Ертінділер концентрациясы


Slide 1

Қазақ Ұлттық аграрлық университеті.

«Ветеринариялық-санитариялық сараптау және гигиена кафедрасы.

Тақырыбы:химиялық рекативтер. Стандартты және нормальдық ертінділер дайындау тәртібі мен технологиясы

Орындаған: Молдатаев Олжас Вм-203

Тексерген: Магистр ассистент Байбулатова Жазира Болатқызы

Slide 2

Жоспары.

Ертінділер

Ертінділер концентрациясы

Ертіндінділер дайындау технологиясы

Стандартты титрлер фиксаналдар

Титірлеу ерекшеліктері

Индикаторлар

Автоматты түрде титрлеу

Органикалық ереіткіштерде еріту тәртібі

Slide 3

Ерітінділер . Ерітінділерді дайындау технологиясы

Ерітінділер дегеніміз - екі немесе одан да көп компоненттерден тұратын гомогенді жүйелер. Барлық ерітінділер еріткіш және еріген заттардан тұрады. Ерігенде өзінің агре-гаттық күйін өзгертпейтін компонентті еріткіш, ал өзгеретін компонентті еріген зат деп атайды.

Еріткіштің түріне байланысты ерітінділер сулы және сусыз болып келеді. Көптеген тұздардың, сілтілердің және қышқылдардың ерітінділері сулы болады. Сусыз ерітінділерге органикалық еріткіштерде еріген ерітінділер жатады. Органикалық еріткіштер: спирт, эфир, ацетон, бензол және т. б.

Slide 4 Slide 5

ThemeGallery PowerTemplate

www. themegallery. com

Slide 6

Еріткіштер - қышқылдар және олардың қоспасы, сілтілер, кешенді-комплексті-қалып-тастырғыш заттар, органикалық еріткіштер, т. б.

Бөлгіштер - топтық немесе арнайы шөгінділер, экстрагирлеуші, кешен-комплекс түзуші заттар, т. б.

Балау (арнайы) - таңдалатын зат немесе ионмен түзетін тұнбалар немесе бояу өнімдері, сонымен қатар ертінділерді титрлеуге дайындайтын химиялық реактивтер

Химиялық реакциялардың қолайлы шартын қалыптастыратын көмекші әсерлер - индикаторлар, қышқылдағыштар, бір элементті екінші күйіне ауыстыратын түзгіштер, буферлік қоспаларды дайындайтын заттар.

Slide 7

Концентрация дегеніміз - ерітіндінің белгілі масса немесе көлем бірлігіндегі еріген заттың мөлшері. Ерітінділер сұйытылған және концентрлі болып келеді. Сұйытылған ерітіндіде еріткіштің мөлшеріне қарағанда еріген заттың мөлшері өте аз. Ал концентрлі ерітіндіде еріткіш пен еріген заттың мөлшері шамалас болады. Мысалы, 0, 5%, 0, 1 Н, 0, 05М ерітінділер сұйытылған, ал 40%, 6 Н және 10М ерітінділер концентрлі.

Slide 8 Slide 9

Пайыздық концентрация ерітіндінің 100 масса бірлігіндегі еріген заттың масса бірлігі санын көрсетеді. Мысалы, NaCl 10% судағы ерітіндісінің 100 граммында 10г NaCl бар, яғни 90г суға 10г NaCl қосылады.

Ерітіндінің молярлық концентрациясы немесе молярлығы ерітіндінің І литрінде еріген заттың моль санын көрсетеді. Мысалы, 1л 1M HCl ерітіндісінде 1 моль HCl, яғни 36г HCl бар.

Ерітіндінің нормальдық концентрациясы немесе нормальдығы ерітіндінің І литрінде еріген заттың гр. -эквивалент санын көрсетеді. Мысалы, 1л 0, 1 H H2SO4 ерітіндісінде 0, 1 гр. -экв, яғни 4, 9г H2SO4 бар (гр-экв /H2SO4/ = M. С. (H2SO4) /2 = 98/2 = 49г; 49x0, 1=4, 9г H2SO4) .

Ерітіндінің моляльдық концентрациясы немесе моляльдағы еріткіштің 1 кг-да еріген заттың моль санын көрсетеді. Мысалы, NaCl 2 моляльды судағы ерітіндісінде 2 моль, яғни 58, 5г x 2 = 117 NaCl 1 кг суға келеді.

Slide 10

Стандарттық фиксаналдар

Әртүрлі ертінділердің дәлдікпен дайындалатын ертінділерін тездетіп дайындау үшін стандарттық фиксаналдар колдану өте колайлы. Фиксаналдар ертерек бұрыннан дайындалынып койылған және туйыкталып дәнекерленген шыны түтікшелерге ампулаларға өлшеніп орналастырылған дайын реактивтер

Slide 11 Slide 12

Дәл етрінділер дайындаудың

Және титрлеудің кейбір ерекшеліктері

Ережелері

Титрлеген ертінді жаңа болуы.

Тұрып калган ертінді өз титрн өзгертеді

Жарық сәулесі әсер ететін титрлер коңыр қара

Бөтелкелерде немесе шкафтарда сақталуы қажет

Кейбір титрлер ауа, шыны т. б әсерлерден өзгереді сондықтан уақыт қажет

Титрленген ертінді жайлы сыртында толық мәліметі болу қажет (дұрыс аты нормальдығы т. б)

Қышқылды немесе сілтілі ертінділер титрленген кезде «ертінді куә» деп аталатын ертіндіні пайдаланылған дұрыс және пайдалы

Slide 13 Slide 14

Автоматты титрлеу

Slide 15

Органикалық еріту

Slide 16

Қорытынды


Ұқсас жұмыстар
Дәрілік түрлер
ТӨМЕНГІ МОЛЕКУЛЯРЛЫ ДӘРІЛІК ЗАТТАРДЫҢ ЕРІТІНДІЛЕРІ. ЖОҒАРЫ МОЛЕКУЛЯРЛЫ ЕРТІНДІЛЕРДІҢ ҚОСЫНДЫЛАРЫ ЖӘНЕ КОЛЛОИДТАР
Буферлі жүйелер мен ерітінділер туралы түсінік
Рецептің бөлімдері
Суспензияларға жалпы сипаттама және дайындау технологиясы
Сыртқа қолдануға арналған сұйық дәрілік түрлерін дайындау технологиясы, шәю, шомылдыру, дымқылдандыру, ванна, клизма
ДИСПЕРСТІ ЖҮЙЕЛЕРДЕГІ КЕҢІСТІКТІК ҚҰРЫЛЫМДАР
Нәрестенің дене салмағы
ӨНДІРІСТІК ЗИЯНДЫЛЫҚТЫР
АУРУХАНА ІШІНДЕГІ ИНФЕКЦИЯЛАРДЫҢ ЖҰҒУ ЖОЛДАРЫ
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz