Құрма - екіүйлі өсімдік




Презентация қосу
Құрма

Орындаған: Жұмағұл А. ПВ-408Қ
Қабылдаған: Мажитова Р.
Құрма (лат. Diospyros) — Эбен тұқымдасына (лат. Ebenaceae) жататын ағаш
және бұта туысы. Құрманың 700-ге жуық түрі бар.
Құрма – екіүйлі өсімдік. Тек бірнеше түрлер бір
ағашта екі жыныстың белгілерін біріктіреді. Гүлдер
аксиларлы, түсініксіз, кішкентай, төрт бұрышты каликс
және қоңырау тәрізді жасыл-ақ немесе сарғыш
королалар. Әйелдер үлгілерінде олар жалғыз, ерлер
сирек щеткаларда жиналады. Гүлдену сәуір немесе
мамыр айларында басталады, маусымға дейін
созылады. Өсімдіктер жәндіктермен тозаңданады.
Кейбір жағдайларда әйел үлгілеріндегі жеміс аналық
бездері тозаңданусыз пайда болады. Олар әдеттегіден
тұқымның болмауымен ерекшеленеді.
Жемістер – жұқа терімен жабылған, Тегіс немесе
барқыт тәрізді шырынды, майлы жидектер. Піскен
құрма ашық қызғылт сары, қызғылт, қоңыр немесе
қоңыр түсті, кейде қарама-қарсы дақтары бар бетке ие.
Тұқымдар орталықта, целлюлоза қалыңдығында
орналасқан. Бір данада 1-10 дана болады. Жемістің
мөлшері 2 — ден 12 см-ге дейін, салмағы 10-нан 100 г-
ға дейін. Толық пісуге күздің аяғында, қантты
целлюлоза жұмсақ болған кезде жетеді. Нәзік
консистенциясы мен тәтті дәмі үшін құрма көбінесе
құрма өрік деп аталады.
Құрма пісетін уақытқа байланысты
сорттардың үш тобына бөлінеді:
ерте, қыркүйектің ортасынан қазан айының
ортасына дейін (әдетте оңтүстік облыстарда);
орташа пісетін - қазан айынан бастап
қарашаға дейін;
кеш-қарашаның екінші жартысынан
желтоқсанның басына дейін.
Құрманың биологиялық маңызы
Калий тұздары мен
қанттардың арқасында құрма
жүрек-тамыр жүйесіне емдік
әсер етеді. С және P Құрма құрамында магнийдің
дәрумендері қан көп мөлшері бар, соның
тамырларының қабырғаларын арқасында жемістер
нығайтады, сондықтан құрма Құрма жемістері тазартқыш қасиеттерге ие,
жүрегі ауыратын немесе йодқа бай, организмнен токсиндер мен
тамырлы проблемалары бар сондықтан олар токсиндерді кетіруге
адамдарға ұсынылады. қалқанша безінің көмектеседі және
аурулары бар шығаратын органдардың
адамдарға жұмысына көмектеседі.
ұсынылады. Сондай-ақ, жемістердің
диуретикалық қасиеті бар.

Құрма жүйке жүйесіне
оң әсер етеді, дененің
стреске төзімділігін
арттырады, ұйқыны Құрма құрамындағы
жақсартады және Бета-каротин
иммундық жүйені көру қабілетін
нығайтады. нығайтады және
ерте қартаюға
жол бермейді.
Өсіру технологиясының ерекшеліктері
Отырғызу үшін тұқымнан құрма өсіру үшін әр түрлі жемістерге қарағанда бірнеше
тұқым дайындау керек. Бұл олардың кейбіреулері міндетті түрде өсіп кету ықтималдығын
арттырады. Өйткені, мұздатылған жеміс жансыз тұқымдармен ұсталуы мүмкін. Мысалы,
егер сіз өну үшін ондаған тұқым қалдырсаңыз, сіз 8-ге дейін жақсы көшет ала аласыз,
олардың ішінен жеміс ағаштарына айналатын күшті өсімдіктерді таңдай аласыз.
Нәтиже отырғызу материалына байланысты. Піскен жемістерді сатып алу керек. Көше
сөрелерінде жиі кездесетін мұздатылған немесе артық піскен жемістерді алмаңыз. Ұрықта
бұзылмаған қабығы болуы керек. Үйде жылы жерде сәтті пісетін толық емес жемісті алған
дұрыс.
Сүйекті тек піскен және жұмсақ жемістерден алу керек. Олар жемістерден Мұқият
бөлініп, жуылады және кептіріледі. Дайындалған сүйектер ағынды сумен жуылады.
Отырғызу алдында тұқымдарды зарарсыздандыру жақсы. Бұл оларды аурулар мен
зиянкестерден қорғайды. Сүйектер екі-үш күн бойы калий перманганатының сәл боялған
ерітіндісіне орналастырылады. Егер тұқым өнуге жарамсыз болса, ол бетіне қалқып
шығады. Сіз тұқымдарды бірнеше сағат бойы жылы суға батыра аласыз.
Құрма климаты жұмсақ емес аймақтарда жабық және жылыжай
ретінде өсіріледі. Тұқымдар бақша топырағының, құм мен
шымтезектің бірдей бөліктерінің қоспасымен толтырылған 400-500
мл шағын контейнерлерде өніп шығады. Бұл күздің соңында,
стратификация үшін кастрюльдерді температурасы 4-6 °C болатын
салқын жерге орнату керек.

Стратификацияның бірінші кезеңінде болашақ көшеттердің
өсуін ынталандыру қажет. Мұны істеу үшін сүйектерді Эпин
ерітіндісімен немесе мамандандырылған дүкенде сатып
алуға болатын арнайы биорегулятормен емдеу керек. Егер
ол болмаса, алоэ шырынын қолдануға болады. Ол майлыққа
сығылып, оған құрма сүйектері оралған. Содан кейін
дымқыл майлық тоңазытқыштың жоғарғы сөресіне 1,5 айға
қойылады. Осы кезең ішінде тұрақты ылғалдылықты сақтай
отырып, майлықты сумен ылғалдандыру керек. Бұл
болашақ тұқымдарды қатайтады.
Стратификацияның екінші кезеңінде өте мұқият
болу керек. Бұл кезеңдегі басты міндет-
тұқымның жабын қабатын жою. Мұны өзекке
зақым келтірмеу үшін мұқият жасау керек.
Процедураны кішкене құмыраның көмегімен
жасауға болады. Ол сүйекті бүйірлерінде және
үстінде мұқият өңдейді. Сіз тыртықсыз жасай
аласыз, бірақ ол өну процесін жеделдетуге
көмектеседі.
Үшінші кезең поштаны дайындауды қамтиды. Мұнда олар барлық тұқымдарға
сәйкес келетін ережені ұстанады. Топырақ жеңіл болуы керек, ауа мен ылғалды
жақсы өткізеді. Кәдімгі әмбебап құнарлы топырақ өте қолайлы. Оған вермикулит
қосуға болады. Кәстрөлдің түбіне дренаж ретінде аздап кеңейтілген сазды құю
керек. Ұмытпау керек және саңылаулар түбінде құмыралардың.
Төртінші кезеңнің басты міндеті-сүйек отырғызу. Бұл жай ғана жасалады. Сүйектер
бетіне қойылады, биіктігі 1 сантиметр топырақ қабатымен себіледі. Жер аздап
суарылады, оны ылғалдандырады. Осыдан кейін, тұқымдар отырғызылған
контейнер жылыжай жағдайларын жасай отырып, қараңғы және жылы жерге
қойылады. Ол үшін контейнер бір нәрсемен жабылуы керек. Материал ретінде
қақпақ, шыны немесе пластиктен жасалған бөлік қолайлы. Ең қарапайым және
қол жетімді нұсқа – кастрюльді пластикалық пакетке салу.

Ұқсас жұмыстар
Даражарнақты класы
Алматы қаласындағы Бас ботаникалық бақ
Гүлінің формуласы
Жеміс жидектер өндірісі
ДӘРУМЕН - АДАМ
ҚҰРМАЛАС СӨЙЛЕМ
Тағамдық өнімдердегі витаминдерді сақтау жолдары
Өсімдік және жануар шикізаттарының сақтау әдістері
Жеміс-жидек дақылдарының зиянкестерімен күресу
Көкөністер, жеміс – жидектер және бөлме өсімдіктерін көбейтіп, өсіру
Пәндер