Құрма - екіүйлі өсімдік



Құрма
Орындаған: Жұмағұл А. ПВ-408Қ
Қабылдаған: Мажитова Р.

Құрма (лат. Diospyros) - Эбен тұқымдасына (лат. Ebenaceae) жататын ағаш және бұта туысы. Құрманың 700-ге жуық түрі бар.

Құрма - екіүйлі өсімдік. Тек бірнеше түрлер бір ағашта екі жыныстың белгілерін біріктіреді. Гүлдер аксиларлы, түсініксіз, кішкентай, төрт бұрышты каликс және қоңырау тәрізді жасыл-ақ немесе сарғыш королалар. Әйелдер үлгілерінде олар жалғыз, ерлер сирек щеткаларда жиналады. Гүлдену сәуір немесе мамыр айларында басталады, маусымға дейін созылады. Өсімдіктер жәндіктермен тозаңданады. Кейбір жағдайларда әйел үлгілеріндегі жеміс аналық бездері тозаңданусыз пайда болады. Олар әдеттегіден тұқымның болмауымен ерекшеленеді.
Жемістер - жұқа терімен жабылған, Тегіс немесе барқыт тәрізді шырынды, майлы жидектер. Піскен құрма ашық қызғылт сары, қызғылт, қоңыр немесе қоңыр түсті, кейде қарама-қарсы дақтары бар бетке ие. Тұқымдар орталықта, целлюлоза қалыңдығында орналасқан. Бір данада 1-10 дана болады. Жемістің мөлшері 2 - ден 12 см-ге дейін, салмағы 10-нан 100 г-ға дейін. Толық пісуге күздің аяғында, қантты целлюлоза жұмсақ болған кезде жетеді. Нәзік консистенциясы мен тәтті дәмі үшін құрма көбінесе құрма өрік деп аталады.

Құрма пісетін уақытқа байланысты сорттардың үш тобына бөлінеді:
ерте, қыркүйектің ортасынан қазан айының ортасына дейін (әдетте оңтүстік облыстарда) ;
орташа пісетін - қазан айынан бастап қарашаға дейін;
кеш-қарашаның екінші жартысынан желтоқсанның басына дейін.

Құрманың биологиялық маңызы
Құрма құрамында магнийдің көп мөлшері бар, соның арқасында жемістер тазартқыш қасиеттерге ие, организмнен токсиндер мен токсиндерді кетіруге көмектеседі және шығаратын органдардың жұмысына көмектеседі. Сондай-ақ, жемістердің диуретикалық қасиеті бар.
Құрма жүйке жүйесіне оң әсер етеді, дененің стреске төзімділігін арттырады, ұйқыны жақсартады және иммундық жүйені нығайтады.
Калий тұздары мен қанттардың арқасында құрма жүрек-тамыр жүйесіне емдік әсер етеді. С және P дәрумендері қан тамырларының қабырғаларын нығайтады, сондықтан құрма жүрегі ауыратын немесе тамырлы проблемалары бар адамдарға ұсынылады.
Құрма жемістері йодқа бай, сондықтан олар қалқанша безінің аурулары бар адамдарға ұсынылады.
Құрма құрамындағы Бета-каротин
көру қабілетін нығайтады және
ерте қартаюға жол бермейді.

Отырғызу үшін тұқымнан құрма өсіру үшін әр түрлі жемістерге қарағанда бірнеше тұқым дайындау керек. Бұл олардың кейбіреулері міндетті түрде өсіп кету ықтималдығын арттырады. Өйткені, мұздатылған жеміс жансыз тұқымдармен ұсталуы мүмкін. Мысалы, егер сіз өну үшін ондаған тұқым қалдырсаңыз, сіз 8-ге дейін жақсы көшет ала аласыз, олардың ішінен жеміс ағаштарына айналатын күшті өсімдіктерді таңдай аласыз.
Нәтиже отырғызу материалына байланысты. Піскен жемістерді сатып алу керек. Көше сөрелерінде жиі кездесетін мұздатылған немесе артық піскен жемістерді алмаңыз. Ұрықта бұзылмаған қабығы болуы керек. Үйде жылы жерде сәтті пісетін толық емес жемісті алған дұрыс.
Сүйекті тек піскен және жұмсақ жемістерден алу керек. Олар жемістерден Мұқият бөлініп, жуылады және кептіріледі. Дайындалған сүйектер ағынды сумен жуылады. Отырғызу алдында тұқымдарды зарарсыздандыру жақсы. Бұл оларды аурулар мен зиянкестерден қорғайды. Сүйектер екі-үш күн бойы калий перманганатының сәл боялған ерітіндісіне орналастырылады. Егер тұқым өнуге жарамсыз болса, ол бетіне қалқып шығады. Сіз тұқымдарды бірнеше сағат бойы жылы суға батыра аласыз.
Өсіру технологиясының ерекшеліктері


Құрма климаты жұмсақ емес аймақтарда жабық және жылыжай ретінде өсіріледі. Тұқымдар бақша топырағының, құм мен шымтезектің бірдей бөліктерінің қоспасымен толтырылған 400-500 мл шағын контейнерлерде өніп шығады. Бұл күздің соңында, стратификация үшін кастрюльдерді температурасы 4-6 °C болатын салқын жерге орнату керек.
Стратификацияның бірінші кезеңінде болашақ көшеттердің өсуін ынталандыру қажет. Мұны істеу үшін сүйектерді Эпин ерітіндісімен немесе мамандандырылған дүкенде сатып алуға болатын арнайы биорегулятормен емдеу керек. Егер ол болмаса, алоэ шырынын қолдануға болады. Ол майлыққа сығылып, оған құрма сүйектері оралған. Содан кейін дымқыл майлық тоңазытқыштың жоғарғы сөресіне 1, 5 айға қойылады. Осы кезең ішінде тұрақты ылғалдылықты сақтай отырып, майлықты сумен ылғалдандыру керек. Бұл болашақ тұқымдарды қатайтады.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz