Жұмыртқаны сезімдік зерттеу




Презентация қосу
Қазақ Ұлттық Аграрлық
Зерттеу университеті

Жұмыртқаны сезімдік
зерттеу. Зерханалық
зерттеу
Орындаған: Исахожа Жұлдыз
Қабылдаған: Джунисбаева С.
• Жалпы сипаттама

Жоспа
• Жұмыртқа сапасына қойылатын
талаптар

р
• Құс жұмыртқасын санитариялық
сараптау
Кіріспе
Жұмыртқа - тағам есебінде
пайдаланылатын құстардың
сопақ қабығы бар жыныстық
клеткасы. Қабығы аршылған
тауық жұмыртқасының
химиялық құрамы: 73,6 %
судан, 12,8 % ақуыздан, 11,5 %

Жұмыртқа майлардан, 0,7 %
кемірсулардан, минералдық
заттардан тұрады. Жұмыртқада
адам ағзасына қажетті,
тіршілік үшін маңызы зор амин
қышқылдарының бүкіл жинағы
бар. Жұмыртқа емдәмдік
тағамдар қатарына жатады.
Энергетикалық құндылығы 157
ккал.
Жұмыртқаның қатты қабығы
ішіндегі ылғалдың ұшпауына
қажет және жұмыртқаны сыртқы
орта әсерінен қорғайды. Қатты
қабық өте майда қуыстардан
тұрады, олар әсіресе
жұмыртқаның доғал жағында көп
болады. Осы куыстар арқылы
Жұмыртқалар өлшемдері жұмыртқа ішінен ылғал сыртқа
мен массасы құстың шығады, микроағзалар кіреді
түріне, жасына және ауа алмасу процесі өтеді.
байланысты әр түрлі Қатты қабық астында жұмсақ
болады. Тауық үлдір қабаты бар. Көп сақталған
жұмыртқаларының жұмыртқадан сыртқа ылғал
массалары 45 - 76 г, буланады да, ақуыз бен жұмсақ
үйректікі – 75 - 100 г, мөлдір қабат арасында қуыс
күрке тауықтікі – 80 - пайда болады.
100г, қаздікі – 160 -200 г
болады.
Жұмыртқа сапасына
қойылатын талаптар.
Жұмыртқа сапасын, оның қатты қабатына
байланысты, массасын өлшеу арқылы, ауалы
камераның биіктігіне, ақуыз пен сарыуыз
жағдайына қарай анықтайды. Емдәмдік
жұмыртқалардың ақуызы тығыз, ашық, мөлдір,
сарыуызы әлсіз байқалатын, қозғалмай ортада
орныққан, ауалы камерада қозғалмайтын және
оның биіктігі 4 мм - ден аспайтын болу керек.
Тағамдык жұмыртқаның
Асханалық жұмыртқалардың ақуызы тығыз пайдалануға өткізудегі
немесе тығыздау, ашық, мөлдір, сарыуызы
сапа көрсеткіші, массасы,
әлсіз байқалатын, шала қозғалатын, ортадан
шамалы ауытқитын болу мүмкін. Тоңазытқышта тазалығы, қауызының
сақталған жұмыртқалардың сарыуызы бұзылмағандығы, ауа
қозғалмалы, ауалы камерасы қозғалмайтын камерасының жағдайы
(шамалы қозғалуы мүмкін) және оның биіктігі
мен биіктігі,
7 мм -ден аспайтын болу керек. Сауда
орындарына түсетін жұмыртқаның қатты жұмыртқаның ішкі
қабаты таза, бүлінбеген болу қажет. фракцияларының
Жұмыртқаларда бөтен иіс, пестицидтер мен консистенциясы,
радионуклидтері болмау қажет.
саруыздың орны мен
жылжымалылығы.
Жұмыртканың сапа көрсеткіші ҚР СТ 954 - 92
стандартымен шектеледі. Стаңдарт талабына
сәйкес сақтау мерзімі, массасы, сапасына
байланысты тағамдық жұмыртқа диетикалык
және асханалық болыл бөлінеді. Диетикалық
массасы 44 г кем емес, туғаннан 7 тәуліктен артық
сақталмаған, қауызы таза, ақуызы мен
сарыуызының сапасы жоғары жұмыртқа жатады.
Асханалыққа массасы 43 г кем емес,
температурасы 1-ден 2 0С - та 30 тәулік сақталған
жұмыртқалар жатады.
Диетикалық және асханалық
массасына, қарауызының
жағдайына, ауа камерасына,
ақуыз бен сарыуыздың сапасына
байланысты бірінші және екінші
дәрежеге бөлінеді. Массасы 43 г
төмен, ұсақ қауызы ластанған
жұмыртқалар ретінде
тапсырылады. Ластанған, бірақ
сапалы жұмыртқалар сортталып,
ұсақ сияқтылар тапсыруға
жіберілмейді.
Аталған талалтарға сай
келмейтін жұмыртқаларды,
тағамдық толық құнды емес,
қауызы зақымданған,
құйылма, иістенген, шағын
дақ, кептірме, ауа
камерасының биіктігі 13 мм
жоғары немесе техникалық
жарамсызға "үлкен дақ",
"қанды дақ", "қойыртпақ",
"сағымды" жатқызады.
Жұмыртқаны маркілеу.
. Әр бір емдәмдік жұмыртқа қызыл, ал
асханалық жұмыртқа көк бояумен дөңгелек
немесе сопақ түрде белгіленеді. Кейде
асханалық жұмыртқаны маркілемеуі мүмкін.
Жұмыртқа категорияларын 0 - таңдаулы, 1 -
бірінші, 2 - екінші деп белгілейді. Соғылған
белгіде емдәмдік жұмыртқа болса,
категориясы мен сортталған күнгі мерзімі, ал
асханалық жұмыртқаға категория ғана
болады. Майда жұмыртқалар бөлек
Қаптау және
сақтау.
Жұмыртқалар арнаулы ұяшықтары бар, картонға салынып,
жәшіктерге 360 данадан салады. Сауда орындарына картон
немесе полимер қораптарда 6-12 данадан салынған
жұмыртқалар түсуі мүмкін. Емдәмдік, асханалық
жұмыртқаларды жекелеп, категориясы бойынша жинақтайды.
Емдәмдік жұмыртқаны 0°С - тен төмен 20 °С жоғары емес,
температура аралығында сақтаса, асханалық жұмыртқаны 20 °С
- тан аспайтын температурада сақтайды. Тоңазытқышта
жұмыртқаны 0 - ден – 2 °С - дейінгі температурада және ауаның
салыстырмалы ылғалдылығы 85 - 88 % шамасында сақтайды.
Thank
you

Ұқсас жұмыстар
ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАУ пәні
Сурақ Осы суреттегі заттардың қурамында қай элемент ортақ
Бөдене мен бөдене жұмыртқасының пайдасы
Еттің балаусалығын сезімдік көрсеткіштері арқылы анықтау
Тағамдық жұмыртқаны жұқпалы, инвазиялық және жұқпалы емес ауруларда ветеринариялық санитариялық сараптау
ТАНЫМНЫҢ МҮМКІНДІКТЕРІ МЕН ШЕКАРАЛАРЫ. ҒЫЛЫМИ ТАНЫМНЫҢ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ
Әдістеме деңгейлері
Құс шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
Философияның негізгі сауалдарын зерделеу
Құс етінің классификациясы. Жұмыртқаны жинау, сорттау, буу және тасымалдау
Пәндер