МИКРОФЛОРАСЫ ӨТКІНШІ МИКРООРГАНИЗМДЕР




Презентация қосу
ҚОЛ ЖУУ
ТЕХНИКАСЫ
ТЕРІ МИКРОФЛОРАСЫ
• ҚАЛЫПТЫ МИКРОФЛОРА
- МИКРООРГАНИЗМДЕР ТЕРІДЕ ӨМІР
СҮРЕДІ ЖӘНЕ КӨБЕЙЕДІ
- ӘДЕТТЕГІ ҚОЛДЫ САБЫНДАП
ЖУУМЕН НЕМЕСЕ
ЗАРАРСЫЗДАНДЫРУМЕН ЖОЮ
ҚИЫН, БІРАҚ ОЛАРДЫҢ САНЫ
АЗАЮЫ МҮМКІН
• ӨТКІНШІ МИКРОФЛОРА
• МЕДИЦИНА ҚЫЗМЕТКЕРЛЕРІНІҢ
ЖҰҚПАЛЫ АУРУМЕН АУЫРАТЫН
ПАЦИЕТТЕРДЕН НЕМЕСЕ ЕМДЕУ
САУЫҚТЫРУ МЕКЕМЕСІНДЕГІ
ЖҰҚПА ОШАҒЫ БАР ОБЪЕКТІМЕН
ҚАРЫМ-ҚАТЫНАСТА ИЕЛЕНГЕН
МИКРОФЛОРАСЫ
• ӨТКІНШІ МИКРООРГАНИЗМДЕР
ҚОЛДЫҢ ТЕРІСІНДЕ БІРАЗ УАҚЫТ
САҚТАЛАДЫ
• Қолды өңдеу – емдеу, алдын алу
мекемелеріндегі медицина
қызметкерлері мен науқастар
арасында микроорганизмдердің
таралуын болдырмау үшін
қолданатын ең тиімді әдіс.
№ ТАЗАЛАУДЫҢ ТҮРІ ТАЗАЛАУ МАҚСАТЫ

МЕДИЦИНА ҚЫЗМЕТКЕРЛЕРІНІҢ
1 ӘДЕТТЕГІ ҚОЛДЫ ПАЦИЕНТТЕРМЕН НЕМЕСЕ
САБЫНМЕН ЖУУ ҚОРШАҒАН ОРТАНЫҢ
ОБЪЕКТІЛЕРІМЕН ҚАРЫМ-ҚАТЫНАСЫ
НӘТИЖЕСІНДЕ ПАЙДА БОЛҒАН КІР
МЕН ӨТКІНШІ ФЛОРАНЫ ҚҰРТУ
ҚОЛДАҒЫ ӨТКІНШІ
2 ГИГИЕНАЛЫҚ МИКРОФЛОРАЛАРДЫ ЖОЮ ЖӘНЕ
АНТИСЕПТИКА ТАЗАЛАУ

ХИРУРГИЯЛЫҚ ӨТКІНШІ МИКРОФЛОРАЛАРДЫ ЖОЮ
3 АНТИСЕПТИКА НЕМЕСЕ ТАЗАЛАУ ЖӘНЕ ТӨЗІМДІ
ФЛОРАНЫҢ САНЫН АЗАЙТУ
• Аздап ластанған қолдарды қарапайым
сабынды сумен жуып, теріде болатын
көптеген микроорганизмдерді кетіреді.
Қолды жууды тамақтану алдында,
науқастарға тамақ беру кезінде, тағам
өнімдерімен жұмыс істеу алдында,
дәретханадан шыққан кезде, науқастарға
күтім жасаудың алдында және кейін,
қолдың ластануының барлық түрлерінде,
қолды хирургиялық өңдеуге дейін
өткізеді.
• Қолды антисептикалық заттарды
қолданып дезинфекция жасау
микроорганизмдерді жоюдың тиімді
тәсілі.
Қолдың дезинфекциясын иммунитеті
төмендеген науқасқа күтім жасар
алдында, жараларды таңу мен
катетрлерді қою, күтім жасау алдында
және кейіннен, ағзаның биологиялық
сұйықтықтармен қарым-қатынас
болғаннан кейін және хирургиялық іс-
шаралар өткізу үшін қолғаптарды киер
алдында және болғаннан соң жасайды.
• Қолдың хирургиялық өңдеуін
барлық өткізілетін хирургиялық іс-
шаралар алдында жүргізіледі. Ол
микроорганизмнің транзиторлы
флорасын жояды және қолғап
зақымдалған кезде хирургиялық
жараның ластану қаупінің алдын
алады.
• Қазіргі заманда қолданылатын
әдістерге қолды первамурмен,
хлоргексидинмен, дегминмен,
дегмицидпен, церигельмен, АХД,
АХД – специаль, евросептпен
өңдеу жатады.
• Қолды первамурмен өңдеу: Первамур
бұл құмырсқа қышқылынан, сутектің
асқын тотығынан және судың
қоспасынан тұратын ерітінді. Бұл қоспа
ретінде теріде жұқа қабат түзеді және
оның тесіктерін толығымен жабатын
күшті антисептик болып есептеледі, 2-
4% ерітіндісі қолданылады. Өңдеуді 1
минут бойы ыдыстарда жүргізіп, одан
кейін қолды залалсызданған сүлгімен
кептіреді.
• Хлоргексидинмен қолды өңдеу: 0,5%
хлоргексидиннің спиртті ерітіндісі
қолданылады. Қолды өңдеу антисептигі
бар тампонмен 3 минут бойы сүртеді.

Дегминмен және дегмицидпен өңдеу:
Бұл антисептиктер беткей әсер ететін
белсенді заттар тобына жатады. Өңдеу
ыдыстарда 5-7 минут бойы жүргізіліп,
кейіннен қол залалсызданған сүлгімен
кептіріледі.
• Церигельмен өңдеу: Церигель –
қабат түзгіш антисептик. Өңдеу
үшін оны 3 минут бойы қолдың
бетіне жақсылап жағады.
• АХД, АХД – специаль, евросептпен
өңдеу: Бұлардың құрамында этанол,
полинолдың май қышқылының эфирі,
хлоргексидині бар біріктірілген
антисептиктер. Қолды өңдеу үшін
ерітіндіні екі рет қол терісіне 2-3 минут
бойы сіңдіріп жағу жолымен өткізеді.
Бұл қазіргі таңда ең көп таралған және
жетілдірілген әдіс болып есептеледі.
• Науқастың қанымен қарым-
қатынаста өтетін операциялар мен
манипуляциялар тек қолғаппен
жасалынуы тиіс. Кіші
манипуляцияларды жасау немесе
өлім алдындағы жағдайларда
қолға арнайы өңдеу өткізбей-ақ
міндетті түрде залалсызданған
қолғапты бірден киюге болады.
• Қолды зарарсыздандыру.
Қолды зарарсыздандырудың
көптеген әдістері бар. Ол үшін
құмырсқа қышқылын, раккаланы,
церигелді және басқадарды
пайдаланады. Ең соңғы әдістерінің
біріне ультрадыбыспен
зарарсыздандыру жатады.

Ұқсас жұмыстар
Микробиология негіздері
Тері микрофлорасы
Асқазан микрофлорасы
Организмнің әрбір ағзаларының қалыпты микрофлоралары. Олардың маңыздылығы.Дисбактериоз
Адам денесінің микрофлорасы
Организмнің әрбір ағзаларының қалыпты микрофлоралары.Дисбактериоз
Микроэкология негіздері туралы
Тыныс алу жолдарының микрофлорасы
Организмнің әрбір ағзаларының қалыпты микрофлорасы. Олардың маңыздылығы. Дисбактериоз туралы
Ауыз қуысының микрофлорасы, түрлері
Пәндер