Операциядан кейінгі кезең



Операциядан кейінгі науқастарға көрсетілетін мамандандырылған мейіргерлік көмек
Орындаған: Нарымбаева Ж. К
Тобы: В-МІҚқБ-01-22 (10ай)
Қабылдаған: м. ғ. магистрі. Л. Ж. Жақанша
Жедел медициналық көмек және мейіргер ісі кафедрасы
Шымкент 2023

Жоспар
1. Кіріспе
2. Негізгі бөлім
А. Операциядан кейінгі күтім
3. Қорытынды
4. Пайдаланған әдебиеттер

Кіріспе
Операциядан кейінгі кезең -ол операция аяқталғаннан кейін бірден басталады және пациент жұмысқа оралғанға дейін және қалыпты өмір салтын ұстанады. Операциядан кейінгі кезең - алғашқы 5 күн, ал ең алыс - ауруханадан шығарылғаннан бастап жұмысқа қабілеттіліктің оралуына дейін. Ірі операциялардан кейін науқастар реанимация бөлімшесіне (реанимация) немесе операциядан кейінгі бөлімге жіберіледі. Операциядан кейінгі кезеңнің бірқалыпты жүруімен науқас 2-4 күннен кейін реанимация бөлімінен ауыстырылады.

Операциядан кейінгі мейіргерлік күтім
- таңуды қадағалау; - құсу пайда болғанда науқастың басын бүйіріне бұру және астауша қою; - жалпы жағдайын бақылау; - тері жамылғыларын қадағалау және күтім жасау, тері ойылуының алдын алу; - жүректік-қан тамырлық, тыныс алу, ас қорыту, несеп шығару, нерв жүйелерінің жұмысын қадағалау.

Операциядан кейінгі кезең
Операциядан кейінгі кезең деп операция аяқталған сәттен, науқастың сауығып кеткеніне дейінгі кезеңді айтады .
Кезеңдері
Ерте күтім кезеңі:науқас оянғаннан 3-5 күн .
Ұзақ уақыт өткендегі күтім:3 аптадан 3 айға дейін.
Кеш күтім кезеңі:операциядан кейін 2-3 апта бойы.

Ерте күтім кезеңдегі жалпы міндеттері:
Хирургтің тағайындағанын орындау және медицина қызметкерлер жағынан күтуді қамтамасыз ету.
Науқастың жалпы жағдайын бақылау және мүмкін болатын асқынулардың алдын алу, дамыған асқынуларды мезгілінде диагностикалау жіне оларды емдеу.
Тері жамылғысын бақылауда терідегі ойық жараларды және трофикалық жараларды болдырмау.
Жүрек қан тамыр, тыныс алу, асқазан ішек жолдары, зәр шығаратын жүйелерді бақылау.

Операциядан кейінгі кеш күтім кезеңнің міндеттері:
Науқастың жағдайын бақылау, пайда болған бұзылыстарды түзеу. Осы мақсатта, термометрия жасалады, қан және зәр анализдері алынады, тамақтануы және сәйкес диетаның сақталуы қадағаланады. Өздігінен тамақтана алмайтын науқастарды медицина қызметкері өзі тамақтандырады.

Операциядан кейінгі ұзақ уақыт өткендегі күтім
Бұл кезеңнің міндеттері науқасты реабилитациялық шараларды орындау үшін амбулаториялық емге дайындауға бағытталған.

Науқастың жалпы жағдайын бағалау
Кезекші дәрігер және пост мейірбикесі операциядан кейінгі кезеңде науқастың жалпы жағдайын әрдайым бақылап отыру қажет. Сыртқы пішіні, тері қабатының жағдайы мен түсі, температурасы, тамыр соғысы, тыныс алуына шағымдарына көңіл аударылады. Науқастың бірінші шағымдары операциялық жарадағы ауру симптомы, ауыздың кебуі және шөлдеу болып табылады.

Операциядан кейінгі асқынулар
Ерте асқынулар : Науқастың температурасы көтеріліп, қан анализінде өзгерістер дамиды:лейкоциттер мөлшері жоғарылайды, ЭТЖ, тромбоциттер және басқа қанның формалық элементтері көбейеді. Су тұз алмасуы бұзылады:шектен тыс сұйықтық жоғалтады, шөлдейді, аузы кебеді. Освндай асқынуларды алдын алу үшін көктамырға сұйықтықтар мен қаналмастырғаштарды жібереді:полиглюкин, гемодез, полидез, физиологиялық ерітінді.

Операциядан кейінгі асқынулар
Кеш асқынулар: бронхиалдьді астманың дамуы, тоқ ішектің атониясы және іштің қатуы; жүрек қан тамыр және жүрек аурулары; қуықтың атониясы мен зәр ұстамауы немесе оның тежелуі, әйел адамдарда менустрация циклдің бұзылуы.

Инфекцияның таралуы
Гепатит жұқпалары бүкіл әлемде таралған. Көптеген елдерде инфекцияның таралуы туралы деректер жоқ; дегенмен, бағалау бойынша жарты миллиард адам В немесе С гепатиті вирусымен созылмалы жұқтырылған. Бағалаулар бойынша мұндай созылмалы инфекциялар бауыр циррозы жағдайларының 57% - ға және бауырдың алғашқы обырының 78% - ға әкеп соқтырады.

Өкпе-тыныс алу жүйесінің мүшелерін бақылау:
Жатқан науқасты жиі қалпын ауыстыру, тыныс алу гимнастикасы, массаж, компресс және жылу шаралары, антибиотиктер мен сульфаналамидтер қолдану.

Асқазан-ішек жүйесінің мүшелерін бақылау:
Осы мақсатта мейірбике ауыз қуысына санация жасайды, тілін глициринмен майлайды. Іш қуысына жасалған операциялардан кейін ішектің моторикасында паралич дамуы мұмкін, ол етеоризмге, іштің кебуіне әкеледі. Осы асқынулардың алдын алу үшін газды шығаратын түтікше орнатылады.

Жамбас қуысындағы және урологиялық операциялар:
Зәр шығарудың бұзылуы, оның тежелуі мүмкін. Осы асқынуды алдын алу үшін қуыққа катетр жібереді. Оны енгізгенде инфекция болмауы мақсатында, асептиканы бұлжытпай орындауы керек.

Орталық нерв жүйесін бақылау
Науқасқа тыныштық, операциядан кейін ауыруды басу және тыныш ұйқы қажет. Осы мақсатқа жету үшін жансыздандыратын, ұйықтататын дәрілер беріледі, керует тәртібі болу кернк, палатадағы барлық тітіркендіретін факторларды шеттеу керек. Дерт қозу кезінде тік ішек арқылы хлоралгидрат енгізеді, омнопон немесе промедолды тері астына егеді.

Теріні бақылау, ойық жаралардың алдын алу
Әдетте операциядан кейін терінің жамылғысының түсі бозарған болады, тек 2-3 күннен кейін ғана қалпына келеді. Егер, терінің бозарған түсі сақталса, ол ішекке қан кетудің немесе басқа асқынудың белгісі ретінде көңіл аудару қажет.
Ойық жаралардың алдын алуы қарапайым:қызарған теріні камфор спиртімен сылау, терінің әрдайым бататын жерін резеікелі шеңбер немесе жұмсақ материалдармен қорғау, науқастың қалпын жиі алмастыру.

Диетатерапия
Науқасқа тамақтандыруды ұйымдастыру өте маңызды. Ірі клиникаларда науқасты тамақтандыру дәрігер диетологтың кеңесімен, ауруханаларда аға мейірбике және мейірбике диетолог кеңесімен реттеледі. Хирургиялық науқасты операциядан кейін тамақтандыру мейірбикенің міндетіне жатады. Науқастарды қоректендіретін 15 түрлі диета үстелі тағайындалған.

Гастростома арқылы тамақтандыру
Гастростомадан салфетканы алып, резенке түтікшесіне шыныдан жасалған құйғының ұшына кіргізеді. Құйғыға сұйық тамақты құйып, оны көтереді, тамақ гастростома арқылы асқазанға кіре бастайды. Асқазанда тамақты қорытатын шөл шығару үшін және науқастың аузында сілекей шығып, тамақтың дәмі болу үшін, науқастың аузына болымсыз тамақ беріп, тіспен шайнауға бұйрық беру. Ауыздан шәйнаған болымсыз тамақты шынылы құйғыға түкіріп тастау.

Таңғыштарды бақылап тұру
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz