Қызанақ дақылы




Презентация қосу
Жылыжайда өсетін көкөніс
дақылы сорттарының
сипаттамалары

Дайындаған: Б17-3 тобының студенті Таштамирова Зухра
Қабылдаған: Кунтубаева Динара
СӨЖ Жоспары:
Жылыжайда көкөніс өсіру технологиясы

Жылыжайда өсіруге болатын көкөніс дақылдарының
сорттары

Көкөніс дақылдарының маңызы, олардың өсу, көбею
және даму ерекшеліктері
Жылыжайлар үшін негізгі топырақ компоненттері
Өрістер мен шабындық жерлер.
Жұқа құм.
Аш.
Органикалық құрамдас бөлік: гумустың, көңді, құс саңылауы.
Минералды тыңайтқыштар.
Торф (жақсы бөлшектелген), сондай-ақ шымтезек және композициялық компост.
Сондай-ақ, жылыжайға арналған топырақтың құрамы жиі пайдаланылғаннан кейін
24-30 ай өткеннен кейін пайдаланылған көкөніс топтамасын жиі қамтиды.
Жылыжайда өсірілетін көкөністік
дақылдар
Жылыжайда
өсірілетін жылыжайда
өсімдіктердің 65% қызанақ, қияр
көкөніс дақылдары көп өсіріледі

Көкөністік
дақылдар
жылыжайда
Жылыжайда көкөністер қызанақ, қияр
ерекше күтіммен көп өсіріледі
өсіріледі, зиянкестерге
қарсы ерекше Сонымен қатар, пияз, қырыққабат, тәтті
тыңайтқыштар мен бұрыш, картоп, ащы бұрыш және т.б өсіріледі
дәрілер болуы қажет.
Жылыжайда өсірілетін өсімдіктер

Жылу
сүйгіш
өсімдіктер

Орташа жылу
сүйгіш өсімдіктер

Суыққа төзімді өсімдіктер
Жылыжайда Қырыққабат өсіру сорттары
Түрлері мен түршелері, олардың таралуы: Көкөністердің бұл тобына ақ
қауданды, қызыл қауданды, савой, брюссель, гүлді, брокколи, кольбари,
қытай қырыққабаттары біріктірілген. Сондай-ақ мал-азықтық және сәндік
қырыққабаттар да өсіріледі. Брокколи, савой қырыққабаттары өте аз тараған,
сонымен бірге олар ақ қауданды қырыққабатқа қарағанда дәмдіқасиеттері
жоғарырақ, бірақ бұл қырыққабаттарды жылыжайда өсіру арнайы қосымша
қажет етеді.
ерте пісетін қырыққабатты жылыжайда өсіруге
болады, өйткені ол қарқынды өседі, қырыққабат 2
жас күйінде пайдалануға өсіріледі. жылдық өсімдік

Сорттары: точка/гном, Грибовский 147 бірінші номері.
Ерте пісетін қырыққабаттың
агротехникасы
Ерте пісетін қырыққабатты жеңіл, жақсы жылынатын топырақтарда орналастыру керек. Ең
жақсы алғы дақылдар-қияр, тамыржемістілер, қызанақ ерте пісетін картоп.
Жылыжайда өсірген кезде арнайы топырақты тырмамен өңдеп, көңмен немесе
суперфосфатпен өңдейді. N, P, K бірдей мөлшерде топыраққа енгізеді. Органикалық және
минералдық тыңайтқыштар қырыққабаттың өнімділігін едәуір көтереді. Ерте пісетін
қырыққабатты орта есеппен, 10 күн сайын суарады, ал ауа-райы ыстық болғанда 6-7 күн
сайын суарады. Бұл өсімдікті өсу-даму кезеңінде 8-10 рет суарады.

СИР F1
Cорты
Көкөніс дақылдарының
маңызы, олардың өсу, көбею
және даму ерекшеліктері
Көкөніс дақылдарының өсу, көбею және
даму ерекшеліктері
Көкөніс дақылдарының өсуі, дамуы және өнімділігі өсімдіктің тұқым қуалау
ерекшеліктеріне және қоршаған орта жағдайына тәуелді.
Өсу мен дамудың тұқым қалыптастыру шағы 4-бүршіктену, гүлдеу, жеміс
салу және қартаю кезеңдерінен тұрады.
Көкөніс дақылдарының басым бөлігі тұқымынан көбейеді. Көкөніс
дақылдарының көпшілігінде тұқым жарнақтары топырақ бетіне шығады да,
алғашқы жасыл жапырақтардың міндетін атқарады. Тұқымдары өзара
мөлшерлері бойынша ажыратылады.
Көкөніс дақылдарының маңызы
Көкөніс дақылдарының тағамдық маңызы оның
құрамындағы жеңіл сіңімді көмірсулардың, орг.
қышқылдардың витаминдер мен ароматикалық
заттардың дәрежесімен анықталады. Көкөністердің
дәмі, түсі және иісі осы аталған заттардың алуан
түрлілігіне байланысты.
Қазақстанда жылыжай ең көп
ұйымдастырылатын аумақ-
Түркістан облысы (бұрыңғы ОҚО)

Жылыжай
ШАРУАШЫЛЫҚ ӨНДІРЕТІН КӨКЕНІС
ДАҚЫЛДАРЫ
Көпшілік жылыжай кешені қызанақтың Мерлис, Тореро,
Таганка, Эндевер, SV, Томимаро Мучо, Кумато сорт үлгілері
мен будандарын өндіреді.
Қиярдың Кураж және Мева сорттары өсіріледі. Рукколаның
Покер (Гавриш) сорты, Салаттың Афицион (Rijk Zwaan)
сорты, Баялдының Скорпио (De Ruiter) сорттары өсіріледі
Кумато қызанағы – бұл өте танымал сорт, Ресей мен
Еуропаның бірқатар елдерінде және Түркия мен Австралияда кең көлемдегі
өндіріске енгізілген. Оның құрылуы кейбір құпияларды қамтиды. Кейбір
дереккөздер оларды гендік модификацияны қолданбай өту арқылы алынды деп
мәлімдейді және басқа көздерде бұл генетикалық түрлендірілген деп айтады.
Кумато қызанағы Галапагос аралдарынан әкелінген
Тореро F1
қызанағы орташадан
ерте пісетін индетерминантты
гибрид болып табылады.
Жемісі домалақ, қызыл түсті,
тығыз, жарылуға төзімді және
орташа салмағы 220-280 г
жетеді. Жемісін Балғын кезінде
пайдаланған дұрыс. Өсімдік
жабық грунтта өсіруге
арналған. Аталған гибрид
қызанақ мозаикасы вирусына
және фузариозға төзімді болып
келеді
Томимаро Мучо
индетерминантты қызғылт
түсті қызанақтың сортүлгісі.
Шынылы және пленкалы
жылыжай кешендерінде
өсіруге арналған. Өсімдігі
генеративті типті. Орта
мерзімде пісетін жоғары
өнімді. Жемісінің орташа
салмағы 160-180 г.
Жылтыраған жемістері бір
кластерде 5-7 дана біркелкі
өнім түзеді.
Қызанақтың Мерлис сортүлгісі
орташа көлемді жемісімен ерекшеленеді. Жемісі қызыл
түсті, салмағы 150-180 г. Өте тығыз және жарылуға
төзімділігі жоғары. 14 күнге дейін сақтауға болады.
Қызанақ дақылы
Қызанақ негізгі көкөністік дақыл болып табылады. Ғылыми түрдегі латынша
атауы Lycopersicon esculentum Мill. Қызанақтың отаны Оңтүстік Америка
құрлығы. Мексикандықтардың ата-тегі оны «томатель» деп атаған, осыдан
қазіргі томат атауы пайда болған, ал итальялықтар «помидор», яғни «алтын
алма» деп қошеметтеген. Қызанақ 1778 жылдан бастап көкөніс дақылы
ретінде белгілі. Жемісінде 4-7% құрғақ зат, 2-24% қант, 0,3-0,6%
органикалық қышқылдар, 0,6% азотты заттар, 0,5% минералды тұздар бар.
Дәрумен мөлшері бойынша ол апельсинмен лимоннан кейінгі орында. Онда
20-23 % С дәрумені, 0,6% каротин, сондай-ақ В1, В2, РР дәрумендері бар.

қызанақты жылыжайда өсіру
барысы
Қиярдың Мева сортүлгісі ортадан ерте мерзімде пісетін,
партенокарпты, көлеңкеге төзімді жылтыр-жұмыр болады.
Жақсы күтім жасағанда бір түйіне екі жеміс түзеді.
Тамыр жүйесі мен сабағы мықты дамыған.

Цилиндр формалы қою-жасыл түсті, жұқа қабықты
сулы әрі қытырлақ жемісінің дәмі ерекше.
Жемісінің ұзындығы 20 см, салмағы орташа есеппен
200-250 г.

Қияр өнімін алу
жылыжайда қиярды суару
Кураж қиярдың ерте
мерзімде пісетін ресейлік
сұрыптаушылардың
буданы, Гавриш
агрофирмасының өнімі.
Жылыжай кешендерінде
немесе кез келген
пленкалы орталарда
өсіруге негіздеп
шығарылған. Өскін
шыққаннан өнім түзілгенге
дейін 38-44 күн қажет.
Жылыжайда сәбіз өсіру
Сәбіз - бұл көкөніс, ол көптеген Ол көптеген тағамдарды дәмдеуіш,
жағдайларда ауыстыру мүмкін шикі шикізат ретінде қолдануға арналған.
емес.

Жылыжай жылытылған
жылыжайда мамыр айында кезде, сәбізді өсіру жыл
немесе қыста егуге бойы мүмкін болады
болады.

Көптеген басқа да
өсімдіктер сияқты, ол
ашық жерлерде ғана
емес, жылыжай
жағдайында да жақсы
өседі.
Әртүрлі аймақтардағы жылдық көкөніс
қабылдау мөлшері
Көкөністер Жылдық Көкөністер Жылдық
мөлшер (кг) мөлшер (кг)
Ақ қаудандағы 32-50 Жуа және 6-10
қырықққабат сарымсақ

Әртүрлі түсті 3-5 Жасыл бұршақ 6-8
қырыққабат
Қызанақ 25-32 Баклажан, кәді 2-5
Қияр 10-13 Тәтті бұрыш 1-3
Сәбіз 6-10 Өңделген 1-2
көкөністер
Қызылша 5-10 Басқа көкөністер 3-5

Көкөністер адам қорегінде үлкен маңызды рөл атқарады. Көкөністер,
сондай-ақ темірдің адам қорегіндегі негізгі көзі болып табылады.
Жылыжайда өсу ұзақтығы.
Тіршілігінің ұзақтығы.
Шаруашылықта балдыркөктің, ботташықтың тұқымдаы
өнгіштігін 1-2; аскөк, ақжелкен, рауғаш, қымыздық,
бұрыш-2-3; сәбіз, ақ сүттіген, саумалдық-3-5; қырыққабат,
қызылша, қызанақ-4-5, бұршақбас, асбұршақ, жүгері-5-6,
асқабақ тұқымдастары-6-8 жыл сақтайды.
Көкөніс дақылдарының тұқымдарының сақталуына
қолайлы температура 0-5 С; тұрақты 14-18 С жылылықта
тұқымдар жақсы сақталады.
Көкөніс дақылдарын 1 грамдағы тұқым санына байланысты:
-Өте ірілер, тұқым саны 10-нан аспайтындар-бұршақбас, үрме бұршақ, асбұршақ,
асқабақ, қарбыздың ірі дәнді сорттары, қантты жүгері
-ірілер (11-100 дана) -қарбыздың ұсақ дәнді сорттары, қауын, қияр, қызылша, рауғаш,

саумалдық, шалғам, шалқан;
-орташалар (150-300 дана)-қызанақ, қырыққабат, тарна, пияз, бұрыш, баклажан,

ботташық, аскөк;
-ұсақтар (600-1000 дана) сәбіз, ақжелкен, шомыр, ақ сүттіген;

-өте ұсақтар -(1000-нан асатындар)-қымыздық, қымызшөп, балдыркөк деп бес топқа

бөледі.
Жылыжайда....
Жылыжай кешенінде арнайы шынылы немесе пленкалы жылыжайда өсіруге
негізделген ауруларға төзімді, микроклиматтың өзгерістеріне тез бейімделе
алатын, өнімділігі сәйкесінше жоғары әрі сапалы будан түрлері таңдалып
алынады. Біздің жағдайда қызанақтың кең таралған Мерлис, Тореро,
Томимаро Мучо және Кумато будандары өсірілуде. Аталған будандар
өздеріне сай ерекшеліктерімен сипатталады. Кең көлемдегі өндіріске Мерлис
және Тореро будандарын енгізген. Қызанақты қалыптастырудың өнімділікке
әсері үлкен болғандықтан вегетация кезеңінде күтіп баптау жұмыстарын
қадағалаған жөн. Қызанақты қалыптастыру жұмыстарына тұқымды
сепкеннен бастап өнімді жинап алғанға дейінгі шаралар жатады. Қызанақты
қалыптастыру микроклиматтың ролі ерекше. Әр дақылдың қоршаған орта
факторларына қоятын талабы болады, соған сәйкесінше температура, жылу,
жарық және ылғалдылық пен су режимдерін реттеп отыру керек. Вегетация
кезеңінің басында негізгі мәселе қоректік элементтер болса, өсімдік биіктеп
өскенде қиналмас үшін дұрыс кеңістікті қалыптастырған жөн.
Биология
мамандығы

НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ

Ұқсас жұмыстар
Көкөніс дақылдары
Ауыл шаруашылық дақылдарының егу жолдары
Қызанақ
Қызанақ өсіру технологиясы. Қызанақ өсіру
Жылыжайда қияр, қызанақ өсірудің технологиялары
Бизнес жоспар Қызанақ және қияр өсіру шаруашылығы
Қызанақ және қияр өсіру шаруашылығы
Шие - вишня
Зәйтүн дақылы
ОҚО қиярдың селекциялық зерттеуі
Пәндер