Ертінділер концентрациясы
Презентация қосу
ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ АГРАРЛЫҚ УНИВЕРСИТЕТІ.
«ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ-САНИТАРИЯЛЫҚ
САРАПТАУ ЖӘНЕ ГИГИЕНА КАФЕДРАСЫ.
ТАҚЫРЫБЫ:ХИМИЯЛЫҚ
РЕКАТИВТЕР.СТАНДАРТТЫ ЖӘНЕ
НОРМАЛЬДЫҚ ЕРТІНДІЛЕР ДАЙЫНДАУ ТӘРТІБІ
МЕН ТЕХНОЛОГИЯСЫ
ОРЫНДАҒАН: МОЛДАТАЕВ ОЛЖАС ВМ-203
ТЕКСЕРГЕН: МАГИСТР АССИСТЕНТ БАЙБУЛАТОВА ЖАЗИРА БОЛАТҚЫЗЫ
Жоспары.
1. Ертінділер
2. Ертінділер концентрациясы
3. Ертіндінділер дайындау технологиясы
4. Стандартты титрлер фиксаналдар
5. Титірлеу ерекшеліктері
6. Индикаторлар
7. Автоматты түрде титрлеу
8. Органикалық ереіткіштерде еріту тәртібі
Ерітінділер .Ерітінділерді дайындау технологиясы
Ерітінділер дегеніміз – екі немесе одан да көп
компоненттерден тұратын гомогенді жүйелер. Барлық
ерітінділер еріткіш және еріген заттардан тұрады.
Ерігенде өзінің агре-гаттық күйін өзгертпейтін
компонентті еріткіш, ал өзгеретін компонентті еріген
зат деп атайды.
Еріткіштің түріне байланысты ерітінділер сулы және
сусыз болып келеді. Көптеген тұздардың, сілтілердің
және қышқылдардың ерітінділері сулы болады. Сусыз
ерітінділерге органикалық еріткіштерде еріген
ерітінділер жатады. Органикалық еріткіштер: спирт,
эфир, ацетон, бензол және т.б.
Әртүрлі ерітінділер дайындау
технологиясын және тәртібін игеру
Ерітінділер дайындау барысында тек қана таза
ерітінділер пайдаланылуы керек. Егер
ерітінділерде суды қолданғанда тек қана
дисстиллденген суды қолданылуы тиіс.
Алдымен дайындау алдында жасалынатын және
сақтайтын ерітіндіні құятын керек ыдысты
дайындау қажет. Ыдыс таза болуы керек. Егер
күдіктенсеңіз ыдыстың ішін цере-зин,
парафинмен немесе басқа химиялық заттар
жағып, тікелей реакциядан қорғау қажет
L/O/G/O
Аналитикалық
химиялық
реактивтер
Балауға Көмекші әсері
өз кезегінде Еріткіштер; Бөлгіштер;
арналған; бар.
төмендегідей
топтарға
бөлінеді:
ThemeGallery PowerTemplate
www.themegallery.com
Еріткіштер – қышқылдар және олардың қоспасы, сілтілер,
кешенді-комплексті-қалып-тастырғыш заттар, органикалық
еріткіштер, т.б.
Бөлгіштер – топтық немесе арнайы шөгінділер, экстрагирлеуші,
кешен-комплекс түзуші заттар, т.б.
Балау (арнайы) – таңдалатын зат немесе ионмен түзетін
тұнбалар немесе бояу өнімдері, сонымен қатар ертінділерді
титрлеуге дайындайтын химиялық реактивтер
Химиялық реакциялардың қолайлы шартын қалыптастыратын
көмекші әсерлер – индикаторлар, қышқылдағыштар, бір элементті
екінші күйіне ауыстыратын түзгіштер, буферлік қоспаларды
дайындайтын заттар.
Концентрация дегеніміз – ерітіндінің
белгілі масса немесе көлем бірлігіндегі
еріген заттың мөлшері. Ерітінділер
сұйытылған және концентрлі болып
келеді. Сұйытылған ерітіндіде еріткіштің
мөлшеріне қарағанда еріген заттың
мөлшері өте аз. Ал концентрлі ерітіндіде
еріткіш пен еріген заттың мөлшері
шамалас болады. Мысалы, 0,5%, 0,1 Н,
0,05М ерітінділер сұйытылған, ал 40%, 6
Н және 10М ерітінділер концентрлі.
Ерітінділердің концентрациясын дәл белгілеудің бірнеше тәсілі бар
пайыздық немесе массалық үлес
молярлық
нормальдық
моляльдік
Пайыздық концентрация ерітіндінің 100 масса бірлігіндегі еріген заттың
масса бірлігі санын көрсетеді. Мысалы, NaCl 10% судағы ерітіндісінің 100
граммында 10г NaCl бар, яғни 90г суға 10г NaCl қосылады.
Ерітіндінің молярлық концентрациясы немесе молярлығы ерітіндінің І
литрінде еріген заттың моль санын көрсетеді. Мысалы, 1л 1M HCl ерітіндісінде 1
моль HCl, яғни 36г HCl бар.
Ерітіндінің нормальдық концентрациясы немесе нормальдығы ерітіндінің І
литрінде еріген заттың гр.-эквивалент санын көрсетеді. Мысалы, 1л 0,1 H H2SO4
ерітіндісінде 0,1 гр.-экв, яғни 4,9г H2SO4 бар (гр-экв /H2SO4/ = M.С.(H2SO4)/2 =
98/2 = 49г; 49x0,1=4,9г H2SO4).
Ерітіндінің моляльдық концентрациясы немесе моляльдағы еріткіштің 1 кг–
да еріген заттың моль санын көрсетеді. Мысалы, NaCl 2 моляльды судағы
ерітіндісінде 2 моль, яғни 58,5г x 2 = 117 NaCl 1 кг суға келеді.
Стандарттық фиксаналдар
Әртүрлі ертінділердің дәлдікпен
дайындалатын ертінділерін тездетіп
дайындау үшін стандарттық фиксаналдар
колдану өте колайлы.Фиксаналдар ертерек
бұрыннан дайындалынып койылған және
туйыкталып дәнекерленген шыны
түтікшелерге ампулаларға өлшеніп
орналастырылған дайын реактивтер
Дәл етрінділер дайындаудың
Және титрлеудің кейбір ерекшеліктері
Ережелері
1. Титрлеген ертінді жаңа болуы.
2. Тұрып калган ертінді өз титрн өзгертеді
3. Жарық сәулесі әсер ететін титрлер коңыр қара
4. Бөтелкелерде немесе шкафтарда сақталуы қажет
5. Кейбір титрлер ауа,шыны т.б әсерлерден өзгереді
сондықтан уақыт қажет
6. Титрленген ертінді жайлы сыртында толық
мәліметі болу қажет (дұрыс аты нормальдығы
т.б)
Қышқылды немесе сілтілі ертінділер титрленген кезде
«ертінді куә» деп аталатын ертіндіні пайдаланылған
дұрыс және пайдалы
Автоматты титрлеу
Органикалық еріту
Қорытынды
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz