Өсімдіктердегі ферменттердің рөлі ерекше - олар көптеген химиялық реакциялардың катализаторлары
Презентация қосу
«Қазақ Ұлттық қыздар педагогикалық
университеті» КеАҚ
Биологиялық
белсенді заттар
Орындаған:Жақатова Динара Атымтайқызы
Қабылдаған: Мусина Айтжамал Слямханқызы
Алматы 2023
Жоспар
Кіріспе
Негізгі бөлім:
ББЗ түсінігі
ББЗ түрлері және маңызы
Қызықты мәліметтер
Қорытынды
Қорытынды сұрақтар
Пайдаланылған әдебиеттер
Кіріспе
Биологиялық белсенді заттар организмнің қандай да бір
қызметін атқаратын, арнайы жоғары әрекетті іске
асыратын органикалық қосылыстар. Бұл заттарға
ферменттер, гормондар, дәрумендер және т.б. заттар
жатады. Ферменттер организм жасушаларының
барлығында бар, олар күрделі химиялық
реакцияларды ыдыратуды тездетеді.
Дәрумендер организмде және одан тыс көкөністер, жеміс-
жидектердің т.б. құрамында бар. Дәрумендер - организмнің
тіршілік қабілеті үшін қажетті заттар, олар адамның дене
және ой еңбегін арттырады, оның өсуі мен дамуын, ауруға
қарсы тұруын қамтамасыз етеді.
Ішкі секреция бездерінің өнімдерін (инсулин, тироксин,
гидрокортизон т.б.) гормондар деп атайды. Олар қан арқылы
бүкіл денеге тарап, гормондық реттеу тетігін қалыптастырады.
Жеке торшаларда түзіліп, солардың өзіне ғана әсер ететін
физиологиялық белсенді заттарды торшалық гормондар дейді.
Ал торшаларда түзіліп, ұлпаларға жайылып, олардың
қызметіне әсер ететін физиологиялық белсенді заттарды
ұлпалық гормондар немесе гистогормондар деп атайды.
“ Ақуыздар-құрылымдық негізін пептидтік
байланыстар арқылы өзара байланысқан
α-амин қышқылдарының қалдықтарынан
құралған ұзын полипептидтік тізбектер
құрайтын биополимерлер.
Олар ақуыздардың синтезіне әсер етеді,
иммундық денелердің күшейтілген синтезіне
жағдай жасайды, бұл дененің қорғанысының
жоғарылауына әкеледі. Ақуыздардың
жақсартылған синтезі ферменттердің
күшейтілген синтезін де қамтиды, соның
салдарынан зат алмасу жақсарады
“ Ферменттер ақуыздар арасында ерекше орын
алады. Өсімдіктердегі ферменттердің рөлі ерекше-
олар көптеген химиялық реакциялардың
катализаторлары.
Липолитикалық фермент препаратының негізіндегі
"Нигедаза" майлардың гидролитикалық ыдырауын
тудырады. Препарат панкреатит, энтероколит және
ас қорыту сөлінің липолитикалық белсенділігінің
жасына байланысты төмендеуінде тиімді.
"Карипазим" протеолитикалық ферменттердің
қосындысына негізделген (папаин, химопапаин,
пептидаза).III дәрежелі күйіктер үшін қолданылады,
қышымадан бас тартуды тездетеді, түйіршікті
жараларды іріңді-некротикалық массалардан
тазартады.
Биологиялық белсенді қоспалардың екі түрі кездеседі:
біріншісі — нутрицевтиктер-нутриенттер (тағам компоненті),
яғни, ағзаны тағамдық заттармен қамтамасыз ететін, бірақ
оны толық алмастыра алмайтын, тағаммен дәрілік препарат
арасындағы аралық зат,
екіншісі, парафармацевтиктер — тағамдық және дәрілік
өсімдіктердің органикалық компоненті.
Дүниежүзілік Денсаулық сақтау Ұйымының мәліметі бойынша,
адамның денсаулық жағдайы 12 пайыз мемлекеттің денсаулық сақтау
жүйесі деңгейіне, 18 пайыз тұқымқуалаушылық факторларға, 20
пайыз өмір сүру салтына, 50 пайыз тамақтануға байланысты болады
екен. Адамның күнделікті тағамдық рационында күніне 600-дей
нутриент болуы керектігі ғылыми дәлелденген. Бірақ үйлесімді
тағамдық рационды көп адам толық қамтамасыз ете алмайды. Осы
кезде биологиялық белсенді қоспаларды қолдануға болады.
Ғылыми деректерге сүйенсек, биологиялық белсенді қоспалар
— тағамдық және дәрілік өсімдіктердің концентраты, жеке
немесе тағамға құрамын байыту үшін қосылып қолданылатын
аурудың алдын-алу мен ағзаның жалпы жағдайын жақсартуға
арналған табиғи немесе табиғиға жақын заттар компоненті,
жануартекті, минералды, өсімдіктекті шикізаттан химиялық
синтез жолмен алынған, табиғи тағамдық және биологиялық
белсенді заттардың қосындысы.
Биологиялық белсенді қоспалардың екі түрі кездеседі:
біріншісі — нутрицевтиктер-нутриенттер (тағам компоненті),
яғни, ағзаны тағамдық заттармен қамтамасыз ететін, бірақ
оны толық алмастыра алмайтын, тағаммен дәрілік препарат
арасындағы аралық зат, екіншісі, парафармацевтиктер —
тағамдық және дәрілік өсімдіктердің органикалық компоненті.
Әуелі тағамдануды рационализациялау үшін қолданылады.
Оның ішінде, тағаммен жеткіліксіз түскен нутриенттер, яғни,
аминқышқылдары, көп қанықпаған май қышқылдары,
витаминдер, макро-микроэлементтер, тағамдық талшықтар,
экстрактивті заттар жетіспеушілігін толтыру және тағам мен
энергетикалық қатынасты оптималды ету мақсатында
ұсынылады. Сондай-ақ, рационның калориялылығын
төмендету арқылы дене салмағын реттеу мақсатында да
қолданылады. Себебі, кейбір биологиялық белсенді қоспалар
тәбетті төмендету қасиетіне ие. Кейбірі науқастың тағамдық
заттарға деген физиологиялық қажеттілігін
қанағаттандырады. Созылмалы аурулар кезінде зат алмасу
процестерінің бұзылысын алдын-алып, қоршаған ортаның
қолайсыз жағдайларына ағзаның тұрақтылығын қамтамасыз
етеді. Ағзадан токсикалық немесе бөгде заттарды шығаруға
көмектеседі. Ағзаның иммундық жүйесі жұмысын күшейтіп,
жалпы жағдайды жақсартады, тонусын көтереді.
Ереже бойынша биологиялық белсенді қоспалардың тіркеу
куәлігі екі жыл мерзімге беріледі, егер өндіруші республика
аумағында өткізілген клиникалық сынақтан өткен өнім
болатын болса үш жылға дейін мерзімі ұзартылады.
Қоспалардың Қазақстанда таралуы туралы айтар болсақ, төрт
жыл бұрын мемлекеттік тіркеу немесе қайта тіркеуден 913
биологиялық белсенді қоспаның сауда атауы өткен екен.
«БАД»-ты тұтыну жөнінен Жапония мен АҚШ алдыңғы
орындарды бермейді екен.
Ал оны өндірушілердің көптігі бойынша Ресей, сауда белгісінің
көптігі жөнінен Қазақстан І орын иеленіп отыр. Елімізде 18
отандық кәсіпорын 247 биологиялық белсенді қоспа сауда
атауын тіркепті.
Осы жылы 45 елдің 478 өндірушісі 2768 сауда атауын тіркеген
екен.
Экологиялық ахуал, өндірістің қарқынды дамуы әсерінен тағам
шикізаттарының құрамы мен сапасы төмен. Күнделікті
рациондағы тағам дәрумендер мен минералдардың нормасын
өтей алмай отырғаны анық.
Қорытынды
Биологиялық белсенді қоспалар — дәрі емес, ол ағзадағы
жетіспейтін дәрумендер мен минералдардың орнын
толықтыру үшін қолданылады. Қорыта айтқанда,
биологиялық белсенді қоспалар – тұрақты тұтынған кезде
денсаулықтың жай-күйін жақсартуға арналған және адамның
тамақтану рационын табиғи немесе табиғи мен бірдей
биологиялық активті заттармен байыту мақсатында олардың
компоненттерін қамтитын өнімдерге қоспалар.
Сөзіміздің тобықтай түйіні–«денсаулық–онсаулық»,
денсаулығынызды қорғау үшін табиғи өнімдерді қолдануға
тырысыңыз!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz