажеттіліктердің едәуір аз болуы, шамамен алғандағы калорияның күндізгі нормасы олар үшін 1200-1600 ккал. Жасы 70 тен асқан адамдар өзінің ағзаларын маңызды қоректік заттармен қамтамасыз ету үшін, тамақтануына ерекше көңіл бөлу керек.

Slide 4

Жасы ұлғайған адамдардың ас мәзіріндегі тамақтар әрбір санаттағы пайдалы заттар мен қаныққан болуы тиіс. Қарттардың ас мәзірінде көкөністер ерекше рөл атқарады. Еленбеген ұннан пісірілген өнімдер қарт адамдар үшін тамақтанудың негізі болып табылады. Сонымен қатар, ағзаны сұйықтықпен қамтамасыз ету өте маңызды. Күніне кем дегенде 8 стакан су ішу керек. Бұл бүйрек пен және ас қорытумен болатын қыйыншылықтардың алдын алуға көмектеседі. Жасы ұлғайған сайын ағызаның жұмыс істеуі баяулайды. Сондай - ақ, ас қорыту жүйесі де баяу жұмыс істейді. Нәтижесінде тамақ баяу қорытылады. Күні бойы аз мөлшерде 4-5 рет тамақтану керек. Бұл асқазанның ас қорыту үрдістерінде қиындық туғызбайды және қандағы қант деңгейін бір қалыпты сақтайды.

Slide 5

Қарт адамдардың тамақтану режимі

Негізгі қарт адамдардың тамақтану принциптеріне

Тамақ қабылдауы міндетті түрде бір мезгілде болуы керек

Тамақты аз мөлшерде жиі қабылдау

Тамақтану аралығы ұзақ болмауы керек

Slide 6

Қарт адамдарға 4реттік тамақтану режимі ұсынылады

Біріншілік таң ертенгі ас-25%

Екіншілік таң ертенгі ас-15%

Түскі ас-35%

Кешкі ас-25%

Slide 7

Біріншілік таңғы асқа

Омлет -100гр

Овсянка ботқасы сүтпен-150гр

Сүтті шәй-150-50 гр

Екіншілік таңғы асқа

Жеміс-жидектер-150гр

Пісірілген алма-130гр

Slide 8

Түскі асқа

Сәбізден салат сметанмен-100гр

Қайнатылған балық

Картоп пюресі-85-150гр

Кампот-150гр

Slide 9

Түстен кейінгі асқа

Итмұрын қайнатпасы-150мл

Көкеніс және жеміс жидек қайнатпасы-150мл

Кешкі ас

Сүзбе

Ұылжытып, бұқтырып, қайнатылған тағамдар

Жатардын алдында

Кефир -200мл

Күні бойына

Нан-250-300гр

Қант-30гр

Сары май-10гр

Slide 10

Қарт адамдардың ас мәзірінде дәнді өнімдер (ірі тартылған және араластырылған ұннан дайындалған өнімдер), сондай - ақ, ботқалар, күріш, макарон, және картоп маңызды орын алады. Аптасына бір рет асылған етті, мысалы, құрамы темірге бай майсыз сиыр етін және тауық етін қолданған жөн.

Slide 11

Балық аптасына ас мәзірінде кем дегенде екі рет болу керек. Оның құрамында жүрек - қантамыр жүйесіне пайдалы қанықпаған май қышқылдары және дәрумендер бар. Жұмыртқаны көп мөлшерде жеуге болмайды. Көп болғанда аптасына екеуін жеуге болады. Өйткені сарыуыздың құрамында көп мөлшерде холестерин бар. Ал ақуызды күнделікті тұтынуға болады. Қарт адамдардың күнделікті ас мәзірінде міндетті түрде сүт өнімдері болу керек. сүт өнімдері сүйектер мен тістерді нығайту үшін кальцийдің негізгі көзі болып табылады.

Slide 12

Ағзаны барлық қоректік заттармен, дәрумендермен және минералдармен қамтамасыз ету үшін ас мәзірін өзгертіп отырған дұрыс. Көкөністер мен жемістерді қолданғанда, ең дұрысы оларды буда дайындаған жөн. Көкөністер мен жемістер қартаю үрдістерін, қатерлі ісіктің және атеросклероздың пайда болу мүмкіндігін азайтады.

Slide 13

Тамақтану пирамидасы

Slide 14

Дәстүрлі тамақтану пирамидасы арнайы жасы ұлғайған адамдардың қажеттілігі үшін өзгертілген болатын. Оның басты ұстанымы - жасы ұлғайған адамдарда энергетикалық қажеттіліктердің едәуір аз болуы. Шамамен алғандағы калорияның күндізгі нормасы олар үшін 1200-1600 ккал. Жасы 70-тен асқан адамдар өзінің ағзаларын маңызды қоректік заттармен қамтамасыз ету үшін, тамақтануына ерекше көңіл бөлуі керек.

Slide 15

Қорытынды

Жас ұлғайған сайын ағза баяу жұмыс істейді, сондай-ақ ас қорыту жүйесінде жағымсыз өзгерістер болады. Нәтижесінде тамақ баяу қорытылады. Күні бойы шамалы үлеспен 4-5 рет тамақ ішіңіз. Ағзаны көп тамақ мөлшерімен күресуге мәжбүр етудің қажеті жоқ

Slide 16

Назарларыңызға

рахмет


Ұқсас жұмыстар
Қарт адамдардың тамақтануы
Егде жастағы адамдардың тамақтануы
Ауыр енбекпен жә не спортпен айналысатындардың тамактану ерекшелігі Азық тү лік тауарларының сапасын бақ ылау
Қартаюдың молекулярлы – генетикалық механизмдері. Биологиялық жүйенің сенімділігі
Тері күтімі
Қартаюдың денелік аспектілері
Егде жастағы адамдар көбінесе
Ашығу мен тойынудың физиологиялық негіздері
Гриптен болған пневмониялар
Чипсылардың орнына ЖЕМІСТЕР
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz