Фотосинтезге әсер ететін факторлар




Презентация қосу
Фотосинтезге әсер
ететін факторлар
ҚАРЖАНБАЙ АЗИЗА, ШАРАМАН ЖАНЕЛЬ, ӨРКЕН
АЙСҰЛУ, САҒЫНДЫҚ САНИЯ
Фотосинтез — бұл
өсімдіктердің жасыл
жапырақтарында судан және
атмосферадағы көмір
қышқылы газынан
хлоропластардағы
хлорофиллдер сіңірген күн
(жарық) энергиясын
пайдалана отырып
органикалық қосылыстарды
синтездеу.
ФОТОСИНТЕЗГЕ ӘСЕР ЕТЕТІН ФАКТОРЛАР:

СЫРТҚЫ ІШКІ
ФАКТОРЛАР ФАКТОРЛАР
ІШКІ ФАКТОРЛАР:
ХЛОРОПЛАСТЫҢ МӨЛШЕРІ

ХЛОРОФИЛДІҢ САНЫ МЕН ТИПІ

ФЕРМЕНТТЕР ТИІМДІЛІГІ

ЖАПЫРАҚТАРДЫҢ МӨЛШЕРІ

ЛЕПТЕСІКТЕР САНЫ
СЫРТҚЫ ФАКТОРЛАР:
ЖАРЫҚ МӨЛШЕРІ

ЫЛҒАЛ МӨЛШЕРІ

КӨМІРҚЫШҚЫЛ ГАЗЫНЫҢ ЖӘНЕ О2 КОНЦЕНТРАЦИЯСЫ

АУА ТЕМПЕРАТУРАСЫ
Фотосинтез процесіне физикалық
және химиялық факторлардың
әсері
Температура
Химиялық кезеңде барлық реакциялар
ферменттермен катализденеді және олардың
белсенділігі температураға әсер етеді. Жалпы,
температураның 10 ° C көтерілуі химиялық
реакциялардың жылдамдығын екі есе
арттырады.
Алайда, 40 ° C температурадан ферментативті
денатурация, реакциялар жылдамдығы
баяулайды.
Сонымен бар оңтайлы температура мұнда
фотосинтетикалық белсенділік максималды, бұл
барлық өсімдіктер үшін бірдей болмайды.
Толқын ұзындығы
Фотосинтез жылдамдығына әсер ететін
үшінші фактор-Жарық квантының (толқынның
түсі) жиілігінің өзгеруі. Сәулелі энергия
дискретті бірліктер - кванттар немесе
фотондар түрінде шығарылады және таралады.
Жарық квантында энергия бар E = h * H= h *
c / л мұндағы h - Планк тұрақтысы. Бұл
формуладан спектрдің әртүрлі бөлімдері үшін
квант энергиясының мәні әр түрлі болатыны
анық: толқын ұзындығы неғұрлым қысқа
болса, соғұрлым үлкен болады.
Күлгін / көк және қызыл жарыққа сәйкес келетін спектрлік жолақтардағы керемет
фотосинтетикалық белсенділікке және жасыл диапазонда төмен белсенділікке ие.
Жасыл өсімдік фотосинтезді жақсы қарқындылықпен жүргізуі үшін оны жасыл
жарықпен жарықтандыруға болмайды, өйткені бұл жарық жапырақтары толығымен
шағылысады.
Түс Толқын ұзындығы квант энергиясы, кДж
УФ 400 471,4
Күлгін 400-424 292,0
Көк 424-491 260,6
Жасыл 491-550 230,5
Сары 550-585 206,6
Қызғылт 585-647 193,6
Қызыл 647-740 176,4
Инфра қызыл 740 және одан көп 85,5 және одан аз
Жарықтың қарқындылығы
Өсімдік толық қараңғылықта болған кезде, ол
фотосинтез жүргізбейді. Жарық қарқындылығын
арттыру арқылы фотосинтез жылдамдығы да артады.
Алайда, белгілі бір сәттен бастап жарықтандыру
қарқындылығының одан әрі артуы фотосинтез
жылдамдығының жоғарылауымен қатар жүрмейді.
Барлық пигменттік жүйелер қозған кезде өсімдік
жарықтың қосымша мөлшерін ала алмаса, жарық
қарқындылығы фотосинтездің шектеу факторы болып
табылмайды. Жетті жарық қанықтыру нүктесі.
Жарық әсерінің қарқындылығын жоғарылату одан әрі
фотосинтетикалық белсенділікке кедергі болатын
нүктеге әкеледі. Бұл - ингибирлеу нүктесі шамадан
тыс жарықпен фотосинтез.
СО концентрациясы
СО2 (көмірқышқыл газы немесе көмірқышқыл газы) -
бұл химиялық сатыда органикалық молекулаларға
кіретін көміртек көзі ретінде қолданылатын субстрат.
Өсімдіктер табиғи түрде СО-ның екі негізгі көзіне ие2:
Стомата деп аталатын ұсақ тесіктер арқылы
жапырақтарға енетін атмосферадан шыққан газ және
жасушалық тыныс алу кезінде пайда болатын газ.
СО жоқ2, фотосинтездің қарқындылығы нөлге тең. СО
концентрациясын жоғарылату2 процестің
қарқындылығы да артады. Алайда, бұл биіктік тұрақты
және шексіз емес. Көміртекті алуға қатысатын барлық
ферментативті жүйе қаныққан кезде СО одан әрі
артады2 фотосинтетикалық жылдамдықтың
жоғарылауымен бірге болмайды.
Шектеуші факторлардың маңызы
Қазіргі кезде жан-жақты зерттелген.
Мысалы, қоршаған орта температурасы 25°С болған кезде фотосинтез
қарқындылығының артуы тоқтайды.
Жануар ағзасында ферменттер жұмысының тиімділігі температура шамамен 40°С-қа
артқанға дейін жалғасады. Бірақ өсімдіктерде температура 25°С-тан жоғары көтерілген
кезде фотосинтез тиімділігі артпайтын болады.
Ал температура әрі қарай артқанда тіпті төмендейді.
Лептесіктер жабылып, өсімдік ағзасы суды үнемдей бастайды. Жапырақ жұмсағының
жасыл жасушаларына көмірқышқыл газы жеткіліксіз болады, өйткені ол жабық
лептесіктер арқылы өсімдікке түсе алмайды.
Демек, шектеуші фактор «өте жоғары температура» емес, көмірқышқыл газының
СО2 жетіспеуі болады.
Табиғи жағдайда фотосинтез процесінің тиімділігі өте төмен. Оны
арттыру үшін өсімдіктің суды буландыру процесіне күн энергиясының
шығынын азайту өте маңызды. Осыған байланысты өсімдіктердің су
алмасуын реттеу өсімдіктің судың булануын азайту арқылы, атап
айтқанда, тамырмен қоректену жағдайларын жақсарту арқылы мүмкін
болады.
Жоғарыда айтылғандарға сүйене отырып, фотосинтез процесінде
барлық сыртқы және ішкі факторлар маңызды рөл атқарады, мысалы,
өсу және даму процестері, тыныс алу, су және минералды тамақтану
және т.б. әрқайсысының әсерін зерттей отырып, фотосинтез процесінің
тиімділігін биомассадағы энергияны сақтау үшін үлкен бағытта реттеуге
мүмкіндік береді.
Қолданылыған әдебиеттер:
https://
studbooks.net/833345/estestvoznanie/faktory_vliyayuschie_effektivnost_fotosint
eza
https://
cyberleninka.ru/article/n/faktory-vliyayuschie-na-protsess-nakopleniya-energii-p
ri-fotosinteze
https://atamuraweb.kz/?page_id=23962
https://kk.standardtoday.co.uk/168-factors-that-influence-photosynthesis.html

Ұқсас жұмыстар
Биологиялық жүйедегі зат алмасу. Фотосинтез фазалары
Фотосинтез факторлары
Өсімдіктер фотосинтезі
Стенобионттық және эврибионттық организмдер
Хлорофилл - жасыл пигмент, өсімдіктердің негізгі фотосинтетикалық пигменті
ТЫНЫС АЛУ МЕХАНИЗМІ. ТЫНЫС АЛУ КОЭФФИЦИЕНТІ
Фотосинтез-табиғи лаборатория
Тәуекелдің қаржылық факторлары
Экологиялық факторлардың топтары
Химиялық кинетика
Пәндер