Жасушадағы зат және энергия алмасулар




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ АУЫЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ МИНИСТРЛІГІ
«ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ АГРАРЛЫҚ ЗЕРТТЕУ УНИВЕРСИТЕТІ»
КОММЕРЦИЯЛЫҚ ЕМЕС АКЦИОНЕРЛІК ҚОҒАМЫ

КӨМІРСУЛАР АЛМАСУЫ БҰЗЫЛУЫНЫҢ
ДИАГНОСТИКАСЫ

Орындаған Манас Рахат
ВМ 20-07
Тексерген шалғынбек Е.
Көмірсулар
Өсімдіктердің құрғақ затының көп бөлігін, яғни оның 85—90 процентін углеводтар
құрайды. Молекуласының күрделілік дәрежесіне қарай олар моносахаридтерге,
олигосахаридтер мен поли-сахаридтерге бөлінеді. Гидролизге ұшырамайтын карапайым
углеводтар моносахаридтерге жатады. Моносахаридтер қалдықта-рының шағын
мөлшерінен тұратын қанттар олигосахаридтерге жатады, олар тиісінше ди-, три-,
тетрасахаридтер деп аталады. Полисахаридтердің молекуласы моносахаридтердің
көптеген мөл-шерінің қалдықтарынан тұрады, мұның үстіне олардың полимер-лену
дәрежесі әр түрлі болады. Өсімдіктерде көп кездесетін угле-водтың түрлерін жекелей
қарастырып көрейік.
Моносахаридтер
• Моносахаридтер молекуладағы көміртек атомдарының мөлшеріне
қарай ажыратылады да, осыған орай триоза, тетроза, пентоза және т.
с. с. болып аталады. Өсімдіктерде неғұрлым жиі кездесетін триоза —
глицерин альдегиді және диок-сиацетон; тетроза — D-эритроза, D —
эритруллоза; пентоза — L-арабиноза, D -ксилулоза, D -рибоза, D -
рибулоза, D -дезоксирибоза; гексоза — D -глюкоза, D -фруктоза, D -
манноза, L-галактоза, L-сорбоза, L-рамноза; гептоза — D -
седогептулоза, D -манногептулоза. Бұл моносахаридтердің кепшілігі
есімдіктерде бос күйінде болмайды, бірақ полисахаридтер мен басқа
да қосылыстардың құрамына кіреді. Өсімдіктер клеткасында
айтарлықтай мөлшерде жинақталатын.
•Стереоизомерлердің негізгі айырмашылықтары мынада: олардың ерітінділері
арқылы полярланған сәулені өткізгенде, олар сәуленің поляризация бағытын оңға немесе
солға қарай бұрады.
•Бірінші деңгейлік спирт тобына жақын орналасқан С атомының топтары D -глицерин
альдегиді секілді орналасқан барлық моносахаридтер D -қатарына жатқызылады.
Табиғатта негізінен D –қатарының моносахаридтері таралған, ал L- қатарының
моносахаридтері өте сирек кездеседі. Бұру бағыты плюс және минус таңбаларымен, оңға
қарай бұру ( + ) және солға қарай бұру (—) таңбаларымен белгіленеді. Оңға қарай бұру
бағыты оның О-қатарына жататындығымен әрқашан да сәйкес келе бермейді.
Мысалы: .С-сүт қышқылы сәулені солға қарай бұрады. D(- ) сүт ңышңылы Х( -) сүт
қышқылы D және L-стереоизомерлері энантиоморфалар деп аталады, олар бір-бірінің
айнадағыдай шағылысқан бейнесі болып табылады.
• Моносахарлар тізбек түрінде болумен қатар, циклді.формалар түрінде де
кездеседі. Карбонил көміртек атомы гидроксилдердің бірімен эрекеттеседі,
осының нәтижесінде циклді полуацетал түзіледі. Полуацетальды байланыс
төртінші немесе бесінші көміртекпен де түзілуі мүмкін. Бұл жағдайда
құрамында 4 немесе 5 көміртек атомы бар шеңбер түзіледі. Егер шеңберде 5
көміртек атомы болса, ол пираноза деп аталады, 4 көміртек атомы болса
фураноза деп аталады. Себебі олар 4 көміртек атомды фуран және 5 көміртек
атомды пиран шеңберлерінің туындысы болып табылады. Циклді форма
түзуде тағы бір көміртек атомы ассиметриялы болып шығады, бұдан пайда
болатын стереоизомерлер аномерлер деп аталады да, грек алфавитінің а
және р әріптерімен белгіленеді. Мысалы: а- D -глюкоза, в- D -глюкоза. а- D -
глюкоза в- D -глюкоза Бұл формаланрды белгілеу үшін перспективтік
формулалар қолай-лы келеді. Олар былайша жазылады: фруктофүраноза
Моносахаридтердің а және в формаларында белгілі бір мән бар. Олар
өсімдіктерде кең тараған ферменттерге қарағанда күрт ерекшеленетін тиісті
туындылар түзеді. Ол туындыларды гликозидтер деп атайды.
• Өсімдіктердің түрлі углеводтарының алмасуында тағы да бір
стереоизомерлер маңызды роль атқарады. Оларды эпимерлер деп
атайды.
• Мысалы: глюкозаның эпимері галактоза. Олардың төртінші көміртек
атомының кеңістігінде Н және ОН топтары әркелкі орналасқан. Сол
сияқты рибулезаның эпимері ксилулоза және т.с. с. Эпимерлер бір-бірінен
бір ғана көміртектің конфигурациясымен ерекшеленеді.
• Қышқылдармен әрекеттесе отырып моносахаридтер күрдел эфирлер
түзеді, олардың кейбіреулері зат алмасуында маңыздь роль атқарады.
Мәселен, глюкоза-1-фосфат, фруктоза 1-6-дифосфат тыныс алу және
фотосинтез процестеріне қатысады.
• Моносахаридтердін, тотығуы кезінде реакция жағдайларына қарай әр
түрлі өнімдер түзіледі. Егер D -глюкозаның альдегид тобы тотықса,
альдон қышқылы түзіледі. Мысалы, глюкоза глюкон қышқылын түзеді D –
глюкон қант галакгурон қышқылы қышқылы қышқылы
• Моносахаридтердің бірінші деңгейлік спирт тобы СН2 ОН ғана тотықса
урон қышқылы түзіледі. Глюкозадан — глюкурон, манно-задан —
маннурон, галактозадан — галактурон қышқылы түзіледі. Урон қышқылы
өсімдіктерде оңай түзіледі де, сілемей мен полисахаридтердің құрамына
кіреді, оларды полиуронидтер деп атайды. Өсімдіктерде неғұрлым кең
таралған моносахаридтерге D -рибо-за, 2 дезокси- D -рибоза, D -ксилоза,
D -глюкоза, D -фруктозалар жатады. Дисахаридтер мен полисахаридтер.
Сахароза дегеніміз гликозидтік байланыс арқылы қосылған а- D -глюкоза
мен в- D -фруктозадан тұратын дисахарид. Оның зор практикалық
маңызы бар, табиғатта өте кең таралған дисахаридтердің бірі. Сондай-
ақ ол өнеркәсіпте қызылша мен қант қамысының шырынынан алынады.
Углеводтар өсімдіктердің бойында сахароза түрінде қозғалады Деген
мәліметтер бар. Ол өсімдіктердің жапырағында, сабағында, тамырында,
тұқымында, жемістерде, жидектер мен түйнектерде кездеседі. Оның
формуласы мынадай:
• Сахароза р-фруктофуранозидаза ферментінің әсерімен а- D -
глюкоза а- D -фруктозаға ыдырайды. Бірқатар басқа
ферменттер әсерімен оның биосинтезі жүзеге асады.
Микроорганизмдерден са-харозофосфорилаза ферменті
табылған.
Крахмал
• Төменгі сатыдағы өсімдік — балдырлардан бастап, жоғары сатыдағы қос
жарнақтыларға дейінгі барлық өсімдіктерде фотосинтез процесі нәтижесінде
түзілген углеводтар өте тез арада крахмалға айналады. Ол, жапырақ мезофилінің
клеткаларында жиналады да, ассимиляциялық крахмал деп аталады. Өз кезегінде
ол тез арада басқа заттарға немесе крахмал қорына айналады. Ассимиляциялық
крахмалдың басқа да заттарға айналуы өсімдіктер жапырағында, тұқымында,
жемістерінде, сабағы мен тамырында өтеді. Мұндай өсімдіктердің жапырағы
«крахмалды” жапырақ деп аталады. Астық тұқымдас өсімдіктердің жапырағында
ассими-ляциялық крахмал жоққа тән болады. Фотосинтез процесінің өнім-дері
оларда қарапайым углеводтар түрінде жиналады, сондықтан астық тұқымдастардың
жапырақтары «қантты” жапырақ деп аталады, ал крахмал олардың арнаулы
органдарында түзіледі. Жапырақ қынабы мен тұқымдар осындай органдар болып
табы-лады. Гүлдеу кезеңінен бастап пісіп жетілудің соңына дейін мұнда крахмал
жедел синтезделеді. Арпа, қара бидай және күріш дәнде-рінің толысу сатысында
крахмалдың түзілуі жоғарғы жапырақтар мен масақтың ассимиляциялық қабілетіне
байланысты. Төменгі жапырақтардағы фотосинтез дәнде крахмалдың жиналуына
әсер етпейді деуге болады.
• Жасушадағы зат және энергия алмасулар. АТФ және оның атқаратын
қызметі
• Тірі организмдердің ерекше қасиеті — олар зат алмасуға (метаболизмге
) және көптеген әр түрлі химиялық реакцияларға қатысуға кабілетті
болады. Сырткы ортамен үнемі зат алмасып отыру — тірі жүйелердің
негізгі қасиеттерінің бірі. Жасушаларда биологиялық синтез және
ыдырау процестері үздіксіз жүріп отырады. Синтез процесі жалпы
анаболизм (гр. "ана" — тірі дене), ал ыдырау процесі катаболизм (гр.
"ката" — өлі дене) деп аталады.
• Синтез — бұл жай заттардың энергия жұмсау аркылы күрделі заттар
түзу процесі. Мысалы, аминқышқылдарынан нәруыздар,
моносахаридтерден күрделі көмірсулар, нуклеотидтерден нуклеин
қышқылдары синтезделеді. Синтезделген заттар өсу процесі кезінде
жасуша мен оның органоидтерінің түзілуі үшін және жұмсалған немесе
зақымданған молекулаларды қалпына келтіру үшін пайдаланылады.
• Пластикалық алмасу
• Пластикалық алмасу немесе анаболизм дегеніміз — биологиялық
синтез реакцияларының жалпы жиынтығы. Пластикалық алмасуда
жасушаға сырттан келіп түсетін заттардан жасушаішілік заттар
түзіледі. Пластикалық алмасу реакцияларына мыналар жатады:
• қанттар мен полисахаридтердің синтезі;
• крахмал және целлюлозаның түзілуі;
• глицерин мен май кышқылдарынан майдың, органикалық
қышқылдардан аминқышқылының, аминқышкылы мен қанттардан
нуклеин кышқылдары азоттық негіздерінің синтезделуі.
• Пластикалық алмасудың маңызды формаларының бірі — нәруыз
биосинтезін қарастырамыз. Жасушада нәруыздар бүкіл тіршілігінде
синтезделеді.
• Нәруыз биосинтезінде басты релді РНҚ және ДНҚ атқарады, оларға ядро
мен рибосома қатысады. Жасуша ядросында және хромосомада нәруыз
молекуласындағы аминкыпщылы қосылыстарыньщ орналасу реттілігі
туралы ақпарат сақталады. Олар ДНҚ молекуласындагы төрт нуклеотид
көмегімен жазылған, олар белгілі бір тәртіп бойынша кезектесіп отырады.
Қатар орналасқан үш нуклеотид (триплет) бір аминқышқылын кодтайды,
яғни оның нәруыз молекуласындағы орнын анықтайды. Сондықтан әрбір
аминқышқылына өздерінің кодтық триплеті немесе кодоны сәйкес келеді.
• Нәруыз молекуласындағы аминқышқылдарының орналасу реттілігін
анықтайтын ДНҚ молекуласындағы нуклеотидтер қатарьын генетикалық
код деп атайды. Генетикалық код белгілі бір қасиеттерімен
сипатталады, ол — оның триплеттілігі мен әмбебаптылығы. Яғни, әрбір
аминқышқылына үш нуклеотид реттілігі сөйкес келеді және барлық
организмде бірдей аминқышкылдарын соларға сәйкес бірдей триплеттер
кодтайды.
• Энергетикалық алмасу
• Энергетикалық алмасу немесе диссимиляция немесе катаболизм дегеніміз —
органикалық косылыстардың (нәруыздар, майлар, көмірсулар) ферментативтік ыдырау
реакциялары мен энергияға бай қосылыстардың түзілу реакцияларының жиынтығы.
Биосинтез реакциясын энергиямен қамтамасыз ететін әмбебапты қосылыстардың бірі —
аденозинтрифосфат қышқылы (АТФ).
• Аденозинтрифосфат қышқылы — нуклеотид, ол азоттық негіз — аденин, көмірсу —
рибоза және үшфосфор қышқылы калдығынан тұрады.
• Фосфор қышқылы қалдығының күшті теріс зарядты екені және олардың үш қалдығын
бір-бірімен байланыстыру үшін көп энергия жұмсалатыны белгілі. Сондықтан да бұл
байланыстарды макроэнергиялық (энергияға бай) деп атайды. Әрбір осындай байланыс
үзілгенде, 32 кДж/моль энергия бөлініп шығады. Ал жай химиялық байланыс үзілген
кезде, 12 кДж/моль энергия белінеді. АТФ-тан бір фосфат тобы босап шыкканда, АДФ
(аденозиндифосфат), ал тағы бір фосфат тобы босап шыққанда, АМФ
(аденозинмонофосфат) түзіледі. АТФ өзінің энергиясымен мынадай әр түрлі тіршілік
процестерін жүзеге асырады. Олар: күрделі заттардың биологиялық синтезі; бұлшықет
жұмысы; заттардың концентрация градиентіне қарсы тасымалдануы; электр
тітіркеністерін еткізу; әр түрлі секреттер; жылу бөліп шығару процестері, т.б.
• Энергетикалық алмасуды, әдетте 3 кезеңге бөледі.
• Бірінші кезең (дайындық кезеңі) — бұл процесс микроорганизмдер мен өсімдіктерде
жасушада жүреді, ал жануарларда жасушадан тыс, ас корыту жолы қуысында түзілетін
ферменттердің әсерінен жүреді. Бұл кезеңде полимерлердің ірі молекулалары
мономерлерге: нәруыздар — аминқышқылдарына, полисахаридтер — қарапайым
қанттарға, майлар — май қышқылдары мен глицеринге ыдырайды.
• Екінші кезеңде түзілген кішігірім молекулалар әрі қарай ыдырайды. Бұл кезде энергия
бөлінеді және қор ретінде жинақталады. Энергетикалық алмасудың екінші кезеңінің
негізгі процестерінің бірі — гликолиз. Гликолиз термині грек тілінен аударғанда,
"гликос" — қант, "лизис" — ыдырау деген мағынаны білдіреді. Гликоз немесе анаэробты
тыныс алу цитоплазмада оттектін қатысуынсыз жүретін процесс болып табылады.
Гликолиз процесінде глюкоза немесе фруктоза екі-үш кеміртекті қосылыска ыдырайды.
Содан кейін бұл қосылыстарда ферменттің өсер етуі нөтижесінде биологиялық тотығу
процесі жүреді. Ол сутекті никотинамидадениндинуклеотид (НАД) деп аталатын заттың
көмегімен тартып алып, НАД-НАДН-қа дейін тотықсызданады. НАДН-та АТФ сияқты
биосинтез реакцияларын жүзеге асыруда энергетикалық зат қызметін аткарады. НАДН-
тың энергетикалық қүндылығы 3 АТФ-ке тең. Гликолиздің соңғы сатыларында
катализдік айналымдар кезінде 2 молекула АТФ түзіледі.
• Энергетикалық алмасудың үшінші кезеңі, оттектің белсенді
түрде қатысуымен жүреді. Бұл кезең аэробты тыныс алу деп
аталады. Үшінші кезеңнің айрықша белгісі — мұнда
органикалық заттар көмірқышқылы және суға дейін толық
тотығады. Бұл кезде АТФ түрінде көп мөлшерде энергия
бөлініп, қорға жинақталады. Мысалы, глюкозаның бір
молекуласының гликолиздік ыдырауы нөтижесінде пайда
болған пирожүзім қышқылының екі молекуласы тотыққанда, 30
молекула АТФ синтезделеді.
• Қорытынды
• Көмірсулар- органикалық қосылыстардың үшінші тобы. Ол ағзаларды қажетті энергиямен
қамтамасыз етеді және биологиялық мембрана мен жасуша қабықшасының құрылымдық
құрамын түзуге қатысады.Көмірсулар химиялық табиғаты бойынша альдегидті, кетонды
кето-атомды спирттер болып табылады. Олардың жалпы формуласы - Сп(Н20).Көмірсулар
табиғатта ең көп таралған қосылыстар, әсіресе өсімдіктердің кұрамында 70-80% дейін
(салмағына шақканда), ал адам және жануарлар ағзасында 2-3% дейін болады. Көмірсулар
- өсімдік тектес азықтар мен мерзімдік азық үлесіндегі құрғақ заттың басты құрамдас
бөлігі. Олар ядро мен жасуша шырынының құрамына кіреді және мал ағзасы (организмі)
өзіне қажетті қуаттың көп бөлігін солардың есебінен алады. Көмірсулар ағзадағы жасуша
мембранасының және нуклеин қышқылдарының (ДНҚ, РНҚ), нуклеопротеидтердің,
ферменттердің мононуклеотидтердің (АҮФ, АДФ, АМФ, ГҮФ т.б.) құрамына кіріп, құрылыс
заты ретінде пайдаланылады. Құрамының ерекшелігіне байланысты көмірсулар 2 топқа
бөлінеді:карапайым және күрделі . Қарапайым көмірсуларды моносахаридтер деп атайды.
Моносахаридтердің адам ағзасы үшін маңыздысы пентозалар мен гексозалар. Күрделі
көмірсуларға дисахаридтер мен полисахаридтер жатады. Моносахаридтер немесе
қарапайым қанттар - қатты, суда жақсы еритін, дәмі тәтті, кристалды заттар.


Ұқсас жұмыстар
ЖАСУШАДАҒЫ ЗАТТАР МЕН ЭНЕРГИЯНЫҢ АЛМАСУЫ
Кребс циклі
Жасуша қызметі мен құрылысы
Клетканың химиялық құрамы
Мембраналық тасымал
Жасушасының құрылымы мен метаболизмінде жануарлар
Зат және энергия алмасу туралы
Ассимиляция немесе пластикалық алмасу
Қалыпты және потологиялық жағдайдағы клетка органоидының құрылысы мен қызметі
Ағзадағы қуат алмасу
Пәндер