Қызанақ дақылы


Slide 1

Жылыжайда өсетін көкөніс дақылы сорттарының сипаттамалары

Дайындаған: Б17-3 тобының студенті Таштамирова Зухра

Қабылдаған: Кунтубаева Динара

Slide 2

СӨЖ Жоспары:

Жылыжайда көкөніс өсіру технологиясы

Жылыжайда өсіруге болатын көкөніс дақылдарының сорттары

Көкөніс дақылдарының маңызы, олардың өсу, көбею және даму ерекшеліктері

Slide 3

Жылыжайлар үшін негізгі топырақ компоненттері

Өрістер мен шабындық жерлер.

Жұқа құм.

Аш.

Органикалық құрамдас бөлік: гумустың, көңді, құс саңылауы.

Минералды тыңайтқыштар.

Торф (жақсы бөлшектелген), сондай-ақ шымтезек және композициялық компост.

Сондай-ақ, жылыжайға арналған топырақтың құрамы жиі пайдаланылғаннан кейін

24-30 ай өткеннен кейін пайдаланылған көкөніс топтамасын жиі қамтиды.

Slide 4

Жылыжайда өсірілетін көкөністік дақылдар

Жылыжайда өсірілетін өсімдіктердің 65% көкөніс дақылдары

Көкөністік дақылдар

жылыжайда қызанақ, қияр көп өсіріледі

жылыжайда қызанақ, қияр көп өсіріледі

Жылыжайда көкөністер ерекше күтіммен өсіріледі, зиянкестерге қарсы ерекше тыңайтқыштар мен дәрілер болуы қажет.

Сонымен қатар, пияз, қырыққабат, тәтті бұрыш, картоп, ащы бұрыш және т. б өсіріледі

Slide 5

Жылыжайда өсірілетін өсімдіктер

Slide 6

Жылыжайда Қырыққабат өсіру сорттары

Түрлері мен түршелері, олардың таралуы: Көкөністердің бұл тобына ақ қауданды, қызыл қауданды, савой, брюссель, гүлді, брокколи, кольбари, қытай қырыққабаттары біріктірілген. Сондай-ақ мал-азықтық және сәндік қырыққабаттар да өсіріледі. Брокколи, савой қырыққабаттары өте аз тараған, сонымен бірге олар ақ қауданды қырыққабатқа қарағанда дәмдіқасиеттері жоғарырақ, бірақ бұл қырыққабаттарды жылыжайда өсіру арнайы қосымша қажет етеді.

қырыққабат 2

жылдық өсімдік

ерте пісетін қырыққабатты жылыжайда өсіруге

болады, өйткені ол қарқынды өседі,

жас күйінде пайдалануға өсіріледі.

Сорттары: точка/гном, Грибовский 147 бірінші номері.

Slide 7

Ерте пісетін қырыққабаттың агротехникасы

Ерте пісетін қырыққабатты жеңіл, жақсы жылынатын топырақтарда орналастыру керек. Ең жақсы алғы дақылдар-қияр, тамыржемістілер, қызанақ ерте пісетін картоп.

Жылыжайда өсірген кезде арнайы топырақты тырмамен өңдеп, көңмен немесе суперфосфатпен өңдейді. N, P, K бірдей мөлшерде топыраққа енгізеді. Органикалық және минералдық тыңайтқыштар қырыққабаттың өнімділігін едәуір көтереді. Ерте пісетін қырыққабатты орта есеппен, 10 күн сайын суарады, ал ауа-райы ыстық болғанда 6-7 күн сайын суарады. Бұл өсімдікті өсу-даму кезеңінде 8-10 рет суарады.

СИР F1

Cорты

Slide 8

Көкөніс дақылдарының маңызы, олардың өсу, көбею және даму ерекшеліктері

Slide 9

Көкөніс дақылдарының өсу, көбею және даму ерекшеліктері

Көкөніс дақылдарының өсуі, дамуы және өнімділігі өсімдіктің тұқым қуалау ерекшеліктеріне және қоршаған орта жағдайына тәуелді.

Өсу мен дамудың тұқым қалыптастыру шағы 4-бүршіктену, гүлдеу, жеміс салу және қартаю кезеңдерінен тұрады.

Көкөніс дақылдарының басым бөлігі тұқымынан көбейеді. Көкөніс дақылдарының көпшілігінде тұқым жарнақтары топырақ бетіне шығады да, алғашқы жасыл жапырақтардың міндетін атқарады. Тұқымдары өзара мөлшерлері бойынша ажыратылады.

Slide 10

Көкөніс дақылдарының маңызы

Көкөніс дақылдарының тағамдық маңызы оның құрамындағы жеңіл сіңімді көмірсулардың, орг. қышқылдардың витаминдер мен ароматикалық заттардың дәрежесімен анықталады. Көкөністердің дәмі, түсі және иісі осы аталған заттардың алуан түрлілігіне байланысты.

Slide 11

Қазақстанда жылыжай ең көп ұйымдастырылатын аумақ- Түркістан облысы (бұрыңғы ОҚО)

Жылыжай

Slide 12

ШАРУАШЫЛЫҚ ӨНДІРЕТІН КӨКЕНІС ДАҚЫЛДАРЫ

Көпшілік жылыжай кешені қызанақтың Мерлис, Тореро, Таганка, Эндевер, SV, Томимаро Мучо, Кумато сорт үлгілері мен будандарын өндіреді.

Қиярдың Кураж және Мева сорттары өсіріледі. Рукколаның Покер (Гавриш) сорты, Салаттың Афицион (Rijk Zwaan) сорты, Баялдының Скорпио (De Ruiter) сорттары өсіріледі

Slide 13

Кумато қызанағы - бұл өте танымал сорт, Ресей мен Еуропаның бірқатар елдерінде және Түркия мен Австралияда кең көлемдегі өндіріске енгізілген. Оның құрылуы кейбір құпияларды қамтиды. Кейбір дереккөздер оларды гендік модификацияны қолданбай өту арқылы алынды деп мәлімдейді және басқа көздерде бұл генетикалық түрлендірілген деп айтады. Кумато қызанағы Галапагос аралдарынан әкелінген

Slide 14

Тореро F1 қызанағы орташадан ерте пісетін индетерминантты гибрид болып табылады. Жемісі домалақ, қызыл түсті, тығыз, жарылуға төзімді және орташа салмағы 220-280 г жетеді. Жемісін Балғын кезінде пайдаланған дұрыс. Өсімдік жабық грунтта өсіруге арналған. Аталған гибрид қызанақ мозаикасы вирусына және фузариозға төзімді болып келеді

Slide 15

Томимаро Мучо индетерминантты қызғылт түсті қызанақтың сортүлгісі. Шынылы және пленкалы жылыжай кешендерінде өсіруге арналған. Өсімдігі генеративті типті. Орта мерзімде пісетін жоғары өнімді. Жемісінің орташа салмағы 160-180 г. Жылтыраған жемістері бір кластерде 5-7 дана біркелкі өнім түзеді.

Slide 16

Қызанақтың Мерлис сортүлгісі орташа көлемді жемісімен ерекшеленеді. Жемісі қызыл түсті, салмағы 150-180 г. Өте тығыз және жарылуға төзімділігі жоғары. 14 күнге дейін сақтауға болады.

Slide 17

Қызанақ дақылы

Қызанақ негізгі көкөністік дақыл болып табылады. Ғылыми түрдегі латынша атауы Lycopersicon esculentum Мill. Қызанақтың отаны Оңтүстік Америка құрлығы. Мексикандықтардың ата-тегі оны «томатель» деп атаған, осыдан қазіргі томат атауы пайда болған, ал итальялықтар «помидор», яғни «алтын алма» деп қошеметтеген. Қызанақ 1778 жылдан бастап көкөніс дақылы ретінде белгілі. Жемісінде 4-7% құрғақ зат, 2-24% қант, 0, 3-0, 6% органикалық қышқылдар, 0, 6% азотты заттар, 0, 5% минералды тұздар бар. Дәрумен мөлшері бойынша ол апельсинмен лимоннан кейінгі орында. Онда 20-23 % С дәрумені, 0, 6% каротин, сондай-ақ В1, В2, РР дәрумендері бар.

қызанақты жылыжайда өсіру

барысы

Slide 18

Қиярдың Мева сортүлгісі ортадан ерте мерзімде пісетін, партенокарпты, көлеңкеге төзімді жылтыр-жұмыр болады. Жақсы күтім жасағанда бір түйіне екі жеміс түзеді. Тамыр жүйесі мен сабағы мықты дамыған. Цилиндр формалы қою-жасыл түсті, жұқа қабықты сулы әрі қытырлақ жемісінің дәмі ерекше. Жемісінің ұзындығы 20 см, салмағы орташа есеппен 200-250 г.

жылыжайда қиярды суару

Қияр өнімін алу

Slide 19

Кураж қиярдың ерте мерзімде пісетін ресейлік сұрыптаушылардың буданы, Гавриш агрофирмасының өнімі. Жылыжай кешендерінде немесе кез келген пленкалы орталарда өсіруге негіздеп шығарылған. Өскін шыққаннан өнім түзілгенге дейін 38-44 күн қажет.

Slide 20

Жылыжайда сәбіз өсіру

Сәбіз - бұл көкөніс, ол көптеген жағдайларда ауыстыру мүмкін емес.

Ол көптеген тағамдарды дәмдеуіш,

шикі шикізат ретінде қолдануға арналған.

Көптеген басқа да өсімдіктер сияқты, ол ашық жерлерде ғана емес, жылыжай жағдайында да жақсы өседі.

Жылыжай жылытылған кезде, сәбізді өсіру жыл бойы мүмкін болады

жылыжайда мамыр айында

немесе қыста егуге болады.

Slide 21

Әртүрлі аймақтардағы жылдық көкөніс қабылдау мөлшері

Көкөністер

Жылдық мөлшер (кг)

Көкөністер

Жылдық мөлшер (кг)

Ақ қаудандағы қырықққабат

32-50

Жуа және сарымсақ

6-10

Әртүрлі түсті қырыққабат

3-5

Жасыл бұршақ

6-8

Қызанақ

25-32

Баклажан, кәді

2-5

Қияр

10-13

Тәтті бұрыш

1-3

Сәбіз

6-10

Өңделген көкөністер

1-2

Қызылша

5-10

Басқа көкөністер

3-5

Көкөністер адам қорегінде үлкен маңызды рөл атқарады. Көкөністер,

сондай-ақ темірдің адам қорегіндегі негізгі көзі болып табылады.

Slide 22

Жылыжайда өсу ұзақтығы. Тіршілігінің ұзақтығы.


Ұқсас жұмыстар
Көкөніс дақылдары
Ауыл шаруашылық дақылдарының егу жолдары
Қызанақ
Қызанақ өсіру технологиясы. Қызанақ өсіру
Оңтүстік Американың ауыл шаруашылығындағы рөлі
Жылыжайда қияр, қызанақ өсірудің технологиялары
Бизнес жоспар Қызанақ және қияр өсіру шаруашылығы
Қызанақ және қияр өсіру шаруашылығы
Шие - вишня
Зәйтүн дақылы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz