Сағыздың адам өміріне әсері
Презентация қосу
Қ.Сатпаев атындағы мектеп-лицейі
Сағыздың адам өміріне әсері
Ғылыми жетекші бастауыш сынып
мұғалімі: Досыбаева З.А.
Оқушы: Әмзе Гүлжамал
4 сынып оқушысы
Қ.И.Сатпаевтың туылғанына 123 жыл толуына байланысты "Мәңгі сөнбес
жарық жұлдыз" атты кіші Ғылыми жоба
Ғылыми жобаның тақырыбы: Сағыздың адам өміріне әсері
Жобаның мақсаты:
а) Оның шығу тарихы, адамға қандай әсері бар
екендігі көрсетіледі.
ә) Біз күнделікті пайдалынатын сағыздың қандай
зат екендігі айтылады.
Сағыз
Сағыз — жеуге жарамсыз,
созылғыш, икемке келетін
эластик ретінде жасалған өнім.
Әртүрлі дәмі беретін, иіс
беретін шайнауға арналған,
алайда жұтуға арналмаған
кулинарлық өнім болып
табылады.
Сағыздың пайда болу тарихы
б.з.д VІІ-ІІ мыңжылдықтарда алғашқы шайнайтын шайыр жайындағы деректер пайда
болды
1848 жылдың 23 кыркүйек айынан бастап алғашқы коммерциялық сағыз сатыла
бастады
1950 жылы қантсыз сағыздар шығарылды
1928 жылы Уолтер Диемер сағыз формуласын құрастырып оны қызғылт түске бояды.
Сағыз алғаш рет шамамен 5 мың жыл бұрын ежелгі Грекияда пайда болған.
Олар түрлі шайырлар мен балауыздар түрінде болды. Бізде де бастапқыда
қарағай шайырынан дайындалған "сағыз" шайнаған. Ол тамақ қалдығын
кетіретін және тынысты балғын ететін: оның құрамында ешқандай зиянды
заттар болған жоқ.
Қарағай шайыры
Қазір де табиғи шайырды қолданып, сағыз дайындайтын өндірушілер бар.
Алайда заманауи сағыз жиі "резеңке" негізден (әдетте, ол мұнайдан алынатын
изопренді каучук), түрлі хош иістендіргіштерден, дәмдік қосымшалардан,
консерванттардан және қант алмастырғыштардан тұрады.
Сағыз ауыздағы жағымсыз иісті кетірме?
Сағыз ауыздағы жағымсыз иісті кетірмейді. Жағымсыз иіс ауыз қуысы
немесе асқазан-ішек жолы аурулары салдарынан пайда болады. Бұл белгі –
дәрігерге қаралуға себеп. Кейде жағымсыз иісті дәл қазір кетіру керек
кездер болады. Ол үшін арнайы спрей алыңыз. Егер сонда да бұл мақсатта
сағызды қолдануды жөн көрсеңіз, оның қылқанды ағаштар шайыры
негізінде жасалған түрін таңдаңыз.
Сағыздың негізгі міндеті
Сағыздың негізгі міндеті – гигиеналық тазалық. Тамақ жеген кезде
міндетті түрде тіс арасына оның қалдықтары қалып қояды. Ал сағыз
шайнаған кезде ол тамақ қалдықтарын алып шығады. Сағыздың бұдан
басқа пайдалы қасиеті жоқ.
Сағызды ұзақ шайнаудың қандай
зияны бар?
Шайнау рефлексті түрде сілекейдің бөлінуін шақырады және ас
қорыту бездерін іске қосады. Егер ұзақ сағыз шайнаған соң тамақ
жемесеңіз, нәтижесінде гастрит немесе басқа да асқазан-ішек жолы
бұзылулары орын алады.
Дәрігерлер сағызды мүлдем шайнауға болмайды деп айтпайды.
Мысалы, ауызды аздап тазарту және тыныс алуды жақсарту үшін
тамақтан кейін оны шайнау өте пайдалы. Бірақ оның ұзақтығы 15-
20 минуттан аспау керек.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz