Глюкозаға тән қасиеті


Slide 1

Көмірсулар

Оқытушы: Бозбаева Г. О.

Slide 2

Сабақтың мақсаты:

Маңызды биоорганикалық қосылыстар ретінде көмірсулар туралы білімдерін тереңдету, жүйелеу

Slide 3

Көмірсулар дегеніміз не?

Көмірсулар - көпфункционалды қосылыстар

бұл органикалық заттар, молекулалар көміртек, сутек және оттек атомдарынан тұрады, сутек пен оттек судың құрамындағыдай қатынаста болады (2:1) .

Көмірсулардың жалпы формуласы

Сn(H2O) m

Slide 4

Көмірсулардың функциялары

1. Биологиялық үрдістер үшін олар энергия көзі.

2. Организмде басқааралық немесе соңғы метаболиттердің синтезі үшін шикізат болып табылады.

Көмірсулардың үлесіне өсімдіктердің 80% және жануарлардың 20 % құрғақ заттары келеді.

Адамның тағамының 70% көмірсулардан тұрады.

Slide 5

Көмірсулар өте ертеден қолданылады - адамның алғашқы танысқан көмірсуы, бал .

Қант қамысының Отаны Индия - Бенгалияның солтустік - батысы Европалықтар қант қамысымен Александр Македонскийдің арқасында б. э. д. 327 жылы танысты.

Крахмалды ежелгі гректер ашқан.

Тарихи анықтама

Slide 6

1. 1747 жылы неміс химигі А. Маргграфом қант қамысын таза күйінде ашты

2. 1811 г. орыс химигі Кирхгоф алғаш рет глюкозаны крахмал гидролизінен алды

3. Алғашқы рет глюкозаның дұрыс эмпирикалық формуласын швед химигі Я. Берцеллиус 1837 ж. С6Н12О6 ұсынды

4. Формальдегидтен Са(ОН) 2 қатысында көмірсулардың синтезін 1861 ж. А. М. Бутлеров жасады

Slide 7

Көмірсулар = сахаридтер

Жай

(СН2О) n, n=3-9

моносахаридтер

Күрделі

Дисахаридтер

С12Н22О11

Полисахаридтер

Сx(Н2О) y

глюкоза

фруктоза

галактоза

С6 - гексозлар

рибоза

дезоксирибоза

С5 - пентозлар

сахароза

лактоза

мальтоза

2 гексозлар

крахмал

гликоген

целлюлоза

хитин

полигексозлар

Көмірсулардың молекулалық массасы көп болған сайын, заттың ерігіштігі азаяды және дәмі тәтті болмайды.

Көмірсулардың жіктелуі

Slide 8

Крахмал

Целлюлоза

Гликоген

(С6Н10О5) n

(гидролизденеді моносахридтердің көп молекуласына)

Көмірсулардың жіктелуі

Моносахаридтер

Дисахаридтер

Полисахаридтер

Глюкоза

( жүзім қанты)

Фруктоза

Рибоза

С6Н12О6

(гидролизденбейді)

Сахароза (қызылша немесе қамыс қанты)

Лактоза (сүт қанты)

С12Н22О11

(гидролизденеді моносахаридтердің 2 молекуласына)

Slide 9

Моносахаридтер - пентозалар

Рибоза

Дезоксирибоза

Slide 10

Моносахаридтер - гексозалар

Глюкоза

Фруктоза

Галактоза

Slide 11

Дисахаридтер

Сахароза (кәдімгі тағамдық қант) .

Ол көп мөлшердле қант қызылшасында қант қамысында кездеседі.

Slide 12

Мальтоза

Мальтоза (солод қанты)

Мальтозаны крахмал гидролизіне солодтағы ферменттермен әсер етіп алады.

Slide 13

Крахмал - көптеген өсімдіктердің қорлық полисахариді. Өнеркәсіпте оны картоптан алады. Бұл ақ ұнтақ.

Полисахаридтер

Slide 14

Целлюлоза (клетчатка) - табиғатта кең тараған: одан өсімдіктердің ұлпалары құралған. Мақта, сүзгіш қағаз - кең таралған целлюлозаның таза түрлері (96%) . Сүректің негізгі бөлігі - целлюлоза.

Полисахаридтер

Slide 15

Гликоген - жануар крахмалы, бауырда жиналады және адам мен жануар организмнің қорлық заты болып табылады.

Полисахаридтер

Slide 16

Қатты кристалды зат

Түссіз

Тәтті дәмі бар

Суда жақсы ериді

Глюкоза ерітіндісін индикатормен реакция ортасын анықтандар

Қорытынды: орта сипаты - бейтарап

Глюкозаның физикалық қасиеттері

Slide 17

Көпатомды спиртке сапалық реакция қандай? Қандай сыртқы эффектіден ол көрінеді?

Эксперимент №1 :

Глюкоза ерітіндісінің мыс гидроксидің (ІІ) әрекеттесуі

Қорытынды:

глюкоза көпатомды спирт

(глюкозаның бір молекуласы 5 гидроксил тобынан тұрады(-ОН)

Глюкозаның құрылысы мен құрамын дәлелдеу

Slide 18

Эксперимент № 2:

№1 эксперименттегі ерітіндіні қыздыру

Эксперимент № 3:

Глюкоза ерітіндісін күміс оксиді (І) аммиактағы ерітіндісмен әрекеттестіру

Аталған реакция қандай функционал дық топтың бар екендігін дәлелдейді? Көрінген қасиеттері бойынша глюкозаны органикалық қосылыстардың қай класына жатқызуға болады?

Қорытынды:

Глюкозада альдегидті топ бар, сондықтан ол альдегид болып табылады.

Slide 19

Молекуласында бірнеше функционалдық топ бар қосылыстар қалай аталады?

Глюкоза бифункционал ды қосылыс болып табылады, себебі 2 ФТ - бірі альдегидті және 5 гидроксильді.

Глюкозаның С6Н12О6 На молекулалық формуласы негізінде және қаралған химиялық қасиеттеріне байланысты глюкозаның мүмкін болатын құрылымдық формyласын ұсыңындар.

Slide 20

О

│ │ │ │ │ //

─ С ─ С ─ С ─ С ─ С ─ С

│ │ │ │ │ \

Н

Тапсырма: Глюкоза молекуласында 5 ОН тобының орналасу нұсқаларын ұсыңындар

Slide 21

Толық құрылымдық формула

Н Н Н ОН Н О

│ │ │ │ │ //

Н─ С ─ С ─ С ─ С ─ С ─ С

│ │ │ │ │ \

ОН ОН ОН Н ОН Н

Slide 22

1. Глюкоза бифункционалды қосылыс - альдегидоспирт 2. Глюкоза сонымен қатар тұйық түрде де кездеседі

Slide 23

Көпатомды спирт түрінде

( - ОН тобы бойынша),

2. Альдегидтік түрде

( -СОН тобы бойынша),

3. Глюкозаға тән қасиеті.

Глюкозаның химиялық қасиеттері

Slide 24

1) Спирттік ашу

С6Н12О6 → 2СН3-СН2ОН + 2СО2↑

Этил спирті

2) Сүт қышқылды ашу


Ұқсас жұмыстар
Зат алмасуға жалпы түсінік
Диабеттің ағымы
Гликогеннің алмасуы
Инсулин гормоны және ұйқы безі жұмысының бұзылуы
Полимерлік көмірсулар
Моносахаридтер мен дисахаридтер алмасуының тұқым қуалаушы ауруларындағы өзгерістері (галактоземия, фруктоземия, лактоземия)
Крахмал мен гликоген глюкоза көзі
Крахмал және спиртке картопты құрамалы өңдеу жайлы
Моносахаридтер мен дисахаридтер алмасуының тұқым қуалаушы ауруларындағы өзгерістері
Картоп крахмалы Жүгері крахмалы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz