Сулы ортадан сынама алу және анализдеу




Презентация қосу
Қазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігі
Әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық Университеті

Тақырыбы: Сулы ортадан сынама алу және
анализдеу
Орындаған: Балтабай Нұрдана
Абдрасилова Аяулым
Тексерген: Жапекова Анар
Жоспар
І Кіріспе
ІІ Негізгі бөлім
2.1Судан сынама алу әдісі
2.2 Су сынамасының түрлері
2.3 Су сынамасын алу ережелері
Кіріспе
Сынама алу суды талдаудың маңызды бөлігі болып
табылады. Өлшеу нәтижелерінің сенімділігі оның қалай
орындалатынына байланысты. Дұрыс емес іріктеу
нәтижесінде пайда болатын қателіктер, әдетте, одан әрі
түзетілмейді және олар барлық зерттеулерді, тіпті ең дәл
және қымбат жабдықты қолдана отырып, мағынасыз ете
алады. Сондықтан су сынамаларын іріктеп алу ыдысты
іріктеу және дайындау орнын таңдаудан бастап
сынамаларды талдауға зертханаға беруге дейінгі барлық
сатыларда мінсіз жүргізілуі тиіс.
Судан сынама алу әдісі
Сынама алу-өзеннен, көлден
Сынама процедуралары әртүрлі компо-
немесе құдықтан судың ненттерге бейімделуі керек. Олар төмен-
репрезентативтік мөлшерін алу дегідей бөлінеді:
процесі. Іріктеу әдістері бірқатар a) тұрақты: компоненттер уақыт өте келе
өзгермейді;
факторлармен анықталады, олар: b) шамамен тұрақты: компоненттер
таңдалған материал сынамалар, уақыт өте келе өзгереді, бірақ тиісті
сынама түрі және талданатын сапа уақыттан кейін 24 сағат немесе одан
аз уақыт ішінде тұрақтануы мүмкін
параметрі, ол өз кезегінде өңдеу;
қолданылатын жабдық пен c) тұрақсыз: компоненттер тез өзгереді
әдістерді анықтайды. және олардың тұрақтандыру мүмкін
емес.
Су сынамаларының түрлері
Грейферлік сынамалар Құрама сынамалар
Грейферлік сынамаларды жинау белгілі бір Құрама сынамалар іріктеу кезеңінде су
жерде судың сапасын сипаттау қажет болған сапасының орташа мәнін алу үшін бірнеше
кезде сол жағдайларда ең қолайлы. Олар дискретті мәселелерді араластыру арқылы
сонымен қатар салыстырмалы түрде қысқа алынады. Дискретті немесе ұзақ таңдауды
уақытқа негізделген судың сапасы туралы қолдануға болады, ал араластыру пропорциялары
мәліметтер тарихын құру үшін тұтыну уақытына байланысты есептеледі. Содан
қолданылады. Грейферлік дискретті кейін құрама үлгінің бір бөлігі талданады.
сынамаларды (жергілікті) белгілі бір жерде Олардың айқын артықшылығы-талдау қажет
және белгілі бір тереңдікте алады. Сынама сынамалардың санын азайту арқылы үнемдеу.
тереңдігі бойынша біріктірілген Екінші жағынан, Құрама сынамалар сынама алу
грейферлерді су бағанының барлық кезінде пайда болатын элементтердің өзгеруін
тереңдігі бойынша және белгілі бір жерде анықтауға мүмкіндік бермейді
және уақытта алады.
Су сынамасын алу ережелері
Суды зерттеуде нақты нәтижелер алу үшін су сынамаларын алу, сақтау
және тасымалдаудың орнатылған ережелерін ұстану қажет. Су
сынамасын зерттелетін судың бүкіл салмағына сәйкес келетіндей етіп
алу қажет. Егер сынама алғанда қате кетсе, бұл теріс бағалауға алып
келеді.
Су сынамасын алған құмыралар тазаланып жуылуы қажет. Шыны және
полиэтилен құмыраларды концентрлі техникалық тұз қышқылымен
жуады, ал зарарсыздандыру үшін синтетикалық жуғыш заттарды
қолданады.
Содан кейін ыдысты дистилденген сумен жақсылап шайқайды. Сынама
алар алдында ыдысты зерттеуге алынатын сумен бірнеше рет
шайқайды, содан кейін оны тығынға дейін сәл ғана ауа кеңістігін
қалдырып толтырады.
Ағынды сулы су қоймаларынан сынаманы малдың су ішетін жерінде, одан
жоғары және төмен алады. Құдықтан суды су алардан бұрын таңертеңгілік және
кешке су алынып болғаннан кейін бетінен 0,5 – 1,0 м тереңдікте, ал ашық су
қоймаларынан– дәл сол тереңдікте, бірақ 1 – 2 метр қашықтықта алады.
Су сынамасын құбыр кранынан, құдық насосынан немесе артезиан
скважинасынан алғанда, құбырларда тұрып қалған суды тартып немесе ағызып
тастап, 10 – 15 минуттан кейін алады.
Талдау үшін сынаманы арнайы батометр көмегімен немесе 2-5 л көлемді
құмыраға алады.
Зертханаға жеткізілген су сынамасын жылдам зерттеу қажет; оларды
тоңазытқышта немесе мұздықта: ластанбаған су сынамасын –72 сағатқа,
ластанған су көзінен суды алғаннан бастап, 48 сағатқа сақтауға рұқсат етіледі.
Егер су сынамасын зерттеуге жеткізгенде 5 сағаттан артық уақыт кетсе, онда
жазда сынаманы қыздырудан, қыста қатудан сақтау керек.
СП-2 Сынама алу жүйесі

СП-2 Сынама алу жүйесі
табиғи және ағынды
сулардың құрамындағы
мұнай өнімдерінің,
тұздардың және басқа да
ластаушы заттардың
құрамын анықтау үшін
сынама алуға арналған
Әрекет принципі
Орнатылған бөтелкесі бар сынама алу жүйесі су қоймасына жіберу жүгінсіз
түсіріледі.Сынама іріктеу жүйесі төмендеген сайын сыртқы қалқыма қалқып
шығады және корпустың сыртындағы тесіктерді жабады, корпустың
камерасына, демек бөтелкеге судың түсуіне жол бермейді.Қажетті тереңдікке
жеткенде, жүк кабель арқылы жіберіледі, ол қалқыманы төменгі позицияға
жылжытады, корпустағы тесіктерді ашады.Корпустағы бөтелкелер мен
камераларды сумен толтырғаннан кейін (жүкті жібергеннен кейін шамамен
30 секундтан кейін) корпустың ішіндегі клапан пайда болады және
корпустың ішіндегі тесіктерді жабады.Таңдалған сынамасы бар жүйе бетіне
көтеріледі. Шөлмек сынама алу жүйесінен алынады.
Молчанов Батометрі
Молчанов батометрі +1-ден
+40оС-қа дейінгі қоршаған орта
температурасында зерттелетін
Молчанов батометрімен жұмыс
қабаттың су температурасын бір қайықтан, понтоннан немесе
уақытта өлшей отырып, су кемеден жасалады.Аспап кез келген
гидрометриялық шығырды қолдана
қоймаларының әртүрлі терең- отырып, арқанға берілген тереңдікке
дігінен су сынамаларын алуға түсіріледі.Судың температурасын
өлшеу үшін әр цилиндрде термометр
арналған. орнатылған.Суды ағызу
цилиндрлердің төменгі
қақпақтарындағы крандар арқылы
жүргізіледі.
P 12.16 Bailer сынамасы
Сынама іріктегіш ашық су
айдындарында, резервуарларда,
бассейндерде, сондай-ақ 20 м
дейінгі тереңдіктегі монито-
рингтік құдықтарда су алу үшін
қызмет етеді.
Бұл екі нұсқада болады:
тот баспайтын болаттан жасалған (d=33
мм, көлемі 250 мл);
тефлоннан (химиялық инертті
материал,жоғары температураға төзімді
(250 °С жоғары), 19/35/40 мм, ұзындығы
90/60/97 см).
Назарларыңызға
Рахмет

Ұқсас жұмыстар
Газды ортадан сынама алу әдістемесі
Тісжақ ауытқуларын анықтау әдістері. Клиникалық тексеру және антропометриялық өлшеулер
КӨМІРСУЛАР
Астық тұқымдастары
Ротавирусты инфекция
Картоп
Торайларды трихинеллезге
Атмосфералық ауаны зерттеу әдістері
СУДЫҢ ФИЗИКАЛЫҚ ЖӘНЕ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІН АНЫҚТАУ
СҮТ ҚҰРАМЫ
Пәндер