Сүттің түзілуі және сүт алу технологиясы




Презентация қосу
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу
университеті

Сүттің түзілуі
және сүт алу
технологиясы
Орындаған: Зайнидинова Меруерт
Топ: ТПП21-09
Окытушы: Тәжен Қ.П
КІРІСПЕ

Сүт - күрделі құрамды
биологиялық, организмге
95-98% -і сіңетін, крем
реңді ақ түсті және өзіне
тән тәтті жағымды дәмді
сұйық. Өңдеу технологиясына,
енгізілетін қоспаларға және
сүттің тағайындалуына
байланысты сүт
пастерленген,
толтырғыштармен
пастерленген, стерилденген
және нәрестелерге арналған
Сүттің химиялық құрамы болып бөлінеді.
тұрақты емес және ол
лактация кезеңіне,
малдардың күйіне, тегіне,
жасына және басқа
факторларға тәуелді.
Сүт өнімдерін дайындау
технологиясы
Қышқыл сүт өнімдерін дайындаудағы басты Сүтті қажетті ыдысқа құяды
технологиялық ерекшелік оған сүт қышқылы (стақанға, банкіге, шөлмекке және т.б.) және
бактериялары немесе ашытқыларының ұйығанға дейін термостатқа салады. Өнімді
дақылдарын қатты ұйытып
(қолдан жасалған ашытқы немесе дайын жібергеннен көрі ұю біршама іркілдек болып
ашытқы) енгізу жолымен ашыту болып тұрған
табылады. кезде ертерек термостаттан алу керек;
01 02

одан кейін 10°С-ден жоғары емес
Қышқыл сүт өнемдерін дайындау температурада суытады және
технологиясы төмендегі тізбек бойынша 03 04 сондай жағдайда сақтайды. Ашыту
жүзеге асады: сүтті аяқталғаннан кейін қышқыл сүт өнімін
қайнатады, содан кейін қажетті тоңазытқыш камерада 6±2° С-ден
температураға дейін суытады (30-45° С) және жоғары болмайтын температурада сақтау қажет,
көлеміне қарай 3-5% ашытқы салады. бұл уақыт аралығында өнім біркелкі
консистенцияға келуі
керек.
Сүт өңдеу жүйесіндегі технология

1 2 3

Сүт өндіру жүйесінде мынадай малды жыл бойы қорада ұстап, жыл бойы үздіксіз өнім алу;
технология ұйымдастыру қажет: сүтті цехтік жүйеде өндіру; сауым әртүрлі технологиялық топтарды
сүт өнімділігінің маусымында дайындалған бірінші ұстау, арнайы қоралар дайындау,
генетикалық потенциалы жоғары тума сиырларды өзінің берген мүмкіндігінше жануарларды
голштин, әулиеата, голланд өнімімен тексеріп, бipiншi тума сауым маусымында бip жерде
сиырларын және оның будандарын сиырлар табынын құру, ұстау, шығынды азайту, бөтен
пайдалану; қораға суалғанда және төлдегенде
ғана шығару.
Сүт өңдеу жүйесіндегі Сүтті цехтың жүйемен өндіру технологиясы
технология мынандай цехтардан тұрады:
қашарларды төлдеуге дайындау және бiрінші тума
сиырларды идіре сауу, төлдету,
төл өcipy, ұрықтандыру және сүт сауу цехтары.+
Бұл цехтарда жануарлардың физиологиялық
жағдайы ескеріліп, зоогигиеналық-мал
дәрігерлік және технологиялық әдістер
ұйымдастырылады да, сүт өнімін көбейтіп,
оның өзіндік құнын арзандатуға жұмсалады.

Технология жүйесін есептегенде айналым қисық
сызығын сызу үшін сиырдың қай
цехта қанша уақыт тұратындығы ескеріледі.
Сонымен олар қашарды төлдетуге
дайындау және бipiнiшi туманы идіре сауу цехында
-360-390; суалу кезеңі цехында
50-60; төлдету цехында-25; идіре сауу, қашыру
және сүт өндіру цехында 260-290 күн
тұрады.
Сүт белоктарының түзілуі.

Желінде альфа- және бета-казеин, Сүт белогы құрамында барлық
альфа- және бета-лактоглобулин алмастырылмайтын жэне
түзіледі. Белоктарды түзу үшін қан алмастырылатын амин
қүрамындағы еркін амин қышқылдар, қышқылдары болады. Амин
пептидтер, плазма белоктары қышқылдарының біраз мөлшері
пайдаланылады. Сүт күрамындағы трансаминдеу реакциясы арқылы
белоктардың негізгі бөлігі (76-86%) түзіледі. Торшаның
казеиннен тұрады. Белоктар эндоплазмалық тор
рибосомаларда, ядрода, рибосомдарында
митохондрияларда және басқа (полисомдарында) түзілген
субторшалық құрылымдарда көптеген белоктар секрет түйіршіктері
ферменттердің қатысуымен түрінде Гольджи кешеніне түседі.
синтезделеді.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ!

Ұқсас жұмыстар
Сүттің түзілу физиологиясы
Сүт өндіру технологиясы
Сүт қышқылдық ашу процесі
СҮТТІ ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ӨҢДЕУ
Сүт консервілерінің технологиясы
Сүт және сүт өнімдері технологиясы
Балқытылған ірімшіктер
Сүттің қышқылдылығы
Сүттің бактериялармен ластануын
Сүт және Сүт өнімдерін өндіру технологиясы
Пәндер