МАЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ ӨНДІРІСІНІҢ ЖОБАСЫ




Презентация қосу
МАЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ ӨНДІРІСІНІҢ ЖОБАСЫ

Мал шаруашылығы түрлері объектілер, олардың жіктелуі,
мамандандыру және шоғырландыру. Өндіріс процестері мал
шаруашылығы нысандары

Алипова С.Б
Серик.А
Ферма мен комплекстер түрлері және классификациясы

Мал шаруашылығы фермалары - бұл мал өсіруге және
мал өнімдерін өндіруге арналған
мамандандырылған ауылшаруашылық
кәсіпорындары.
МАЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ ФЕРМАЛАРЫ
Қой фермасы (овчарня)

Шошқа фермасы Құс фермасы
ФЕРМАЛАР МЕН КЕШЕНДЕРДІҢ ТҮРЛЕРІ МЕН ЖІКТЕЛУІ,
ОЛАРДЫҢ ШОҒЫРЛАНУЫ ЖӘНЕ МАМАНДАНДЫРЫЛУЫ

Мал шаруашылығы кешені - бұл өндірістік
технологияны қолдану негізінде жыл бойына
біркелкі өнім шығаруға арналған кәсіпорын.
МАЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ КЕШЕНІ
МАЛ ФЕРМАЛАРЫ МЕН КЕШЕНДЕРІ КЕЛЕСІ
ТҮРЛЕРГЕ БӨЛІНЕДІ
- тағайындау бойынша - асыл тұқымды және тауарлы.
Асыл тұқымды мал өсіретін шаруашылықтарда
қолданыстағы тұқымдар жетілдіріліп, жаңа тұқымдар
дамыды, тауарлы фермаларда мал өнімдері
өндіріледі;
- бағыну бойынша - республикалық және жергілікті
маңызы бар кешендер;
- меншік нысаны бойынша - мемлекет, совхоз-колхоз,
колхоз аралық болып бөлінеді
-жем-шөп алу көздеріне сәйкес - мемлекеттік
ресурстардан импортталған жем-шөптерге және өз
өндірісіміздегі жем-шөптерге;
Мал шаруашылығы фермалары мен кешендерінің
келесі түрлері бар
– негізгі мамандандыру бойынша; - сүт, сиыр еті, шошқа
еті, жүн, жұмыртқа және т.б өндіруге;
- мамандандыру деңгейіне сәйкес - толық технологиялық
циклмен немесе технологиялық циклдің белгілі бір
кезеңдерінде мамандандырылған;
- өлшемі бойынша - кіші, орташа, үлкен;
-ұсталатын жануарлардың түрлері бойынша - ірі қара мал
фермалары, шошқа фермалары, құс фабрикалары, ұсақ
малдар, жылқы фермалары, түйе фермалары, тері, жүн
фабрикалары, ара өсіру, балық өсіру фермалары.
Мал шаруашылығы кешендерінің өлшемдері
Размеры комплекса
Кешеннің по поголовью, тыс. гол
мелкие средние Крупные
мамандандырылуы
1 .Сүт өндірісі 0,4 0,8...1,2 1,6...2
1,2 3 6...9
3 5...6 10...12
2. Шошқа шаруашылығы
3,6...12 24... 25 108...216

0,3 0,6…4 1,2
1...3 6...8 12...24
3. Қой шаруашылығы

2...3 6 9
6...12 18...24 30...40
4. Құс шаруашылығы

50… 300 100...600 1 000
Өндіріс процестері мал шаруашылығы
нысандары

Өндіріс процесі дегеніміз - уақыт, орын және мақсат бойынша бір-
бірімен байланысты операциялардың жиынтығы, олардың
дәйекті орындалуы алғашқы еңбек затын соңғы өнімге
айналдырады.
Мал шаруашылығындағы барлық процестер биологиялық,
технологиялық, көліктік, энергетикалық, ақпараттық және
кибернетикалық болып бөлінеді. Ағындардың түрі бойынша
келесі процестер ажыратылады: ағынсыз үздіксіз, ағынды
үздіксіз, ағынды-үзік (циклдік) және ағынсыз үзілістер
(апериодтық).
Шаруашылықтың бас жоспары және
оны жобалауға қойылатын талаптар
Ферма салуға арналған жер учаскесі жазық
немесе аздап көлбеу (3 ... 5º) аумақта, жаңбыр
мен еріген су ағатын арнасы бар ойыстау жер
таңдалады. Алаң тұрғын ауданнан қашық жерде
арнайы бөлінген территорияда орналасады. Ірі
қара мен шошқа фермасы үшін одан кемінде 200
м қашықтықта болуы керек; 150 м - қой өсіру
үшін және 500 м - құс фабрикасы үшін.
Шаруашылықтың бас жоспары және
оны жобалауға қойылатын талаптар

Ферма тұрғын үй секторынан алшақ
ауданда орналасады, ал оның аумағында
өндірістік ғимараттар, көмекші ғимараттардың
да жобалары тұрғызылады. Жаяу аулалар
ғимараттардың жан жағында орналасады. Жер
асты суларының деңгейі кем дегенде 2 ... 2,5 м
тереңдікте деп жобаланады.
Шаруашылықтың бас жоспары және
оны жобалауға қойылатын талаптар

Жеке құрылыс элементтеріне қойылатын
талаптар
Мал шаруашылығына арналған ғимараттар
қатты, біртекті құрғақ топырақты,
ғимараттың астына 2-3 см-ден аспайтын
тартпасы бар жерде салынуы керек.
Ғимараттың іргетасы ылғалдың және төмен
температураның әсеріне төтеп беруі керек,
берік, тұрақты және берік болуы керек.
Іргетастар барлық қабырғалардың
периметрі бойынша үзік-үзік (таспа) немесе
бөлек тіректер түрінде жасалады.
Жертөленің ең кішкентай биіктігі
Шаруашылықтың бас жоспары және
оны жобалауға қойылатын талаптар

Қабырғалар құрғақ, берік,
қатпайтын, жылу өткізбейтін,
жеткілікті кеуекті және ауа
өткізгіштігі жақсы материалдардан
тұрғызылады. Мұндай материалдар
сазды бетон, кірпіш, темірбетон
панельдерін кеңейтуге болады. Жылу
техникасы бойынша ең жақсысы
жеңіл немесе ірі кеуекті бетон (ұялы
бетон) болып табылады.
Шаруашылықтың бас жоспары және
оны жобалауға қойылатын талаптар

Терезелер үй-жайларды табиғи жарықпен
қамтамасыз етеді, бірақ сыртқы қоршау ретінде олар
жылудың едәуір мөлшерін өткізуге мүмкіндік береді.
Екі жақтаулы терезелер төлдердің қораларында,
ветеринар кабинетрінде жасалады. Бұл жылу шығынын
70% төмендетеді және әйнекте мұз түзілуін азайту
арқылы бөлменің жарықтануын жақсартады. Төбелер
жылу өткізгіштігі төмен және ылғалдылығы жоғары
материалдардан жасалған. Ең жақсы материал - ағаш.
Шаруашылықтың бас жоспары және
оны жобалауға қойылатын талаптар
Едендер жердің деңгейінен 15-20 см-ге көтеріліп,
оларды тығыздалған топыраққа және ылғалға төзімді
қабатқа төсейді. Едендері саз, қиыршық тас, ағаш,
кірпіш, бетон, асфальт. Кейіннен жаңа құрылымдар
қолданылады - битумизацияланған және керамикалық
плиталардан, полимерлі бетоннан, керамзит бетоннан,
резеңкеден, шойыннан, болаттан, темірбетоннан,
пластмассадан, агропорибетоннан. Агропорибетонды
едендер мал қораларға тиімді. Олар жылу қорғағыш
қасиеттері мен беріктігі бойынша ағаш едендерден
жоғары.
Бас жоспар және оған қойылатын талаптар
Төбелері темірден, шиферден, плиткадан, шатыр
материалынан, ағаштан жасалады. Шатырларды салу
кезінде қар жамылғысының ауырлығына төтеп беру
туралы талапты ескеру қажет. Жылытқыш ретінде
шыны мақта, полистирол, фибролит және 12-18 см
қабаты бар басқа материалдар қолданылады, өрт
қауіпсіздігі мақсатында біріккен шатыр үшін отқа
төзімді материалдар қолданылады: асбестцементті
гофрленген плиталар, орама , арматураланған шыны
материалдар
Бас жоспар және оған қойылатын талаптар
Есіктер мен қақпалар тығыз, оқшауланған және
жақсы жабдықталған болуы керек. Қақпалар бөлмені
қыста суық ауаның енуінен қорғайтын тамбурлармен
жабдықталуы керек. Қақпаның өлшемі өртте
жануарлардың тез шығып кетуін қамтамасыз етуі керек
және азықтандыратын машиналардың оңай және
ыңғайлы өтуіне мүмкіндік болуы керек.
Қолданылған әдебиеттер
1. Мурусидзе Д.Н. Технология производства продукции
животноводства : Учебник для вузов / Д. Н. Мурусидзе, В. Н.
Легеза, Р. Ф. Филонов. - М : КолосС, 2005. - 432 с.: ил. -
(Учебники и учеб. пособия для студентов вузов). - ISBN 5-
9532-0260-1 : 332- 00.
2. Механизация и технология животноводства [Текст] : учебник
для вузов / Кирсанов В.В. [и др.]. - М : КолосС, 2007. - 584 с.:
ил. - (Учебники и учебные пособия для студентов вузов). -
ISBN 978-5-9532-0454- 5 : 418-00.
3. Кузнецов, А.Ф. Современные производственные технологии
содержания Сельскохозяйственных животных [Текст] : учеб.
пособие для вузов +CD / А. Ф. Кузнецов, Н. А. Михайлов. -
СПб : Лань, 2013. - 464 с. : ил. - (Учебники для вузов.
Специальная литература). - ISBN 978-5-8224-1312-6. -
глад114 : 1500-96.
Назарларыңызға
рахмет!!”

Ұқсас жұмыстар
Ауыл шаруашылығының даму процессі
Өнеркәсіптік құрылыс келісу
Ауыл шаруашылығы
Ветеринарлық шаралардың экономикалық тиімділігі
Өндірістік мал шаруашылығындағы ветеринариялық менеджмент
Егістік жерлер өнімділігін көтеру және орналастыру жұмыстық жобасы
Агробизнеске түсінік
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ АУЫЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ МИНИСТРЛІГІ
Батыс Қазақстан облысында мал шаруашылығы өнімдерін өндіру динамикасы
Ақылды ферма жобасының пайдасы
Пәндер