Қарт адамдардың тамақтану ерекшеліктері




Презентация қосу
Қарт адамдардың
тамақтану ерекшеліктері
Жоспар
Кіріспе
Негізгі бөлім
1. Қарт адамдардың тамақтану
ерекшеліктері
2. Тамақтану пирамидасы
Қорытынды бөлім
Қолданылған әдебиеттер
Денсаулығын сақтау үшін адамдар қалыпты
салмақты ұстанып, дұрыс тамақтану керек.
Жасы ұлғайған сайын адамның тәбеті
нашарлайды. Сондықтанда денсаулықты
және дене бітімінің жақсы қалпын сақтау
үшін, ағзаға қоректік заттардың жеткізілуіне
ерекше назар аударуымыз керек.
Дәстүрлі тамақтану пирамидасы арнайы жасы
ұлғайған адамдардың қажеттілігі үшін
өзгертілген болатын. Оның басты ұстанымы
жасы ұлғайған адамдарда энергетикалық
қажеттіліктердің едәуір аз болуы, шамамен
алғандағы калорияның күндізгі нормасы олар
үшін 1200-1600 ккал. Жасы 70 тен асқан
адамдар өзінің ағзаларын маңызды қоректік
заттармен қамтамасыз ету үшін,
Жасы ұлғайған адамдардың ас мәзіріндегі тамақтар
әрбір санаттағы пайдалы заттар мен қаныққан
болуы тиіс. Қарттардың ас мәзірінде көкөністер
ерекше рөл атқарады. Еленбеген ұннан пісірілген
өнімдер қарт адамдар үшін тамақтанудың негізі
болып табылады. Сонымен қатар , ағзаны
сұйықтықпен қамтамасыз ету өте маңызды. Күніне
кем дегенде 8 стакан су ішу керек. Бұл бүйрек пен
және ас қорытумен болатын қыйыншылықтардың
алдын алуға көмектеседі.
Жасы ұлғайған сайын ағызаның жұмыс істеуі
баяулайды. Сондай – ақ, ас қорыту жүйесі де баяу
жұмыс істейді. Нәтижесінде тамақ баяу
қорытылады. Күні бойы аз мөлшерде 4-5 рет
тамақтану керек. Бұл асқазанның ас қорыту
үрдістерінде қиындық туғызбайды және қандағы
қант деңгейін бір қалыпты сақтайды.
Қарт адамдардың тамақтану режимі
Негізгі қарт адамдардың тамақтану
принциптеріне
• Тамақ қабылдауы міндетті түрде бір
мезгілде болуы керек
• Тамақты аз мөлшерде жиі қабылдау
• Тамақтану аралығы ұзақ болмауы керек
Қарт адамдарға 4реттік тамақтану
режимі ұсынылады
1. Біріншілік таң ертенгі ас-25%
2. Екіншілік таң ертенгі ас-15%
3. Түскі ас-35%
4. Кешкі ас-25%
Біріншілік таңғы асқа
• Омлет -100гр
• Овсянка ботқасы сүтпен-150гр
• Сүтті шәй-150-50 гр

Екіншілік таңғы
асқа
Жеміс-жидектер-150гр
Пісірілген алма-130гр
Түскі асқа
• Сәбізден салат сметанмен-100гр
• Қайнатылған балық
• Картоп пюресі-85-150гр
• Кампот-150гр
Түстен кейінгі асқа
• Итмұрын қайнатпасы-150мл
• Көкеніс және жеміс жидек қайнатпасы-150мл
• Кешкі ас
• Сүзбе
• Ұылжытып, бұқтырып,қайнатылған тағамдар
• Жатардын алдында
• Кефир -200мл
• Күні бойына
• Нан-250-300гр
• Қант-30гр
• Сары май-10гр
Қарт адамдардың ас мәзірінде
дәнді өнімдер (ірі тартылған және
араластырылған ұннан
дайындалған өнімдер), сондай –
ақ , ботқалар, күріш, макарон,
және картоп маңызды орын
алады. Аптасына бір рет асылған
етті, мысалы, құрамы темірге бай
майсыз сиыр етін және тауық
етін қолданған жөн.
• Балық аптасына ас мәзірінде кем дегенде
екі рет болу керек. Оның құрамында жүрек –
қантамыр жүйесіне пайдалы қанықпаған
май қышқылдары және дәрумендер бар.
Жұмыртқаны көп мөлшерде жеуге
болмайды. Көп болғанда аптасына екеуін
жеуге болады. Өйткені сарыуыздың
құрамында көп мөлшерде холестерин бар. Ал
ақуызды күнделікті тұтынуға болады.
Қарт адамдардың күнделікті ас мәзірінде
міндетті түрде сүт өнімдері болу керек. сүт
өнімдері сүйектер мен тістерді нығайту үшін
кальцийдің негізгі көзі болып табылады.
• Ағзаны барлық қоректік заттармен,
дәрумендермен және
минералдармен қамтамасыз ету
үшін ас мәзірін өзгертіп отырған
дұрыс.
Көкөністер мен жемістерді
қолданғанда, ең дұрысы оларды
буда дайындаған жөн. Көкөністер
мен жемістер қартаю үрдістерін,
қатерлі ісіктің және
атеросклероздың пайда болу
мүмкіндігін азайтады.
Тамақтану пирамидасы
• Дәстүрлі тамақтану пирамидасы арнайы
жасы ұлғайған адамдардың қажеттілігі
үшін өзгертілген болатын. Оның басты
ұстанымы – жасы ұлғайған адамдарда
энергетикалық қажеттіліктердің едәуір аз
болуы. Шамамен алғандағы калорияның
күндізгі нормасы олар үшін 1200-1600
ккал. Жасы 70-тен асқан адамдар өзінің
ағзаларын маңызды қоректік заттармен
қамтамасыз ету үшін, тамақтануына
ерекше көңіл бөлуі керек.
Қорытынды
• Жас ұлғайған сайын ағза баяу жұмыс
істейді, сондай-ақ ас қорыту жүйесінде
жағымсыз өзгерістер болады.
Нәтижесінде тамақ баяу қорытылады.
Күні бойы шамалы үлеспен 4-5 рет
тамақ ішіңіз. Ағзаны көп тамақ
мөлшерімен күресуге мәжбүр етудің
қажеті жоқ
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ

Ұқсас жұмыстар
Қарт адамдардың тамақтануы
Егде жастағы адамдардың тамақтануы
Қарт адамға диета
Ауыр енбекпен жә не спортпен айналысатындардың тамактану ерекшелігі Азық тү лік тауарларының сапасын бақ ылау
Қартаюдың молекулярлы – генетикалық механизмдері. Биологиялық жүйенің сенімділігі
Тері күтімі
Қартаюдың денелік аспектілері
Егде жастағы адамдар көбінесе
Ашығу мен тойынудың физиологиялық негіздері
Гриптен болған пневмониялар
Пәндер