Микроорганизмдерді дақылдандыру


Slide 1

Микрорганизмдерді дақылдандыру

ОРындаған: Өркен АЙсулу БГ-31

Slide 2

Жоспар:

Микроорганизмдерді дақылдауға арналған қоректік орталар, қоректік орталардың залалсыздандыру әдістері.

Қоректік орталардың құрамы мен физикалық күйінің негізгі типтері.

Микроорганизмдерді дақылдау әдістері.

Аэробты және анаэробты микроорганизмдерді дақылдау

Slide 3

3

Жасуша ішіне сыртқы ортадан енген қоректік заттардан жаңа заттардың түзілуі немесе олардың ыдырауы күрделі биохимиялық процестердің көмегімен іске асып отырады. Микроорганизмдер табиғатта қоректік заттарды өсімдіктер мен жануарлар қалдықтарынан немесе тірі жасушалардан алады.

Зертханаларда микроорганизмдерді өсіру үшін арнайы әзірленген қоректік орталар қолданылады.

Slide 4

Қоректік орталар. Құрамы

Табиғи - сүт, сарысу, жұмыртқа, ет, картоп, бұршақ, сәбіз, өсімдіктер және олардың қайнатпасы

Жасанды қоректік орталар арнайы рецептер бойыншадайындалады. Олар жануар текті (ЕПС, ЕПА, ЕПЖ) және өсімдік текті (сыра суслосы) болып екі топқа бөлінеді

Синтетикалық орта деп - белгілі бір химиялық қоспалардан тұратын ортаны

4

Slide 5

Пайдалану мақсатына қарай қоректік орталардың топтары

Әмбебап қоректік орта

Мюллера-Хинтонның Әмбебап қоректік ортасы

Арнайы орта.

Элективті немесе таңдамалы орта.

Дифференциалды-диагностикалық орталар.

Және т. б.

Slide 6

Әмбебап қоректік орта

Әмбебап қоректік орта. Бұл орталарда хемогетеротрофты, арнайы органикалық заттарды қажет етпейтін микроорганизмдердің көптеген түрлері өседі. Бұл орталарға бактериялар жақсы өсетін ет-пептонды сорпасы және ашытқы саңырауқұлақтарға лайықты сусло жатады.

6

Құрамы: (г/л) :

Жануар ұлпасының пептикалық қайнатпасы 5, 00

Ет экстракты 1, 50

Ащытқы экстракты1, 50

Натрий хлориді 5, 00

Агар-агар 15, 00

рН (25°С) 7, 4 ± 0, 2

Slide 7

Мюллера-Хинтонның Әмбебап қоректік ортасы

Neisseria sp үшін қолданады

және микроағзалардың антибиотикке сезімталдығын анықтайды.

Ерекше органикалық заттарды қажет ететін және әмбебап ортада өспейтін хемоорганотрофты микроорганизмдерді өсіретін орта. Мысалы, спирохеталарға көмірсутегі мен аминқышқылдардан басқа, ұзын тізбекті майлы қышқылдар қажет. Олар қан сарысуы құрамына кіреді. Сондықтан спирохеталарға арналған қоректік ортаға қан не қан сарысуын қосады. Ал кейбір теңіздерде тіршілік ететін бактериялар, мысалы, Marinomonasтуысына жататындар, теңіз суына қажетті болады.

7

Құрамы (г/л) :

Ет 300, 00

Казеина гидролизаты 17, 50

Крахмал 1, 50

Агар-агар 17, 00

рН ( 25°С) 7, 3 ± 0, 2

Арнайы орта.

Құрамы(г/л) :

Протеозопептон 15, 00

Бауыр қайнатпасы 2, 50

Ащытқы 5, 00

Натри хлорид 5, 00

Агар-агар 12, 00

рН (25°С) 7, 4 ± 0, 2

Slide 8

Элективті немесе таңдамалы орта.

Бұл орта табиғи субстраттардан (топырақ, су, тағамдардан, өсімдік пен жануарлардан) микроорганизмдердің жеке топтарын бөліп алуға арналған. Оларды микробиологияға С. И. Виноградский енгізді. Элективті деп микроорганизмдердің белгілі бір тобының немесе түрінің өсуіне қажетті құрамы ерекше қоректік орталарды атайды.

Бұл орталарды жалпы микробиологияда әр түрлі субстраттардан бөліп алынған бактериялардың физиологиялық-биохимиялық қасиеттерін анықтап, оларды жіктеу үшін пайдаланады. Ал медициналық және ветеринарлық микробиологияда оларды ауруларды қоздыратын бактерияларды анықтау үшін қолданады. Бұл орталар бактериялардың белгілі бір ферменттерінің, мысалы, каталаза, оксидаза, протеаза, фосфотаза, желатиназа және гемолитикалық ферменттердің бар-жоғын анықтау үшін қажет.

Құрамы (г/л) :

Арнайы пептон 2, 50

Ет 2, 50

Натрий хлориді 1, 25

Глюкоза 2, 50

рН ( 25°С) 7, 3 ± 0, 2

Дифференциалды-диагностикалық орталар.

Гисс қоректік ортасы

Левин ортасы

Плоскирев ортасы

Slide 9

Қоректік орталарды залалсыздандыру

9

Микроорганизмдерді өсіруге арналған қоректік орталарда басқа микроорганизмдердің тірі клеткалары және олардың споралары мүлде болмауы керек.

Бөгде микроорганизмдерді жою үшін арнайы залалсыздандыру әдістерін қолданады. Бұл мақсатта, көбінесе, жоғары температураның әсерін пайдаланады.

Температура микробтардың өсуіне лайықты деңгейінен жоғарылаған сайын, оның әсері күшейе түсетіндігі бұрыннан белгілі.

Температураның әсерін микроорганизмдер популяциясының белгілі бір бөлігін жою үшін қажетті уақытпен сипаттайды.

Slide 10

Микроорганизмдерді дақылдандыру

Микроорганизмдерді дақылдандыру- микроорганизмдердің өсіп-өнуіне, көбеюіне қолайлы жағдай жасау болып табылады.

Бактерияларды дақылдандыру шарттары:

қоректік орта

оптимальді температура

аэробты және анаэробты жағдайлар

дақылдандыру уақыты.

Slide 11

Дақылдандыру көріністері:

Сұйық ортада өсуі:

- табиғи тұнба түрінде (қауыз тәріздес, ұнтақ, мақта кесегі түрінде) ;

-беткей үлбір түрінде (жіңішке, жұмсақ, қабыршақты-сүйелді, ) ;

- диффузды бірқалыпты лайлану түрінде

Тығыз ортада өсуі - әртүрлі колония түзу (тығыз, шырышты, қаймақ тәріздес), өлшемдері (нүктелі - 1 мм дейін, ұсақ - 1-2 мм, орташа - 2-4 мм, ірі - 4 мм жоғары), түсі (сары, көк, қызыл, қара), иісі, пішіндері (домалық, сопақша, бұтақша) .

- S-типті - аналашеті тегіс, жұмсақ, жылтыр, томпақ;


Ұқсас жұмыстар
Үздіксіз культивирлеу
Вакцина. Вакцина алу биотехнологиясы
Микроорганизмдердің өсуі және дақылдау
Вирустық аурулардың спецификалық алдын алу.Вакцина дайындау принциптері
Анаэробты организмдер
Бактериялардың химиялық құрамы
Вирустарды дақылдандыру
Вирусологиялық зерттеу әдістері
Дақылдандыру мен репродукциясы
Жасушалардың культуралары
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz