Спортшылардың негізгі ақуыз көздері




Презентация қосу
СПОРТШЫЛАРДЫҢ ҰТЫМДЫ
ТАМАҚТАНУЫНА
ҚОЙЫЛАТЫН ЗАМАНАУИ
ФИЗИОЛОГИЯЛЫК ТАЛАПТАР.

Орындаған: Райхан, Дильназ, Эльназ,
Нурияс, Бекзат, Нурлыбек
Жоғары спорттық нәтижелерге қол жеткізу үшін жүктемені дұрыс мөлшерде өлшеу
және олардың кейін қалпына келуін қамтамасыз ету маңызды. Қайта қалпына келтіру
мүмкін емес тамақтанусыз мүмкін емес - денені жаңа жасушалардың көбеюі үшін
энергиямен және материалмен қамтамасыз етеді.
Спортшының диетасы мынадай міндеттерді ескере отырып
әзірленуі керек:
• Денені қажетті мөлшерде калория, микроэлементтер және витаминдермен қамтамасыз
ету (калориялық мазмұн нақты спорттық тапсырмаларға байланысты);
• Метаболиттік процестерді белсендіру және нормалау (осы тармақ биологиялық
белсенді заттармен және әр түрлі табиғи қоспалармен қамтамасыз етілген);
• Салмақты реттеу (әр кезеңде спортшыларға өзгеріссіз күйде массаны көбейту, азайту
немесе қолдау қажет);
• Морфологиялық параметрлердің өзгеруі (бұлшықет массасының ұлғаюы және майдың
азаюы).
• Спортшылар жаттығу кезінде өмірлік
маңызды функцияларды (жүрек, ас
қорыту, тыныс алу) сақтау үшін үлкен
көлемде энергия жұмсайды: ішкі
органдар спорт жаттығулары кезінде
қарқынды режимде жұмыс істейді. Егер
қоректік заттар жеткіліксіз болса, дененің
сарқылуына әкелетін энергия теңсіздігі
болады.
• Сондықтан спортшының дұрыс диетасы
өте маңызды. Спортшының диетасы
оңтайлы теңгерімді болуы керек және
энергия шығынын жабады: тұтынылатын
тамақ құрамында өсімдіктер мен
жануарлардың табиғаты мен табиғи
өнімдерінің тек табиғи және сау болуы
керек.
Спортшылардың азық-түлік сапалық құрамы жеке физикалық сипаттамаларын,
спорттық тәртіптің ерекшеліктерін, жүктеме деңгейін ескере отырып таңдалуы керек.
Бірақ спортшы қандай спорт түрімен айналысса да, оның тағамында қажетті макро-
және микроэлементтер болуы керек.
Сапа тұрғысынан спортшының дұрыс диета формуласына жақындау керек: 30% -
белоктар, 60% - көмірсулар, 10% - майлар. Сондай-ақ, әртүрлі тамақ өнімдерінің бөлігі
ретінде және арнайы дәрілік кешендер түрінде денеге жеткізілуі мүмкін
микроэлементтер мен витаминдер туралы есте сақтау керек.

Көмірсулар
• Көмірсулар метаболизм және энергетикалық процестер үшін негіз болып табылады.
Жүктің көмірсутегі қосындысы әсіресе қарқынды түрде тұтынылады. Спортшылар
үшін қоңыр күріш, бидай, қара нан, жеміс-жидектер мен көкөністердің құрамында
«қарапайым» емес, «қант», «тәттілер» және «лимонадта» бар күрделі көмірсулар
қолдануға болады. Қант экзистентері балмен алмастырылуы керек, ол көмірсулардан
басқа дәрумендер мен микроэлементтердің керемет саны бар.
Белоктар
Бұл спорттық тамақтанудың маңызды құрамдас бөлігі. Денедегі ақуыздардың маңыздылығы көп
қырлы:
Спортшылардың негізгі ақуыз көздері:
• Балық (ақуыздардан басқа, балықтарда, май қышқылдары мен витаминдер де бар);
• Ет (спортшылар үшін төменгі ет ет сорттарын - құс еті, қоян, нәзік вафельді сорттарын қолданған
жөн);
• Жұмыртқа (жұмыртқа ағзаның ең маңызды аминқышқылдары, майлар және дәрумендер);
• Сүт өнімдері (сүт протеині көптеген метионинді - адам ағзасында өндірілмейтін аминқышқылды
қажет етеді).
Майлар
Барлық жасушалық мембраналардың бөлігі болып табылатын энергия мен құрылыс
материалдарының тағы бір көзі. Спортшылардың май тұтынуының негізгі пайызы тұрақты дене
температурасы мен тұрақтылықты қамтамасыз ету үшін еңбекті және баяу жаттығуларға арналған
ішкі органдар жүктемелер кезінде.
Спортшының мәзірінде бір апта бойы денеде әртүрлі тапсырмаларды орындайтын өсімдік және
жануарлар майларын біріктіру ұсынылады. Өсімдік майының құрамында өсімдік майы (жақсырақ
оливковое майы), майлар мен май қышқылдары өсімдік тектес майлар ағзаға жеткізілуі керек.
СПОРТПЕН АЙНАЛЫСУҒА АРНАЛҒАН ТАМАҚТАНУ
ЕРЕЖЕЛЕРІ

Спорттық шаралар дененің жақсы қанықтылығын көздейді және тағамда қолданылатын тағамдар
тәжірибешіге күш береді және зиянды болмайды.
Спортшының мәзірін жасау кезінде назарға алынатын ұпайлар тізімін берейік:
1. Көмірсулардан тұратын тамақ өнімдері қант құрамы бойынша есептелетін гликемикалық индекс
төмен болуы керек. Мұндай азық-түлік қанға глюкозаның баяу бөлінуі мен жұту қабілетіне ие.
Соның салдарынан дене салмағына ие бола алмайсыз.
2. Аштық сезімі жеткілікті күшті болған кезде жеуге болмайды. Үздік нұсқа - әрбір 2-2,5 сағат сайын
азық, бөліктер үлкен болмауы керек.
3. Организм таза судың қажетті мөлшерін алу керек (тәулігіне 2 литр). Егер бұл жеткіліксіз болса, дене
шынықтыру жаттығулары денедегі сұйық метаболизмнің бұзылуы болуы мүмкін және соның
салдарынан аяқтарда ісік пайда болады. Сондай-ақ, жаттығу кезінде сіз терді ұмытпаңыз, бұл
қосымша су қажеттіліктеріне әкеледі.
4. Көптеген спортшылар салмағын жоғалту үшін тек майсыз тағамдарды жеуге керек деп санайды. Бұл
пікір қате, себебі майлы құрамды өнімдерді қабылдамастан, орган метаболизмге қатысатын қажетті
қышқылды қабылдамайды. Сондай-ақ, майсыз өнімдерді өндіруде қант пен крахмал көбіне дәмін
жақсарту үшін пайдаланылады, бұл калорияның құрамын арттырады.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!

Ұқсас жұмыстар
Спортшылардың жарыстар кезінде және кейін тамақтануы
Аминқышқылдарының негізгі көздері
Ақуыз молекуласы пішіні
Зерттеудің өзектілігі
Кәсіби спорт пәнінің мазмұнында кәсіби спорттың пайда болу және даму тарихын, оның тұлға мен қоғамға әсерін зерделеу
Ақуыз құрылысы
ШЫҒЫС ЖЕКПЕ-ЖЕГІМЕН АЙНАЛЫСАТЫН СПОРТШЫЛАРДЫҢ ЖЫЛДАМДЫҚ ДАЙЫНДЫҒЫН ЖЕТІЛДІРУДІҢ ҒЫЛЫМИ ТЕОРИЯЛЫҚ НЕГІЗДЕРІ
Дайындық міндеттері және жүктеме деңгейі
Әлемдік психология ғылымындағы негізгі бағыттар
Ақуыз қасиеттері
Пәндер