Кию көрсеткіштері
Презентация қосу
Қорғаныш киімдердің
қолдану ережелері
Қорғаныш киімдеріне:
Халат, алжапқыш
Резеңкелі қолғап(перчатка)
Бетперде(маска)
Қалпақ
Халат, алжапқыштар – күтім
жұмыстарына қолдану, инфекцияның берілуінің
алдын – алу үшін қажет. Ол әрбір процедурадан
кейін, науқастың төсек орнын ауыстырғаннан
кейін де ауыстырылуы қажет.
Резеңкелі
қолғап(перчатка) - таза және
залалсыздырған күйінде қолданады.
Кию көрсеткіштері:
• Әртүрлі ағзадан бөлінетін биологиялық
сұйықтықтармен жанасу кезінде(қан, ерлер
ұрығы, мұрыннан, қынаптан бөлінген бөлініс)
• Науқастағы тері қабатының кесілген бөлігімен
жанасқан кезде немесе жарақат болу кезінде
кию
• Медициналық құралдармен жұмыс істеу
барысында кию міндетті
Бетперде (маска) – ауа арқылы келетін
әртүрлі инфекция микробтарынан (10% жуығын)
қорғайды. Төрт қабатты дәкеден жасалған немесе
матадан жасалған маска киілуі қажет. Егер бетперде
адам бетіне жабысып тұрмаса, онда қорғау тіртібі
бұзылады.
Ескерту!!! Масканы 2 сағаттан артық тағуға болмайды.
Және оны ылғалданғанға дейінгі күйге жеткізбей,
ауыстыру керек.
Қорғаныш көзілдірік және
қорғаныш маска – көз, ауыз қуысы,
мұрын қуысын қан, биологиялық
сұйықтық түспеуінен қорғайды
кию
1. Подставкаға операциялық жабдықтары бар
залалсыздандырылған биксті орналастыру.
2. Сыртқы бейнесіне қарап бикстің залалсыздануын,
маркировкасын тексеру.
3. Көмекші немесе педаль көмегімен биксті ашу.
4. Залалсыздандыру индикаторларын
залалсыздандырылған корнцанг арқылы алып, жағдайын
тексеру.
5. Залалсыздандырылған корнцанг арқылы ақ жайманың
ішкі қабаттарын ашып тастау (бикстің шеттері
жабық тұру керек )
6. Залалсыздандырылған корнцанг арқылы ашық бикспен
залалсыздандырылған косынканы немесе қалпақты алу.
8.Залалсыздандырылған корнцанг арқылы масканы алып,
жіптерін байлау. (Төменгі бөлігін бастың төбе сүйек
аймағында, жоғарғы бөлігін шүйде аймағында)
• 9. Бикстің қақпағын жабу.
• 10. Қолды ағынды сумен жуып кептіру, антисептикпен
өңдеу.
• 11. Көмекші немесе педаль көмегімен бикстің қақпағын ашу,
қолмен оралған халатты алу.
• 12. Мойын жағынан халатты ұстап тұрып халатты ашу
(залалсыздандырылған халаттың сыртқы жағы киімге,
көрші заттарға тимеу керек)
• 13. Халаттың ішкі жағын өзіне қарату.
• 14. Екі қолға халатты кигізу, қолды жоғары көтеру керек,
жанына көмекші халаттың ішкі жағынан ұстап
дұрыстайды, байламдарын байлайды.
• 15. Қолдағы байламдарды өз бетімен байлайды, басында сол
қол сосын оң қолды.
• 16. Байламдарды халаттың жеңінің ішкі жағына салады.
• 17. Оң жақ қалтадан белдікті алып 30 см арақашықтықта ұстап,
бір жақ шетінен 15 см-ден қалдырып отырады.
• 18. Көмекшіге белдіктерді әперу (шеттерін ақырын алады,
белдікті халаттың беліне байлайды)
Алгоритм әрекеттері
Ең алдымен қолғабымыздың жарамдылық
мерзімін тексеруміз қажет
Әр адамның өз қол өлшемі болатыны
белгілі. Қолғаптың сыртқы бөлігінде бізге
керекті өлшем бірліктің барын тексеру
қажет.
Кейін қолғаптың жоғарғы бөлігінде қолғап
қабын ашуға арналған ұстағышы болады.
Осы ұстағыш арқылы қапты ашуымыз
қажет.
Қолғапты қабынан алып, қапты А
сыныбына тастауымыз қажет.
Бұл процестер қолды өңдемес бұрын
жасалуы тиіс
Зарарсыздандырылған қолғапты кию ережесі:
1.Зарарсыздандырылған қаптамадағы қолғапты алып,
бүктеуін жазыңыз
2.Қолды антисептикпен өңдеңіз
3.Оң қолға арналған қолғаптың қайырмасын сол қолмен
алыңыз. Саусақтарыңыз қолғаптың сыртына тимеуі тиіс
4.Оң қолдың саусақтарын сығылыстырып қолғапқа енгізіңіз
5.Қайырмасын жазбай, қолғапты киіңіз
1 2 3 4 5
6. Оң қолдың 2-ші, 3-ші, 4-ші саусақтарын сол қол
қолғабының қайырмасына енгізіңіз
7. Оң қолдың 2, 3, 4-ші саусақтарымен сол жақ қолғаптытік
ұстаңыз
8. Сол қолдың саусақтарын сығылыстырып енгізіңіз
9. Сол қолдың қайырмасын халат жеңіне қарай тартыңыз
10. Оң қолдың қайырмасын да жоғары көтеріңіз
6 7 8 9 10
Зарарсыздандырылған қолғапты кию
ережесі:
1. Зарарсыздандырылған қаптамадағы қолғапты алып, бүктеуін
жазыңыз
2. Қолды антисептикпен өңдеңіз
3. Оң қолға арналған қолғаптың қайырмасын сол қолмен алыңыз.
Саусақтарыңыз қолғаптың сыртына тимеуі тиіс
4. Оң қолдың саусақтарын сығылыстырып қолғапқа енгізіңіз
5. Қайырмасын жазбай, қолғапты киіңіз
6. Оң қолдың 2-ші, 3-ші, 4-ші саусақтарын сол қол қолғабының
қайырмасына енгізіңіз
7. Оң қолдың 2, 3, 4-ші саусақтарымен сол жақ қолғаптытік ұстаңыз
8. Сол қолдың саусақтарын сығылыстырып енгізіңіз
9. Сол қолдың қайырмасын халат жеңіне қарай тартыңыз
10.Оң қолдың қайырмасын да жоғары көтеріңіз
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
Зарарсыздандырылған
қолғапты шешу ережесі:
1.Оң қолдың саусақтарымен сол
қолғапқа, оның тек сыртқы
жағына ғана жанаса отырып,
қайырма жасаңыз
2.Сол қолдың саусақтарымен оң
қолғапқа, оның тек сыртқы
жағына жанаса отырып
қайырма жасаңыз
3.Сол қолдағы қолғапты теріс
айналдыра отырып шешіңіз
4.Сол қолмен оң қолдың
қолғабының ішкі жағынан ұстап
Сұрақтар иә жоқ
1. Науқаспен тікелей жанасу болмаған кезде
Антисептикті қолдану қажет
2. Резеңкелі қолғап ауа арқылы келетін
микробтардан қорғайды
3.Ағынды судың температурасы 35-40℃
болуы керек
4. Халатты кимес бұрын қолымызға қолғап киіп
аламыз.
5. Оң қолдың қолғабымен сол қолдың
қолғабының қайырмасынан ұстауымыз керек
6.Cұйық сабын құтысына үстемелеп сабын
құюға болмайды
7. Масканы ылғалданғанша киіп жүру керек
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz