Қызанақ дақылы



Жылыжайда өсетін көкөніс дақылы сорттарының сипаттамалары
Дайындаған: Б17-3 тобының студенті Таштамирова Зухра
Қабылдаған: Кунтубаева Динара

СӨЖ Жоспары:
Жылыжайда көкөніс өсіру технологиясы
Жылыжайда өсіруге болатын көкөніс дақылдарының сорттары
Көкөніс дақылдарының маңызы, олардың өсу, көбею және даму ерекшеліктері

Жылыжайлар үшін негізгі топырақ компоненттері
Өрістер мен шабындық жерлер.
Жұқа құм.
Аш.
Органикалық құрамдас бөлік: гумустың, көңді, құс саңылауы.
Минералды тыңайтқыштар.
Торф (жақсы бөлшектелген), сондай-ақ шымтезек және композициялық компост.
Сондай-ақ, жылыжайға арналған топырақтың құрамы жиі пайдаланылғаннан кейін
24-30 ай өткеннен кейін пайдаланылған көкөніс топтамасын жиі қамтиды.

Жылыжайда өсірілетін көкөністік дақылдар
Жылыжайда өсірілетін өсімдіктердің 65% көкөніс дақылдары
Көкөністік дақылдар
жылыжайда қызанақ, қияр көп өсіріледі
жылыжайда қызанақ, қияр көп өсіріледі
Жылыжайда көкөністер ерекше күтіммен өсіріледі, зиянкестерге қарсы ерекше тыңайтқыштар мен дәрілер болуы қажет.
Сонымен қатар, пияз, қырыққабат, тәтті бұрыш, картоп, ащы бұрыш және т. б өсіріледі

Жылыжайда өсірілетін өсімдіктер

Жылыжайда Қырыққабат өсіру сорттары
Түрлері мен түршелері, олардың таралуы: Көкөністердің бұл тобына ақ қауданды, қызыл қауданды, савой, брюссель, гүлді, брокколи, кольбари, қытай қырыққабаттары біріктірілген. Сондай-ақ мал-азықтық және сәндік қырыққабаттар да өсіріледі. Брокколи, савой қырыққабаттары өте аз тараған, сонымен бірге олар ақ қауданды қырыққабатқа қарағанда дәмдіқасиеттері жоғарырақ, бірақ бұл қырыққабаттарды жылыжайда өсіру арнайы қосымша қажет етеді.
қырыққабат 2
жылдық өсімдік
ерте пісетін қырыққабатты жылыжайда өсіруге
болады, өйткені ол қарқынды өседі,
жас күйінде пайдалануға өсіріледі.
Сорттары: точка/гном, Грибовский 147 бірінші номері.

Ерте пісетін қырыққабаттың агротехникасы
Ерте пісетін қырыққабатты жеңіл, жақсы жылынатын топырақтарда орналастыру керек. Ең жақсы алғы дақылдар-қияр, тамыржемістілер, қызанақ ерте пісетін картоп.
Жылыжайда өсірген кезде арнайы топырақты тырмамен өңдеп, көңмен немесе суперфосфатпен өңдейді. N, P, K бірдей мөлшерде топыраққа енгізеді. Органикалық және минералдық тыңайтқыштар қырыққабаттың өнімділігін едәуір көтереді. Ерте пісетін қырыққабатты орта есеппен, 10 күн сайын суарады, ал ауа-райы ыстық болғанда 6-7 күн сайын суарады. Бұл өсімдікті өсу-даму кезеңінде 8-10 рет суарады.
СИР F1
Cорты

Көкөніс дақылдарының маңызы, олардың өсу, көбею және даму ерекшеліктері

Көкөніс дақылдарының өсу, көбею және даму ерекшеліктері
Көкөніс дақылдарының өсуі, дамуы және өнімділігі өсімдіктің тұқым қуалау ерекшеліктеріне және қоршаған орта жағдайына тәуелді.
Өсу мен дамудың тұқым қалыптастыру шағы 4-бүршіктену, гүлдеу, жеміс салу және қартаю кезеңдерінен тұрады.
Көкөніс дақылдарының басым бөлігі тұқымынан көбейеді. Көкөніс дақылдарының көпшілігінде тұқым жарнақтары топырақ бетіне шығады да, алғашқы жасыл жапырақтардың міндетін атқарады. Тұқымдары өзара мөлшерлері бойынша ажыратылады.

Көкөніс дақылдарының маңызы
Көкөніс дақылдарының тағамдық маңызы оның құрамындағы жеңіл сіңімді көмірсулардың, орг. қышқылдардың витаминдер мен ароматикалық заттардың дәрежесімен анықталады. Көкөністердің дәмі, түсі және иісі осы аталған заттардың алуан түрлілігіне байланысты.

Қазақстанда жылыжай ең көп ұйымдастырылатын аумақ- Түркістан облысы (бұрыңғы ОҚО)
Жылыжай

ШАРУАШЫЛЫҚ ӨНДІРЕТІН КӨКЕНІС ДАҚЫЛДАРЫ
Көпшілік жылыжай кешені қызанақтың Мерлис, Тореро, Таганка, Эндевер, SV, Томимаро Мучо, Кумато сорт үлгілері мен будандарын өндіреді.
Қиярдың Кураж және Мева сорттары өсіріледі. Рукколаның Покер (Гавриш) сорты, Салаттың Афицион (Rijk Zwaan) сорты, Баялдының Скорпио (De Ruiter) сорттары өсіріледі

Кумато қызанағы - бұл өте танымал сорт, Ресей мен Еуропаның бірқатар елдерінде және Түркия мен Австралияда кең көлемдегі өндіріске енгізілген. Оның құрылуы кейбір құпияларды қамтиды. Кейбір дереккөздер оларды гендік модификацияны қолданбай өту арқылы алынды деп мәлімдейді және басқа көздерде бұл генетикалық түрлендірілген деп айтады. Кумато қызанағы Галапагос аралдарынан әкелінген

Тореро F1 қызанағы орташадан ерте пісетін индетерминантты гибрид болып табылады. Жемісі домалақ, қызыл түсті, тығыз, жарылуға төзімді және орташа салмағы 220-280 г жетеді. Жемісін Балғын кезінде пайдаланған дұрыс. Өсімдік жабық грунтта өсіруге арналған. Аталған гибрид қызанақ мозаикасы вирусына және фузариозға төзімді болып келеді

Томимаро Мучо индетерминантты қызғылт түсті қызанақтың сортүлгісі. Шынылы және пленкалы жылыжай кешендерінде өсіруге арналған. Өсімдігі генеративті типті. Орта мерзімде пісетін жоғары өнімді. Жемісінің орташа салмағы 160-180 г. Жылтыраған жемістері бір кластерде 5-7 дана біркелкі өнім түзеді.

Қызанақтың Мерлис сортүлгісі орташа көлемді жемісімен ерекшеленеді. Жемісі қызыл түсті, салмағы 150-180 г. Өте тығыз және жарылуға төзімділігі жоғары. 14 күнге дейін сақтауға болады.

Қызанақ дақылы
Қызанақ негізгі көкөністік дақыл болып табылады. Ғылыми түрдегі латынша атауы Lycopersicon esculentum Мill. Қызанақтың отаны Оңтүстік Америка құрлығы. Мексикандықтардың ата-тегі оны «томатель» деп атаған, осыдан қазіргі томат атауы пайда болған, ал итальялықтар «помидор», яғни «алтын алма» деп қошеметтеген. Қызанақ 1778 жылдан бастап көкөніс дақылы ретінде белгілі. Жемісінде 4-7% құрғақ зат, 2-24% қант, 0, 3-0, 6% органикалық қышқылдар, 0, 6% азотты заттар, 0, 5% минералды тұздар бар. Дәрумен мөлшері бойынша ол апельсинмен лимоннан кейінгі орында. Онда 20-23 % С дәрумені, 0, 6% каротин, сондай-ақ В1, В2, РР дәрумендері бар.
қызанақты жылыжайда өсіру
барысы

Қиярдың Мева сортүлгісі ортадан ерте мерзімде пісетін, партенокарпты, көлеңкеге төзімді жылтыр-жұмыр болады. Жақсы күтім жасағанда бір түйіне екі жеміс түзеді. Тамыр жүйесі мен сабағы мықты дамыған. Цилиндр формалы қою-жасыл түсті, жұқа қабықты сулы әрі қытырлақ жемісінің дәмі ерекше. Жемісінің ұзындығы 20 см, салмағы орташа есеппен 200-250 г.
жылыжайда қиярды суару
Қияр өнімін алу

Кураж қиярдың ерте мерзімде пісетін ресейлік сұрыптаушылардың буданы, Гавриш агрофирмасының өнімі. Жылыжай кешендерінде немесе кез келген пленкалы орталарда өсіруге негіздеп шығарылған. Өскін шыққаннан өнім түзілгенге дейін 38-44 күн қажет.

Жылыжайда сәбіз өсіру
Сәбіз - бұл көкөніс, ол көптеген жағдайларда ауыстыру мүмкін емес.
Ол көптеген тағамдарды дәмдеуіш,
шикі шикізат ретінде қолдануға арналған.
Көптеген басқа да өсімдіктер сияқты, ол ашық жерлерде ғана емес, жылыжай жағдайында да жақсы өседі.
Жылыжай жылытылған кезде, сәбізді өсіру жыл бойы мүмкін болады
жылыжайда мамыр айында
немесе қыста егуге болады.

Әртүрлі аймақтардағы жылдық көкөніс қабылдау мөлшері
Көкөністер
Жылдық мөлшер (кг)
Көкөністер
Жылдық мөлшер (кг)
Ақ қаудандағы қырықққабат
32-50
Жуа және сарымсақ
6-10
Әртүрлі түсті қырыққабат
3-5
Жасыл бұршақ
6-8
Қызанақ
25-32
Баклажан, кәді
2-5
Қияр
10-13
Тәтті бұрыш
1-3
Сәбіз
6-10
Өңделген көкөністер
1-2
Қызылша
5-10
Басқа көкөністер
3-5
Көкөністер адам қорегінде үлкен маңызды рөл атқарады. Көкөністер,
сондай-ақ темірдің адам қорегіндегі негізгі көзі болып табылады.

Жылыжайда өсу ұзақтығы. Тіршілігінің ұзақтығы.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz