Микробиология аймақтары
Презентация қосу
Микробиология
аймақтары
Орындаған: Өркен Айсулу Бг-31
Жоспар:
1. Микробиология;
2. Қазіргі заманғы микробиологияның дамуы және оның
бағыттарының пайда болуы;
3. Микробиологияның әр түрлі бағыттары.
Микробиология
◦ Микробиология – жай көзге көрінбейтін, ұсақ тірі организмдерді, олардың құрылысы мен биологиялық,
биохимиялық қасиеттерін, табиғатта жүріп жатқан процестердегі ролін, адам тұрмысындағы пайдасы мен
зиянын жан-жақты зерттейтін ғалым.
◦ Микроорганизмдердің басым көпшілігі - бактериялар. Сонымен қатар микробиология төменгі сатыдағы
саңырауқұлақтарды, ашытқы саңырауқұлақтарын, ұсақ балдырларды, қарапайым организмдерді, вирустарды
да зерттейді.
◦ Микробиология ботаника мен зоология ғылымдарының қарапайым организмдерді зерттейтін
салаларымен тығыз байланысты. Микробиология - микроорганизмдердің биохимиялық әрекеттерін,
қоректік заттарды өзгертудегі олардың негізгі ролі қарастырылады.
◦ Микроорганизмдер тіршілігінің ең бір айқын байқалатын жері-ашу процесі.Күнделікті көріп жүрген
сыра мен түрлі шараптар, тағамдардың шіріп, бүлінуі және көгеруі бәрі де осы микроорганизмдердің
әсерінен болады.
Микробиологияның дамуын 5 кезеңге
бөлуге болады:
1. Эвристикалық (б.з.б. 3-4 ғасыр – б.з. 16 ғасыр) – көрінетін әлеммен қатар
көрінбейтіндер де тіршілік етеді. Көзге көрінбейтін жануарлар адамға
мұрын, ауыз арқылы түсіп түрлі аурулар қоздырады.
2. Морфологиялық кезең - бұған оптикалық аспаптардың шығарылуы әсер
етті.
3. Физиологиялық кезең – Пастер және Кох кезеңі
4. Иммунологиялық – Л.Пастердің вакцинация жұмыстары
5. Молекулярлы – генетикалық кезең микробиология және иммунология
жылдам түрде дамыды
Микробиология бағыттарының дамуы
◦ Бертін келе микробиология ғылымы көптеген жаңалықтармен теориялық және практикалық
жетістіктермен толықтырылды.
◦ Халық шаруашылығының түрлі кажеттері мен мақсаттарына сәйкес бұл ғылым — жалпы
микробиология, техникалық немесе өнеркәсіп-тік микробиология, тағамдық микробиология, ауыл
шаруашылық микробиологиясы, геологиялыіқ микробиология, санитариялық микробиология,
медициналык микробиология, эпидемиология, мал дә-рігерлік микробиология және вирусология
болып бірнеше салаға бөліңеді.
МИКРОБИОЛОГИЯНЫҢ
ӘР ТҮРЛІ
БАҒЫТТАРЫНЫҢ ДАМУЫ
Зерттеу нысаны бойынша:
Бактериолог Паразитолог
Микология Вирусология
ия ия
Бактериология
◦ Бактериялар— тек микроскопта ғана көрінетін аса ұсақ микробтар және олар көптеген әр алуан аурулар
туғызады.
◦ Ғалым Антон Левенгук ашқан. Бактерия - бір жасушалы ағза, көбісі таяқша пішінді болып келеді.
◦ Бактерия негізінен түссіз тек кейбіреулерінде ғана аздап бояғыш заттар кездеседі.
◦ Фотосинтез құбылысы жүретін көк -жасыл қызыл түсті өкілдерін цианобактериялар деп атайды.
◦ Бактериялар – табиғатта ең көп тараған, негізінен бір жасушадан тұратын, оқшауланған ядросы жоқ, ең
қарапайым организмдер тобы.
◦ Алғаш рет бактерияларды (грекше bakterіon – таяқша) 17 ғасырда голланд ғалымы, микроскопты жасаушы –
Антони ван Левенгук байқаған.
◦ 19 ғасырда бактериялардың құрылысы мен табиғаттағы рөлін француз ғалымы Луи Пастер, неміс ғалымы
Роберт Кох және ағылшын ғалымы Джозеф Листер зерттеді.
Микология
◦ Микология (грек. mykes – саңырауқұлақ және логия) – саңырауқұлақтарды зерттейтін ғылым.
◦ Микологияның негізгі мақсаты саңырауқұлақтың морфологиясын, түрлік құрамын, жүйелік
топтарын, биологиясын, экологиясын, физиологиясын, филогениясын, т.б. сондай-ақ табиғатта
таралуы мен адам тіршілігіндегі маңызын зерттеу.
◦ Саңырауқұлақ (шампиньон, трюфель, бүріспе) туралы алғашқы мәліметтер б.з.б. 4 ғасырда өмір
сүрген грек ғалымы Теофрастың еңбектерінде кездеседі. Б.з. 1 ғасырында итальяндық ғалым
Плиний саңырауқұлақтардың дамуына сипаттама беріп, бірінші рет олардың жіктелімін
жасамақшы болды. 1578 жылы голландық ғалым К.Клаузиус саңырауқұлақтардың 221 түріне
арналған түрлі-түсті атлас жасады.
Паразитология
◦ Паразитология(гр. para – жанында, гр. sіtos – қоректену және гр. logos – ілім) – бір
организмнің екінші ағза есебінен қоректенуін, паразит пен оның иесінің байланысын,
өзара қарым-қатынасы, олардың қоршаған ортаға тәуелділігін, дене құрылысы,
тіршілігі, дамуы, жан-жаққа таралуын; сондай-ақ адамның, жануарлар мен өсімдіктердің
паразиттік ауруларын, олардан арылу, сақтану жолдарын зерттейтін кешенді
ғылым; микробиология саласы.
Вирусология
◦ Вирусология (лат. vіrus – у және грек. logos – ілім), вирология, инфрамикробиология – вирустар
туралы ғылым.
◦ Жалпы, Вирусология вирустардың табиғатын, олардың құрылысын, көбеюін, биохимиясын,
генетикасын зерттейді.
◦ Медициналық , ветеринарлық вирусология патогенді вирустарды, олардың инфекциялық
қасиеттерін зерттейді, олар тудыратын аурулардан сақтану шараларын, диагностикасын және
емдеу жұмыстарын қарастырады.
◦ Вирусология вирустардың тұқым қуалаушылық қасиеттерін зерттейтін ғылым – молекулалық
генетикамен тығыз байланысты
Тіршілік ету аймағы бойынша
Жалпы микробиология
Медициналық микробиология
Топырақ микробиолгиясы
Су микробиологиясы
Жалпы Медициналық
микробиология микробиология
◦ Жалпы микробиология – ◦ Медициналық микробиология- адамдар
микроорганизмдердің өзгергіштігі мен ауру қоздыратын микроорганизмдерді,
тұқым қуалаушылығына, дамуы мен олардың организммен қарым-қатынасын
тіршілік етуінің негізгі заңдылықтарына зерттейді, жұқпалы ауруларды емдеу мен
жалпы сипаттама береді, олардың олардың алдын-ала сақтандырудың
табиғатта заттар алмасу процесіндегі ролін лабораториялық диагностикасы және
және оны адам баласының пайдасына арнаулы әдістерін жасауды қарастырады.
қолданудың мүмкіндіктерін зерттейді.
Қолданылуына байланысты:
Ауылшаруашылы
қ
Өнеркәсіптік
Ауылшаруашылы
қ Өнеркәсіптік
◦ Ауыл шаруашылық микробиологиясы- ◦ Техникалық немесе өнеркәсіптік
өсімдіктердің қоректенуімен топырақ микробиология – микроптардың тіршілігі
түзілуіндегі микроорганизмдердің ролін нәтижесінде түзілетін өнімдердің адам
зерттейді. Сонымен бірге мал азықтық баласына ең қажеттілерін іс жүзінде
белоктарды өндірудегі басқа да өсімдіктер өндізудің ғылыми негіздерін жасайды,
тектес азықтардың құнарландырудағы оларды көптеп өндіруді қарастырады.
микроорганизмдердің пайдалы топтарын Техникалық микробиологияның дамуы
тауып, шаруашылыққа ұсынады. барысында ашыту өнеркәсібі,
антибиотиктерді, ферменттерді,
витаминдерді, амин қышқылдарын
өндіретін өндірістер ұйымдастырылады.
Қолданылған әдебиеттер
◦ https://stud.kz/referat/show/12206
◦ Шоқанов Н. «Микробиология» Алматы, 1997ж
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz