Зертханалық зерттеу әдістері
Презентация қосу
Зертханалық зерттеу әдістері
Орындаған:Асбаева Аружан
Қойшығалиева Ақұлпа
Тексерген:Муратжанов Ерғали
Зертханалық зерттеу әдістері
Зертханалық зерттеу
әдістері пациенттерді
зерттеудің өте
маңызды қосымша
әдістерінің бірі болып
саналады. Кейбір
жағдайларда
лабораториялық
мәліметтер диагноз
қоюда,пациенттің
жағдайын бағалауда
шешуші рөл атқарады.
Зертхана түрлері
Клинико- Иммунологиялық
диагностикалық- Бактериологиялық- (вирусологиялық)-
биологиялық Микробтарды анықтау Кейбір инфекциялық
субстраттардың физико- және микрофлораны агенттерге
химиялық қасиеттерін идентификациялау. маркерлер бойынша
анықтайды. зерттеу жүргізу .
Зерттеудің зертханалық әдістері
әртүрлі патологияларды,
ауруларды және басқа да
денсаулық проблемаларын
анықтау үшін қолданылады.
Зертханалық зерттеулердің
негізгі әдістерінің бірі-талдау.
Қандай талдау жасалады-
диагностиканың мақсаттары мен
міндеттеріне тікелей байланысты.
Қазіргі уақытта зертханалық зерттеу әдістерінің
келесі түрлері орындалады:
Зәр анализі. Ол несеп-жыныс жүйесінің
ауруларын анықтау үшін қолданылады. Оның
көмегімен бастапқы кезеңдерде аурулардың
пайда болуын немесе дамуын анықтауға
болады. Осындай талдау барысында алынған
мәліметтер негізінде пациент үшін өте қолайлы
диета жасауға болады.
ЖАЛПЫ КЛИНИКАЛЫҚ АНАЛИЗГЕ
ЗӘРДІ ЖИНАУ
Бөлімше___________ палатаның
№____________
Клиникалық зертханаға жолдама
Жалпы зәрдің анализі
Ахметов А.А
Күні: Медбике
қолы:_____________
Қан анализі. Ол зертханалық зерттеулердің маңызды
әдістерінің бірі болып саналады, өйткені ол органдар мен
жүйелердің күйіндегі кез-келген жағымсыз өзгерістерді
анықтауға мүмкіндік береді. Қан анализі жалпы және
биохимиялық болып табылады.
Нәжісті талдау. Ол асқазан-ішек жолындағы
проблемаларды анықтау үшін жүзеге асырылады. Мұндай
талдаудың нәтижелері бойынша паразиттердің, асқазан-
ішек жолдарындағы қабынулардың және т. б. болуы
туралы нақты қорытынды жасауға болады.
Микробиологиялық талдау. Осы типтегі талдау
зиянды микроорганизмдерді анықтау мақсатында
жүргізіледі. Зертханалық зерттеулердің бұл түрі әртүрлі
әдістермен, соның ішінде культуралық және
микроскопиямен жүргізілуі мүмкін.
Гистологиялық талдау. Ол онкологиялық сипаттағы
ісіктерді анықтау үшін жүргізіледі. Талдау пациенттің
денесінен тіндердің сынамаларын алу арқылы жүзеге
асырылады.
Цитологиялық талдау. Ол неоплазмаларды
диагностикалау үшін қолданылады.
Зертханалық-аспаптық зерттеулер
Зертханалық-аспаптық зерттеулер әдетте ауруларды
диагностикалау үшін қажетті талдауларды жүргізу үшін
қолданылатын әдістер мен құралдардың жиынтығы деп
аталады. Талдау үшін қолданылатын нақты құрал мен
әдісті таңдау зерттеу мақсатына сәйкес жүзеге
асырылады.
Осыған байланысты мыналар бөлінеді:
Иммунологиялық зерттеулер. Олар науқастың
иммундық жүйесінің жағдайын бағалау үшін жасалады.
Генетикалық бейімділікті зерттеу. Адамның белгілі
бір аурулардың пайда болуына немесе дамуына
бейімділігін анықтау, сондай-ақ Rh факторын, қанның ұю
деңгейін және т. б. анықтау үшін қажет.
Гормондық зерттеулер. Олар эндокриндік жүйенің
дұрыстығы мен тиімділігін анықтау, гормоналды фонның
бұзылуынан туындаған ауруларды анықтау үшін жүзеге
асырылады.
Жұқпалы аурулардың диагностикасы. Зерттеудің
заманауи зертханалық-аспаптық әдістері
инфекциялардың кез келген түрін уақтылы анықтауға
мүмкіндік беретін жоғары дәлдікпен ерекшеленеді.
Клиникалық зертханалық зерттеулер
Клиникалық зертханалық зерттеулер ұғымы адамдардың
қатысуымен жүргізілетін сынақтар мен эксперименттерді
білдіреді. Олар жаңа фармацевтикалық препараттардың
тиімділігін, емдеу әдістерін бағалау үшін жүзеге
асырылады. Олардың негізгі мақсаты - ықтимал жанама
әсерлерді анықтау.
Науқасты зертханалық зерттеулерге дайындау
Пациентті зертханалық зерттеулерге дұрыс дайындау
алынған нәтижелердің сенімділігінің кепілі екенін түсіну
маңызды. Атап айтқанда, қан анализі міндетті түрде аш
қарынға жүргізіледі.Сондай-ақ, қан тапсырар алдында
темекі шегу ұсынылмайды. Зәр анализі үшін шамамен 150
мл биологиялық материал қажет.Таңертеңгі дәрет нәжісті
талдауға жіберіледі, олар стерильді контейнерге
орналастырылады (мысалы, ыдысты қайнаған сумен
өңдеуге болады).
Назарларыңызға рахмет!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz