ХАССП тобын құру




Презентация қосу
Жоспар:

I.Кіріспе
II.Негізгі бөлім
II.1. ХАССП тобын құру
II.2.Тексеру және қайта қарау жұмыстарын ұйымдастыру
III.Қорытынды
IV.Пайдаланылған әдебиеттер тізімі
I.Кіріспе

HACCP принциптері тамақ және сусындар өнеркәсібіндегі шағын және орта
бизнесті қоса алғанда, барлық бизнеске қолданылады. Дегенмен, ХАССП енгізу
кезінде шағын және орта кәсіпорындарға тән проблемалар туындауы
мүмкін. Оларға мыналар жатады: ХАССП жүйесін жеткіліксіз білу; техникалық
құзіреттіліктің жеткіліксіздігі – микробиология, тамақ химиясы және орау
технологиясы саласындағы мамандардың жетіспеушілігі және т.б.; техникалық
жабдықтың жеткіліксіздігі; жұмыс тобын құрудағы және ХАССП жүйесін
әзірлеудегі қиындықтар (жұмыс тобында бірнеше мамандықтар бойынша кәсіби
мамандардың болмауы). ХАССП жүйесіне арналған бағдарламаны әзірлеуге дейін
кәсіпорын басшылығы оның ниеті туралы бүкіл инженерлік-техникалық
персоналға хабарлауы керек. Жалпы кәсіпорын және осы жұмысқа қатысатын
персонал HACCP бағдарламасын жүзеге асыру идеясын толығымен бөлісуі керек.
ХАССП тобын құру

Жұмыс тобының Жұмыс тобын
құрамы. ХАССП жүйесін
әзірлеуді шағын (кемінде 3, ең Белгілі бір кезеңдерде бұл кәсіпорынның
көбі 6 адам), бірақ кәсіби топты басқа иерархиялық
әртараптандырылған жұмыс құрылымына
тобы жүзеге асыруы керек,
қызметтердің, атап сүйене отырып
оның құрамына өндірістік айтқанда маркетинг құруға
персонал, жобалау бөлімі, бөлімінен, ғылыми- болмайды. Оның
талдау және сапаны координаторы мен
қамтамасыз ету бөлімдері зерттеу, сатып алу,
техникалық
кіруі керек. Бұл адамдар коммерциялық, хатшысы болуы
лауазымы, кәсіпорындағы
тәжірибесі, өнімді өндірудегі қаржылық және заң керек. Қажет
білімі мен тәжірибесі және бөлімшелерінен, болған жағдайда
ХАССП жүйесін әзірлеу техникалық қызмет оның құрамына
кезінде ескерілуі тиіс қауіптер нақты мәселелер
негізінде таңдалуы көрсету бөлімінен бойынша ақпарат
керек. Жұмыс тобының кем тұлғалар толықтыра бере алатын
дегенде бір маманы ХАССП
жүйесінде оқудан өткен болуы алады. кеңесшілер кіруі
қажет. мүмкін.
Өндірістің құрылымдық схемасын
тексеру

Бұл кезеңде әзірленген өндірістік құрылымдық схеманы
қолданыстағы технологиялық процесспен салыстыру
қажет. Одан кейін жұмыс процесі бүкіл өндірістік циклде
блок-схеманың жұмыс процесінде тиімді болуын
қамтамасыз ету үшін бөлшектеледі. Қажет болған
жағдайда блок-схемаға өзгертулер енгізіледі.

ХАССП жүйесін әзірлеу бойынша жұмыс тобының барлық
мүшелері блок-схеманы тексеруге қатысуы керек.
HACCP жүйесін тексеру

Ол анықтау үшін жүзеге асырылады:

• • ХАССП жүйесі әзірленген HACCP бағдарламасына сәйкес келе
ме;
• • әзірленген ХАССП бағдарламасы өндіріс процесіне сәйкес келе
ме және
Тексеру тиімді ме.
процедуралары CCP, мониторинг процедуралары мен
маңызды шектеулердің дұрыс анықталғанын және сәйкесінше
түзету әрекеттерінің қабылданғанын растау үшін жарамды
болуы керек.
HACCP жұмыс тобы әзірлеген тексеру процедурасы мониторинг
бөлігі ретінде жүргізілетіндерге қосымша жауапкершілікті,
жиілікті, әдістерді, процедураларды немесе сынақтарды
белгілеуі керек.
Аудит нәтижесінде HACCP бағдарламасын
түзету қажеттілігі туындауы мүмкін:

• ХАССП бағдарламасының сараптамасы;

• құжаттаманы сараптау;

• ауытқуларды талдау және олар бойынша қабылданған түзету шаралары;

• аралық және соңғы өнімдерді микробиологиялық талдау;

• сапасының нашарлауы және қауіпсіздігіне қатысты басқа да күтпеген
мәселелер бойынша саудаланатын өнімдерді талдау;

• тұтынушылардың өнімді пайдалануын талдау.
Қайта қарау

ХАССП бағдарламасын қайта қараудың мақсаты оның сәйкестігін анықтау болып
табылады. Бағдарламаға шолу өзгерістер болған жағдайда (мысалы, нарықта немесе
өндіріс процесінде), сондай-ақ аудит нәтижелері бойынша немесе алдын ала белгіленген
мерзімдерге сәйкес жүргізілуі керек.
Келесі кезекте озық шетелдік тәжірибені ескере отырып, тамақ өнеркәсібі
кәсіпорындарында ХАССП сапа жүйесін практикалық енгізу бойынша деректерге талдау
жүргізілетін болады.
Айта кету керек, біздің елде сапа жүйелерін енгізу және сертификаттау тәжірибесі аз, бұл
жалпы әдістемелік сипаттағы қиындықтармен де, қажетті тәжірибенің жоқтығымен де,
қолданылатын технологиялардың ерекшеліктерімен де, өндірілетін өнімнің
сипаттамаларымен де байланысты. , және т.б. Сонымен қатар, ХАССП ерікті
сертификаттау жүйесінде жүйені сертификаттау, инспекциялық бақылау,
сертификаттарды тіркеу бойынша жұмыс істеуге міндетті төлем. Басқа шығындар да
қарастырылған.
Қауіпті және алдын алу шараларының
тізімдерін құрастыру

Жұмыс әрқашан өнімнің қауіпсіздігіне қатысты қауіптер тізімінен
(биологиялық, химиялық, физикалық) басталуы керек. Оларды
белгілеу кезінде өнімнің құрамын, өңдеу процесін, тұтынушыға
арналған нұсқауларды, жабдықтан туындайтын қауіптерді ескеру
қажет.

Барлық қауіпті факторларды анықтаған жөн, мысалы, дайын
өнімдерде сальмонеллалардың болуы, жуғыш заттардың қалдықтары,
металл бөлшектері, бұйымдардағы шыны.

Өндірістік блок-схеманың әрбір кезеңінде өнімдегі қауіптердің пайда
болу, өсу немесе сақталуы мүмкіндігін қарастыру керек.
Биологиялық
қауіптерге қоздырғы
штар , микроорганизм
дер (мысалы,
бактериялар,
вирустар), паразиттер
жатады.
Жеке потенциалды факторлар үшін Химиялық
фактордың пайда болу ықтималдығы қауіптерге табиғи токсиндер,
мен оның салдарының маңыздылығынхимиялық заттар, пестицидтер,
дәрілік заттардың қалдықтары,
ескере отырып, тәуекелді талдау
жүргізіледі және тәуекел рұқсат рұқсат етілмеген тағамдық
етілген деңгейден асатын қоспалар мен бояғыштар және
факторлардың тізбесі құрастырылады.
ыдырау жатады.
Физикалық
қауіпті
факторларға ме
талл , шыны,
ағаш және т.б.
Алдын алу шаралары – қауіпті жоюға немесе олардың пайда болу мүмкіндігін
қолайлы деңгейге дейін төмендетуге бағытталған әрекеттер.
Кейбір жағдайларда белгілі бір қауіпті (мысалы, Clostridium botulinum) жою үшін
бірқатар алдын алу шаралары (қышқылдығы жоғары консервілер үшін рН және
температураны реттеу) қажет. Басқа жағдайларда бірнеше қауіпті (микробтық
ластану) бір профилактикалық әрекетпен (бұл жағдайда термиялық өңдеу) жоюға
болады.
Процесс пен әрекеттердің барлық кезеңдерінде қауіптің әрбір түрі үшін алдын
алу шараларының тізбесі құрылып, кестеде көрсетілуі керек.
Түзету әрекетінің жоспарын
әзірлеу.
Егер ауытқу болса, яғни критикалық шектен асып кетсе, түзету шаралары
қарастырылады.
Түзету шаралары мыналарды қамтуы керек:
• әрбір сыни нүктенің критикалық шектен шықпауын қамтамасыз ететін шаралар;
• Түзету шараларын қабылдауға рұқсат алу;
• ақауы бар өнімдермен жұмыс істеу процедуралары.
Түзету шараларына жабдықты реттеу,
өлшем құралдарын тексеру, сапасыз өнімді оқшаулау немесе өңдеу.
Түзету шаралары қабылданғаннан кейін және маңызды нүктелер бақыланғаннан
кейін, сыни шектен қайталанатын ауытқуларды болдырмау үшін жүйені қайта
қарауды қарастыру керек.
Жұмысты ұйымдастыру. Топ жиналыстарының саны даму аймағымен
қамтылған операциялардың күрделілігіне байланысты анықталуы
керек. Кездесулер екі-үш сағатпен шектелуі және жеткілікті түрде тұрақты
болуы керек (мысалы, екі апта сайын). Кездесулер арасындағы уақыт қажетті
ақпаратты алу үшін пайдаланылуы керек.

Жұмыс тобының ынта-жігерін сақтау тұрғысынан да, ХАССП жүйесінің
артықшылықтарына қатысты да оңтайлы, оны енгізу мерзімі 6 айдан бастап
есептеледі. бір жылға дейін.

Техникалық хатшының міндеттеріне мыналар жатады:
ұйымдастыру
жұмыс тобының отырыстары; жиналыстарда топ мүшелерін
тіркеу; жұмыс тобы қабылдаған шешімдердің хаттамаларын
жүргізу.

Ұқсас жұмыстар
Сыни бақылау нүктелерін анықтау
ХАССП жүйесі
ТАМАҚ ӨНЕРКӘСІБІНДЕ
Бақылау парақтары
ЕАЭО СӘЙКЕСТІК СЕРТИФИКАТЫ
Етті қайта өңдеуші кәсіпорындағы ветеринариялық менеджмент
Ливанға барып, Біріккен Ұлттар Ұйымының миссиясын орындауға аттанғысы
ҚОЛДАУ ОРТАЛЫҒЫНЫҢ ҚЫЗМЕТІН ҰЙЫМДАСТЫРУ
Ауыл шаруашылық малдарын өсіру әдістері
КОМПЬЮТЕРЛІК ЖЕЛІЛЕР ТУРАЛЫ
Пәндер