Фейхоаның маңызы және таралуы



ФЕЙХОА

Жоспар:
Фейхоаның маңызы және таралуы
Биологиялық ерекшеліктері мен табиғат жағдайына қатынасы
Отырғызу және күтіп- баптау жұмыстары, өнімін жинау, өңдеу
Фейхоа сорттары
2

Таралуы
3
Фейхоа - мәңгі жасыл субтропикалық өсімдік, салыстырмалы түрде жаңа дақыл. Оның отаны - Оңтүстік Америка. Жабайы Бразилияның оңтүстігіндегі, шығыс Парагвайдың, Аргентинаның солтүстік- шығысындағы және Уругвайдың ормандарында кездеседі. 19 ғасырдың соңы өсімдіктер Францияға, Италияға және Алжирге әкелінді. 20 ғасырдың басынан бастап фейхоа Испанияда, Португалияда, Мароккода, сонымен қатар АҚШ- та өсірілді. Содан кейін олар Үндістанға, Жапонияға, Австралияға, Жаңа Зеландияға және басқа да бірқатар елдерге әкелінді. Ол 1900 жылы Ресейге (Ялтаға), 1903 жылы Сухумиге, одан кейінгі жылдары Сочиде, Батумиде және Кавказдың Қара теңіз жағалауының басқа қалаларында. Ол бақшалар мен саябақтарда коллекциялық және тәжірибелік өсімдік ретінде өсірілді. әкелінді.

Фейхоаның маңызы
4
Калория мөлшері
61ккал
Ақуыздар
0, 7г
Майлар
0, 4г
Көмірсулар
8, 8г
Диеталық талшық
6, 4г
Су
83г
100г тағамдық құндылығы
Фейхоа жемістері жаңа піскен және өңделген күйде тұтынылады. Олар P- белсенді заттардың (690 мг/ % дейін) және аскорбин қышқылының (90 мг% дейін) жоғары болуына байланысты емдік- профилактикалық әсері бар бағалы тағамдық өнім. Қант мөлшері жеміс целлюлозасының жаңа салмағының 2, 5-13%, құрғақ зат 27% дейін өзгереді. Фейхоа жемістері пектиндерге, көмірсуларға, катехиндер басым полифенолды қосылыстарға бай. Жемістердегі катехиндердің мөлшері 100-120мг шамасында ауытқиды.

Фейхоаның маңызы
5
Фейхоа консервілерді дайындауға арналған көбікті шикізатқа айналдырады, желе, лимонад, ликерлер, тәттілер, компоттар. Өзіне тән дәмі мен күшті хош иісіне байланысты фейхоа сусындарды дайындауда хош иістендіргіш ретінде қолданылады. Өнімдердің барлық түрлері ұзақ уақыт бойы жоғары диетикалық және тағамдық қасиеттерді сақтайды. Сонымен қатар, жемістерде йодтың болуы мәдениеттің емдік қасиеттерін көрсетеді. Бұл бірегей қасиет жемістерді қалқанша безінің жеткіліксіздігі, жүрек-қан тамырлары аурулары және басқа да ауруларды емдеу және алдын алу үшін пайдалануға мүмкіндік береді.

Биологиялық ерекшеліктері мен табиғат жағдайына қатынасы
6
Оңтүстік американдық фейхоа (Feijoa) мирт тұқымдасына жатады (Myrtaceae Juss) .
Фейхоа ағашы - биіктігі 2, 5-3 м болатын мәңгі жасыл бұта, бөрікбасының диаметрі 3 м немесе одан да көп. Фейхоа жапырақтары бүтін, эллипс және сопақ пішінді, тығыз, былғары, жасыл, жоғарғы жағында жылтыр және күміс- сұр, төменгі жағында түкті.
Гүлдері қос жынысты, ірі (диаметрі 3-4 см), төрт жапырақты, көптеген аталықтары бар (60 және одан да көп) . Тостағанша жемістерде ұсталатын төрт түкті гүл шоғырларынан тұрады. Гүлінің сағағы ұзын (30-35 см), сұр- жасыл түсті. Жапырақшаларда қанттың едәуір мөлшері бар, бұл оларды арнайы сусындар жасау үшін пайдалануға мүмкіндік береді.

Биологиялық ерекшеліктері мен табиғат жағдайына қатынасы
Заголовок презентации
7
Фейхоа жемісі - төрт көп тұқымды ұясы бар жалған жидек. Пішіні бойынша жемістер дөңгелек, ұзартылған немесе кең сопақ, жұмыртқа тәрізді, беті тегіс немесе бұдырлы, балауыз жабыны бар. Жетілмеген жемістердің түсі жасыл немесе қою жасыл, жетілген жемістер ашық немесе сарғыш жасыл, кейде қызарған. Олардың салмағы сортқа және агротехникалық күтімге байланысты және 10-нан 100 г- ға дейін жетеді. Жемістерде 60 немесе одан да көп тұқым болады. Бір граммында 400-800 тұқым болады, оның өнгіштігі өте жоғары. Целлюлоза жемістің ортасында желе тәрізді, қабығына қарай тығызырақ, қышқыл немесе тәтті- қышқыл, өте хош иісті, жағымды.

Биологиялық ерекшеліктері мен табиғат жағдайына қатынасы
8

Отырғызу және күтіп- баптау жұмыстары
9
Фейхоаны отырғызу үшін жылы аймақтар қолайлы, мұнда қыста ең төменгі температура -15 ° C төмен болмау керек. Отырғызу көктемде 3x3 немесе 3x4 м схемасы бойынша жүзеге асырылады. Көшеттерге күтім жасау жыл сайынғы жүйелі өңдеуден (қазудан), тыңайтқыштан, жүйелі суарудан, содан кейін қопсытудан және арамшөптерді жоюдан тұрады. Жазда ылғалды сақтау үшін ағаш діңдерін (үгінділермен немесе өсімдік қалдықтарымен) мульчалау керек.
Бір өсімдікке тыңайтқыштардың негізгі нормалары: күзде - 15-20 кг шіріген көң, 150-300 г суперфосфат, 60-100 г калий тыңайтқышы, көктемде мол суару кезінде 200 г аммоний селитрасы.
Фейхоа 3-5 негізгі өркеннен тұратын бұта немесе 4-5 қаңқа бұтақтары бар аласа діңі (биіктігі 50 см- ге дейін) шағын ағаш түрінде қалыптасады. Жыл сайынғы шырпу көктемде жүзеге асырылады (құрғақ және сынған бұтақтар жойылады) . Шамадан тыс өсумен бөрікбасын жұқартады. Жеміс түзілуін жақсарту және бөрікбасы өркендерін (өсуді ынталандыру үшін) жетілген (20-30 жастағы) өсімдіктерде жіңішке шырпу жүргізіледі.

Өнімін жинау
10
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz