Фейхоаның маңызы және таралуы




Презентация қосу
ФЕЙХОА
Жоспар:
1. Фейхоаның маңызы және таралуы

2. Биологиялық ерекшеліктері мен табиғат
жағдайына қатынасы

3. Отырғызу және күтіп- баптау жұмыстары,
өнімін жинау, өңдеу

4. Фейхоа сорттары

Таралуы

Фейхоа - мәңгі жасыл субтропикалық өсімдік, салыстырмалы
түрде жаңа дақыл. Оның отаны - Оңтүстік Америка. Жабайы
Бразилияның оңтүстігіндегі, шығыс Парагвайдың, Аргентинаның
солтүстік- шығысындағы және Уругвайдың ормандарында кездеседі.
19 ғасырдың соңы өсімдіктер Францияға, Италияға және Алжирге
әкелінді. 20 ғасырдың басынан бастап фейхоа Испанияда,
Португалияда, Мароккода, сонымен қатар АҚШ- та өсірілді. Содан
кейін олар Үндістанға, Жапонияға, Австралияға, Жаңа Зеландияға
және басқа да бірқатар елдерге әкелінді. Ол 1900 жылы Ресейге
(Ялтаға), 1903 жылы Сухумиге, одан кейінгі жылдары Сочиде,
Батумиде және Кавказдың Қара теңіз жағалауының басқа
қалаларында. Ол бақшалар мен саябақтарда коллекциялық және
тәжірибелік өсімдік ретінде өсірілді.әкелінді.
Фейхоаның маңызы

100г тағамдық құндылығы
Фейхоа жемістері жаңа піскен және өңделген күйде
тұтынылады. Олар P- белсенді заттардың (690 мг/ % дейін)
Калория мөлшері 61ккал және аскорбин қышқылының (90 мг% дейін) жоғары
Ақуыздар 0,7г болуына байланысты емдік- профилактикалық әсері бар
бағалы тағамдық өнім. Қант мөлшері жеміс
Майлар 0,4г целлюлозасының жаңа салмағының 2,5-13%, құрғақ зат 27%
Көмірсулар 8,8г дейін өзгереді. Фейхоа жемістері пектиндерге, көмірсуларға,
Диеталық талшық 6,4г катехиндер басым полифенолды қосылыстарға бай.
Жемістердегі катехиндердің мөлшері 100-120мг шамасында
Су 83г ауытқиды.

Фейхоаның маңызы

Фейхоа консервілерді дайындауға арналған көбікті
шикізатқа айналдырады, желе, лимонад, ликерлер,
тәттілер, компоттар. Өзіне тән дәмі мен күшті хош
иісіне байланысты фейхоа сусындарды дайындауда
хош иістендіргіш ретінде қолданылады. Өнімдердің
барлық түрлері ұзақ уақыт бойы жоғары диетикалық
және тағамдық қасиеттерді сақтайды. Сонымен қатар,
жемістерде йодтың болуы мәдениеттің емдік
қасиеттерін көрсетеді. Бұл бірегей қасиет жемістерді
қалқанша безінің жеткіліксіздігі, жүрек-қан
тамырлары аурулары және басқа да ауруларды емдеу
және алдын алу үшін пайдалануға мүмкіндік береді.

Биологиялық ерекшеліктері мен табиғат жағдайына қатынасы

Оңтүстік американдық фейхоа (Feijoa) мирт тұқымдасына
жатады (Myrtaceae Juss).
Фейхоа ағашы - биіктігі 2,5-3 м болатын мәңгі жасыл бұта,
бөрікбасының диаметрі 3 м немесе одан да көп. Фейхоа
жапырақтары бүтін, эллипс және сопақ пішінді, тығыз, былғары,
жасыл, жоғарғы жағында жылтыр және күміс- сұр, төменгі
жағында түкті.
Гүлдері қос жынысты, ірі (диаметрі 3-4 см), төрт жапырақты,
көптеген аталықтары бар (60 және одан да көп). Тостағанша
жемістерде ұсталатын төрт түкті гүл шоғырларынан тұрады.
Гүлінің сағағы ұзын (30-35 см), сұр- жасыл түсті.
Жапырақшаларда қанттың едәуір мөлшері бар, бұл оларды арнайы
сусындар жасау үшін пайдалануға мүмкіндік береді.
Биологиялық ерекшеліктері мен табиғат жағдайына
қатынасы

Фейхоа жемісі - төрт көп тұқымды ұясы бар жалған
жидек. Пішіні бойынша жемістер дөңгелек, ұзартылған
немесе кең сопақ, жұмыртқа тәрізді, беті тегіс немесе
бұдырлы, балауыз жабыны бар. Жетілмеген жемістердің
түсі жасыл немесе қою жасыл, жетілген жемістер ашық
немесе сарғыш жасыл, кейде қызарған. Олардың салмағы
сортқа және агротехникалық күтімге байланысты және 10-
нан 100 г- ға дейін жетеді.Жемістерде 60 немесе одан да көп
тұқым болады. Бір граммында 400-800 тұқым болады, оның
өнгіштігі өте жоғары. Целлюлоза жемістің ортасында желе
тәрізді, қабығына қарай тығызырақ, қышқыл немесе тәтті-
қышқыл, өте хош иісті, жағымды.

Заголовок презентации 7
Биологиялық ерекшеліктері мен табиғат
жағдайына қатынасы

Топырақ Температура
Жарық Су және ылғалдылық Тыңайтқыш

Субтропиктің және Фейхоа үнемі ылғалды
pH бейтараптан топырақты жақсы көреді. Бұл ағаш -10 градусқа Фейхоа жылына бір
қоңыржай климатқа аздап қышқылға дейінгі температураға немесе екі рет
төзімді. Фейхоа мол Дегенмен, батпақтанудан
дейінгі бай, жақсы сақ болу керек, себебі бұл төтеп бере алады. қолданылатын
күнді жақсы көреді. құрғатылған Субтропикалық теңдестірілген
тамырлардың шіріп
топыраққа кетуіне әкелуі мүмкін. климат тропикалық тыңайтқышты
артықшылық Отырғызылғаннан кейін климатқа қарағанда бағалайды. Бұл
беріледі. Олар тұзды құрғақшылыққа төзімді қолайлы, өйткені 30 ағаштар жылына екі
топырақ пен ауаға болып саналады, бірақ градустан жоғары рет тозаңдандырылса
шыдай алады. Олар судың үнемі жетіспеуі температура зиянды жақсы жұмыс істейді.
шыдай алмайтын өндірілген жемістердің болуы мүмкін.
бір нәрсе-ылғалды өнімділігі мен сапасына Фейхоа қалыпты
топырақ. кері әсер етеді температурада және
орташа және төмен
ылғалдылық
деңгейінде жақсы
өседі. 8
Отырғызу және күтіп- баптау жұмыстары

Фейхоаны отырғызу үшін жылы аймақтар қолайлы, мұнда қыста ең
төменгі температура -15 ° C төмен болмау керек. Отырғызу көктемде 3x3
немесе 3x4 м схемасы бойынша жүзеге асырылады. Көшеттерге күтім
жасау жыл сайынғы жүйелі өңдеуден (қазудан), тыңайтқыштан, жүйелі
суарудан, содан кейін қопсытудан және арамшөптерді жоюдан тұрады.
Жазда ылғалды сақтау үшін ағаш діңдерін (үгінділермен немесе өсімдік
қалдықтарымен) мульчалау керек.
Бір өсімдікке тыңайтқыштардың негізгі нормалары: күзде – 15-20 кг
шіріген көң, 150-300 г суперфосфат, 60-100 г калий тыңайтқышы,
көктемде мол суару кезінде 200 г аммоний селитрасы.
Фейхоа 3-5 негізгі өркеннен тұратын бұта немесе 4-5 қаңқа бұтақтары
бар аласа діңі (биіктігі 50 см- ге дейін) шағын ағаш түрінде қалыптасады.
Жыл сайынғы шырпу көктемде жүзеге асырылады (құрғақ және сынған
бұтақтар жойылады). Шамадан тыс өсумен бөрікбасын жұқартады. Жеміс
түзілуін жақсарту және бөрікбасы өркендерін (өсуді ынталандыру үшін)
жетілген (20-30 жастағы) өсімдіктерде жіңішке шырпу жүргізіледі.
Өнімін жинау

Фейхоаға тән қасиет жемістердің бір мезгілде піспеуі болып
табылады, сондықтан жинау бірнеше кезеңде жүзеге
асырылады. Жәй тигенде түсіп қалса, жемістерін жинау
басталады. Күзгі суық әдеттегіден ертерек келсе немесе
қазанның үшінші онкүндігінде және қарашаның бірінші
онкүндігінде күрт суыту мүмкін болса, жемістер піспеген
жағдайда да жиналуы керек, олар төсеніште пісетін қабілеті
бар. Фейхоа жемістерін ұзақ уақыт бойы (тоңазытқышсыз
бөлмеде 24 күнге дейін) жаңа піскен күйінде сақтауға
болмайды. 14 күннен кейін олардың сапасы аздап өзгереді,
20 күннен кейін құлпынай- ананас хош иісі, ылғал
жоғалады, солу және ыдырау басталады.
Өңдеу

Жемістерді өңдеуге байланысты тұтыну мерзімі ұзарады. Өнімнің
барлық түрлері: джем, компот, пюре, десерт және алкогольсіз сусындар,
джем, мармелад, желе, мармелад ұзақ уақыт бойы жоғары диеталық
және тағамдық қасиеттерді сақтайды. Жемістер қабығымен немесе
қабықсыз өңделеді. С дәруменінің едәуір мөлшері теріде және оған
іргелес жатқан целлюлозаның тығыз қабатында шоғырланған. Жеміс
дәмі қабығы болған кезде біршама жақсартылған, дайын өнімнің дәмін
бұзбайды.
Ең оңай жолы - үйде зарарсыздандырусыз жаңа піскен фейхоа
жемістерінің теңізін дайындау. Зақымдалған, мыжылған, қарайған
жемістерден бас тартады, гүл шоқтарын кесіп тастайды, содан кейін
оларды жуады, кептіреді және ет тартқыштан өткізеді. Алынған масса
түйіршіктелген қантпен араласады, құйылады және банкалар салқын
жерде тазаланады. Жеміс пен қанттың қатынасы 1:1. Қантты балмен
алмастыруға болады. 11
Фейхоа сорттары

Никитский Кулидж (Coolige) Суперба (Superba) Чойсиана (Choiseana)
ароматная

Заголовок презентации 12
Орындаған: Орынбасарова А.Е.

Назарларыңызға ПВ-409
рахмет! Қабылдаған: Мажитова Р.С.

Ұқсас жұмыстар
Жер бетінде температураның таралуы
Витамин тәрізді заттар. Алиментарлы, екіншілік авитаминоз жане гиповитаминоздар. Гипервитаминоздар
МЫСЫҚ ТӘРІЗДІЛЕР ТҰҚЫМДАСЫ
Биологиялық қызметі
ҚОҢЫРБАС ТАСҚОҢЫРБАС
Қарасора арамшөбі
Өрмекшітәрізділердің зиянды формаларымен күрес жолдары
Күзендердің систематикасы. Құрылыс ерекшелігі. Таралуы. Дамуы мен көбею
Емдеу және алдын - алу Көп жағдайда гонококктар пенициллинге және оның туындыларына төзімді
Ащы ерменжапырақ
Пәндер