Жарма гулді хауызынан және ұрықтық, тұқымдық кабыктарынан ажыратылған дәннің ядросы немесе онын ірі майдаланган болшектері




Презентация қосу
ЖАРМА АЛУДЫҢ АППАРАТУРАЛЫҚ
ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ СХЕМАЛАРЫН
ҚАРАСТЫРУ
Жарма ендіру үшін күріш, тары және қарақұмық
сияқты дақылдар кеңінен қолданылады. Себебі бұл
дақылдар дәндерінің негізгі массасын жармаға
өндейді және оларды жармалық дақылдар деп те
атайды. Сонымен қатар жарманы сұлыдан, арпадан,
бидайдан, асбұршақтан және жүгеріден іреді.
Жармалық дақылдардың дәндері пішіні, мөлшері
және кұры бойынша ерекшелінеді. Оны екі бөліктен
тұрады деп карастыру қабылданған: Ядро(эндосперм
және ұрық)Сыртқы қабағы(қабықшасы) Ядроны
қаптап тұратын қабықшалары гүлдік (тары, күріш,
арпа, сұлы), жемістік (қарақұмық, бидай, жүгері)
және тұқымдық (асбұршақ) қабықшалы болады.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!!!
Төрт жармалық дақылдың (күріш тары, сұлы және
қарақұмық) дәндерінің сыртқы қабықшалары ядродан бөлек
жетілген, ал қалған төрт негізгі жармалық дақылдарда
(бидай, арпа, жүгері және асбұршақ) дәндерінін
қабықшалары ядромен бірге жетілген. Сондықтан кейбір
жармалық дақылдар дәндері құрылысының ерекшеліктері
оны қайта өндеу тәсілін анықтайды. Жарманың шығымы
мен сапасына астықтың көптеген көрсеткіштері әсер етеді:
Қабықшақтылығы,
Ірілігі
Орындалуы (ірілігі бойынша біртектілігі),
Ылғалдылығы,
Ластануы және т.б.
Астықты жармаға қайта өндеу процесі үш негізгі кезеңнен тұрады:
1) кайта өндеуге астықты дайындау;
2) астыкты жармаға қайта өңдеу;
3) буып-түю және дайын өнімді еткізу.
Астылары қайта өндеуге дайындау қоспаларды бөлуден және гидротермиялық
өңдеуден тұрады. Әртүрлі дақылдардын астығынан жарма өндірудің технологиясында
міндетті турде кауыздау операциясы болатындықтан, жармалык кәсіпорындарда
астыктың бетін өндеу операциясын (құрғақ тәсілмен немесе жуумен) қолданбайды.
Астықты гидротермиялық өндеуді жүргізу жарманын шығымы мен сапасын
жоғарлатады. Оны қарақұмықтың, сұлының, бидайдың, жүгерінін және асбұршақтын
астығын қайта өндеу кезінде қолдану ұсынылады.
Астыкта кайта өндеу процесі бірқатар міндетті технологиялық операцялардан
тұрады: астықты қауыздау, қауыздалған өнімдерді сорттау, дайын өнімді бақылау.
Көптеген жармалык дақылдарды қайта өндеу кезінде жарманы тегістеу мен
жылтыратуды қолданады, сондай-ақ астықты қауыздау өнімдерін сорттаудан кейін
қалдыктарды бакылау міндетті операция болып табылады.
Кейбір дақылдар үшін ядроны ұсақтау операциясын қолданады. Кейбір сызбалар
үшін ірілік фракциясы бойынша астықты даралап қайта өндеу тән. Осы максатпен
кауыздау алдында астыкты калибрлеуді колданады.
Жарманын сапалық көрсеткіштері нормативті кұжаттың
талаптарына сәйкес келуі керек. Органолептикалык
корсеткіштері бойынша жармада бөгде иіс пен дәм болмауы
керек және түсі сол жармаға тән болуы керек. Жармалар
сусымалы, малы, қатты болуы керек. Ылғалдылығы 14 %
аспауы керек.
Дән мен оны өндеу өнімдері микроорганизмдердің, зиянкес
жәндіктердің,кеміргіштердің, арам шөп тұқымдарының
әсерінен бүлінуі мүмкін.
Қастауыш пен қаракүйенің дәндегі рұксат етілген мөлшері
0,5% дейін, ұндағы каракүйенің мөлшері 0,05% аспауы керек.
ҚОРЫТЫНДЫ

Көптеген дәнді дақылдардың дәндерін жарма алуға
пайдаланады.Астықтың жармалары сапасы олардан
алынатын жармалардың сапасына көп әсерін тигізеді. Жарма
гулді хауызынан және ұрықтық, тұқымдық кабыктарынан
ажыратылған дәннің ядросы немесе онын ірі майдаланган
болшектері. Жарма алуда эндоспермді бүтіндей ядро немесе
ірі зат ретінде сыртқы кабыктарын үгітіп бетін жылтыратып,
ұрықтық және тұқымдық қабықтарын бөліп алады.
Жарманын сапасы мен шығымына дәннің көптеген
көрсеткіштері әсер етеді. Ең маңыздылары қабығынын
мөлшері,ірілігі,біртектілігі, ылғалдылығы мен қоспа
мөлшері.

Ұқсас жұмыстар
Жарма алудың аппаратуралық - технологиялық схемаларын қарастыру
Күріштен жарма өндіру
Астық дақылдарының тұқымына қойма зиянкестерінің тигізетін зиянын зерттеу
Жүгерінің биологиялық ерекшеліктері мен өсіру технологиясы
ЖАРМА ӨНІМДЕРІН САРАПТАУ ЖӘНЕ БАҒАЛАУ
Дәнді ақтау
Дәнді-дақылдар және олардан алынатын өнімдер
Қарақұмық жылусүйгіш өсімдік
Бидай қамырын дайындау технологиясы
Жұмсақ бидай сортының республика бойынша таралуы және аудандастырылуы
Пәндер